» Blog » Garmin

Garmin Connect – Sprievodca mobilnou aplikáciou

Tagy: Návody | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 16.6.2022 | 6 MIN | 5x komentár

Aplikácia Garmin Connect slúži k spárovaniu smart hodiniek Garmin s mobilným telefónom. Doteraz si túto aplikáciu stiahli milióny používateľov a jedná sa o jednu z najobľúbenejších športových aplikácií ako na Google Play, tak App Store. Tento článok slúži k predstaveniu tejto aplikácie a zlepšeniu orientácie v nej.

K čomu je vlastne aplikácia Garmin Connect?

Pomocou aplikácie Garmin Connect prepojíte vaše smart hodinky Garmin s mobilom. Berie si informácie o prijatých správach, hovoroch a pomocou Bluetooth ich preposiela do hodiniek.

Zároveň sa vďaka nej odosielajú na virtuálnu zálohu vášho účtu. Aj keby ste napríklad hodinky stratili, kúpili si iné, vždy budete mať svoje dáta zálohované a samozrejme v bezpečí.

Hoci všetko monitorujú hodinky, tu sa všetko ukladá a zobrazuje podrobnejšie – grafy vašich krokov, tepovej frekvencie, spánku... Alebo napríklad podrobná analýza športovej aktivity.

Všeobecne platí pravidlo, že čím máte jednoduchšie hodinky, tým viac budete musieť využívať Garmin Connect. Napríklad najvyšší model Fenix 7 skoro všetko zobrazuje priamo v hodinkách, ale jednoduchý smart náramok Vívosmart 5 naopak väčšinu zobrazuje v mobilnej aplikácii.

Hlavná strana "Môj deň"

Tu sa odohráva to hlavné. Všetko, čo hodinky nazbierajú počas dňa, sa zobrazí v "Môj deň". Kto by to bol čakal, že?

Vaša tepová frekvencia, počet krokov, spánok, stres, aktivity, vystúpané poschodia... Proste všetko na jednom mieste s možnosťou detailného zobrazenia po kliknutí.

Keď v tomto zozname pôjdete úplne dole, uvidíte zhrnutie predchádzajúceho dňa. Úplne dole nájdete možnosť úpravy karty "Môj deň". Môžete si teda úplne hore dať dáta, ktoré vás najviac zaujímajú.

Úplne hore naopak nájdete sekciu Oznámenia, váš profil, stav pripojených hodiniek a dve šípky spúšťajú manuálnu synchronizáciu hodiniek s aplikáciou Garmin Connect.

Ako upraviť spodnú lištu v Garmin Connecte?

Čo veľa používateľov nevie, dá sa upraviť aj spodná lišta.

iOS:

Kliknite vpravo dole. Hore vpravo sa objaví možnosť "Upraviť".

Android:

Kliknite na tri čiarky vľavo hore. Dole máte možnosť "Upraviť karty".

Ako sa vyznať v kalendári Garmin Connect? Čo znamenajú tie farebné prúžky?

Celkom dosť sa toho odohráva v kalendári, ktorý je bohatý na farebné prúžky.

Čo znamenajú jednotlivé farebné prúžky v Garmin kalendári:

  • zelená – manuálne spustený monitoring športovej aktivity
  • šedá – automaticky zaznamenaná aktivita (Move IQ)
  • červená – údaje o tepe srdca
  • modrá – splnený cieľ denného počtu krokov
  • prerušovaná modrá – nesplnený cieľ denného počtu krokov
  • ružová – zaznamenaný spánok
  • svetlo ružová (alebo fialová) – zaznamenané zhodnotenie spánku

Číslo pod prúžkami potom značí ďalšie prúžky, ktoré sa nezmestili a sú ukryté.

Prehľad – majte prehľad o ostatných

Garmin Connect funguje ako sociálna sieť. V prehľade vidíte všetky športové aktivity používateľov s ktorými ste v spojení.

Čo je super, tak pokiaľ ste s ľuďmi v spojení, vidíte všetky údaje o ich tréningu. Úplne rovnako ako to vidia oni. Dozviete sa teda všetko o tepovke, trase, tempe... Proste o všetkom. A áno, môže to byť trochu nebezpečné, dávajte si teda pozor, s kým sa dávate do spojenia!

Trocha zdravej súťaživosti – odznaky, výzvy a úrovne

Ja na to moc nie som, ale viem, že súťaženie o úrovne a odznaky je veľmi obľúbené. Každý používateľ totiž má v rohu svojej profilovky malé číslo, ktoré značí jeho úroveň.

Úrovne sa získavajú pomocou odznakov. Niektoré odznaky získate aktívnym počínaním (napríklad prvý maratón, prvý beh cez 50 km, 50 000 krokov za deň ai.). Iné zasa tým, že skoro vstanete, zdieľaním aktivity (odznak Podelím sa) alebo napríklad spánkom dlhším než 8 hodín (odznak Spi sladko). Ale to sú len príklady. Sú ich tisíce.

Odznaky tiež môžete získať splnením rôznych výziev, ktorých sa cielene zúčastníte. Napríklad 300 tisíc krokov za mesiac) alebo napríklad 300 kilometrov bežeckých športových aktivít za mesiac.

Spôsobov ako získať odznaky je veľa a sú na to rôzne návody na internete.

Prehľady Insights – ako som na tom globálne?

Ak sú výzvy o súťaživosti, prehľady Insights sú súťaženie na entú.

V prehľadoch Insights vás Garmin porovná so všetkými Garmin používateľmi vo vašom vekovom intervale. Ale môžete sa porovnať aj so staršími. Ja napríklad dosť behám, chodím, ale očividne málo spím. :)

Štatistiky zdravia alebo zdravotný stav v kocke

Štatistiky zdravia vlastne zobrazujú úplne to isté ako Môj deň, ale máte to pekne pod sebou v zozname. To je vlastne jediný rozdiel.

Štatistiky osobné – trénujem dobre?

Niektoré hodinky tréningové štatistiky zobrazujú (priamo v hodinkách), ale niektoré to majú len v tejto časti mobilnej aplikácie. Dozviete sa tu všetko o vašom tréningu.

Veľmi fandím stavu tréningu. Na základe pomeru tréningovej záťaže (Training Effect) vám hodinky povedia, či je váš tréning produktívny, alebo nie. Pokiaľ v nejakej záťaži (nízka aeróbna, aeróbna a anaeróbna) trávite väčšinu času alebo naopak málo, tréning sa nepovažuje za produktívny.

Odhad hodnoty VO2 Max je  maximálne množstvo kyslíka, ktoré je schopný človek prijímať pri športovom výkone. Všeobecne sa to považuje za taký ukazovateľ kondície.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

S ďalším príslušenstvom (powermetre, hrudné pásy ai.) získate špecifické športové metriky ako FTP (Funkčná limitná hodnota výkonu), výkon (watty) či hodnotu vášho laktátového prahu.

Tréning – keď to chcete robiť poriadne

Ja osobne asi najčastejšie používam časť "Tréningy", kde si môžete manuálne zadať všetky kroky vášho tréningu. Pokiaľ teda chcete intervalový bežecký tréning, zadáte si rozklus napríklad 20 min a potom 5x opakovanie 3 minúty behu a 3 minúty odpočinok. Nakoniec potom dáte ešte 20minútový výklus. Tento tréningový príklad si môžete ľubovoľne pomenovať a odoslať ho do hodiniek. Tréning si potom spustíte v hodinkách a budú vás upozorňovať na striedanie jednotlivých fáz.

Tréningy si môžete vytvoriť nielen pre beh, ale pre ľubovoľnú športovú aktivitu.

Pre tých, ktorí sa chcú inšpirovať alebo sa doslova nechať navigovať, je ideálna funkcia "Nájsť tréning", kde si z veľkého zoznamu vyberiete preddefinovaný tréning. Väčšina z toho sa ale týka posilňovania či kardia.

Konečnou úrovňou je funkcia "Tréningové plány", kde si vyberiete niekoľkotýždenný tréning behu či cyklistiky s určitým cieľom (napr. maratón). Hodinky vám každý deň pri spustení danej športovej aktivity ukážu, čo by ste mali robiť.

V mobilnej aplikácii Garmin Connect je týchto plánov obmedzené množstvo, väčšinu nájdete na desktopovej verzii Connectu.

Pokiaľ sa radi hráte a chcete si vytvoriť trasu dopredu, bude sa vám páčiť časť "Trasy". Tam si môžete vytvoriť trasu v rámci mapy priamo v Garmin Connecte alebo vyberiete parametre, ktoré by mala táto trasa spĺňať (dĺžka, smer, terén) a aplikácia vám sama vygeneruje trasu.

Ja osobne si ju predpripravím v Mapy.cz a potom ju vyexportujem do aplikácie Garmin Connect.

Pre každú trasu si môžete vytvoriť stratégiu tempa (PacePro). Hodinky vám v reálnom čase ukazujú akým by ste mali bežať tempom, aby ste dobehli v čase, ktorý si sami zvolíte. PacePro berie do úvahy aj prevýšenie.

Vybavenie – ako veľmi ojazdený je môj bicykel?

Do aplikácie Garmin Connect si môžete zadať rôzne časti svojho vybavenia a vysledovať tak ich opotrebovanie. K rôznym behom si môžete zadať rôzne tenisky alebo k rôznym jazdám rôzne bicykle.

Môžete si tiež zobraziť vyradené vybavenie a podľa toho si vytipovať tenisky, ktoré toho vydržali najviac a kúpiť si ich znovu.

Nastavenie hodiniek cez mobil

To je novinka, ktorá je u Garminu čerstvá, ale je to perfektné. Doteraz sa všetko nastavovalo priamo v hodinkách, ale teraz to môžete urobiť pohodlne v telefóne.

Za mňa osobne je najväčším ušetrením času nastavenie dátových polí športovej aktivity. Keď otvoríte "Aktivity a aplikácie", vyberiete športovú aktivitu, môžete si ju prispôsobiť podľa svojho gusta.

A to je všetko. Pokiaľ by vám tu niečo chýbalo, napíšte mi vaše poznatky do komentárov!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 554 dňami, reagovať
zdravim , akurat rozmyslam nad kupou novych hodiniek moje stare fenix 3 hr by chcel vymenit a rozmyslam ci ostat u garminu alebo prejdem do polaru. Som bezec taky hobby bezec a malo co beham nejake crazy veci v lese obcas nejaky hike ale nic extra cize ani nepotrebujem najlepsie outdoorove hodinky a ani na vzhlad si velmi nepotrpim kedze mam v zalohe na bezne nosenie apple watch ale mam otazku co si myslite ktory program alebo takto ktory ecosystem ma lepsi program alebo lepsiu podporu pri trenovani na maraton. fenix 3 uz neni pre garmin coach a tak by ma zaujimalo aky mate nazor vy ? ak mate k tomu nejaky clanok alebo video na youtube alebo podcast kludne sem hodte link dakujem pekny den prajem
Matěj Urbaczkapred 554 dňami
Zdravím Michale, co se týče couchů na různých značkách hodinek, tak článek ani nic podobného prozatím nemáme ale všechny plány jsou vesměs stejné a stejně kvalitní. Jelikož jste zvyklý na ekosystém Garminu, možná bych zůstal tam, protože jste zvyklý na určitou přesnost a práci s hodinkami. Doporučil bych se Vám podívat na Garmin Forerunner 255, který by mohl ideálně splňovat Vaše požadavky. Jako alternativu od poalu (jedinou co bych z duše doporučil) jsou hodinky Polar Grit X Pro.:-)
Mariánpred 93 dňami, reagovať
Dobrý deň, mám Vivomove 3s a všetko je OK okrem zobrazovania počasia. V Garmin Conect mám povolenú polohu na "vždy" a v Nastaveniach používateľa - Lokalita počasia som skúsil už obidve možnosti Použiť polohu telefónu aj Použiť pevné umiestnenie. Nič. Na hodinkách mám ikonku šedého neaktívneho obláčika s otáznikom. Ďakujem
Dominik Hokpred 92 dňami
Zdravím, Mariáne. Upřímně, to počasí zlobí už dlouho. Máte kdyžtak nastavené, aby aplikace Garmin Connect fungovala i na pozadí? Často se pak totiž info neaktualizuje, protože Connect je "ztišený" v pozadí.
Dominik Hokpred 92 dňami
Zdravím, Mariáne. Upřímně, to počasí zlobí už dlouho. Máte kdyžtak nastavené, aby aplikace Garmin Connect fungovala i na pozadí? Často se pak totiž info neaktualizuje, protože Connect je "ztišený" v pozadí.