» Blog » Správy

SEW 2022 reportáž – Kto zaujal a čo sa (ne)zmenilo?

Tagy: Správy | Klasické

Eduard Tomas | 2.11.2022 | 5 MIN

V piatok 21. a sobotu 22. októbra sa konal SEW 2022, najväčší veľtrh hodiniek u nás. Ako každý rok sa na pražský Slovanský ostrov do paláca Žofín zišli milovníci hodiniek z celej strednej Európy a nemohol som samozrejme chýbať ani ja. Čím zostáva výstava aj po rokoch zaujímavá? Aké boli tohtoročné sklamania a potešenia? A prídem zas?

Oklieštený, ale najväčší

SEW 2022 na mňa pôsobil značne podobným dojmom ako minulý ročník. Vtedy som na záver svojho pohľadu napísal, že to, či ho navštívim aj nabudúce, nebude len moja voľba, ale otázka jeho prežitia. Hodinkovým svetom vtedy stále dosť lomcoval koniec Baselworldu a v tomto kontexte som nazeral aj na veľtrh. Tiež som vtedy bol dosť kritický ohľadom počtu a kvality prítomných výrobcov, čo som do istej miery ospravedlňoval epidémiou.

Spravil som si chuť? Tento rok chýbali ďalší veľkí hráči, menovite Omega, ktorá bola so svojimi bondovkami senzáciou ročníka 2021. Samsung, ktorého prítomnosť kritizujem vždy, naopak pretrval. Dokonca pribudol akýsi výrobca matracov. A bohužiaľ žiadny z kandidátov na hodinky roka nebol ženský model, niečo, čoho som si u Maurice Lacroix naposledy vážil. Nuž, aj tak áno.

Bojím sa budúcnosti, kedy sa bude nielen hodinkový svet odohrávať celý v on-line svete. Tu hrala príjemná živá klavírna hudba, personál väčšiny značiek bol príjemný a nápomocný, ľudia sa bavili. Chuť mi vtedy spravil SEW tým, že žije.

Přes 30 značek, 1000 hodinek v jednom sále a více než 3000 návštěvníku. To byl SEW 2022.Cez 30 značiek, 1000 hodiniek v jednej sále a viac než 3000 návštevníkov. To bol SEW 2022.

Cez 30 značiek a 1000 hodiniek v jednej sále. To sú úctyhodné cifry bez ohľadu na nedostatky. Veľtrh má svoju veľmi špecifickú atmosféru, spájajú sa nádherné neorenesančné priestory s tými zdanlivo kúzelnými náramkovými predmetmi v žiare svetiel vo vitrínach. Príjemné sú aj zaujímavé prednášky špičiek oboru u nás aj inde či možnosť interakcie s organizátormi cez hlasovanie pre spomínané hodinky roku.

V hlasování o Hodinky roku získal nejvíc hlasů Zenith.V hlasovaní o Hodinky roku získal najviac hlasov Zenith.

Prekvapenia milé aj nemilé, trio českých výrobcov

Kubánsky (áno, čítate správne) výrobca Cuervo y Sobrinos sa na SEW vrátil so všetkou parádou a znovu urobil radosť netradičným pojatím dizajnu. Špeciálne jeho použitie hnedej farby u hodiniek Hemingway evokuje karibské slnko a chuť cigary a pohárika rumu.

Model Hemingway od kubánské Cuervo y Sobrinos.Model Hemingway od kubánskej Cuervo y Sobrinos.

Ďalej je tradičným držiakom Citizen. Tentokrát robil radosť nie nejakým športovým modelom, ale prekvapivo hravou, farebnou, napriek tomu elegantnou časomierou Tsuyosa. Tá tak trochu zastúpila Rolex, ktorý na SEW nikdy nevystavoval, myslím hlavne senzáciu roku 2020, Oyster Perpetual 36 s farebnými ciferníkmi.

Mimo absentujúcich naopak sklamali aj niektorí prítomní. U stánku Bulovy sme sa mohli kochať nádherným kúskom z radu Accutron s nápadito žltými ručičkami, avšak išlo len o hodinky vystavované, lebo v produkcii nie sú už niekoľko desaťročí. Na druhej strane radosť mohla robiť Bulova Computron, retro len z pohľadu estetického.

Bulova Accutron byly neskutečné. Škoda, že šlo o ukončený model.Bulova Accutron boli neskutočné. Škoda, že išlo o ukončený model.

Klasicky neinovatívna a nezáživná bola ponuka Bell & Ross. Nekonečné iterácie na rovnaký dizajn ale môžu niekoho zaujať, podmienkou je, že oceníte ďalšie luxusné oceľové športové hodinky s integrovaným náramkom.

Bell & Ross mi přijde vcelku nezáživná, co se designových variací týče...Bell & Ross sa mi zdá celkom nezáživná, čo sa dizajnových variácií týka...

Posun z môjho pohľadu správnym smerom bol nárast počtu českých výrobcov na pražskej výstave. Prítomní boli hneď 3 – Prim, Prokop & Brož a nováčik Robot. Keď vravím Robot, neodkazujem tak na žiadnu drámu Karla Čapka, ale na Bohematic. Český výrobca totiž premenoval svoje hodinky na Robot s tým, že názov firmy však zostáva. Bohužiaľ ani nové meno nezaručilo nápady jemu hodné.

Podobne sa situácia má aj u ďalších Čechov. Držia si svoju linku, a to nie zlú. Prokop & Brož patria dlhodobo medzi mojich obľúbencov so svojim moderným pojatím tradičnej hodinárčiny. O Prime počul asi každý hodinkový nadšenec u nás. A som toho názoru, že väčšia česká prítomnosť veľtrhu prospela.

Kromě českých značek nechyběl ani slovenský Biatec. Na modelu nominovaném na hodinky roku můžete poznat Krivaň.Okrem českých značiek nechýbal ani slovenský Biatec. Na modeli nominovanom na hodinky roka môžete poznať Kriváň.

Prídem na SEW 2023 a mali by ste prísť aj vy?

Skrátene povedané: Áno. SEW ponúka unikátny zážitok pre fanúšikov hodiniek v srdci Európy. A do značnej miery sme to my, kto ho utvára a drží. Chýbala mi Omega, Jaeger-LeCoultre, Nomos… Avšak verím, že ich návrat je nielen možný, ale dokonca dosť pravdepodobný. V dobe, kedy podobné akcie miznú rýchlejšie než alternatívy k plynovým kotlom z trhu, si vážme (hoci obmedzenej) výstavy takého charakteru.

Verím tak, že sa budúci rok uvidíme. Minimálne sprievodný program je, podľa mňa, rok od roku lepší a stojí za návštevu. To vzhľadom k skutočnosti, že drvivá väčšina návštevníkov nenakupuje, môže byť do budúcnosti hlavným predmetom záujmu. Avšak to ukáže len čas.

Agáta: postrehy zo SEW 2022

Pre mňa bol SEW 2022 už treťou návštevou. Najsilnejší dojem bol z ročníka ešte pred covidom. Na minuloročnom, ale do istej miery aj tohtoročnom, sa epidémia silno odrazila. Tento rok najmä tým, že niektorí výrobcovia… no, akosi nemali dosť hodiniek vzhľadom k nedostatku materiálov. Aj tak sa údajne jednalo o ročník s rekordnou návštevnosťou. Asi ako mnohým ďalším, aj mne chýbali niektoré vystavujúce značky typu Omega.

Na druhej strane, Speedmastery stretnete v Prahe pomaly na každom kroku (to preháňam, samozrejme), ale niektoré menšie ako kubánsku Cuervo y Sobrinos alebo slovenský Biatec si v takej miere vychutnáte jedine práve na SEW. Okrem nádherných hodiniek Hamingway od spomínanej Cuervo y Sabrinos mnou rezonovali aj modely od Sinn, dámskej novinky Primu a musím povedať, že najdlhšie som sa kochala technologickým gigantom G-Shock. Ten totiž ponúkol úplne unikátne množstvo MR-G.

Ako každý rok boli ale najväčšou pridanou hodnotou prednášky, či už od vystavujúcich značiek alebo odborníkov najvyššieho kalibra, ako je pán Igor Sirota alebo Libor Hovorka. A nakoniec – asi najsilnejší zážitok si vždy odnášam z atmosféry. Všetci, ktorí tento rok SEW navštívili totiž majú jedno spoločné – lásku k hodinkám. A to sa vo vzduchu rozhodne odráža. Takže budúci rok opäť? Budem sa tešiť. Agáta Vřeská, H-365

Musely jsme. Kdy jindy zase budeme mít příležitost blýsknout se s Chonondem, žejo...Museli sme. Kedy inokedy zasa budeme mať príležitosť odfotiť sa s Chronondom, že...

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre