» Blog » Casio

Shock resist (odolnosť proti nárazu) – stručne a zrozumiteľne

Tagy: Technológie a pojmy | Casio | Klasické

Martin Koňařík | 28.1.2021 | 1 MIN

Shock resist, alebo po slovensky "odolnosť proti nárazu" je vlastnosť všetkých hodiniek Casio G-Shock. Tie sú navrhnuté a vyrobené tak, aby odolali omnoho vyšším nárazom, než hodinky iných konkurenčných značiek.

Vysoká odolnosť proti nárazu bola hlavným dôvodom a zmyslom vzniku celej značky G-Shock. Aj samotný názov G-Shock (skratka od Gravitation Shock) je dôkazom toho, čo je poslaním týchto hodiniek.

Hodinky G-Shock sú ideálne do každého prostredia, kde sa dá očakávať, že môže dôjsť k nárazom. Sú veľmi obľúbené medzi vojakmi, záchannými zložkami, ale aj športovcami. Svojou odolnosťou sa dokonca zapísali do Guinnessovej knihy rekordov, kedy cez model DW-5600E prešiel 25 tonový kamión.

Čo spôsobuje vysokú odolnosť hodiniek G-Shock?

Modul hodiniek je umiestnený v dutej schránke, ku ktorej je prichytený len v niekoľkých bodoch. Pri náraze hodiniek má modul vôľu k pohybu a neabsorbuje tak plnú energiu nárazu, iba jej časť.

Dutá struktura pouzdra hodinek G-ShockDutá štruktúra puzdra hodiniek G-Shock

Ako sa modul v dutej štruktúre puzdra správa pri náraze, je krásne vidieť na nasledujúcom snímku:

Kľúčové časti modulu, ako napríklad oscilátor, sú naviac individuálne chránené pružnými materiálmi, aby bolo zabránené chybám alebo ich poškodeniu pri náraze. Členité puzdro a luneta chráni tlačidlá aj sklo pred priamym nárazom.

Tlačítka jsou chráněné strukturou pouzdraTlačidlá sú chránené štruktúrou puzdra

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre