» Blog » Casio

Casio G-Shock – sprievodca výberom

Tagy: Sprievodca výberom | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 20.11.2019 | 13 MIN

Vyberáte si svoje prvé odolné hodinky a neviete si dať rady? Alebo máte v pláne týmito obľúbenými hodinkami obdarovať svojho priateľa či manžela a tápete? Tak práve pre vás je určený tento základný sprievodca svetom G-Shockov.

Casio G-Shock

G-Shocky sú hodinky mnohých tvárí. Lacné základné modely v kabátiku zo syntetickej živice doplnili postupom času aj prémiové modely, ktoré ponúknu špičkové moderné technológie a taktiež prémiové materiály. Výbava sa rôzni podľa zamerania jednotlivých modelov a samozrejme podľa ceny.

Čo však môžete očakávať pri všetkých G-Shockoch bez výnimky je vysoká odolnosť pri náraze, vodotesnosť 200 metrov, stopky, budík, automatický kalendár a osvetlenie. Pri modeloch vyšších kategórií sa stretávame napríklad so solárnym pohonom, synchronizáciou času rádiovým signálom, Bluetooth konektivitou alebo napríklad výškomerom, kompasom, barometrom či GPS.

OBSAH SPRIEVODCU

G-Shocky ušli počas svojej existencie nemalý kus cesty, preto si môžeme v súčasnej ponuke na európskom trhu vyberať z približne päťdesiatich rôznych modelov, nepočítajúc farebné variácie. To už je slušná porcia, že? Uvidíte ich na rukách policajta, skejťáka, hasiča, kozmonauta, ale pokojne aj moderného biznismena. Hodia sa však napríklad aj oteckom neposedných mrňúsov a vôbec pre všetkých, ktorí hľadajú kvalitné, štýlové a hlavne odolné hodinky pre všemožné nástrahy každodenného života...

Základný rad

Cena: do 100 Eur

Ak ste zatiaľ G-Shockmi nepobozkaní či snaď hľadáte lacnejšie a hlavne spoľahlivé hodinky s nadštandardnou odolnosťou, je táto kategória určená vám. Cenovo najdostupnejšie modely ponúknu širokú škálu tvarov a farieb a nasvoje si prídu milovníci retra, ale tiež tí, ktorí dávajú prednosť skôr modernému dizajnu. Nie je preto prekvapením, že sú modely tejto kategórie celosvetovo najpredávanejšie.

Z hľadiska použitých materiálov sa tu v drvivej väčšine stretneme so živicovým puzdrom - resinom (čo je typ odolnej syntetickej živice), minerálnym sklom a nerez oceľou. Kombinácia, ktorú preveril čas, ale napríklad aj lety do vesmíru. Hneď niekoľko modelov základného radu sa totiž môže pochváliť NASA certifikáciou pre vesmírne misie. Lepšiu reklamu a dôkaz ich kvalít by sme hľadali len ťažko. Ak sa vám teda páči predstava mať na zápästí hodinky vhodné aj do kozmu, potom si môžete vyberať napríklad medzi digitálnymi modelmi: DW-5600E, DW-5900 či DW-6900. Retro vzhľad dopĺňajú iba základné funkcie, ktoré však drvivej väčšine užívateľov budú stačiť.

Modely DW-5600E, DW-5900 a DW-6900 s retro vzhledem a NASA certifikací pro vesmírné mise

Modely DW-5600E, DW-5900 a DW-6900 s retro vzhľadom a NASA certifikácou pre vesmírne misie

Modernejší háv a mnoho farebných variácií vie ponúknuť bestseller GA-100, prípadne GA-140. Okrem analógového zobrazenia času a netradične poňatého ciferníka ponúknu navyše napríklad funkciu automatického osvetlenia či tachymeter.

Modely GA-140 byly novinkou 2019 a nabízí stejné funkce jako bestseller GA-100

Modely GA-140 boli novinkou 2019 a ponúkajú rovnaké funkcie ako bestseller GA-100

Ak hľadáte naozajstných pracantov určených na tú najťažšiu drinu, nie je v tejto cenovej kategórii lepšia voľba než model Mudman G-9000 alias „Krtko“.Vďaka dvojitému tesneniu tlačidiel totiž disponuje zvýšenou odolnosťou proti blatu, prachu, ale tiež voči nízkym teplotám. Aj ony sa môžu pochváliť certifikáciou NASA pre pobyt vo vesmíre. Poteší prítomnosť duálnych stopiek, praktického časovača s opakovaním a päť budíkov...

Speciální těsnění Mudman G-9000 zajišťuje zvýšenou odolnost proti prachu i nízkým teplotám

Špeciálne tesnenie Mudman G-9000 zaisťuje zvýšenú odolnosť proti prachu a nízkym teplotám

Ani športovci neprídu v tejto kategórii skrátka. Digitálny model GBD-800 je určený vyznávačom pohybu a ponúknu okrem iného aj krokomer, sú výborné pre "kruhový tréning" a ponúkajú dokonca tiež Bluetooth konektivitu. Vybrať si môžete hneď z niekoľkých farebných variantov, vrátane populárneho army looku. (Alternatívou je v analóvo-digitálnom prevedení model GBA-800 s totožnými funkciami, ktorý je cenovo o pár eur drahší.)

Oblíbené digitálky s bluetooth GBD-800 Utility Color Series

Obľúbené digitálky s Bluetooth GBD-800 Utility Color Series

Solárne, riadené rádiovým signálom

Cena: 129 až 2 000 Eur

Táto kategória sa teší veľkej obľube. Technológie Tough Solar a Multi-Band 6 totiž zásadne uľahčujú život majiteľom takto vybavených hodiniek. O pohon hodiniek sa tu stará akumulátor, ktorý je neustále dobíjaný svetlom prostredníctvom tenkého solárneho panelu integrovaného do ciferníka hodiniek. Hodinkám na bezproblémový chod stačí aj umelé svetlo, stačí ich teda nosiť, prípadne ich nezatvárať do šuflíka. Batéria vydrží aj viac než 15 rokov a to aj pri častom využívaní osvetlenia či budíka.

Druhou veľmi praktickou fankciou je príjemn rádiového signálu, ktorý zaisťuje hodinkám stále presný čas. Hodinky majú zabudovanú miniatúrnu anténu, umožňujúcu pravidelný príjem signálu z dlhovlnného vysielača. Stačí ich teda raz nastaviť na domovské mesto a o zvyšok sa už vaše G-Shocky postarajú samy, vrátane zmien letného a zimného času. Najlacnejším modelom s technológiou Tough Solar a Multi-Band 6 sú obľúbené digitálky hranatého strihu GW-M5610, ktoré zoženiete od 129 Eur.Väčšinou sa však cena takto vybavených hodiniek pohybuje skôr vo vyšších čiastkach.

Nejlevnější rádiem řízený model se solárním pohonem je GW-M5610 s cenovkou už od 3500 Kč

Najlacnejší rádiom riadený model so solárnym pohonom je GW-M5610 s cenovkou už od 129 Eur

Veľké G-Shocky

Cena: 100 až 2 000 Eur

S trochou nadsádzky by sa dalo stručne napísať, že do tejto kategórie spadajú úplne všetky G-Shocky. Veľký, robustný vzhľad je nepochybne jedným z hlavným rysov týchto odolných hodiniek a zároveň tiež jedným z dôvodov, prečo si ich toľko ľudí kupuje. Aj napriek veľkým rozmerom ponúkajú nízku váhu a tiež prekvapivo komfortné nosenie. Éra skutočne veľkých (lepšie povedané obrích) Géčiek, ktorých puzdrá merajú 50 a viac milimetrov nastupuje roku 2010 príchodom analógovo-digitálnych modelov radu GA, ktorý sa stal celosvetovo dokonca najpredávanejší.

Modely GA-100 (prečítať si recenziu) a GA-110 si aj vďaka obrovskému počtu farebných kombinácií v spojení s nízkou cenovkou našli cestu na zápästia teenagerov, rovnako ako vojakov a príslušníkov ozbrojených zložiek, ktorým v takzvaných "Stealth", teda celočiernych variantoch, dodnes spoľahlivo slúžia po celom svete.

Ne bezdůvodně se GA-100 staly nejprodávanějšími Géčky

Najpredávanejšie Géčka? Jednoznačne GA-100

Casio rad GA začínajúci jednotkou stále rozširuje, najnovším prírastkom je GA-140 (prečítať recenziu na GA-140). A pri rade GA ešte zostaneme. Ak je reč o veľkých Géčkach, nedá sa nespomenúť GA-700. Vďaka svojim rozmerom 53,4 x 18,4 milimetrov si vyslúžili trefnú prezývku G-Shocky na steroidoch (prečítať recenziu GA-700) a zahrali si aj vo filme Jurský svet (zistite, kto nosil sedemstovky v Jurskom svete).

Zdá sa vám 53 milimetrov stále málo? Alebo snáď preferujete digitálky? Potom je jasnou odpoveďou model GX-56 alias „King". Kráľom medzi digitálnymi G-Shockmi je nielen svojim obrým rozmerom 55 milimetrov. Vďaka aplikácii Alpha-Gelu a dvojitému tesneniu tlačidiel sú to zároveň tie najodolnejšie digitálky, ktoré kedy Casio vyrobilo a osobne si trúfam povedať, ktoré kedy uvideli svetlo sveta...

GX-56 jsou fanoušky přezdívané King. Nejen kvůli obřím rozměrům, ale i neuvěřitelné odolnosti

Model GX-56 je fanúšikmi prezývaný King. Nielen kvôli obrím rozmerom, ale tiež neuveriteľnej odolnosti.

Ak však dávate prednosť radšej analógovému zobrazeniu času a displej považujete skôr za šikovného pomocníka pre zobrazenie sekundárnych funkcií hodiniek, mohol by vás napríklad zaujať populárny model Mudmaster GG-1000.

Mudmaster GG-1000

Mudmaster GG-1000 má perfektnú čitateľnosť a odolnosť voči prachu a blatu

Ten je ešte o chlp väčší (55,3 mm) a ako už napovedá samotný názov aj on disponuje zvýšenou odolnosťou voči blatu a prachu. Ručičky a indexy sú vďaka luminiscencii dobre čitateľné a okrem štandardných funkcií tu nájdeme tiež kompas či kontrolu stavu batérie.

Záver musí zákonite patriť tým vôbec najväčším kusom z celého portfólia G-Shockov. So svojimi 57,7 milimetrami v priemere a s výškou ľahko cez 20 milimetrov stoja Rangemany GPR-B1000 (prečítať recenziu na Rangemany) na pomyselnom vrchole tejto kategórie. Okrem rozmerov veľkosti detského hokejového puku ponúknu GPS navigáciu, solárne napájanie, barometer, výškomer a najlepší displej, aký kedy Casio vyrobilo. Jeho pozorovacie uhly sú rovnako úctyhodné ako rozmery samotných hodiniek. Zafírové sklo je takou čerešničkou na torte, ktorá je pri hodinkách tejto cenovej kategórie viac menej povinná.

Rangeman nabízí snad vše, co si jen můžete u G-Shocků přát

Rangeman GPR-B1000 ponúka snáď všetko, čo si len pri G-Shockoch môžete priať

Mid-size G-Shocky vhodné aj na menšiu ruku

Cena: 99 až 1 000 Eur

Zámerne som nezvolil nadpis "malé G-Shocky" a to z prostého dôvodu - také neexistujú. Možno aj bez zveličovania by sa dalo napísať, že tam, kde iné rozmery končia, G-Shocky začínajú. K týmto hodinkám jednoducho väčšie rozmery odjakživa patria, čo je okrem iného dané ich odolnou konštrukciou. Poďme si teda v krátkosti predstaviť pár modelov, ktoré sa hodia aj na menšie zápästia s obvodom cca 15-16,5 centimetrov.

Začnime teda najmenšími v súčasnej (2019) ponuke - teda najrôznejšími derivátmi prvých digitálnych G-Shockov. Nadčasový retro dizajn puzdra s veľkosťou cca 43 milimetrov je stále obľúbený aj desiatky rokov od svojho vzniku (v roku 1983) a vy si ho môžete dopriať hneď v niekoľkých vzhľadovo príbuzných variantoch. Modely DW-5600, GW-M5610, GW-B5600 (prečítať recenziu) a GMW-B5000 (prečítať článok) môžu na prvý pohľad pôsobiť ako rovnaké hodinky, napriek tomu sa ich funkcie, výbava a samotná konštrukcia v mnohom líšia.

Modely DW-5600, GW-M5610, GW-B5600 a GMW-B5000 jsou vzhledově podobné, liší se však funkcemi

Modely DW-5600, GW-M5610, GW-B5600 a GMW-B5000 sú vzhľadovo podobné, líšia sa však funkciami

Prvý menovaný model DW-5600 vám ponúkne základné funkcie, model GW-M5610 pridá solárne napájanie a Multiband 6, GW-B5600 potom navyše ešte Bluetooth či európsky formát dátumu a GMW-B5000 k tomu ešte pridá celokovovú konštrukciu, špičkový STN displej a hrdý nápis "Made in Japan".

Casio G-Shock DW-5600

Medzi modely s "menšími" rozmermi patrí aj obľúbený DW-5600

Medzi modelmi hodiacimi sa aj na menšiu ruku  je tiež analógovo-digitálna novinka z roku 2019 GA-2100 (prečítať recenziu na GA-2100). Neobvykle tvarované puzdro s priemerom 45,4 mm využíva novú karbónovú konštrukciu a vďaka výške púhych 11,8 mm sú to v dobe vydania tohto článku (2019) najtenšie G-Shocky a skvelo sadnú aj na dámske zápästie.

GA-2100 vznikly jako pocta otci G-Shocků Kikuo Ibe

GA-2100 vznikli ako pocta otcovi G-Shockov Kikuo Ibe a sú najtenšími Géčkami na trhu

Ak je na vás dizajn modelu GA-2100 príliš osobitý, mohli by vás zaujať modely AW-590/591 (prečítať recenziu), prípadne podobné, ale o niečo lepšie vybavené AWG-M100, ktoré sem so svojimi 46,4 milimetrami ešte s odrenými ušami tiež patria...

AW-590 má ocelovou lunetu, AW-591 má lunetu hliníkovou

AW-590 má oceľovú lunetu, AW-591 lunetu hliníkovú

Ak ste založení športovejšie, potom by vašej pozornosti rozhodne nemal uniknúť ani model G-Squad GMA-B800 z roku 2019. Zmenšenina modelu GBA-800 (teraz 44,8 mm) ponúkne krokomer, pokročilé stopky, odpočet a veľa ďalšieho, ako si môžete podrobnejšie prečítať v recenzii kolegu Martina, ktorý väčších súrodencov otestoval.

Na záver sa sluší spomenúť niekoľko ďalších "S-Series" modelov určených skôr ženám.Modely GMA-S120/130/140 sa líšia svojimi ciferníkmi, puzdro veľké 45,9 mm majú zhodné. Okrem pastelových farieb ponúknu napríklad populárny krokomer (zistiť viac v recenzii na GMA-S130).

GMA-S130 vypadají na dámském zápěstí skvěle a navíc nabídnou i krokoměr

GMA-S130 vyzerajú na dámskom zápästí skvelo a navyše ponúknu aj krokomer

Luxusné G-Shocky

Cena: 995 - 4 000 a viac Eur

Áno, G-Shocky myslia aj na tých, ktorým už nie je dvadsať a potrpia si na prémiové materiály, funkcie a spracovanie. Tradičná živica je tu v roli outsidera a k slovu prichádza oceľ, titán, karbón, zafír a ďalší. Rádiom riadený čas, prípadne Bluetooth a GPS sú v tejto kategórii samozrejmosťou a nechýba ani solárne napájanie alebo špičková luminiscencia. Reč je samozrejme o modeloch radu MT-G a MR-G (zistiť viac o kovových G-Shock), ktoré predstavujú absolútnu špičku z dielní firmy Casio a sú ručne zostavované na prémiovej produkčnej linke v Yamagate.

Detaily spracovania a ručná povrchová úprava je zvlášť pri modeloch MR-G na rovnakej a často aj vyššej úrovni než pri násobne drahších modeloch švajčiarskej produkcie. Medzi luxusné G-Shocky sa určite dá počítať aj novinka z roku 2019 radu Gravitymaster GWR-B1000 (prečítať recenziu na Gravitymastery). S týmto celokarbónovým modelom, obzvlášť v limitovanej edícii označenej písmenom X si neurobíte hanbu ani na porade najvyššieho manažmentu vašej firmy.

Gravitymaster GWR-B1000 jsou dovedeny k dokonalosti v každém detailu

Gravitymaster GWR-B1000 sú dovedené do dokonalosti v každom detaili

Master of G - Géčka (nielen) pre profesionálov

Cena: 109 - 1445 Eur

Uvidíteich na ruke nemeckých morských záchranárov lode Arkona alebo napríklad vojakov Britskej armády, ktorá sa rozhodla práve modely Master of G od roku 2020 oficiálne zaradiť do svojho vybavenia. Sú určené do tých najextrémnejších podmienok, ktoré si dokážete predstaviť. Vo vzduchu. Na súši. Vo vode. Na G-Shocky radu Master of G sa môžete spoľahnúť všade.

Spája ich robustná veľkosť a konštrukcia využívajúca v hojnej miere Alpha gel je zárukou maximálnej odolnosti a spoľahlivosti, o ktorú tu ide predovšetkým. Okrem toho vám ponúknu funkcie, na ktoré pri iných G-Shockoch nenarazíte. Kompas, barometer, výškomer, teplomer alebo GPS navigáciu by st pri modeloch iných radov hľadali márne...Popisovať tu jednotlivé modely Master of G by vydalo na samostatný článok, preto sa obmedzím na základné rozdelenie. Svoje zameranie dávajú jednotlivé modely už svojim názvom.

Pre tých, ktorí majú čo dočinenia s lietaním, sú určené modely Gravitymaster. Vyznačujú sa zvýšenou odolnosťou voči gravitácii, magnetizmu, rovnako tiež extrémnym vibráciám a okrem iného ponúkajú napríklad stopky šité na mieru pilotom a rôzne typy synchronizácie presného času. Pri drahších modeloch nechýba karbónová konštrukcia či zafírové sklo s antireflexnou úpravou.

Gravitymastery jsou šité na míru pilotům

Gravitymastery sú šité na mieru pilotom

Modely Mudmaster, Rangeman, prípadne Mudman budú vyhovovať všetkým dobrodruhom, ktorí hľadajú odolné trekingové hodinky, ale tiež vojakom a tým, ktorí sa radia k priaznivcom army looku. Charakterizuje ich zvýšená odolnosť voči blatu, prachu a väčšinou sú vybavené kompasom a teplomerom. Drahšie modely pridajú opäť barometer (výškomer) alebo napríklad krokomer (GG-B100), či navigáciu a Bluetooth (GPR-B1000). Navyše si vyberú priaznivci digitálok (Rangeman, Mudman) i tí, ktorí dávajú prednosť klasickým ručičkám (Mudmaster).

Mudmaster, Rangeman či Mudman jsou ideální volbou pro dobrodruhy

Mudmastery, Rangemany či Mudmany sú ideálnou voľbou pre dobrodruhov

Posledná kategória patrí morským vlkom a tým, ktorým učaroval živel menom voda. Hodinkám Gulfmaster nechýba samozrejme kompas a barometer s varovaním pri prudkej zmene tlaku, ukazovateľ fázy mesiaca a s tým spojená doba prílivu a odlivu. Top model GWN-Q1000 pridá i hĺbkomer s výškomerom a zafírové sklo...

Top model Gulfmaster GWN-Q1000 s quad senzorem a safírovým sklem

Top model Gulfmaster GWN-Q1000 s quad senzorom a zafírovým sklom

Poslednou špecialitkou je digitálny model Frogman - alias jediné G-Shocky spadajúce do kategórie ISO Divers. Pre svoj asymetrický tvar sú obľúbené nielen medzi potápačmi, ale tiež medzi zberateľmi.

Frogmany poznáte podle typického vzhledu

Frogmany spoznáte podľa typického vzhľadu

Špecialitou je ich skrutkovacie spodné viečko, a ako sa na také hodinky patrí, teplomer, hĺbkomer a kompas fungujúci aj pod vodou. Tak ako naprostá väčšina modelov Master of G i tu nájdeme solárne napájanie a rádiom riadený čas.

Jako jediné G-Shocky mají Frogmany certifikaci ISO Divers

Ako jediné G-Shocky majú Frogmany certifikáciu ISO Divers

Limitované/špeciálne edície

Cena: 155 – 58 000 Eur

Špeciálnou kategóriou na záver sú "limitky". Casio pravidelne vypúšťa na trh rôzne, viac či menej, limitované edície, ktoré su veľmi cenené hlavne medzi zberateľmi. Sú vydávané pri príležitosti výročia (Anniversary modely) – pri G-Shockoch vždy po piatich rokoch. Minulý rok (2018), na ktorý pripadol ďalší míľnik, sme si na spodnom viečku mohli prečítať číslovku 35 (prezrieť si modely k 35th Anniversary). Tou najväčšou bombou bolo tentokrát predstavenie 35 kusovej edície digitálok G-D5000 vyrobených z 18 karátového zlata. Cena? Cca 58 000 Eur. Bez dane! Krútite hlavou? Potom vedzte, že sa predali behom veľmi krátkej chvíle...

Limitovaná edice G-D5000 z 18 karátového zlata s cenovkou 1,5 milionu korun

Limitovaná edícia G-D5000 z 18 karátového zlata s cenovkou vyše 58 000 Eur

Poďme sa však od kuriozít vrátiť k modelom pre obyčajných smrteľníkov. Špeciálne edície Géčiek sú tiež často vydávané v spolupráci s najrôznejšimi značkami a umelcami. New Era, Everlast, Asics alebo napríklad Eminem či Gorillaz.

Jeden z modelů (GA-2000) v limitce hudební skupiny Gorillaz

Jeden z modelov (GA-2000) v limitke hudobnej skupiny Gorillaz

To je len krátky zoznam tých, ktorí sa môžu pochváliť vlastným G-Shock modelom. Oproti východzím modelom síce neprinášajú žiadnu praktickú funkcionalitu, myslím však, že možnosť nosiť hodinky nejako späté so svojim obľúbeným interpretom či značkou poteší každého...

Everlast limitka G-Squadů GBA-800

Everlast limitka G-Squadov GBA-800

Snáď vám teda tento prehľad aspoň trochu pomohol v základnej orientácii a rozhodovaní, ktoré G-Shocky si zvoliť pre seba či ako darček pre svojho partnera. A mne na záver na záver nezostáva nič iné, než popriať mnoho radosti a zážitkov s týmito výnimočnými hodinkami, nech už si zvolíte ktorékoľvek.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre