» Blog » Huawei

SÚBOJ: Amazfit GTR 3 PRO vs. Huawei Watch GT 3

Tagy: Súboj | Huawei | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 28.7.2022 | 5 MIN

Hodinky rovnakej "váhovej" kategórie, ktoré dokážu skoro to isté. V skratke bolo povedané všetko, ale na článok by to bolo asi málo, a tak sa teraz rozpíšem ohľadom asi najlepších modelov strednej triedy čo sa smart funkcií týka – Huawei Watch GT 3 a Amazfit GTR 3 PRO.

Modely, ktoré proti sebe dnes nastupujú sa tešia veľkej obľube. Ako zo strany nášho redakčného tímu, tak širokej verejnosti. Patrilo by sa povedať, že hodinky sú primárne tvorené do mesta, a tak šport bude dnes až na vedľajšej koľaji. Hneď zo začiatku zhrniem spoločné črty hodiniek:

  • Elegantný dizajn
  • Displej siahajúci až za technológie planéty Zem
  • Slušná výdrž batérie
  • Športové a fitness funkcie
  • Telefonovanie a úložisko pre hudbu

Na začiatok to bude tak nejak všetko a teraz poďme nahliadnuť pod pokrievku. A pokiaľ ste nečítali recenzie na tieto dva modely, môžete ešte mrknúť tu:

Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur
30.11.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur

Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?
11.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?


Elegantný dizajn vo všetkých ohľadoch

Chcete hodinky, za ktoré sa nebudete hanbiť ani pri obchodnom jednaní, na diskotéke, ani pri športe? Máte ich mať. Túto podmienku totiž oba modely spĺňajú. Amazfit je o niečo minimalistickejší než jeho rival, pretože nemá žiadnu lunetu a puzdro je okrem korunky a spodného tlačidla úplne holé. Huawei pridáva športovejšiu lunetu a oceľové puzdro, kým úplný minimalista GTR 3 je z hliníka.

Miernu výhodu vidím pri modeli GT 3, kde máte na výber z viacerých variantov. Buď na kovoťahu, koži alebo na silikóne. Majú aj dámske prevedenie (42 mm), ktoré je o niečo menšie, kým Amazfit GTR 3 PRO ponúka iba jednu veľkosť (zhodne s Huawei – 46 mm). Ale aby som nebol úplne tak prísny k Amazfitu, ich model sa robí aj na koženom remienku.

Váhový rozdiel medzi puzdrami je 11 gramov, kedy oceľový GT 3 je skrátka ťažší než hliníkový GTR 3. Hodinky potom môžete osadiť akýmkoľvek remienkom šírky 22 mm. Oba modely disponujú rýchlopántom typu Quick Release.

Podtrhnuté zrátané, každému sa bude páčiť asi niečo iné a za mňa sú oba modely dizajnovo veľmi vydarené a je len na vás, či vyberiete absolútny minimalizmus alebo športovejšiu lunetu.

Má Čína nejaké medzigalaktické technológie?

Všeobecne platí, že hodinky z Číny majú vždy úžasné displeje. Tu to platí dvojnásobne. Ale rovno zo začiatku musím povedať, že displej od Amazfitu je ešte o niečo lepší a vykreslenejší než u Huawei. Tiež je trošku väčší – Amazfit má veľkosť displeja 1,45" a rozlíšenie 480 x 480 pixelov a Huawei 466 x 466 s veľkosťou 1,43". A v poslednom rade, oba modely chráni Gorilla glass.

Ohľadom obrazu už nie je moc čo riešiť. Displeje rozhodne nie sú vec, na ktorú by ste si mohli sťažovať, pretože oba si koledujú o ocenenie za najlepšie displeje ihneď po Retine od Applu.

Senzorová kanonáda

Číňan tam proste vždy narve všetko čo nájde, a preto je to absolútna remíza. Oba modely majú všetko čo poznáte, a čo od smart hodiniek očakávate. Miernym rozdielom je teplomer, ktorý by mal u Amazfitu merať teplotu vzduchu a u Huawei teplotu kože. Píšem slovíčko mierny, keďže dosahujeme rovnakých výsledkov. Holt ruka ovplyvňuje výsledky oboch teplomerov.

Tým, že tam je všetko, nemusíme riešiť, čo tam nie je. Presnosť už je ale iná pesnička. Pri porovnaní tepovky a GPS vychádza lepšie Huawei, ktorý je vykreslený o niečo lepšie. Čo ale musím vyzdvihnúť ešte viac u Huawei, je tepovka. Oproti Amazfitu je o parník ďalej čo sa presnosti týka. Rozdiel je aj v meraní, kedy Amazfit meria iba každú minútu a Huawei po sekunde.

U výdrže batérie papierovo víťazí Huawei, ale...

Všeobecne platí pravidlo, že pokiaľ hodinky vydržia nabité aspoň týždeň, je to celkom slušné. Môžete si vydýchnuť, oba modely touto výdržou disponujú. U Amazfitu je to 12 dní v režime bežného používania a 6 dní v náročnom používaní. Huawei je trošku dopredu so 14 dňami v normálnom používaní a 8 dňami v náročnom.

U Huawei možno tiež vidieť väčšiu zameranosť na mestský životný štýl, pretože sa neobťažovali ani písať výdrž batérie po sekunde na GPS. Kdežto Amazfit prekvapuje až 35 hodinami pri spustenej GPS po sekunde. A čo si budeme, to nie je vôbec zlé.

Jeden je lepší na súši, druhý zasa vo vode

Suchozemské tvory by mohli viac tiahnuť k Huawei a tie vodné zasa k Amazfitu. Prečo? Huawei, ako jedna z prvých čínskych značiek prichádza s možnosťou navigácie po krivke pri svojich outdoorových aktivitách a Amazfit vie zasa merať tep pod vodou a dá sa povedať, že Amazfit bol vždy na vodné aktivity kanón.

Čo vedia oba modely skutočne skvele je monitorovať doslova blbosti. Hula-hop, tanec, lietanie so šarkanom a ďalšie celkom zbytočne rozlíšené aktivity, kde je meraný iba tep, kalórie a čas.

Pokiaľ sa zameriame na bežecké metriky, u oboch nájdeme základ ako týždenné tréningové zaťaženie, odhad hodnoty VO2 Max a doba regenerácie. To všetkých športových nadšencov (či už začiatočníkov alebo pokročilých) určite poteší.

Záverom by som dodal maximálne nutnú správu, že ani jeden model neašpiruje na športovca roka. Sú to skvelí pseudošportovci, s ktorými si môžete skočiť po šichte zabehať a zistíte o sebe všetko potrebné. Pokiaľ ale chcete rýdzi športtester, doporučujem si prečítať tento článok:

6 NAJ: Športtestery pre vášnivých bežcov
28.12.2021 - Matěj Urbaczka
6 NAJ: Športtestery pre vášnivých bežcov

Mestské modely s hromadou mestských funkcií

Oba modely sa profilujú ako mestské hodinky. Či už vzhľadom alebo funkciami. Z oboch si zavoláme, príjmeme správu, vypočujeme si hudbu. Bohužiaľ, ako už to u Číňanov býva, streamovacie služby tu nenájdeme, a tak musíme empétrojky nahrávať ručne priamo do hodiniek. Ďalšou nepríjemnosťou je absencia možnosti odpísania na SMS a ďalšie soc. siete v prípade Amazfitu.

No a ako obvykle, s platbami máme pri oboch modeloch utrum. Až ale poriešia čínske značky túto problematiku, máme sa na čo tešiť!

Ďalšou vecou je potom rozšírenie aplikáciami tretích strán. U oboch modelov nájdeme "obchod" s aplikáciami. Zatiaľ sú oba dosť obmedzené, a tak slovíčko obchod je dosť nadnesené. Jednou z najlepších aplikácií je kalkulačka alebo zjednodušené ukazovanie navigácie na obrazovke hodiniek (s prepojeným telefónom). Rozhodne nečakajte aplikácie ako u gigantov Samsung alebo Apple.

U fitness vyhráva Amazfit svojim one-tap meraním

Jedno stlačenie vládne všetkým. Púhym jedným stlačením u Amazfitu (napríklad ráno) zistíte za 45 sekúnd údaje o tepovke, strese, SPO2 a frekvencii dýchania. Čo sa skutočne môže hodiť a za pár sekúnd viete, ako ste na tom a či na vás náhodou niečo nelezie alebo aká silná je vaša ranná opica.

Huawei meria samozrejme všetky spomínané hodnoty, ale nevie ich tak pekne prezentovať v jednom ucelenom balíčku. U Huawei sa mi páči možnosť nastavenia pripomenutí úloh na dnešok, čo znamená, že si nastavíte koľko krokov chcete prejsť, koľko kalórií spáliť, či pôjdete športovať alebo koľko toho chcete vypiť. Či plníte svoje ciele vám v priebehu dňa bude Huawei pripomínať.

Záverečný rozstrel

Pri týchto modeloch je zložité porovnať, ktorý model je ten lepší a teda, ktorý si zaslúži vyhrať. Moje srdce trošku viac tiahne k Huawei, ktorý si ma získava športovejším dizajnom, meraním tepovky každú sekundu a odpovedaním na správy.

U Amazfitu by som vyzdvihol hlavne športové nadanie pre plávanie, one-tap meranie fitness funkcií a úžasný displej.

A čo vy, ktorý model je podľa vás ten lepší?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre