» Blog » Tissot

Štyri zaujímavé mechanické chronografy - Hamilton, Tissot, Seiko, Alpina

Tagy: Sprievodca výberom | Alpina | Hamilton | Seiko | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Vojtěch Pospíšil | 22.8.2018 | 3 MIN

Chronograf, tz. stopky, je hodinárska komplikácia, ktorej sa venuje v poslednej dobe viac pozornosti. A zaslúžene.

Mechanické chronografy

Chronograf je tu s nami už dlho. Prvý model vyrobil v roku 1816 Louis Monet. Vtedy našiel využitie v astronómii. Na trh uviedol prvý chronograf o päť rokov neskôr francúzsky hodinár Nicolas Rieussec. Behom následujúcich 150-ich rokov dochádzalo k vývoju tejto komplikácie, pričom za pomyselný vrchol by sa dal považovať rok 1969, kedy bol predstavený prvý automatický chronograf. Vtedy také hodinky predstavili hneď tri značky - Zenith, Seiko a Heuer (ten sa spojil s niekoľkými ďalšími firmami). Každá z nich si nárokuje prvenstvo a každá z nich má čiastočne pravdu, čím to pre potreby tohto textu uzavrieme, pretože k vysvetleniu by bol potrebný veľmi dlhý článok.

Po quartzovej revolúcii sa samozrejme začali objavovať aj chronografy v hodinkách na baterku. Dospelo to tak ďaleko, že dnes možno kúpiť analógové hodinky so stopkami za pár stoviek. Táto skutočnosť prispela spoločne s tzv. tourbillonovým šialenstvom, kedy sa značky predháňali, ktorá predstaví lepší tourbillon, k tomu, že chronograf bol tak trochu v ústraní. Až v poslednom roku či dvoch by sa dalo povedať, že táto komplikácia zažíva malú renesanciu. Výrobcovia prichádzajú s inovatívnymi a komplikovanými riešeniami. Taktiež odborná verejnosť viac a viac chronografy oceňuje.

Je to len dobre, pretože chronografy sú jedným z vrcholov hodinárčiny a zaslúžia si pozornosť. Poďme sa pozrieť na štyri rozdielne mechanické kúsky z našej ponuky.

Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono H77616533

Hodinky Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono H77616533

Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono je zaujímavý kúsok od švajčiarskej značky s americkými koreňmi. Hodinky sú v military štýle ľahko poznačené pilotnými aspektmi. Výsledkom je vzhľad celkom typický pre Hamiltony. Biele sčítače hodín a minút rozjasňujú číselník a robia ho veľmi atraktívnym. Hodinky sú v kombinácii s hnedým pilotným remienkom pomerne výrazné, ale možno budú s jednoduchým čiernym remienkom pôsobiť decentnejším dojmom.

Hodinky poháňa kaliber H-21, ktorý je upravenou variantou legendárneho chronografového strojčeka Valjoux 7750. Výhodou je rezerva chodu 60 hodín, čo je nadštandard aj u klasických hodiniek s tromi ručičkami.

Tissot PRC 200 Automatic T055.427.11.057.00

Hodinky Tissot PRC 200 Automatic T055.427.11.057.00

V porovnaní s Hamiltnami je Tissot PRC 200 Automatic na prvý pohľad usadlejší kúsok. Oceľový náramok z nich robí univerzálne hodinky, čo naviac podporuje 200-metrová vodotesnosť. Do práce, na víkend k tričku, na dovolenku do vody. Tieto Tissoty zvládnu všetko. Jednoducho poctivý makač a podľa nás navyše na mechanický chronograf za dobré peniaze.

Výhodnu cenu umožňuje mimo iného použitie kalibru C01.211 postaveného na bázi stroja Lemania 5100, ktorý sa vyznačoval presnosťou a odolnosťou. Jeho následovník obsahuje aj plastové súčasti, ale na trhu už je deväť rokov a my s ním neregistrujeme nijaké zásadné problémy. Môžeme len odporučiť.

Seiko Presage SRQ025J1

Seiko Presage SRQ025J1

Ako už bolo zmienené, Seiko má veľa spoločného s uvedením prvého automatického chronografu. Stopky tejto značky zo 70-tych rokov minulého storočia sú dnes vyhľadávaným zberateľským artiklom, ale aj moderné kúsky japonského giganta sú veľmi zaujímavé.

Jedným z nich je decentný model SRQ025 na koženom remienku vybavený in-house strojčekom 8R48. Ide o skutočne vydarenú a precíznu strojovňu. Je totiž okrem iného vybavená hneď tromi vertikálnymi spojkami. To je mechanismus, ktorý zlepšuje chod strojčeka pri používaní chronografu. Obyčajne mávajú strojčeky s chronografom jednu vertikálnú spojku, ale Seiko ju tu má pre spúšťanie, zastavenie aj nulovanie stopiek. Jednoducho ďalší dôkaz, že to Japonci robia trochu inak.

Alpina Alpiner 4 Manufacture AL-760BBG5FBAQ6

Alpina Alpiner 4 Manufacture AL-760BBG5FBAQ6

Na záver čerešnička na torte od švajčiarskej značky Alpina, aktuálne to najdrahšie, čo máme na predajni. Alpina Alpiner 4 Manufacture AL-760BBG5FBAQ6 hodinky stoja 5001,56€ a nie je sa čomu diviť. Poháňa ich totiž manufaktúrny kaliber AL-760 s funkciou flyback. Tá umožňuje spustiť nové meranie času jednoduchým stisknutím jedného tlačítka, ktoré stopky zastaví, vynuluje a znovu spustí.

V tejto verzii je oceľové puzdro hodiniek potiahnuté čiernou povrchovou vrstvou, čo v kombinácii s temným číselníkom pôsobí až démonicky. K dispozícii sú ale aj ďalšie varianty.

Všetky štyri uvedené modely sú síce vybavené stopkami, ale sú rozdielne, či už štýlom, alebo cenou. Za ich kvalitu sa kedykoľvek postavíme. Ktorý z nich je vaším favoritom?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku