» Blog » Swatch

Speedmastery od Swatchu – Predčasný aprílový žartík, dojná krava či demokratizácia slávneho dizajnu?

Tagy: Správy | Swatch | Klasické | Fashion

Eduard Tomas | 30.3.2022 | 5 MIN | 2x komentár

Swatch Group ku koncu marca 2022 opäť šokoval hodinkový svet. Predstavil totiž niečo nielen nečakané, ale najmä na prvý pohľad celkom absurdné. Napriek tomu sú MoonSwatch, ako je kolaborácia dvoch titanov – Swatch a Omegy – nazývaná, realitou. Ikonické chronografy od Omegy tak teraz zoženiete za neuveriteľných 260 amerických dolárov. Núka sa otázka – prečo?

Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty predstavenie
12.9.2023 - Aleš Pavelek
Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty predstavenie

Ide len o marketingové pozlátko, alebo nová kolekcia prináša aspoň kúsok pôžitku z legendárneho modelu aj bežným smrteľníkom? Veštia „prvé Swatchky na Mesiaci“ novú etapu pre švajčiarsky koncern, alebo tu máme len náhodný zlepenec? Pozrime sa spolu na novinku trochu zblízka.

Sklamanie pre slovenských milovníkov hodiniek

Pokiaľ vás titulok a perex nadchli natoľko, že uvažujete o kúpe, rovno na také myšlienky môžete zabudnúť, teda aspoň zatiaľ. Nejde ani tak o masívne rady pred butikmi Swatch, hoci záujem prvý deň predaja predčil dokonca očakávania samotného výrobcu, ktorý musel obmedziť už pôvodne obmedzený počet hodiniek na osobu z dvoch na jedny, ale predovšetkým sa v SR zatiaľ nemôžeme tešiť vôbec.

MoonSwatche sú k dispozícii len vo vybraných kamenných obchodoch a naša krajina na zozname lokalít bohužiaľ chýba. Zo susedov možno skúsiť šťastie v Rakúsku, Nemecku alebo Poľsku. Avšak zásoby na predajniach sú v rádoch stoviek a záujemcov je nespočet.

Zdroj: Hodinkee.comZdroj: Hodinkee.com

Na bazároch už strašia cenovky v tisíckach eur a hodinkovou komunitou sa šíria mnohé vtipy. Swatch sa nechal počuť, že sa nejedná o limitovanú či číslovanú edíciu. Avšak minimálne teraz ponuka nestíha dopyt. Tiež prisľúbená je možnosť kúpiť si hodinky on-line cez oficiálne webové stránky značky. Nie je však známy ani orientačný dátum, kedy by sme sa mohli tešiť.

Mise Pluto.Misia Pluto.

Spravidla platí, potvrdil nám to napríklad Timex so svojim modelom Q v roku 2019 a dlhodobo to dokazuje aj v inej cenovej hladine Rolex takmer so všetkými svojimi športovými kúskami z nerezovej ocele, že hodinky nemusia byť limitované, aby ich bola nadľudská úloha zohnať.

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet
12.8.2021 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

Misia po celej slnečnej sústave v skoro plastovom puzdre

Čím sa nové časomiery od svojho staršieho brata líšia, je vzdialenosť odputovaná od Zeme, respektíve zatiaľ ide len o ambície na ďaleké cesty. Model Omega Speedmaster si vyslúžil prezývku „Moonwatch“, lebo sa roku 1969 tieto hodinky stali prvými, čo sa pozreli na Mesiac. Nešlo však o ich prvú ani poslednú vesmírnu misiu. A dnes sa Swatch Group snaží nadviazať na túto tradíciu „výpravami“ hneď na jedenásť objektov našej slnečnej sústavy, konkrétne na všetkých 8 planét, Pluto, Slnko a Mesiac.

Celkem je k dispozici 11 variant. Mise na planety naší sluneční soustavy, na Pluto, Slunce i Měsíc.Celkom je k dispozícii 11 variantov. Misie na planéty našej slnečnej sústavy, na Pluto, Slnko aj Mesiac.

Zaujímavejší než zoznam variantov, ktoré sa od seba líšia len esteticky, je materiál, z ktorého je zhotovené puzdro. Swatch mu vraví Bioceramic a poradím vám, nie je to úplne ani keramika ani plast. Nedávna inovácia Swatchu sa skladá z 2/3 keramického prachu a 1/3 z plastu s biologickým pôvodom.

Na omak aj výzorom biokeramická hmota inklinuje skôr k plastu, avšak zároveň získava časť pevnosti keramiky. Nosenie je komfortné, hodinky nepôsobia priamo lacne. Na druhej strane práve nekovové puzdro napomáha udržať cenovku takto nízko.

Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek
17.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek

Druhé Speedmastery“ a dilema značky na ciferníku

Vo svojom článku o histórii Swatch som vysvetľoval, že názov Swatch je skratkou pre „second watch“, teda druhé hodinky. Robí to tak zo spoločného projektu Omegy a Swatchu „druhé Speedmastery“? A čo si pod tým vôbec predstaviť? Základnou myšlienkou a jedným z predných dôvodov úspešnosti značky Swatch je nahraditeľnosť hodiniek. Ak ich človek stratí, skrátka si kúpi nové. Nemá ísť o jediné, ktoré má a čo sa dedia po generácie. Taký koncept je samozrejme aplikovateľný iba u produktov nižšej cenovej kategórie, avšaj je, ako vidno, funkčný.

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

Problém z môjho pohľadu nastáva, keď k tomu primiešame výrobcu, akým je napríklad Omega. Možno použiť analógiu k automobilovému priemyslu. Aké vtipné by bolo si predstaviť Porsche 911 s motorom a interiérom zo Škody Octavia? Rovnako ide o jeden a ten istý koncern, ale dve značky s celkom odlišnými filozofiami. Potom je do istej miery oprávnený pocit, že Swatch len zneužíva legendárneho štatútu, parazituje na ňom, naviac pritom pôvodný model znesväcuje.

Hodinky sa netvária ani ako Omegy ani ako Swatchky, samy nevedia, kým sú. Na ciferníku je pyšne napísané „OMEGA“, namiesto gréckeho písmena „Ω“ je vyryté zospodu na krycom sklíčku „S“, zámer je však zrejmý, nechýba ani typická bodka nad 90. Pritom v nich búši srdce quartzové, spona remienka je plastová a časomiery hrajú všetkými farbami…  A pochopiteľne ide o bestseller. Kto by nechcel hodinky od švajčiarskeho velikána za púhych pár desiatok eur?

Konkurencia pre Omegu

Či tento krok Omege uškodí, ukáže len čas. Ak chce niekto Omegy, neuspokojí ho taký kompromis a cenovka je v celkom iných výšinách, priama konkurencia nenastáva. Môže ísť o sprístupnenie slávneho dizajnu. Hodinky nám dovolia okúsiť, čo by sme mohli mať, keď si „skutočné“ Speedmastery kúpime, avšak kúsoček bude vždy chýbať.

Je to vlastne opačná stratégia, pokiaľ ju porovnáme napríklad s druhým gigantom, Rolexom. Ako som vravel, zohnať športový model v oceli je dnes skoro nemožné a nezostáva nám než dychtivo pozerať do výkladných skríň. Ťažko jasne určiť, aký je ten poctivejší prístup.

Napriek tomu sa môžem mýliť. Niekoho skôr novinka odradí od kúpy originálu. Druhého možno uspokojí natoľko, že už nebude mať potrebu po skutočných mesačných hodinkách vôbec túžiť. V prvom rade je ale nutné povedať, že ja (na rozdiel od expertov oboch značiek) iba špekulujem na základe obmedzených informácií. Generálny riaditeľ Omegy, Raynald Aeschlimann, prezradil, že projekt bol v pláne už pred pandémiou covidu-19, deň D bol vtedy stanovený niekedy v roku 2020. Fakt, že k spoločnému výrobku došlo aj po nútenom odklade svedčí, že dostatočné zváženie reálií nastalo.

"Swatchky sú perfektné pre začínajúcich fanúšikov Moonwatch a neviem si predstaviť vhodnejšiu ikonu pre náš spoločný projekt." Raynald Aeschlimann, CEO Omegy

Budúcnosť Swatch Groupu

V tom istom článku o Swatch som vtedy značke vyčítal, že trochu zaspáva na vavrínoch a neprichádza sama s ničím novým, spolieha sa iba na koncernové značky. Nuž, je MoonSwatch niečo nové? Áno, nikto z nás by ešte pred mesiacom ani v tom najšialenejšom sne nesníval od Speedmasteroch od Swatchu. Avšak ide tiež o ukážkový príklad spoliehania sa na koncernového výrobcu. Odvážny krok, ale akým smerom, je na zváženie.

Bude Swatch čerpať teraz okrem svojej slávnej minulosti aj z tej cudzej? Totiž, mám skoro pocit, že označenie dojná krava nie je relevantné, nie preto, že na hodinkách Swatch nezarobí, ale lebo táto krava podkopáva celú svoju vlastnú farmu. Ak ide o jednorázový „bonbónik“, podaril sa. Kúsky sú to nádherné, vyzývavé, zábavné. Ako ale vtedy vysvetliť dôvod ich existencie? Zároveň nutné priznať, že aby sme si hodiniek užili, nemusíme chápať, prečo sú, stačí, že sú.

Swatch je inovátorom, nebojí sa zmeny, to nám demonštroval mnohokrát. Dúfajme však, že nie každý počin kráľa švajčiarskej hodinárčiny určuje smer jeho budúceho putovania. Z MoonSwatchov sa potom budeme môcť tešiť ako z príjemnej kuriozitky, spojených síl dvoch výrobcov, čo sami majú svoje vlastné pozoruhodné portfólia produktov.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

Swatch SPACE Collection recenzia – Najdostupnejšie hodinky podporované NASA
1.11.2021 - Agáta Vřeská
Swatch SPACE Collection recenzia – Najdostupnejšie hodinky podporované NASA

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie
4.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Marekpred 745 dňami, reagovať
Podla mna su to vydarene kusky, ktore napriek tomu, ze maju dizajn niekolkotisicovych Speedmastrov nepodkopavaju ich miesto na trhu. Minimalne do zbierky je to urcite pekny kusok. Otazka vsak je, aka bude dostupnost v nasich koncinach a mozno tu u Vas na eshope.
Miroslavpred 744 dňami, reagovať
Určite je to osvieženie najma trhu Swatch groupe a dostupnosť/finančná/ pre obyčajných ľudí,ktorí túžia mať niečo neobyčajné Moonwatch od Omegy a Swatch.Myslím,že taká šanca sa už nebude opakovať.Miroslav