» Blog » Správy

Ako sa Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodiniek

Tagy: Správy | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 18.3.2021 | 7 MIN

Príbeh o Snoopyho hodinkách, ceste do vesmíru a 70 rokov starých arašidoch.

Prológ

Väčšina našich článkov sa snaží priniesť aktuálne recenzie, občas sa vydávame za históriou hodinárskych značiek, alebo sa snažíme čo najčitateľnejšie spracovávať hodinárske témy. Ale sem tam sa trochu utrhneme z reťaze a výsledkom sú nečakané príbehy, ktoré zdanlivo s hodinkami nesúvisia.

Invicta Disney
25.3.2020 - Agáta Vřeská
Invicta Disney

Ak máte práve teraz na jeden taký chvíľku čas, dajte si napríklad kávu, vypnite notifikácie a začítajte sa. Dnes sa vydáme po stopách Snoopyho.

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

Kapitola Prvá: Kto je Charlie Brown a čo má spoločné s arašidmi

„Najdlhší príbeh, ktorý kedy jeden človek rozprával.“ Tak sa niekedy označuje príbeh o Charlie Brownovi. Je o malom chlapcovi, trochu nemotornom, úzkostnom a nervóznom, ale s veľkým srdcom a láskavou povahou, vďaka čomu je obľubený u svojich kamarátov.

Charlie sa zrodil z pera Charlesa M. Schulza v roku 1950. Jeho komiks, ktorý si písal aj kreslil od začiatku sám, sa stal jedným z najpopulárnejších a ovplyvnil vtedajšiu kultúru. Ani dnes sa snáď nenájde nikto, kto by jeho kresby aspoň okrajovo nepoznal.

Karikaturista Charles Schulz. Zdroj: wikipedia.orgKarikaturista Charles Schulz. Zdroj: wikipedia.org

Ale skôr než meno Charlieho Browna máme zafixovanú postavičku jeho psa, čiernobieleho svojrázneho bígla, ktorý dostal meno Snoopy. Jeho kreslené rysy pozná celý svet a je symbolom aj dnes. Aj keby ste nikdy nečítali žiadny komiks s Charliem Brownom, Snoopyho nemožno nepoznať.

Čoskoro sa z komiksovej podoby prekúsal aj do kreslených filmov, divadelných hier a samozrejme mnohých propagačných materiálov od plyšákov po nálepky. Schulz vydával príbehy o Charliem, Snoopym a ich kamarátoch až do roku 2000, kedy ohlásil odchod do dôchodku a krátko na to zomrel. A pretože si neželal, aby niekto iný pokračoval v arašidovom príbehu, všetky príbehy ťažia priamo z jeho päťdesiatročnej práce.

Ako s tým súvisia arašidy? V originále sa komiks volá Peanuts (v prekl. Arašidy). Dosť divný názov, ktorý s Charliem ani Snoopym nemá nič moc spoločné. Vznikol tak nejak náhodou, keď Schulz predložil svoj komiks United Feature Syndicate, americkému novinovému časopisu. Pôvodný názov, Li'l Folks, sa im totiž nepáčil, pretože pripomínal názvy iných komiksov tej doby.

No a čo čert, ani Schultz, nechcel, bežal vtedy obľúbený seriál pre deti Howdy Doody. Jeho súčasťou bola tzv. Peanut gallery, kde v publiku boli deti a reagovali na moderátora seriálu. Práve obľúbenosť Peanut gallery inšpirovala tím zo syndikátu, aby pre Schulzov komiks o deťoch vybral názov Peanuts.

Sám Schultz ten názov neznášal. Keď prvýkrát Arašidy vyšli v novinách, išiel do stánku a opýtal sa predajcu, či má noviny s Peanuts. A on mu odpovedal: Nie, ani tie s popcornom… No, ale Peanuts ako hlavný názov zostal.

Kapitola Druhá: Ako sa Snoopy dostal do vesmíru

Charlieho pes Snoopy, neskôr v komikse definovaný ako typ bígla, je špecifický tvor. Autor komiksu mu dal tak svojráznu povahu, že na neho niekedy máte až nervy. Dokáže byť dosť sebecký, nesebakritický a bláznivý. Ale je to verný priateľ s úžasnou schopnosťou imaginácie.

Žije na streche svojej červenej búdy, kde schováva všetko možné, vrátane obrazov Van Gogha, a najmä – píše romány. A v nich sa vďaka svojej fantázii môže stať čímkoľvek. Svoj sen byť slávnym astronautom sa ale rozhodne splniť aj v reále. Najnovšia sfilmovaná podoba jeho cesty na Mesiac a ďalej je od Apple Watch, ktorá kúpila na Peanuts práva. A tak sa niekedy môžete odbremeniť od dospeláckych starostí a mrknúť na krátke „misie“ do vesmíru.

Ale Snoopy sa tam dostal aj v reále. Teda, tak trochu. A tým sa dostávame k tomu, prečo v NASA platí Snoopy za maskota bezpečnosti.

Písal sa rok 1968. Misia Apollo 10 bola posledným predskokanom pred chystaným pristátím človeka na Mesiaci. Veliteľský modul bol pomenovaný ako Charlie Brown a lunárny expedičný modul (LEM) dostal označenie Snoopy. Išlo o oficiálne volacie kódy, keď sa veliteľ lode odpojil s lunárnym modulom a krúžil nad povrchom Mesiaca. Názov bol zvolený úmyselne, pretože LEM mal doslova „čmuchať“ po vhodných miestach pristátia na Mesiaci. A tak sa Charlie aj Snoopy dostali do vesmíru.

NASA požádala Schulze, zda by Snoopy mohl být maskotem bezpečnosti NASA. Více o spolupráci přímo na stránkách NASA.NASA požiadala Schulza, či by Snoopy mohol byť maskotom bezpečnosti NASA. Viac o spolupráci priamo na stránkach NASA.

Ale tým to nekončí. Seriál Peanuts so Snoopym bol v tej dobe americkým fenoménom, a tak keď NASA hľadala spôsob, ako zdvihnúť morálku a poďakovať pracovníkom, ktorí sa na misiách podieľali, vymyslela tzv. Silver Snoopy Award. Cenu udeľovali astronauti ako uznanie za skvelú prácu, podporu a zaistenie bezpečnosti počas ich letov. Ocenení pracovníci dostali okrem iného akýsi pripínací špendlík so strieborným vyobrazením Snoopyho v skafandri, ktorý mali astronauti so sebou vo vesmíre.

Připínací špendlík Silver Snoopy Award.Pripínací špendlík Silver Snoopy Award.

Kapitola Tretia: Čo majú Omegy spoločné s kresleným bíglom

Asi najslávnejšími hodinkami pre astronautov sú Omega Speedmaster, známe ako Moon Watch. Vydržali náročné testy, odolali nárazom, vode, extrémnym teplotám a členovia posádky ich nosili počas svojich misií.

Okrem toho, že sa mohli vtedy ako jediné pochváliť certifikáciou NASA pre lety do vesmíru, sa preslávili udalosťou, ktorá sa zapísala do histórie. Bolo to počas misie Apollo 13 v roku 1970, kedy v známom, dnes aj sfilmovanom príbehu zohrali hodinky zásadnú úlohu.

Na lodi došlo k neočakávanému výbuchu a cieľ misie sa z pristátia na Mesiac zmenil na cieľ dostať posádku bezpečne domov. Bolo treba veľa improvizovaných riešení, vrátane použitia lunárneho modulu (nevolal sa Snoopy, ale Aquarius, Vodnár) ako záchranného člnu, ktorý mal kyslíkové zásoby. Počas návratu na Zem sa ale aj cez všetky snahy loď vychýlila z trajektórie, a tak sa rozhodlo pre zážih motora lunárneho modulu. Pre správnu korekciu bolo nutné presne 14sekundové odpálenie.

A práve na stopovanie týchto kritických 14 sekúnd použili astronauti Omegy Speedmaster. Pokiaľ ste navnadení k technickejším a presnejším detailom, zapátrajte priamo na wikipedii. Spoločnosť Omega dostala od astronautov Silver Snoopy Award ako ocenenie za spoľahlivosť hodiniek, ktoré im pomohli sa bezpečne dostať domov.

Ocenění astronautů NASA pro Omegu.Ocenenie astronautov NASA Silver Snoopy Award pre Omegu.

To už bol len krok k tomu, aby Omega zvečnila Snoopyho na svojich hodinkách. Ale prekvapivo sa to stalo prvýkrát až v roku 2003. Limitovaná edícia mala názov Silver Snoopy Speedmaster a na jednom z čítačov chronografu bol obrázok Snoopyho v skafandri. Zrovna ako na spone Snoopy Award.

První Omegy se Snoopym z roku 2003 v limitované edici.Prvé Omegy so Snoopym z roku 2003 v limitovanej edícii.

Ďalšia limitovaná edícia prišla v roku 2015. Mala 1970 kusov Speedmasterov so Snoopym ako sníva vo svojej obľúbenej polohe a hláškou z filmu Apolla 13 „Failure is not an option“ (Zlyhanie nie je možnosťou). Prvých vyznačených 14 sekúnd bolo zvýraznené vetou: „What could you do in 14 seconds?“ (Čo môžeš urobiť za 14 sekúnd?) ako pripomienka 14 sekúnd, kedy hodinky stopovali odpálenie pre korekciu letu.

Omega Speedmaster se Snoopym z roku 2015.Omega Speedmaster so Snoopym z roku 2015.

Za mňa najzaujímavejšia verzia Omega Speedmaster Silver Snoopy Award je z roku 2020, ktorá vznikla ako pripomienka 50. výročia letu Apollo 13, ale najmä pol storoia od udelenia ceny NASA Silver Snoopy Award pre Omegu.

Čo je na nich unikátne? Sú jedným slovom prekrásne. V modrobielom prevedení, kedy na číselníku v jednom zo subciferníkov opäť nájdeme Snoopyho v skafandri. Ale zázraky sa dejú aj na dienku. Vyobrazenie Mesiaca a Zeme, ktorá konštantne rotuje po vzore malej sekundovej ručičky času. A potom to príde. Keď spustíte stopky, Snoopy sa pohybuje po obzore vo svojej lodi. Tu doporučujem pustiť si video:

Pre mnohých fanúšikov bolo dobrou správou, že nešlo o limitku (tie predošlé sa zatiaľ na predajných fórach vyšplhali na sumy niekedy až dramaticky presahujúce pôvodné hodnoty), aj tak je cena za tieto prekrásne Omega Speedmaster „Silver Snoopy Award“ nemilosrdných 9 600 $. Spojenie Snoopyho, vesmírnych letov a hodiniek, je ale v dokonalej kombinácii.

Kapitola Štvrtá: Snoopy oslavuje 70. narodeniny

Spojenie hodiniek Omega so Snoopym je viac než legitímne, ale samozrejme, že arašidové postavy sú celosvetovo známym a využívaným motívom. S jeho obrázkom môžete mať papuče, hrnček, topánky alebo hoc aj obal na telefón. Ale pokiaľ zatúžite po hodinkách, nemusíte na ne šetriť ako na nové auto.

Mnohé iné značky sa rozhodli svoje hodinky rozveseliť Snoopym a jeho kamarátmi. Ako príklad môžeme spomenúť Invictu, ktorá mala model so Snoopym v svojej kolekcii Charakter Collection.

S hodinkami so Snoopym sa roztrhlo vrece v roku 2019, kedy sa oslavovalo 50 rokov od pristátia na Mesiaci. Značky ako Undone alebo Timex ponúkali cenovo dostupné a vizuálne lákavé modely. Práve americký Timex má v ponuke modely s motívmi komiksu často, a to aj pri detských hodinkách. My sa pozrieme trochu bližšie na rok 2020, kedy pri príležitosti osláv 70. výročia od vydania prvného komiksu vyrobil hneď niekoľko modelov v svojich radoch pre dospelých.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

Predovšetkým tu máme aj bez Snoopyho oceňovaný model Merlin. Merlin predstavuje v kolekcii Timexu návrat do čias, kedy vyrábal mechanické hodinky. Veľmi klasický retro dizajn si okamžite získal pozornosť a pre svoje kvality aj cenovú dostupnosť sa teší obľube. A keď k tomu pridáte nenápadnú postavičku Snoopyho v jednoduchom Schulzovom štýle…

K 70th Anniversary vydal Timex tiež kolekciu Standard Peanuts. Ich kúzlo spočíva v dokonalej čitateľnosti samotného modelu, slávnym Indiglo podsvietením, minimálnych nákladoch na kúpu, bez toho aby sa to nechválne podpísalo na kvalite, no a navyše budú robiť radosť ešte Charlie so Snoopym.

A úplne na koniec som nechala Timex Q Reissue. Ich skoro sa mi chce až napísať geniálne retro kúzlo očarovalo hodinársky svet už v roku 2019 a Snoopy ich potom oživil práve pri príležitosti osláv 70. narodenín komiksu Peanuts o rok neskôr.

6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh

Tým náš dnešný príbeh o Snoopym, jeho vesmírnych cestách a hodinkách končí. Nezostáva, než sa vrátiť zasa nohami späť na zem. Ale pokiaľ vám v hrnčeku ostala ešte nejaká káva, pustite si nejaký ten zábavno-poučný diel komiksových Peanuts.

The END.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku