» Blog » Garmin

Smart hodinky Garmin – Najlepšie bežecké závodné funkcie

Tagy: Technológie a pojmy | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 22.9.2023 | 4 MIN

Smart hodinky Garmin dokážu naozaj veľa – majú lifestylové, smart a tréningové funkcie. Ale v hodinkách sa ukrýva aj veľa funkcií, ktoré sa dajú perfektne využiť na bežeckých pretekoch. A v tomto článku si tie najlepšie predstavíme.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie
19.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie lifestylové funkcie

Navigácia

Ani by ste neverili, aké veľké využitie si navigácia nájde počas pretekov. Niektoré preteky sú značené lepšie, niektoré horšie. Vy máte na zápästí istotu, že bežíte správne. Väčšina pretekov totiž pred začiatkom nahráva na svoj web GPX súbor s trasou, ktorú si môžete nahrať do hodiniek.

Či už máte smart hodinky s topografickými mapami alebo model s navigáciou po slepej mape, oboje sa hodí. Konieckoncov na navigáciu nemusíte pozerať celý pretek, ale nechať si ju v pozadí, kedy vám budú hodinky len pípať pri zmene smeru a ukážu vám koľko metrov ste od zákruty a akým smerom sa máte vydať. Tak to napríklad používam ja. Keby som navigáciu mal na hodinkách zobrazenú stále, zbytočne by ma to rušilo.

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

Nebolo by to prvýkrát, čo niekto pri preteku zle odbočil a stálo ho to celý pretek. Jim Walmsley by v roku 2017 na Western States mohol rozprávať.

PacePro a ClimbPro

Za mňa osobne sa jedná asi o dve najlepšie funkcie, ktoré môžete počas preteku využiť. Pri nahratí GPX súboru alebo vytvorení trasy priamo v aplikácii si môžete vytvoriť stratégiu PacePro.

Spočíva to v tom, že si nastavíte cieľové tempo alebo čas a hodinky vám vytvoria ideálnu stratégiu tempa na základe vyhodnotenia trasy (hlavne berie do úvahy prevýšenie).

Vy ešte výpočet upravíte podľa toho, či máte v pláne bežať konštantne, zrýchľovať alebo spomaľovať a aké úsilie chcete vynaložiť do kopca. Pokiaľ chcete mať ľahšie stúpanie, budete potom musieť pridať pri zbehu a na rovinách.

Táto funkcia má svoje vlastné datové pole, kde vás oboznamuje o tempe, ktoré by ste mali držať, aby ste dosiahli prednastaveného cieľa.

Samostatné dátové pole má aj funkcia ClimbPro, ktorá zobrazuje nasledujúce stúpanie alebo klesanie, sklon a jeho dĺžku. Pri behu dokonca vidíte v akej fáze kopca ste. Aby sa kopec "kvalifikoval", musí mať sklon aspoň 3 % a dĺžku minimálne 500 metrov.

Real-Time Stamina

Táto funkcia berie do úvahy vašu tréningovú históriu a snaží sa ju aplikovať na váš aktuálne podávaný výkon. Na stupnici od 0 do 100 stamina vyjadruje vašu schopnosť podávať konštatný výkon.

Sú dva typy staminy – stamina a potenciálna stamina. Stamina vyjadruje koľko síl vám zostáva pri aktuálnom úsilí. Stamina sa dá vyjadriť pomocou času, vzdialenosti alebo percentuálne. V praxi to znamená, že vám hodinky ukážu akú dobu či vzdialenosť ste schopní bežať pri aktuálnom úsilí. Pokiaľ teda vybehnete do polmaratónu tempom 3:50 a hodinky vám ukážu, že ste takto schopní bežať ešte pol hodinu, nie je to ideálny začiatok. Samozrejme to nie je vytesané do kameňa, ale môže to pomôcť s prepálením tempa.

Potenciálna stamina sa zameriava na dlhodobé hľadisko. Pokiaľ teda budete mať pretek, kedy vyčerpáte 100 % vašej potenciálnej staminy, pravdepodobne budete potrebovať niekoľkodennú regeneráciu.

Alarmy na jedlo a pitie

Adrenalín, rýchlosť, nervozita... V ten moment je celkom jednoduché zabudnúť na pravidelný prísun jedla a pitia, však? Ešte, že máte na zápästí malého uškriekaného parchanta, ktorý vás zachráni.

Priamo v hodinkách si v rámci aktivity môžete nastaviť alarmy nielen na tepovú frekvenciu, kadenciu, určitú vzdialenosť, tempo, ale aj na jedlo a pitie. Ja osobne som si vždy nastavil každú polhodinu pitie a každú hodinu jedlo. Frekvencia alarmov sa môže odvíjať podľa dĺžky preteku, ja som to na ultratrailový pretek mal nastavené takto.

LiveTrack a Group LiveTrack

LiveTrack je schopný zdieľať cez aplikáciu Garmin Connect dáta o vás a zobrazovať ich na webovej stránke na ktorú sa ktokoľvek môže dostať pomocou odkazu. Na použitie tejto funkcie je treba mať pri sebe telefón, keďže hodinky samy o sebe nie sú schopné zdieľať dáta na internete.

Môžete zdieľať tieto dáta:

  • aktuálnu pozíciu,
  • aktuálne tempo / rýchlosť,
  • priemerné tempo,
  • uplynulý čas, vzdialenosť a prevýšenie,
  • aktuálnu nadmorskú výšku,
  • tep srdca,
  • kadenciu.

Je to super, pretože môžete svoje dáta zdieľať trénerovi, ktorý vás môže viesť k najlepšiemu výkonu alebo rodine a kamarátom z dôvodu bezpečnosti.

Group LiveTrack funguje na tej báze, že priamo v zariadení môžete vidieť polohu ostatných, ktorí tiež zdieľajú svoju polohu. Samozrejme vás nemôže vidieť ktokoľvek, ale iba používatelia s pozvánkou.

Asistencia / detekcia nehody a pádu

Jedna z ďalších funkcií, ktorá funguje v spolupráci s telefónom. Asistencia sa aktivuje dlhým stlačením a prednastaveným kontaktom odošle SMS, že ste v nebezpečí a pomocou odkazu zdieľa vašu polohu.

Detekcia nehody a pádu funguje podobne, ale nie je potreba nič stlačiť a automaticky sa aktivuje pri silnejšom náraze. Pokiaľ dôjde k pádu, vyskočí upozornenie, ktoré môžete do desiatich sekúnd deaktivovať. Pokiaľ sa tak nestane, prednastaveným kontaktom bude odoslaná rovnaká SMS ako v prípade funkcie "Asistencia".

Hudobný prehrávač

Nevravím, že je to niečo, čo je na preteky potreba, pretože väčšinu dlhších pretekov aj tak musíte absolvovať s telefónom pri sebe, ale na niečo kratšie a rýchlejšie? Ideál.

Telefón totiž niečo váži a na kratších pretekoch sa hodí ušetriť čo najviac váhy. Pokiaľ teda máte Garminy s hudobným prehrávačom, môžete si tam nahrať klasické MP3 skladby alebo stiahnuť playlisty zo streamovacej služby, kde máte premium účet.

Beh / Chôdza / Státie

Toto nie je úplne pretekárska ako skôr po-pretekárska funkcia. Po pretekoch sa môžete pozrieť na graf, ktorý vám ukáže, koľko času ste strávili behom, chôdzou či státím (napríklad na občerstvovačke). Nezdá sa to, ale nakoniec môžete zistiť, že na občerstvovačkách trávite zbytočne veľa času a pomôže vám to do budúcna.

A aké funkcie pri tréningu alebo pretekoch využívate vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre