» Blog » Suunto

Starý vs. nový – aký veľký je rozdiel medzi generáciami športtesterov

Tagy: Súboj | Garmin | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 5.10.2022 | 7 MIN | 2x komentár

Rok je vo svete technológií celá večnosť. Ale čo možno 13 rokov? A ako si také archaické kúsky vedú proti dnešným titanom? Dnes vás prevediem veľmi zaujímavým súbojom. Garmin Fenix 7X vs. Forerunner 310XT vs. Suunto Ambit 2!

Čo sa stane, keď nové hodinky budú merať horšie? To by bolo, že?

V dnešnom článku porovnám GPS, bežecké metriky a napríklad barometer. Možno sa dotknem aj nejakých smart funkcií a bohvie, čo ešte zistím. Poďme si ale predstaviť dnešných súťažiacich:

Za starú generáciu GPS hodiniek tu máme:

  • Suunto Ambit 2 (dátum vydania 1. 5. 2013)
  • Garmin Forerunner 310XT (dátum vydania 4. 2. 2009)

Nová generácia pre porovnanie:

  • Garmin Fenix 7X (18. 1. 2022)

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Garmin Fenix 7X – Po viac než 1000 kilometroch
25.8.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7X – Po viac než 1000 kilometroch

Suunto Ambit 2

Legendárny rad hodiniek Suunto – Ambit. Dočkali sme sa troch generácií a každá mala svoje čaro a hlavne každá generácia bola neskutočný držiak. Veď niektorí ľudia ich nosia až dodnes. Tento rad dal vzniknúť prvým GPS hodinkám od Suunta.

Na svoju dobu boli hodinky už celkom slušne smart. V základe ste našli ABC (výškomer, barometer, kompas) a k tomu ešte widget so západom slnka a východom slnka.

Byly to macky. 50 mm průměr pouzdra se nevejde na každou rukuBoli to šupy. 50 mm priemer puzdra sa nezmestí na každú ruku

Samozrejme to bol v prvom rade športtester, a tak boli najdôležitejšie športové funkcie. Hodinky mali základ v podobe behu, turistiky, indoorových športov a napríklad plávanie. Medzi rozšírené športy beriem napríklad triatlon alebo lyžovanie. Tieto módy ste si mohli aj upravovať podľa chuti v Movescount (bývalá aplikácia pre Suunto).

Doménou Suunta ako všetci vieme sú kompasy. A tak hneď prvé Ambity mali od začiatku možnosť navigácie po krivke, kde ste si mohli vybrať, či chcete navigovať podľa nahratého GPX súboru, podľa predchádzajúcich prejdených trás alebo napríklad podľa uložených POI.

Všetky fotky pre Suunto Ambit 2 má na starosti DC Rainmaker

Keďže hodinky neobsahovali optický snímač tepovej frekvencie, dalo sa k nim pripojiť nespočet snímačov vrátane hruďáku, wattmetra a všemožných PODov pomocou ANT+ technológie.

Výdrž batérie sa pohybovala okolo 30 dní v režime "smartwatch" (telefón nemožno pripojiť, takže digitálky alá Casio Protrek), 50 hodín pri minútovom intervale snímania GPS a 15 hodín po sekunde.

Celkom slušné, že?

Garmin Forerunner 310XT

Nedivte sa, že tu budem trošku citovo zafarbený, pretože Garmin Forerunner 310XT boli moje prvé hodinky od Garminu čo som kedy mal. V roku 2009 to boli hodinky s najdlhšou výdržou batérie na GPSke čo existovali a zároveň to boli jedny z prvých triatlonových hodiniek na svete.

Nalevo první fotka s nimi v roce 2013 a napravo asi poslední dochovaná v roce 2015. A nesmějte se mi, všichni jsme byli někdy v pubertě.:-)Vľavo prvá fotka s nimi v roku 2013 a vpravo asi posledná dochovaná v roku 2015. A nesmejte sa mi, všetci sme boli niekedy v puberte.:-)

Bohužiaľ tu nemôžem popísať, ako hodinky vyzerali v režime smartwatch, digitálok – tieto hodinky totiž žiadny taký mód nemali. Takže ste ich pustili iba na šport, vybrali ten správny pre vás a zapli štart. Mohli ste samozrejme nastaviť všetky hodnoty v hodinkách, ako je u Garminu zvykom.

Hodinky mali základné športy ako beh, bicykel, plávanie, indoorové športy a zároveň teda aj triatlon ako už som písal. Maximálne 4 dátové polia na obdĺžnikovej obrazovke a možnosť vykreslenia výškového grafu a navigácie po krivke bola v tej dobe totálna paráda! Ako prvé mali aj virtuálneho partnera, ktorému ste nastavili tempo a mohli ste proti nemu pretekať a ďalších mnoho fíčur. Dal sa k nim samozrejme pripojiť hruďák, wattmeter, PODy a ďalšie... Všetko za pomoci ANT+.

Koukněte na ten piktogram cyklisty. Není to úžasné? :-)Pozrite na ten piktogram cyklistu. Nie je to úžasné? :-)

Neskutočná vec bola aj možnosť preniesť dáta bez pomoci kábla. Stačilo do počítača zapojiť ANT+ Stick (čítaj ANT+ flashdisk), ktorý prevádzal signál a mohli ste rovno nahrať dáta na Garmin Connect.

Garmin Connect pro pamětníkyGarmin Connect pre pamätníkov

No a na baterku vydržali hodinky neskutočných 20 hodín po sekunde s jednou z najpresnejších GPS čo kedy svet v tej dobe videl.

Garmin Forerunner 310XT vs. Suunto Ambit 2

Prvý test prebiehal len medzi týmito dvoma modelmi a len v podobe testu GPS a testu barometra. Bolo zaujímavé sa už len pozerať, ako rýchlo (pomaly) načítajú staršie modely hodiniek oproti novým. No trvalo to asi 3 minúty, čo už som dlho nezažil. Ale nostalgia to bola pekná. Hoci sa Garminy tvárili, že budú rýchlejšie, Suunto ich predbehlo asi o pol minúty.

A teraz už k výsledkom. Patrilo by sa povedať, že Garminy sú predsa len o 4 roky novšie hodinky, ale aj tak, bolo to tesné.

Garmin Forerunner 310XT – černá, Suunto Ambit 2 – červenáGarmin Forerunner 310XT – čierna, Suunto Ambit 2 – červená

Paradoxne si Garminy omnoho lepšie viedli v zalesnenom prostredí, než na voľnom priestranstve. Ani jedna "lajna" nie je stopro, ale Garmin aj cez čiernu cestičku (najviac zalesnená) sa celkom triafa.

Garmin Forerunner 310XT – černá, Suunto Ambit 2 – červenáGarmin Forerunner 310XT – čierna, Suunto Ambit 2 – červená

Na voľnom priestranstve zasa kraľovalo Suunto s takmer presným záznamom, kedy Garmin to bral celú dobu po poli a Suunto pekne kopírovalo cestu.

V zástavbe to vzalo ako Suunto, tak Garmin cez dom, ale Garmin vyhral tým, že to vzal menej cez dom než Suunto.

Najviac ma potom zaujalo meranie barometra, kedy ani jeden nemožno ručne nakalibrovať. No, dopadlo to asi takto.

Modrá – Garmin Forerunner 310XT, fialová – Suunto Ambit 2Modrá – Garmin Forerunner 310XT, fialová – Suunto Ambit 2

Realita je teda bližšie Garminu, modrej (aspoň podľa mapy.cz). Suunto ale malo celkovo v súčte kilometrov o niečo viac, tak Garmin si to vykompenzoval na výške.

Súboj smart funkcií

Tento názov znie ako pekný oxymoron, ale je to tak. Aj Suunto aj Garmin majú nejaké smart funkcie. Napríklad navigáciu po krivke, ktorá vyzerá super retro cool vďaka tým pixelovým displejom. Po takom testovaní si chce okamžite človek pustiť Super Maria alebo Prince of Persia.

U Garminu sa mi podarilo nahrať trasu hneď, so Suuntom som trošku bojoval (ako už inak, že?), ale aj tam som to nakoniec zvládol. Obe navigácie fungovali prekvapivo správne, len Garmin ma trošku vytáčal svojim neustálym pípaním. Mohlo to byť ale aj tým, že som utrhol remienok a mal som ich pripevnené na Suunte z druhej strany zápästia, teda mohli mať horší prístup signálu..

Čo sa trasy týka, lepšie vykreslenie má Garmin a vie aj vykresliť výškový graf, čo je na vek hodiniek niečo neskutočné. Ale ani podľa Suunta som sa nestratil a boli to práve Ambity, podľa ktorých som sa navigoval najviac.

Rozbrazení výškového grafu je prostě paráda!Zobrazenie výškového grafu je proste paráda!

Keby som to mal vziať úplne do detailu, inteligentnejšie sú samozrejme Suunto. Majú klasický režim času a môžete ich nosiť ako normálne hodinky. Takú možnosť ešte Tristodesiatky nemali.

Výbava funkcií je potom rovnaká okrem kompasu, ktorý sa zobrazuje iba na Suunte. U Garminu je kompas obmedzený len na navigáciu.

Súboj na horách medzi Fenix 7X, Forerunner 310XT a Ambit 2

Vzal som hodinky na hory a konečne ich poriadne pretiahol po kopcoch. No, poriadne... Pár kilometrov sa so mnou prebehli Palkovickými Hurkami. Ako som písal vyššie, praskol mi remienok, a tak si myslím, že hodnoty boli trošku ovplyvnené.

Ale poďme na výsledky. Samozrejme, že najpresnejší bol Garmin Fenix 7X, o tom žiadna. Keby som mal ale vybrať víťaza medzi zvyšnými, asi by som nebol schopný. Mrknite na obrázky.

Tu si ešte všetky hodinky počínali celkom slušne. Žiadne veľké odchýlky oproti reálu.

Modrá – Fenix 7X, červená – Suunto Ambit 2, žlutá – Forerunner 310XTModrá – Fenix 7X, červená – Suunto Ambit 2, žltá – Forerunner 310XT

Suunto už úplne odskočilo, ale 310XT už boli tiež solídne mimo.

No a vrchný pohľad nám ukazuje, že skoro celú trasu boli hodinky veľmi vyrovnané a potom si Garmin Forerunner 310XT povedal: "Bude sranda to vziať úplne mimo cesty", a tak sa aj stalo. Kilometráž číselne teda najviac sedela Fenixom a Suuntu, kedy Fenix 7X nameral presne 8 km a Ambit 2 dal 7,99 km. Forerunner 310XT kvôli svojej obkľuke nameral 8,24 km.

U výšky, hoci som našiel kalibrovanie na Suunte, sa dial celkom cirkus. No, pozrite sami.

Modrá – Forerunner 310XT, béžová – Fenix 7X, fialová – Ambit 2Modrá – Forerunner 310XT, béžová – Fenix 7X, fialová – Ambit 2

Až na jedno pustenie strmhlav dole a hore u Forerunneru, je výška celkom konštantná a takmer zhodná s Fenix 7X, čo beriem ako veľmi slušné. Suunto Ambit 2 kopíruje tvar grafu ale o niečo nižšie, než by mal. Číselne potom Fenix 7X – 382 m, Forerunner 310XT – 406 m a Ambit 2 – 360 m.

Súhrn

Čo vám dal tento článok? Pokiaľ nemáte staré hodinky a neplánujete výmenu, pravdepodobne vám nič nedal. Ale môžete sa pozrieť a uvedomiť si, kam sme za pár rokov GPS hodiniek došli. Od športtesterov sme sa dostali ku kombinácii smart a športových funkcií. Hodinkami platíme, počúvame z nich hudbu a povedia nám všetko o našom tréningu. Teda, s Garminom.:-)

Čo nemôžem starým modelom ubrať je to, že aj dnes by sa podľa nich dalo celkom riadiť a okrem výdrže batérie ma milo prekvapila presnosť snímača GPS.

Takže, Suunto Ambit 2 aj Garmin Forerunner 310XT sú parádne hodinky, s ktorými som si užil mnoho zábavy pri testovaní (a hlavne nastavovaní) a pokiaľ vám ide o hodinky pre začiatočníka, ktorý potrebuje kilometre, čas a tempo, pokojne do toho choďte.

Máte nejaké ďalšie hodinky pre také porovnanie? Nebojte sa a napíšte nám do komentárov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 561 dňami, reagovať
Prečo tam nieje firma ktorá vyrobila prvé smart hodinky na svete?? POLAR by si to minimálne zaslúžil, že.....
Matěj Urbaczkapred 561 dňami
Zdravím Michale, Polar vyrobil první sporttester na světě (v té době se ještě nevědělo, že někdy bude něco jako smartwatch) a jejich první GPS hodinky se vydaly bohužel tak pozdě, že se k nim teď nejde dostat za rozumnou cenu, takže bohužel, nemohly být součástí testu. Ale veškeré staré modely ještě máme u sebe a test můžeme postupně rozšířit.:-)

Hodinky zmienené v článku