Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 14.3.2024 | 7 MIN | 2x komentár

Často najväčším želaním zákazníkov aj nás samých je, aby smart hodinky vydržali čo najdlhšie. V tomto článku zhrniem všetky faktory, ktoré ovplyvňujú výdrž batérie.

Faktory ovplyvňujúce výdrž chytrých hodiniek pri bežnom použití

Pokiaľ ide o faktory ovplyvňujúce výdrž batérie, prvou voľbou redakcie je určite nastavenie hlavného vzhľadu hodiniek. V prípade inteligentných hodiniek máme často možnosť nastaviť ako hlavný vzhľad fotografiu podľa vlastného výberu, animovaného dinosaura robiaceho drepy alebo rotujúci glóbus. Samozrejme, vybral som len tie bizarnejšie prípady, ale možností je veľa. Považujem za efektné rozdeliť tieto vzhľady do tried obtiažnosti od 1 (najmenej náročné) po 3. Takto to robí napríklad spoločnosť Huawei.

Triedy náročnosti sa delia od 1 do 3. Jednotka je tá najmenej náročná, čo znamená, že číselník neukazuje veľa dát, nie je veľmi sfarbený a možno sa neobnovuje každú sekundu. Dvojka môže obsahovať farby, veľa dátových polí a obnovovať sa každú sekundu. Trojka potom zvyčajne obsahuje animácie, ako je napríklad spomínaný otáčajúci sa glóbus. Napríklad vzhľad ala Casio na obrázku nižšie by som zaradil do druhej obtiažnosti.

Někdo chce zaručenou Casio klasiku i na chytrých hodinkách

Niekto chce zaručene klasiku Casio aj na inteligentných hodinkách. Prevzaté z reddit.com

Vo všeobecnosti sú však všetky animované vzhľady (t. j. napríklad vzhľad s viacerými displejmi, ktoré sa obnovujú každú sekundu) náročné na batériu a hodinky vydržia na jedno nabitie menej dní. Mám minimalistický ciferník hodiniek nastavený na vzhľad s dátumovkou, pričom druhá ručička zmizne, keď akcelerometer nezaznamená pohyb.

Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)
14.1.2022 - Dominik Hok
Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)

Ďalším faktorom je skutočné používanie hodiniek. Ak na hodinky neustále klikáte, ovplyvní to výdrž. Rovnako tak aj počet oznámení za deň. Ak obmedzíte počet oznámení (t. j. aplikácií, z ktorých ich dostávate), môžete ušetriť nejaké to percento.

Třeba takový Tamagochi na hodinkách bude ubírat spousty baterie, ale je to Tamagochi!

Napríklad Tamagoči na hodinkách bude vybíjať veľa batérie, ale je to Tamagoči!

Ďalším bodom je určite frekvencia merania srdcovej frekvencie a pulzného oxymetra. Mnohí výrobcovia majú problém implementovať do svojich hodiniek sekundový interval, preto volia nižšie intervaly (zvyčajne 1-10 minút). To potom súvisí s asi najčastejším problémom výdrže – pulzným oxymetrom. Táto červená LED dióda vybíja hodinky veľmi rýchlo a často meranie pulzného oxymetra prebieha zbytočne počas celého dňa. Podľa mňa to rozhodne nie je potrebné a v záujme šetrenia batérie je lepšie zapnúť len manuálnu kontrolu.

Priemerné výdrže a porovnanie výdrže medzi šikovnými hodinkami

Výdrž je jedným z najčastejšie spomínaných parametrov inteligentných hodiniek. Veď nikoho nebaví nabíjať hodinky každý deň. Je to však do veľkej miery dvojsečná zbraň. Ľudia často chcú od svojich inteligentných hodiniek zázraky... čuduj sa svete, ak si kvôli nim budú čistiť zuby. A tiež požadujú dlhú výdrž batérie.

Celú problematiku by sme mohli rozdeliť na priemernú výdrž mestských smart hodiniek a priemernú výdrž športových hodiniek.

Mestské hodinky

No začneme prvou skupinou, teda mestskými hodinkami. Od tých chceme funkcie, ktoré by nás mali podržať v akejkoľvek "mestskej" situácii. Teda platby, hovory, hudba, pripojenie na internet, odpovede na správy a ďalších x funkcií.

Tieto hodinky majú priemernú výdrž batérie približne 2 až 4 dni. Niekomu sa to môže zdať málo, ale na hodinky, ktoré dokážu takmer všetko, je to slušné. Samozrejme, rok čo rok sa výrobcovia snažia zvyšovať kapacitu batérie, aby hodinky vydržali čo najdlhšie.

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?
30.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

Športové hodinky

Samozrejme, je to trochu viac pre športovejšie hodinky, ktoré zvládajú najdôležitejšie športové funkcie. Tu môžeme hovoriť o priemere okolo 9 dní v závislosti od značky hodiniek, frekvencie tréningov, zapnutých senzorov a intenzity podsvietenia. Keďže som športovec, stanovil som si také zlaté pravidlo, že hodinky musia presiahnuť týždennú výdrž, aby som mohol hovoriť o rozumnom zariadení (toto pravidlo neuplatňujem na vyslovene mestské hodinky).

Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká

Športové aktivity a výdrž batérie (so zapnutým GPS alebo bez neho)

Športové / smart hodinky sú, samozrejme, určené na šport. To dáva zmysel. A športové aktivity zaberajú celkovo asi najviac batérie zo všetkých funkcií. S výnimkou aktivít so zapnutým GPS.

Aj tu je výdrž batérie veľmi variabilná v závislosti od typu hodiniek. Mnohé mestské značky ako Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi alebo Amazfit tento údaj často ani neuvádzajú, pretože ho nepovažujú za zaujímavý. A pri koncepte mestských hodiniek to celkom chápem. Ale z vlastnej skúsenosti viem, že so zapnutým GPS je to okolo 10 hodín .

Pri športových hodinkách sa na tento údaj hrá veľa, a preto uvádzajú údaj so zapnutým GPS pri snímaní satelitov každú sekundu. A keďže sa technológia každým rokom zlepšuje, už nemáme len GPS, ale aj iné satelitné systémy, ktoré defacto spresňujú len základný signál GPS (trasa, meranie rýchlosti a x ďalších ukazovateľov je založených na presnosti). Takže okrem výdrže so zapnutým GPS existujú aj ďalšie čísla, ktoré udávajú výdrž s dvoma satelitnými signálmi, s viacpásmovým GPS atď.

V prípade výdrže len s GPS sa často stretávame s úctyhodným údajom 24 hodín. Povedal by som, že výrobcovia týmto spôsobom mieria na čoraz viac sa rozvíjajúci šport – ultramaratón / ultratrail. Ak majú hodinky výdrž okolo 24 hodín na GPS, zvyčajne sú ostatné údaje o výdrži nižšie (mám na mysli výdrž na viacerých satelitných systémoch).

Samozrejme, čím viac hodinky zaťažíte funkciami, tým viac sa batéria vybíja. Najväčším takýmto faktorom je spustenie navigačných funkcií alebo priamo mapových podkladov. Navigačné funkcie sú stále celkom v pohode, ale ak necháte neustále bežať obrazovku s údajmi mapového podkladu, batéria sa môže predčasne vybiť.

Typy navigácie v smart hodinkách
19.3.2024 - Matěj Urbaczka
Typy navigácie v smart hodinkách

V prípade monitorovania bez GPS hovoríme o niekoľkých dňoch výdrže. Ak mám pri 13 % výdrž na mojich hodinkách Fenix 7X 27 hodín, pri plnom nabití hovoríme o viac ako týždni používania pri športovej aktivite bez GPS na plné nabitie.

Ďalším faktorom pri bežeckej aktivite je množstvo snímačov pripojených k zariadeniu. Napríklad snímač tepovej frekvencie, snímač kadencie, snímač teploty a podobne.

Typ displeja určuje aj čas výdrže inteligentných hodiniek

V závislosti od typu displeja samozrejme závisí aj výdrž batérie na jedno nabitie. Najčastejšie sa stretávame s displejmi AMOLED alebo transflexnými MIP.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

V konečnom dôsledku sú všetky LED displeje náročnejšie na batériu ako transflexné displeje. Je to spôsobené technológiou displeja a konečným "svietením". Čím viac displej svieti, tým väčším žrútom batérie je.

AMOLED displej na nových Garmin Epix 2 PRO, 51 mm

Displej AMOLED na novom zariadení Garmin Epix 2 PRO, 51 mm.

Displeje AMOLED alebo OLED blednú "do čierna", aby šetrili batériu. Ak však spustíte režim Always-on, v ktorom displej nezhasína, spotreba batérie sa naozaj veľmi zvýši. Hovorí sa (a ja to môžem len potvrdiť), že hodinky so spusteným režimom Always-on vydržia len polovičnú výdrž batérie.

Transflektívny displej svieti stále – napriek tomu je veľmi šetrný k batérii vďaka slabším farbám a transflektívnej vrstve, ktorá využíva slnečné svetlo na dosiahnutie kontrastu.

Transflektivní displej na Forerunner 955

Transflexný displej na zariadení Forerunner 955

Nastavenia podsvietenia

Vo všeobecnosti platí, že čím jasnejší je displej a čím vyššia je úroveň podsvietenia, tým náročnejšia je prevádzka displeja na batériu. V hodinkách môžete často nastaviť, pri akej hodnote sa podsvietenie aktivuje. Ak sa ho dotknete, otočíte rukou, stlačíte tlačidlo, prípadne upozornenie. Opäť platí, že čím viac sa svetlo zapína, tým viac sa zaťažuje batéria.

Pri displeji AMOLED je najnáročnejšie svietiť jednotlivými LED diódami na priamom slnku, aby bol displej dobre viditeľný. V prípade transflexnej technológie je to podsvietenie – jeho intenzita a frekvencia svietenia.

Inteligentné hodinky používajú batériu Li-Pol

Vo väčšine prípadov sa v inteligentných hodinkách objavujú lítiovo-polymérové batérie, ktoré v pomere cena / výkon zatiaľ nemajú premožiteľov. Tieto batérie sa vyvinuli zo staršieho typu lítium-iónových batérií, ktoré sa používali predtým. Nová batéria má však svoje nesporné výhody – nižšiu hmotnosť, vyššiu kapacitu, minimálne samovybíjanie a vysoký výkon.

Li-Pol baterie k hodinkám Garmin Vívoactive 3. Omluvte kvalitu fotky

Li-Pol batéria pre hodinky Garmin Vívoactive 3.

Plne nabitý článok má napätie až 4,23 V a ak napätie klesne pod 2,7 V, batéria sa môže nenávratne zničiť. Článok by mal byť vnútorne chránený elektronickým obvodom proti prebíjaniu, nadmernému vybíjaniu a prehriatiu.

Tieto Li-Pol batérie sa používajú nielen v inteligentných hodinkách, ale takmer vo všetkej osobnej elektronike, ako sú telefóny, fotoaparáty, notebooky, RC modely a ďalšie... Hoci pomer cena / výkon je dobrý, výroba takýchto batérií je technologicky a energeticky veľmi náročná.

Výhody batérií Li-Pol:

  • Vysoká kapacita pri malých rozmeroch batérie
  • Minimálne samovybíjanie
  • Dlhá životnosť
  • Vysoký teplotný rozsah
  • Rýchle nabíjanie

Nevýhody:

  • Kapacita batérie klesá, keď sa nepoužíva
  • Napätie klesá pod 2,7 V (normálne 4,23 V) a môže nenávratne zničiť batériu
  • Batéria sa môže vznietiť alebo explodovať pri skratovaní

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michaelapred 89 dňami, reagovať
Dobrý deň, prosím Vás vedeli by ste mi poradiť ohľadne hodiniek Viviactive 4s, hodinky mali ešte 21% batérie ale neskôr som si všimla že sa úplne vypli, myslela som, že sa batéria skôr vybila. Keď som ich dala nabíjať, tak nejdú zapnúť a pri nabíjaní sú horúce. Mohlo to byt spôsobené aj tým, že som teraz na dovolenke kde je teplo a mohla sa nejakým spôsobom prehriať batéria a že už nepôjdu ? Ďakujem.
Filip Debrecenyipred 89 dňami
Dobrý den, jednoznačně se mohla baterie přehřát a proto došlo k vypnutí hodinek už při 21% baterie. Standardně se doporučuje nabíjet v rozmezí 30-90% kapacity baterie, aby se baterie nepřetěžovala a nepřehřívala. Samozřejmě může hrát roli i teplé počasí v případě, že hodinky byly třeba dlouho vystavenému přímému slunci. Zkuste hodinky nabít ve večerních nebo ranních hodinách, kdy je okolní teplota nižší a nebude na jejich baterii takové teplo. Pokud ani to nepomůže, mohl by být potom zkrat v baterii. :)