» Blog » Suunto

SÚBOJ: Coros Pace 2 vs. Suunto 5 Peak

Tagy: Súboj | Coros | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 2.5.2022 | 5 MIN

Keď sa seká drevo, lietajú triesky. Keď bojujú hodinky, praskajú sklíčka. Pravý súboj rýdzo športových modelov hodiniek Coros Pace 2 vs. Suunto 5 Peak, kde si ani jedny hodinky nedarujú nič zadarmo. Súboj dvoch bezkonkurenčných modelov strednej triedy.

Musím sa hneď zo začiatku priznať, že moje pocity ohľadom týchto dvoch modelov sú úplne jasné a viac ma to ťahá ku Corosom. Ale rozhodne tým nechcem povedať, že by Päťky Peak boli nejaké slabotky, čo nemôžu prekvapiť. Pozrime sa na to, čo ponúkajú oba modely a čo sú ich kľúčové vlastnosti:

  • minimalistický dizajn
  • nízka váha
  • meranie nastúpaných a zostúpaných metrov
  • navigácia po krivke
  • slušná výdrž batérie
  • skvelé športové zázemie
  • základné smart funkcie

Rozdielov je celkom veľa, tak sa na to poďme mrknúť poriadne. A pokiaľ ste ešte nečítatli recenzie na tieto modely, môžete si ich kľudne najprv prečítať:

Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda
30.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda

Recenzia Suunto 5 Peak - zvonku biznis, zvnútra párty
5.4.2022 - Matěj Urbaczka
Recenzia Suunto 5 Peak - zvonku biznis, zvnútra párty

Dizajn – minimalizmus na všetkých frontoch

Je to asi trend posledného roka či dvoch robiť minimalistické hodinky. Suuntá vyzerajú trošku ako hodinky, ale Coros, to je proste pravý plavecký čip s korunkou na ovládanie. Parádna je skutočnosť, že hodinky sú univerzálne a sadnú ako pánom, tak aj dámam. Coros má veľkosť puzdra 42 mm a Suunto o milimeter väčšiu.

Dizajn je ale naozaj tvorený tak, že na ruke hodinky takmer zapadnú a zaručene môžem povedať, že ich na ruke ani neucítite. Suunto važi 39 g (má oceľovú a krásnejšiu lunetu) a Coros neuveriteľných 30 g! Čo je proste paráda. Miernou výhodou Corosu je možnosť výberu remienka, kde si môžete zakúpiť ihneď model s nylonom alebo silikónom, kým Suunto je len na silikóne. Ale nezúfajte. Vždy môžete Suunto o nylon obohatiť. Obe značky používajú systém pántov QuickRelease. Rozpätie nožičiek Suunto je 22 mm a Coros má 20 mm.

Takže suma summarum kategóriu dizajnu vyhráva rozhodne Suunto 5 Peak, pretože vyzerá k svetu a nemusíte sa báť, že vás niekto osočí, že nevraciate na bazéne čipy od skrinky. A pýtate sa na tých 9 gramov naviac? Nebojte, tie vážne neucítite.:-)

Displej od Márie Terézie na druhú

Pokiaľ máte radšej tetris, gratulujem. Oba modely sú pre vás to pravé. Displeje nie sú úplne dominantou týchto modelov, ale je tam vidieť všetko potrebné a musíme si uvedomiť jednu dôležitú vec. Sú to športtestery a nie hodinky do spoločnosti alebo nejaké mestské AMOLEDie šupy.

Hoci je model Pace 2 o milimeter užší, displej je tu o 0,1" väčší. Takže 1,2" pre Coros a 1,1" pre Suunto. Rozlíšením je to potom 240 x 240 a 218 x 218. Suunto tu bitku naozaj prehráva na plnej čiare, pretože aj svetelnosť displeja je u Corosu lepšia, aj keď oba displeje majú transflektívne vlastnosti. Toto tvrdenie tiež podporuje fakt, že Coros používa minerálne sklíčko a Suunto plastové. Plast sa poškriabe rýchlejšie než minerál. Môžete ho vyleštiť, ale leštiť nejde do nekonečna.

Presnosť snímačov je dôležitá

Oba modely majú fest presnú GPSku. Bez srandy, výborná práca od oboch firiem. Vykreslenie, hodnoty, všetko. U snímača tepovky už môžem bohužiaľ pochváliť len jednu značku. A to Coros. Tepovka sedí takmer identicky, ako keby ste merali hruďákom, ale Suunto... No, vlastne Suunto sedí ako Suunto. Snímačovo sú na tom hodinky veľmi podobne, kde Coros má naviac gyroskop, teplomer a barometer. Posledné z trojice ale Suunto skvele vyvažuje umením merať a ukazovať výškové metre v reálnom čase aj bez barometra.

Tu by som tiež dal bodík Corosu za väčšiu presnosť tepovky, ale nie je to nič, čo by nevyriešil hrudný pás.

V oblasti športu nie je moc čo vytknúť

Športtester je nečakane odvodený od slova šport. A to tieto hodinky zvládajú na výbornú. Škála športov, metrík, všetko. Niet čo vypichnúť. Snáď len, že model Pace 2 sa zameriava viac na asfaltových bežcov, a tak tu chýba trail, turistika a zimné športy. Ale majú naviac meranie wattov priamo zo zápästia. Dátové polia sa potom pri oboch modeloch nastavujú v telefóne cez aplikáciu a následne prenášajú do hodiniek, čo je asi jediné, čo mi na týchto hodinkách prekáža.

Tu by som dal nakoniec bodík Suuntu. Za väčšiu multišportovosť a pol bodíka Corosu za wattáž.

Smart funkcie – analógia s Teóriou veľkého tresku

Pamätám na diel, kedy sa Sheldon a Berry Kripke hádajú o kanceláriu a hľadajú obor v čom súťažiť, aby boli rovnako dobrí. Nakoniec sa rozhodnú súťažiť v tom, v čom sú obaja rovnako tragickí. U nich to bol šport a u Suunta a Corosu sú to rozhodne smart funkcie.

Notifikácie, budík, stopky, časovač... Tým sme tak nejak skončili. Coros má naviac kompas, Suunto zasa možnosť ovládať hudbu z telefónu. Myslím, že sa viac hodí ovládanie tej hudby než kompas...

Takmer trojnásobná batéria

Hodinky majú takmer trojnásobnú výdrž batérie v režime smartwatch a o 10 hodín väčšiu výdrž na GPS, snímanú každú sekundu. Pokiaľ si myslíte, že Suunto porazilo Coros, tak si to bohužiaľ myslíte zle a hlavnú cenu získava druhá strana. Coros v tomto o málinko utiekol konkurencii. A nielen Suuntu, ale aj všetkým ostatným. Ich baterky sú proste a jednoducho monštrózne.

Suunto v bežnom režime smartwatchu vydrží bežať týždeň a na GPSku to zvládne 20 hodín v režime snímania každú sekundu. Tu je teda víťazstvo a prevaha asi jasná...

Vyhlásenie víťazov a súčet bodov

3,5 bodu Coros. 3 body Suunto. Na systém, plne vymyslený od nejakého pofidérneho redaktora, vyhrali Corosy. Ale pokiaľ by som si mal vybrať absolútne multifunkčný prístroj, ktorý budem chcieť používať úplne na všetko a všade, vezmem si Suunto.

Model Coros Pace 2 je skvelý spoločník pre šport, športový výkon a skvelú analýzu dát. S ním budete mať prehľad o všetkom, čo sa s vami (aj vo vás) deje. Na športovej multifunkčnosti im uberá to, že nemajú podporu zimných športov a tiež monitoring trailového behu a turistiky. Za to pre nich hrá veľká výdrž batérie, presnosť tepovej frekvencie a watty merané, pri športovej aktivite, priamo zo zápästia. Moc tej krásy ale hodinky nepobrali a preto nastupuje na rad Suunto.

Suunto 5 Peak je dokonale multifunkčný model, ktorý si vezmete k šatám, saku, košeli alebo aj k športovému tričku, keď vyrážate za ďalším dobrodružstvom do prírody. Multifunkčný nie je len v dizajne, ale aj vo funkciách. Model obsahuje všetky športové aktivity, ktoré človek potrebuje, k tomu pridáva relatívne slušnú výdrž batérie a ešte ponúka možnosť ovládať hudbu z telefónu pri vašom výkone alebo keď sedíte v električke a chcete si prepnúť skladbu.

Oba modely majú svoje pre aj proti a rozhodne obom prajem len spokojného majiteľa.:-)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku