» Blog » Seiko

Seiko Prospex Sea SPB315J1 recenzia – Najtenšia korytnačka v oceáne

Tagy: Recenzie | Seiko | Pánske | Potápačské | Tradičné

Jakub Pitucha | 8.12.2022 | 4 MIN

Nový strojček, nové sklo, nový kabát, ale duša zostala… Aj tak by sa dali zhrnúť Seiko Prospex SPB315J1. V Seiku totiž vyšli v ústrety fanúšikom; ubrali trošku na veľkosti, vymenili Hardlexové sklo za zafírové a dodali puzdru povrchovú úpravu. K tomu všetkému nás prekvapili čerešničkou na torte v podobe nabúchanejšieho kalibra 6R35.

Keď v júni tohto roka oznámilo Seiko hodinársku senzáciu nižšej strednej triedy Seiko 5 Sports GMT, ruku v ruke nám predstavilo aj nové Seiko Prospex SPB315J1, a to v rámci tzv. „Diver's Watch Re-Interpretation“ kampane. Vďaka nej sme sa skôr dočkali napríklad SPB239J1 alebo SPB237J1.

Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou
10.8.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou

Hodinky, ktoré nám dnes ležia na stole, odkazujú na model 6105-8000 z roku 1968 a sú dodávané v troch variantoch; v čiernobielom (SPB313) alebo zlatavo čiernom (SPB315) na oceľovom remienku a šedočiernom na silikónovom remienku (SPB317). To všetko dostaneme za cenu do 1300 eur.

Na veľkosti (ne)záleží…

To si uvedomili hodinári v Seiku a priniesli nám stále veľmi odolné potápky, ale v menšom a omnoho príjemnejšom balení. So šírkou 41 milimetrov a výškou 12,3 milimetrov sa dostávame na univerzálnu veľkosť, ktorá sadne aj menším zápästiam.

Zdroj: monochrome-watches.comZdroj: monochrome-watches.com

Vďaka týmto rozmerom sa hodinky, na pomery potápok, ktoré bývajú všeobecne masívnejšie, stávajú veľmi flexibilné a pokojne by som ich tak prevliekol napríklad aj na kožu. SPB315J1 sa proste nemusíte báť nasadiť (takmer) v každej situácii. Čo sa týka remienka, ten má na šírku klasických 22 milimetrov.

A koľko tento kúsok váži? Presne 156 gramov, čo by sme mohli špecifikovať ako priemernú hmotnosť. Ako je u vybraných modelov Seika zvykom, aj tu nájdeme charakteristický „korytnačí“ tvar. Pri tomto modeli je však zúžený kvôli úspore v šírke. Šrobovaciu korunku nájdeme zapustenú na štvrtej hodine.

Hlavné novinky oproti predlohe

Seiko SPB315J1 prináša (oproti svojej historickej predlohe) niekoľko noviniek. Jednou z nich je Super-Hard povrchová úprava aka „DiaShield“. Tá síce nie je zďaleka tak silná ako napríklad u Citizenov, ale aj tak by povrch hodiniek mala proti drobnejším nárazom ochrániť. Poznáme zákon schválnosti a asi každému z nás sa stalo, že si svoje hodinky nejak nešikovne poškriabal sotva si ich pyšne doniesol domov. A práve proti tejto nepríjemnosti by mala Super-Hard úprava bojovať.

Ďalším vylepšením je sklíčko hodiniek; je jemne vypuklého tvaru, dodáva hodinkám krásny „vintage“ nádych, a okrem toho tu Seiko oproti pôvodným 6105-8000 vymenilo materiál. V SPB315J1 nájdeme zafír, ktorý je (aspoň z mojich vlastných skúseností) prakticky nepoškriabateľný. Sklíčko hodiniek si samozrejme vyžiadalo aj antireflexnú vrstvu pre lepšiu čitateľnosť, tú nájdeme na vnútornej strane.

Je na mieste spomenúť aj odolnosť voči vode a iné ďalšie potápačské vychytávky… Hodinky totiž spĺňajú certifikáciu ISO 6425 Diver's . Táto certifikácia však nie je žiadnou samozrejmosťou, a aby sa ňou hodinky mohli chváliť, musia splniť niekoľko predpokladov, ktoré sme už podrobnejšie vysvetlili v predošlom článku. Päťčlánkový oceľový remienok je potom dodávaný aj s potápačskou extenziou.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Japonské srdce

Vo vnútri puzdra búši „in-house“ kaliber 6R35 na bežnej frekvencii 3 Hz. Obsahuje 24 kamenných uložení a jeho garantovaná odchýlka je -15/+25 sekúnd za deň. To sú ale maximálne hodnoty a bežné čísla sú ďaleko prívetivejšie.

Strojček, ako už býva u Seika zvykom, je automatický a možno ho podľa potreby natiahnuť aj ručne. Milovníkov presnosti poteší najmä funkcia „hackingu“, kedy sa pri vytiahnutí korunky zastaví sekundová ručička a vy tak môžete svoje hodinky nastaviť na sekundu presne.

Čo je treba naozaj vyzdvihnúť je zvýšená 70hodinová rezerva chodu. To v praxi znamená, že pokiaľ hodinky dáte dole v piatok večer a odložíte ich na nočný stolík, v pondelok ráno sa nemusíte obťažovať naťahovaním a nastavovaním, ale môžete bez obáv vyraziť do nového dňa.

Chcete čiernu alebo bielu?

Ako som spomenul vyššie, okrem osvedčenej kombinácie čiernej a zlatej Seiko spolieha aj na varianty s kontrastným bielym číselníkom s čiernou lunetou a uhladenejším čiernym číselníkom s čiernou lunetou. Hladký jednofarebný číselník všetkých variantov zdobí charakteristické „X“, značiace rad Prospex, a nápis „DIVER'S 200m“, ktorý nám odkazuje na predtým spomínanú ISO potápačskú certifikáciu.

Sekundovú ručičku hodiniek zdobí červený kruh, pripomínajúci jablko či pomyselnú čerešničku, ktorá silno kontrastuje s celým číselníkom a dotvára nadčasový dojem.

Luneta hodiniek nám ponúka 60minútový interval a 120 pozícii. Ako u každých správnych potápačských hodiniek je otočná len jedným smerom. Otáčanie sprevádza naozaj ľúbozvučné klikanie, ktoré zahreje na duši nejedného hodinkového nadšenca. Na nultej minúte lunety nájdeme luminiscenčný bod, ktorý využíva materiál LumiBrite, ten bol použitý aj na všetkých indexoch.

Najväčšou kontroverziou hodiniek je potom okienko pre dátum. Väčšina nespokojných fanúšikov si totiž sťažuje práve na tento charakteristický detail, ktorý je u SPB315J1 novinkou. Komplikácia dátumu má teda kruhovitý tvar, a aby toho nebolo málo, nachádza sa dokonca medzi štvrtou a piatou hodinou… Aký to hriech! Ja osobne túto „inováciu“ vidím ako skvelý nápad, okienko na prvý pohľad splýva s číselníkom a nám sa môže zdať, ako by sme v ruke mali čisté hodinky bez komplikácií.

Zdroj: monochrome-watches.comZdroj: monochrome-watches.com

Čo cena?

Na záver mojej recenzie sa dostávam k poslednej a možno aj najpálčivejšej otázke SPB315J1. Je cenovka niečo pod 1250 eur adekvátna? Podľa môjho názoru áno; za tú cenu totiž dostávame automatické potápačské hodinky s certifikáciou, zafírovým sklom, nadštandardnou rezervou chodu a nadčasovým vzhľadom od renomovanej značky s dlhoročnou históriou.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Evolúcia u Seiko korytnačiek – Nové suchozemské korytnačky v rade Prospex Land
11.6.2021 - Agáta Vřeská
Evolúcia u Seiko korytnačiek – Nové suchozemské korytnačky v rade Prospex Land

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre