» Blog » Alpina

Štýlové GMT retro od Alpiny za skvelú cenu - Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic GMT

Tagy: Predstavenie | Alpina | Pánske | Klasické | Letecké | Retro

Vojtěch Pospíšil | 30.8.2018 | 2 MIN

Novinka od švajčiarskej značky Alpina sa zdá byť jedným z najlepších počinov tohto roku.

Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic GMT AL-555DGS4H6

Nový model Startimer Heritage GMT sa na scéne objavil bez fanfár. No nenápadné entrée rozhodne neznamená, že nemá, čo ponúknuť. Práve naopak. Keď nám dorazil na predajňu prvý kúsok v tmavomodrej farbe s označením AL-555DGS4H6, okamžite sme ho podrobili dôkladnému skúmaniu.

Na prvý pohľad zaujme retro vzhľad. Puzdro vyzerá, akoby ho niekto do súčasnosti prepravil strojom času zo 70-tych rokov minulého storočia, kedy bol tento štýl bežný. Proporcie však narástli, priemer je v dnešnej dobe univerzálnych 42 milimetrov, takže hodinky budú pôsobiť dobre aj na väčšom zápästí. Celková štylizácia číselníka taktiež odkazuje na minulosť, napokon inšpiráciou bol Alpine historický model Dispomatic. Ten však disponoval mechanickým alarmom, zatiaľ čo novinka ponúka funkciu zobrazenia druhej časovej zóny, teda GMT.

Retro vzhľad v modernom kabáte, to je novinka od Alpiny

Retro vzhľad v modernom kabáte, to je novinka od Alpiny

A to je práve to, čo nás nadchlo a prečo si myslíme, že ide o taký hit. Startimer Heritage GMT sú totiž hodinky s automatickým pohonom a stoja 1 320€. Za túto cenu si môžete samozrejme kúpiť mnoho ďalších kvalitných mechanických hodiniek, ale aby mali zároveň GMT, to je unikát. Zvyčajne sú také hodinky výrazne drahšie.

Otočný disk s šipkou je vtipné řešení

Otočný disk so šípkou je vtipné riešenie

V prípade Alpiny navyše ide o tzv. „pravé" GMT, keď sa korunkou v prvej pozícii posúva hodinová ručička o celú hodinu. Pri tomto modeli k tomu slúži spodná korunka. Tou hornou sa ovláda vnútorná otočná luneta, pomocou ktorej sa nastavuje druhá časová zóna, a to samozrejme v súčinnosti s GMT ručičkou, ktorú v tomto prípade nahradzuje otočný centrálny disk so šípkou. Ako už bolo zmienené, ide o odkaz na model Dispomatic, kde se takto nastavoval alarm. Niekto môže namietať, že také odchýlenie od predlohy je nevhodné, ale ruku na srdce, mechanický alarm je komplikácia, ktorá skoro vymrela a dnes ju má v ponuke len hŕstka výrobcov. Preto sme Alpine taký krok radi odpustili.

Oranžová sekundová ručička hodinky pekne oživuje

Oranžová sekundová ručička hodinky pekne oživuje

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre