» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 955 vs. Coros Apex 2 PRO

Tagy: Súboj | Coros | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 16.1.2023 | 5 MIN

Dnes sa v súboji stretnú rýdzo bežecké modely hodiniek Garmin Forerunner 955 a Coros Apex 2 PRO. A keďže všetkých zaujímajú hlavne fakty, ideme rovno na to.

Vnútornosťami veľmi podobné hodinky, ale navonok sú každé trošku iné. Hoci oba modely vyžarujú športovosť ako delo, majú aj nejaké smart funkcie naviac.

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

V čom sú modely podobné:

  • Ľahké puzdro
  • Dvojpásmová GPS a výborné meranie tepovej frekvencie
  • Dlhá výdrž batérie
  • Úložisko pre hudbu
  • Pokročilé športové funkcie a metriky

Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenzia - Najlepšie pre beh?
5.1.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenzia - Najlepšie pre beh?

V čom sa hodinky líšia:

  • Materiál puzdra
  • Výdrž batérie
  • Možnosti hudobného prehrávača
  • Smart funkcie
  • Cena

Tak základ by bol, a teraz sa do toho zahryzneme do detailu.

Plast vs. Titán

Hneď na začiatok poviem, že Coros Apex PRO 2 je proste oku krajší model. Titánové prvky (luneta a dienko) sú väčšie terno než celoplastová konštrukcia od Garminu.

530,00 € skladom

Čo sa veľkosti týka, Garmin má priemer nejakých 46,5 mm a Coros 46,1 mm. No, čo si budeme, na ruke je to na nerozoznanie. A keď sa na to mrkneme váhovo, tak aj tam je rozdiel iba gram. 52 g Garmin a 53 g Coros. Na to, že má Coros titánové prvky a nevyzerá ako hodinky z hračkárstva, tak opäť dávam palec hore. V základe sa ale Coros dodáva s nylonovým remienkom a pokiaľ by ste chceli silikón, tak sa dostanete na váhu 66 g. Ale tak isto môžete dať nylon na Garmin. Ale stále je to v rámci gramov a oba modely sú brané ako ľahké hodinky.

437,00 € skladom

Čím dlhšie sa na tieto dva modely pozerám, tým viac som presvedčený, že Coros sedel nad dizajnom dlhšie. Profilovanie puzdra, zasadenie remienka, usadenie na ruke. Bod v tejto kategórii má určite Coros.

Displeje na rovnakej úrovni s pridanou hodnotou opäť na strane Corosu

U displejov sa toho moc neudialo ani v jednom prípade a u oboch nájdeme transflektívny MIP displej s veľkosťou 1,3" a rozlíšením 260 x 260. Najväčšia zmena je potom v sklíčku, kde Garmin je osadený Gorillou a Coros má zafír. Ani u jedného nie je problém s čitateľnosťou na priamom slnku a Coros má teda plus za prémiovejší materiál.

No a ďalšie plus má za použitie displeja. Keď sa budeme baviť o športovej aktivite a rozdelenie dátových polí, tak Coros ich zvládne až 8, kým Garmin iba 6. Áno, je to dostačujúci počet, ale je vidieť, že Apex PRO 2 vie lepšie pracovať s displejom a jeho rozložením pri zachovaní dobrej čitateľnosti.

Takže tu máme druhý bod pre Coros.

Snímačová vybavenosť

Senzory sú u modelov úplne rovnaké, až na jednu výnimku, ktorá tvorí EKG senzor u Corosu. Ten sa ale používa na meranie hodnoty variability srdečného tepu, a tú meria aj Forerunner 955, takže sme opäť na rovnakom bode.

Čo sa ale líši, je presnosť senzorov, kde Garmin vedie na plnej čiare. Coros Apex PRO 2, čo sa GPSky týka, nestíha. Podmeriava a presnosť je žalostná. A to som vyskúšal dva rôzne kusy.

No, mrknite radšej na fotky a porovnanie.

Coros Apex Pro 2 - Fialová, Garmin Forerunner 955 - ModráCoros Apex Pro 2 - Fialová, Garmin Forerunner 955 - Modrá

Coros Apex Pro 2 - Fialová, Garmin Forerunner 955 - ModráCoros Apex Pro 2 - Fialová, Garmin Forerunner 955 - Modrá

Oba modely boli nastavené na najpresnejšie možné snímanie.

Tepová frekvencia sedí o poznanie lepšie a prekvapuje ma, aké sú oba modely citlivé. Kedysi tie krivky boli skoro "vyhladené" a teraz je vidieť, že lepšie reagujú na akúkoľvek zmenu. Hoci s podchladenou rukou si stále nerozumejú.

Coros Apex Pro 2 - Fialová, Garmin Forerunner 955 - ModráCoros Apex Pro 2 - Fialová, Garmin Forerunner 955 - Modrá

Víťaz? Forerunner 955.

Batéria je skvelá u oboch modelov

Čo sa batérie týka, tak tu opäť víťazí Coros Apex 2 PRO. Ale neklamme si, výdrž je skvelá u oboch modelov a ani s jedným modelom nebudete mať problém ubehnúť maratón alebo ďalej.

Coros Apex PRO 2
Garmin Forerunner 955
Režim smart hodiniek
30 dní
15 dní / 20 dní*
Úsporný režim
-

GPS 75 hod.

42 hod. / 49 hod.*

Všetky navigačné systémy
45 hod.
31 hod. / 34 hod.*
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem
26 hod.
20 hod. / 22 hod.*

Najväčším rozdielom je režim smart hodiniek, kde ale Coros trošku podvádza. 30 dní je to iba vtedy, pokiaľ máte zapnutú tepovku každých 10 minút. Pokiaľ ju máte zapnutú nepretržite, výdrž ide na polovicu a sme na výdrži od Garminu. Hodnoty u Forerunneru 955 s hviezdičkou definujú výdrž s podporou solaru.

Keď sa pozrieme na výdrž pri aktívnej GPS, víťaz je Apex 2.

Športovci ako nikto iný

U športových aktivít nie je moc čo riešiť. Pokiaľ chcete poriadne hodinky na šport, sú to práve tieto dva modely. Nechýbajú žiadne dôležité športové aktivity. Garmin má menšiu výhodu v tom, že keby ste tam niečo nenašli, tak môžete aktivitu vytvoriť alebo pridať cez Garmin Connect IQ. Corosu dávam zasa bonus za jednoduchosť a to, že hodinky vlastne nemôžete žiadnou stiahnutou "vecou" pokaziť.

Rád by som sa pozastavil ešte nad navigačnými vlastnosťami, kde plne vládne Garmin. Hoci majú oba prístroje mapy, pokiaľ spustíte navigáciu na oboch, tak len Garmin vám hlási za ako dlho budú odbočky a jednoducho, naviguje vás. Coros hlási iba, keď vyrazíte mimo smer. Naviac je mapa u Garminu o niečo podrobnejšia.

U oboch modelov mi vlastne nič nechýba, ale bod by som dal Garminu za lepšie zvládnutie navigačných funkcií.

Smart funkcie ovládol Garmin

Platba kartou, streamovacie služby, možnosť odpísať na notifikácie, podpora obchodu Connect IQ... V tomto všetkom vidím jasnú výhodu pre Garmin. Coros na tie smart funkcie zasa tak nie je, a tak si musíte vystačiť so základom v podobe notifikácií, funkcie "kde je môj telefón" a napríklad budíka. Je super, že pridali aj hudbu, ale bohužiaľ bez streamovacích služieb. Miernu výhodu vidím aj v možnosti ovládať kamery GoPro a Insta 360.

Za väčšiu použiteľnosť a inteligenciu bod dávam Forerunneru 955.

Rovnakí Fitness masteri

Pokiaľ sa teraz zameriame na fitness funkcie, tak tu je to absolútna remíza. Kroky, poschodia, tepovka, kalórie, aktívne minúty, zhodnotenie únavy z tréningu, predikcia výsledkov na pretekoch, variabilita srdečného tepu a monitoring spánku. Všetko tam je, všetko skvele prehľadné a pochopiteľné.

Škoda len, že Coros zatiaľ nevie variabilitu srdečného tepu odčítať celú noc a v milisekundách. Táto hodnota vám môže prezradiť mnoho o vašom zdravotnom stave, či nie ste chorí, unavení atp. U Corosu je teda nutné priložiť prst na korunku a počkať na hodnotu.

Konečné zhodnotenie

Aby som pravdu povedal, toto rozhodnutie mi trhá srdce. Hoci nosím Garminy už takmer jedno desaťročie, tak u tohto súboja mi bije skôr pre Coros. Ale čo sa funkcií a presnosti týka, musím vyzdvihnúť Garmin, ktorý je proste presnejší. Cenovo je Garmin v tejto dobe o cca 80 eur lacnejší, asi z dôvodu použitia plastového puzdra a minerálneho sklíčka.

Z dizajnového hľadiska určite vyhráva Coros, ale v presnosti Garminu proste nestíha.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku