Telefón 0650 400 134 (volajte PO-PA 8-18, SO 10-18)
Košík
0,00 €
Prejsť k objednávke
logo
« Späť na váš výber (6 produktov) | » Blog » Technológie a pojmy

Od pandy, batmana až k pepsi. Sprievodca zaujímavými názvami a všeobecnými prezývkami hodiniek

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 24.5.2023 | 8 MIN

Je to farbou, je to štýlom? Môže za to dizajn? Vo svete hodiniek existuje niekoľko názvov, ktoré zdôrazňujú istý aspekt hodiniek. Poďme sa o nich dnes pobaviť. Odkiaľ sa vzali pandy, prečo pepsi a nie RC a čo sú padellony?

Existujú prezývky, označenia a prirovnania, ktoré sú spojené iba s konkrétnym modelom, alebo jednou značkou. Napríklad Paul Newman od Rolexu. Tuniak od Seika. Speedy od Omegy. Lucy od Breitlingu. Je ich nespočet.

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

Ale existuje niekoľko, ktoré natoľko zovšeobecneli, že sa stali komunitou bežne používaným označením. A tu je výber tých najznámejších. Aj keď, pravda, dobrá polovica prišla od Rolexu. Prečo asi…

Dizajnové a konštrukčné

Panda

Možno patríte medzi veľkú skupinu ľudí, ktorí vydržia hodiny pozerať na videá s pandou veľkou. Ako sa gúľa, ako sa hrá, ako pojedá bambus. Aká je roztomilá. A možno patríte medzi skupinu ľudí, ktorí neodolajú pandám aj v hodinkovom prostredí, kde predstavujú symbol bicolorového prevedenia číselníkov.

Najčastejšie používame označenie panda u hodiniek so stopkami, kde sú subčíselníky vyvedené kontrastnou farbou oproti číselníku. Podľa zafarbenia a rozmiestnenia subčíselníkov rozlišujeme niekoľko typov:

  • Panda číselník: Zvyčajne svetlý číselník s čiernymi subciferníkmi. Najčastejšie na pozícii 3, 9, prípadne 6.
  • Reverzný Panda číselník: Tmavý číselník so svetlými subciferníkmi.
  • Semi-Panda číselník: Subciferníky sú v kontrastnej farbe s číselníkom, ale nie nutne v bielo-čiernej či čierno-bielej kombinácii.
  • Vertikálny Panda číselník: Kontrastné subciferníky vo vertikálnej pozícii, napr. 6, 9 a 12.

Panda číselníky boli obľúbené predovšetkým v 60. a 70. rokoch. Len sa pozrite na športové chroná napr. od Rolexu, Breitlingu alebo Hamiltonu.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Avšak svojou atraktívnosťou, štýlovosťou a tiež skvelou čitateľnosťou sa zapísali na listinu nesmrteľných dizajnov a sú obľúbené dodnes. Subčíselníky nemusia byť nutne pre funkciu stopiek, hlavá je u pánd farebná schéma.

Breitling Navitimer 8 B01 s reverzním panda číselníkem.Breitling Navitimer 8 B01 s reverzným panda číselníkom.

Bi-compax a Tri-compax

Bi-compax alebo tri-compax. Bežne vieme, čo to znamená – dva alebo tri subčíselníky chronografov. Teda, takto sa bi/tricompaxové označenie používa všeobecne, aj keď je prevzaté a pôvodne to s ním bolo trochu inak…

Bi naozaj odkazuje na počet dva, predpona tri na tri. Slovo compax ale pôvodne predosielalo počet komplikácií. Takže bi-compax neznamenalo pôvodne dva subčíselníky stopiek, ale dve komplikácie, ktoré sa mohli a nemuseli vyskytovať na dvoch subčíselníkoch.

Universal Genève Uni-Compax ref. 124103. Foto: Bernardini Milano.Universal Genève Uni-Compax ref. 124103. Foto: Bernardini Milano.

Za pôvodcom musíme do Švajčiarska 30. rokov, kedy značka Universal Genève SA uviedla svoju kolekciu Compax. Hodinky mali komplikáciu stopiek, kedy sčítané minúty a hodiny boli na dvoch subčíselníkoch, neskôr prišla aj s Uni-Compaxom, kedy subčíselníky ukazovali sčítané minúty a sekundy aktuálneho času. Subčísleníky ale boli aj cez názov dva.

Tri-Compax prišiel v 40. rokoch, kedy Universal Genève pomenovala svoj model z kolekcie Compax podľa troch komplikácií – stopky, kalendár a mesačné fázy. Subčíselníky boli ale štyri.

Universal Genève Tri-Compax Ref. 22539. Foto: Wind Vintage.Universal Genève Tri-Compax Ref. 22539. Foto: Wind Vintage.

Celkom zmätok, že. Možno preto dnes nemáme bicompaxové a tricomapxové pojmoslovie spojené so švajčiarskou značkou, ale s počtom subčíselníkov u chronografov. Bi-compax pre dva subčíselníky, tri-compax pre tri subčíselníky. Jednoduché. Aj tak je to ale zaujímavý príbeh, no nie?

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Big Crown

Toto označenie je spojené najviac s jednou značkou: Oris. Oris Big Crown prišli v roku 1938 a pomenovanie nie je treba vysvetlovať. Veľká korunka je pre tieto modely skutočne signifikantná. Dodnes.

Oris Big Crown Pointer Date.Oris Big Crown Pointer Date.

Pomenovanie sa však prenieslo do všeobecnejšieho slangu a keď niekto povie kukni na tie big crowny, asi viete, kam smeruje. Aj keď to bude napríklad Zenith Pilot.

Big Crown sú spojené predovšetkým s pilotkami, teda modelmi pre pilotov, ktorí potrebovali hodinky ovládať aj v rukaviciach a korunka tak musela byť väčšia. Dnes je to najmä dizajnovka, retro odkaz na nádherné letecké kúsky medzi značkami a len málokedy je Big Crown príliš veľká.

Oris Big Crown 1917 Limited Edition.Oris Big Crown 1917 Limited Edition.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Bullhead

Pravdu povediac neviem, kto s tým začal. Možno Omega so svojimi Seamastermi na konci 60. rokov. Úplne si nie som istá tým, že zrovna Omegy boli prvé, rozhodne ale patria k tým najslávnejším. A rozhodne boli Bullheady typické práve pre koniec 60. a 70 roky.

Omega Seamaster Bullhead.Omega Seamaster Bullhead.

Ide o označenie hodiniek s chronografom, ktoré majú tlačidlá stopiek (a zvyčajne aj korunku) na hornej strane puzdra. Pripomínajú tak býčie rohy – bullheady. Je to veľmi športový, výrazný a rozpoznateľný štýl hodiniek, kedy často aj puzdro nie je typicky okrúhle, ale zvažuje sa alebo je oblé. Nemusíte im prísť hneď na chuť, v každom prípade je to spôsob, ako mať zaujímavé a príťažlivo iné hodinky s poriadnou retro atmosférou.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Medzi značky, ktoré sa Bullheadmi preslávili, patrí okrem spomínanej Omegy napríklad Citizen, Bulova, Breitling, Tissot aj Seiko.

Dnes okrem pátrania po pôvodných vintage kúskoch môžete nájsť dostupné varianty Bullheadov napríklad u Stührling a ich Torero, alebo Citizene, ktoré sa preslávili aj vďaka spojeniu s Bradom Pittom, ktorý ich nosil vo filme Vtedy v Hollywoode.

Toreadorský zápas o Citizen Bull Head
3.8.2020 - Bohumil Vopršal
Toreadorský zápas o Citizen Bull Head

Z prezývky štýl

Pepsi

Nie, žiadna iná farebná schéma, žiadne iné označenie a možno ani žiadna iná hodinková prezývka nie je tak rozšírená, obľúbená a vžitá ako pepsi. Tu došlo k tomu vzácnemu zrodeniu ikony vďaka dokonalej kombinácii príťažlivého štýlu, správneho načasovania a silného mena. Alebo rovno dvoch.

Pepsiny sú hodinky vo farebnej kombinácii červeno-modrej, typicky na lunete hodiniek. Za nesporné rozšírenie môžu dve veľké mená: Rolex (to často stačí) a Pepsi (kto by čierny opojný nápoj s červenomodrým logom nepoznal).

Rolex GMT-Master Pepsi, foto: teddybaldassarre.comRolex GMT-Master Pepsi, foto: teddybaldassarre.com

Rolex v ´55 uviedol na trh model GMT-Master s lunetou z ½ červenej (denné hodiny) a ½ modrej (nočné hodiny). Keby dostali inú prezývku než pepsi, boli by ikonou aj tak. Ale iná globálne známa značka je dodnes zárukou, že každému dôjde "o čo tu akože ide". Aj keď – dizajnéri Rolexu u tvorby GMT tento dyspeptický nápoj asi nepili. Pôvodne bol model na zákazku pre pilotov Pan American Airways, ktorý používal modré logo s červenými akcentmi. PAM už skrachoval, legenda pepsi hodiniek je na vrchole.

Naviac Rolex GMT-Master boli prvé GMT hodinky, a to ešte dopomohlo silnému postaveniu. Dnes ale pepsi schému nenájdeme len u GMT hodiniek, ale často aj u potápok. A dosť možno bude platiť, že je na trhu viac značiek, ktoré nejaké tie pepsiny majú v ponuke než tých, ktoré sa im vyhýbajú. Zaujímavou fotogalériou sa môžete pokochať aj v našom magazíne:

Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu
3.5.2023 - Eliška Měrková
Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu

Coke

Červeno-čierne. Možno najväčší konkurent pepsi. Ale s podobným príbehom. Prvýkrát sa objavili u Rolex GMT-Master II v 70. rokoch. Polovica lunety bola červená (denné hodiny), druhá čierna (nočné).

Zbarvení Coca-Coly u Rolex GMT-Master II.Zafarbenie Coca-Coly u Rolex GMT-Master II.

Dnes už toto polovičné rozloženie nie je tak striktné, napríklad u potápok je to obvykle 1/4 alebo 1/3. Ale ide o farebnú schému, ktorá je stále veľmi atraktívna. Čo veľmi – je vyložene nesmrteľná. A to hlavné – už dávno nie je len o Rolexkách.

Batman

Ak pepsi kombinuje červenú a modrú, coke červenú a čiernu, tak batman si berie modrú a čiernu. Je to posledná z najslávnejšej triády Rolex GMT-Master schémy.

Rolex GMT-Master II. Foto: bobswatches.com.Rolex GMT-Master II. Foto: bobswatches.com.

Oproti colovým súperom nemajú batmany tak silné postavenie a predovšetkým sú na trhu omnoho kratšiu dobu. Prvý rolexovský Batman bol vydaný v roku 2013 ako Rolex GMT-Master II, ref. 116710BLNR. Prezývku si získali vďaka farebnej kombinácii typickej pre pôvodný komiks.

U Batmanov ale vzniklo aj veľa fanda-modelov rôznych značiek, ktoré spoliehajú na žlto-čierne prevedenie alebo červené akcenty.

A len pre zaujímavosť, Rolex má aj Batgirl (v podstate neskorší variant na jubilee s novým kalibrom), ale tie zostali u rolexiek.

Hulk

Rolex: „My máme Hulka“. Breitling: „My máme Wolverina“. Fandite komu chcete, ale Hulk sú proste nabúchané zelené monštrá. Pôvodne od Rolexu, kedy vznikli Submarinery v robustnejšom puzdre a celozelenom prevedení. Hulk bol na svete.

Rolex Sub Hulk, foto: time4diamonds.com.Rolex Sub Hulk, foto: time4diamonds.com.

Dnes sa vďaka všeobecnému povedomiu o avangerovských hrdinoch a dobrej asociácii vžilo označenie Hulk pre celozelené hodinky, aj keď hlavne tie potápačské, športové a robustné.

Kermit

Čierny číselník a zelená luneta. Kermin. Prezývka pôvodne – ako inak – Rolexovského modelu Submariner, ktorá sa okrajovo zovšeobecnila. Prvý model vyšiel v roku 2003 k 50. oslavám Sub. Oproti Hulkovi nie sú hodinky celozelené, ale zelená je výrazným prvkom.

Akcenty zelené, to je Kermit v podání Rolexu.Akcenty zelené, to je Kermit v podaní Rolexu.

Dnes sa môžeme stretnúť s označením Kermit aj u iných hodiniek, ale je to skôr v komunite, kde je rolexovská prezývka dobre známa. A je zaujímavé, že napríklad Oris urobil model Kermit so zeleným číselníkom a v dátumovom okienku je – Kermit.

Oris Kermit.Oris Kermit.

Pokiaľ si nevybavíte čo alebo kto Kermit je, kuknite na niektorý z dielov Sezam otvor sa. ;)

Smurf

Šmolkovými hodinkami nemyslím zrovna modely s Taťkom šmoulom na číselníku. Ide o hodinky v modrom štýle, najčastejšie potápky s modrou lunetou aj číselníkom. Kombinácia ale môže byť aj modrá luneta a čierný číselník. Prezývka sa dostala, opäť, od Rolexovských Submarinerov.

Modrá je dobrá, na hodinkách obzvlášť. Smurf od Rolexu.Modrá je dobrá, na hodinkách obzvlášť. Smurf od Rolexu.

Disco Volante

Lietajúce taniere poznáte podľa výrazne kaskádovitej alebo inak atypickej lunety a – plackového číselníka. Prileteli niekedy v druhej polovici 50. rokov a krásnym príkladom sú Patek Philippe ref. 2552, alebo modely od Audemars Piguet či Vacheron Constantin pripomínajúce UFO ešte viac.

Vacheron Constantin Disco Volante z 60. let.Vacheron Constantin Disco Volante zo 60. rokov.

Súčasná produkcia pôsobí ako retro kúsky, ale málokedy dotiahnuté do takej vintage atmosféry disku ako kedysi. So zveličením by sme disco volanty mohli vidieť napríklad v Memphise od Tissotu alebo trošku v Bambinách od Orientu.

Audemars Piguet Disco Volante.Audemars Piguet Disco Volante.

Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, ako ho ešte nepoznáme?
15.3.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, ako ho ešte nepoznáme?

Padellone

„Padelóne“ je z taliančiny „panvica“ a podľa toho nie je ťažké určiť, ako také hodinky vyzerajú. Typická je pre nich skosená luneta, plochý bok puzdra a trošku väčšie rozmery – teda na aktuálne pomery.

Rolex Padellone.Rolex Padellone.

Veď sú tiež spojené hlavne s historickými modelmi, predovšetkým Rolex ref. 8171 alebo Patek Philippe ref. 3448. Áno, polovica minulého storočia bola hodinkovo úžasná doba. Dnes sa toto označenie už moc nepoužíva, ale je to škoda. Padelónky sú fantastické.

Rolex Padellone ref. 8171.Rolex Padellone v zlatom puzdre.

Snowflake

Dobre, dobre, Snowflake (snehová vločka) je tak trochu na pomedzí. Máme ju ale spojenú minimálne s dvoma značkami a keby niekdo siahol po typických znakoch tej či onej, ďalšie vločky by mohli spadnúť.

Tudor Submariner se snowflake ručkou.Tudor Submariner so snowflake ručičkou.

Prvý je samozrejme Tudor. Tudor a jeho ručička s typickým štvorcovým zakončením pripomínajúce snehovú vločku. Tudor ju vytvoril v 60. rokoch pôvodne pre potápky určené francúzskemu námorníctvu. Podobnú používa občas aj Longines, ale inak je typická práve pre Tudor.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Druhá asociácia je na Seiko, resp. Grand Seiko, najtypickejšie s modelom so strojčekom Spring Drive ref. SBGA211G. Číselník so štruktúrou ako napadaný snehový poprašok si prezývku nemusel hľadať dlho.

Vločkový číselník Grand Seika.Vločkový číselník Grand Seika.

Niečo chýbalo? Píšte do komentárov, zoznam je málokedy tak kompletný, aby sa nedal doplniť.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Hodinky Billa Gatesa Casio Duro MDV-107 recenzia – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanom
22.3.2022 - Agáta Vřeská
Hodinky Billa Gatesa Casio Duro MDV-107 recenzia – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre