» Blog » Seiko

Seiko získalo ocenenie iF DESIGN AWARD pre výnimočný dizajn

Tagy: Správy | Seiko | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 19.4.2021 | 3 MIN

Seiko dosiahlo na prestížne medzinárodné ocenenie iF DESIGN AWARD. Porota bola zložená z 98 odborníkov a prihlásených bolo 10 000 súťažných modelov z 50 krajín celého sveta. Seiko dokázalo v kategórii Produktový dizajn – Šperky/hodinky zaujať modelom Prospex SLA039. A niet sa čomu čudovať.

Cena iF DESIGN AWARD každoročne hodnotí výnimočný dizajn, jeho význam pre podnikanie a každodenný život a oceňuje jednu z najdôležitejších pečatí kvality na svete. Cena iF, ktorá sa v Nemecku udeľuje od roku 1953, je spoľahlivým znamením dobrého dizajnu pre spotrebiteľa aj pre dizajnovú komunitu.

Toto prestížne ocenenie získalo Seiko s modelom 1968 Professional Diver's 300m Re-creation SLA039, ktorý bol limitovaný 1100 kusmi.

Seiko Prospex Sea SLA039 bol predstavený minulý rok (2020) k 55. výročiu prvých profesionálnych hodiniek Seika (1965), respektíve Japonska. Inšpirovaný bol modelom z roku 1968, kedy Seiko predstavilo model s vodeodolnosťou 300 metrov, monoblokovým puzdrom a charakteristickou korunkou na štvrtej hodine.

Bol charakteristický aj tým, že bežal na Hi-Beatovej frekvencii 5 Hz, teda 36 000 polokmitov za hodinu. Išlo ale tiež o model, ktorý posunul hranice potápačských hodiniek a vznikol aj vďaka legendárnemu dopisu profesionálneho potápača, ktorý sa vtedy Seiku zdôveril, že jeho prvotné modely neustoja 300metrové hĺbky. Seiko jeho pripomienky vzalo veľmi vážne, ustanovilo celkom nový tím pre realizáciu profesionálnych potápačských modelov a práve Seiko Diver´s 1968 boli prvým veľkým úspechom.

Seiko si tento míľnik nepripomína prvýkrát, okrem iného z tohto modelu vychádzali aj MarineMaster. Často išlo aj o limitované edície. Napríklad krásna limitka Seiko SLA025, ktorá získala Sports Watch Prize Grand Prix d'Horlogerie de Genève za rok 2018. Cena sa pohybuje ale pomerne vysoko, okolo 5 400 eur.

Dizajnovo z neho vychádzajú aj dostupnejšie modely Seiko Prospex SLA021 či špeciálny model k oslavám 140. výročia Seika Prospex SLA047. Nechýba samozrejme 300metrová WR, jednokusové puzdro a perfektné spracovanie vrátane leštenia Zaratsu (tradičná japonská technika leštenia, používaná napríklad pre samurajské meče). Zmenil sa ale strojček. Nájdeme tu 8L35, ktorý beží na 4Hz, teda 28.800 polokmitoch. Aj tu ide ale o jeden z najlepších in-house strojčekov zostrojených výhradne pre potápačské modely.

Víťaz iF DESIGN AWARD Seiko Prospex SLA039 potom disponuje výnimočným strojčekom 8L55 a beží na frekvencii 5Hz, teda rovnako ako model z roku 1968. Vychádza z kalibra pre Grand Seiko a bol špeciálne upravený pre potápačské modely. Má rezervu 55 hodín a 37 kamenných uložení.

Rovnako ako 8L35, aj 8L55 je ale oceňovaný pre spoľahlivosť, presnosť a je ručne zostavovaný hodinárskymi majstrami v japonskom Shizukuishi Watch studio.

Minuloročná séria k pripomenutiu 55. výročia bola výnimočná ale ešte v jednej veci. Predstavila modely v novej zliatine, ktorú Seiko nazvalo Ever-Brilliant. Ide o ekvivalent ocele 904L, avšak Seiko to prezentuje ako novú triedu nerezovej ocele, ktorá umožňuje najvyššiu úroveň odolnosti proti poškriabaniu a korózii.

Nová slitina Seiko Ever-BrilliantNová zliatina Seiko Ever-Brilliant

A rozdiel oproti bežne používanej oceli 316L je naozaj vidieť. V našej zbierke sa ponúka z rovnakej série úžasný model SLA043, ktorý tentokrát pripomína spomínaný prvý potápačský model z roku 1965, známejší pod označením 62MAS.

Kolekcia 55th Anniversary Re-creation s modrým číselníkom sa skladala z troch modelov (tretím boli Tuna SLA041) a myslelo sa tu naozaj na každý detail, a tak nie je vôbec prekvapením, že si práve model 1968 Professional Diver's 300m Re-creation SLA039 vybojoval prestížne ocenenie. Seiku veľmi gratulujeme a tešíme sa na ďalšie úžasné modely.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre