Vlastnosti sklíček na smart hodinkách

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 5.9.2023 | 3 MIN

Minerálne, zafírové alebo plastové? Často opakovaná otázka, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď. Aké sú vlastnosti jednotlivých skiel, ktoré sa používajú na smart hodinkách, a v ktorých prípadoch siahnuť po ktorom?

Mohsova stupnica tvrdosti:

Stupeň tvrdosti: Mohsova stupnica tvrdosti Minerálne Absolútna tvrdosť
1 Mastenec
1
2 Kamenná soľ
3
3 Kalcit
9
4 Fluorit
21
5 Apatit
48
6 Ortoklas
72
7 Kremeň
100
8 Topaz
200
9 Korund 400
10 Diamant 1600

Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?
27.3.2024 - Martin Koňařík
Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?

Plastové sklíčko

Plastové sklíčko sa v odvetví inteligentných hodiniek používa minimálne kvôli jeho nízkej tvrdosti. Akrylátové (ako sa inak nazýva plast) sklá sa z tohto dôvodu veľmi ľahko poškriabu. Ak umiestnime plastové sklá na Mohsovu stupnicu, pre predstavu, toto sklo môžete do určitej miery poškriabať nechtom, pričom necht má tvrdosť 1,5-2.

Na druhej strane sú veľmi pružné, a preto veľmi dobre znášajú nárazy (pretože ich absorbujú). Vďaka týmto vlastnostiam je toto sklo vhodné pre detské hodinky. A tiež preto, že plastové sklá sú ľahké a v prípade rozbitia sa rozbijú na väčšie a neostré časti, čo je pre dieťa v rámci možností bezpečné.

Z hľadiska trvanlivosti má však plast jednu veľkú výhodu. Je do určitej miery recyklovateľný. Stačí teda leštiaca (alebo zubná) pasta a so škrabancami sa môžete rozlúčiť.

Ako vyleštiť sklo hodiniek (plastové, minerálne a zafírové)?
5.4.2023 - Dominik Hok
Ako vyleštiť sklo hodiniek (plastové, minerálne a zafírové)?

Smart hodinky s plastovým sklom

Minerálne sklo

Vo svete klasických hodiniek ide pravdepodobne o najpoužívanejší materiál skla, pretože ide o pomerne tvrdý materiál (6. miesto na Mohsovej stupnici tvrdosti), ktorý je pomerne odolný voči nárazom (viac ako zafírové sklíčko). Pre inteligentné hodinky je však typickejšie chemicky tvrdené minerálne sklo. Medzi najznámejšie typy chemicky upraveného skla patria Corning Gorilla Glass a Ion-X.

Zdroj: Lenovoblog.cz

Chemické kalenie je založené na iónovej výmene, pri ktorej sa pri teplote 400 °C v tzv. soľnom kúpeli všetky ióny sodíka nahradia draslíkom. Tieto ióny zaberú v skle viac miesta, čím sa zvýši hustota materiálu, a tým aj tvrdosť a pevnosť.

Ovládanie inteligentných hodiniek - Tlačidlá vs. dotykový displej
24.8.2023 - Matěj Urbaczka
Ovládanie inteligentných hodiniek - Tlačidlá vs. dotykový displej

Chemicky tvrdené sklá nie sú také tvrdé ako zafír, ale je dôležité myslieť na to, že s tvrdosťou klesá pružnosť a s pružnosťou klesá odolnosť proti nárazu.

Smart hodinky s minerálnym sklom

Zafírové sklíčko

Toto sklo je vyrobené zo syntetického zafíru a všeobecne sa považuje za najprémiovejšie. Na Mohsovej stupnici mu patrí 9. miesto, takže je poškrabateľné len druhým zafírom alebo diamantom. Naprieč sklami hodiniek je to najtvrdší materiál (a často sa označuje ako nepoškrabateľný), ale kvôli svojej tvrdosti stráca pružnosť, a preto je najviac náchylný na rozbitie.

Zafírové sklo má však problém, že vytvára veľa odleskov, preto sa často pokrýva antireflexnou vrstvou (buď jednostrannou, alebo obojstrannou), aby sa znížil ich výskyt.

Smart hodinky so zafírovým sklom

V ktorých prípadoch by som mal siahnuť po akom skle?

Pri výbere skla by som zvážil tri premenné - tvrdosť (poškriabanie), pružnosť (nárazy) a optické vlastnosti (čitateľnosť).

Je teda dôležité premyslieť si, ktorá premenná alebo kombinácia ktorých premenných je pre vás prioritná.

Ak máte hodinky na každodenné používanie, kde sú predĺženou rukou telefónu, najväčším rizikom sú škrabance. Preto sa odporúčajú modely so zafírovým alebo minerálnym sklíčkom, ale s ochrannou fóliou/sklom.

Pre športovcov, úprimne povedané... Záleží na tom. Pri športoch, kde hrozí riziko tvrdého pádu (napr. cyklisti pri zjazde z kopca), by som siahol po minerálnom skle s chemickou úpravou, pričom poškriabanie by sa riešilo ochranným sklom / fóliou. Na druhej strane by som sa v dnešnej dobe nebál ani zafíru. Niektoré inteligentné športové hodinky totiž spĺňajú dokonca vojenskú normu, pričom zafírové sklíčko pokrýva prednú stranu. Zafírové sklíčko dnes nájdete väčšinou v množstve outdoorových modelov a ešte som nestretol nikoho, kto by toto zafírové sklíčko rozbil.

Pokiaľ ide o čitateľnosť, minerálne sklo je istota, pretože má minimálne odlesky, a vyrábajú sa aj sklá (Corning Gorilla Glass DX a DX+), ktoré sú špeciálne navrhnuté pre inteligentné hodinky s cieľom maximalizovať čitateľnosť. Naproti tomu zafír má odlesky a v kombinácii so solárnou vrstvou (napr. Power Sapphire od spoločnosti Garmin) sa pod sklom nachádza "oranžová" vrstva, ktorá čitateľnosť ešte zhoršuje.

Plastové sklo je veľmi náchylné na poškriabanie (ale dá sa ľahko vyleštiť), znesie veľa nárazov a má dobré optické vlastnosti. Ale úprimne povedané, plast často nie je ani tak racionálnou voľbou, ako skôr faktom na konkrétnych hodinkách a "uspokojíte" sa s ním. Nájdete ho skôr na lacných inteligentných hodinkách, kde minerálne alebo zafírové (vzhľadom na cenu) sklo nemá zmysel.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre