» Blog » Garmin

SÚBOJ: Coros Pace 3 vs. Garmin Forerunner 165 – Mušia váha, tiež váha

Tagy: Súboj | Coros | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 30.5.2024 | 8 MIN

V tomto súboji sa stretávajú všestranný Coros Pace 3 a Garmin Forerunner 165, ktorý má za sebou opäť dlhú históriu. Oba modely majú čo ponúknuť a navyše nevyčerpajú vaše celoživotné úspory. A ktorý je lepší?

Aby som sa hneď na úvod priznal, som veľkým fanúšikom modelu Coros Pace 3, ktorý považujem za najvýhodnejší z radu Coros. Ale na druhej strane, Garminy používam už mnoho rokov a s radom Forerunner mám viac ako desaťročné skúsenosti. Čo majú tieto dva modely spoločné?

  • menšie rozmery
  • nízka hmotnosť
  • solídna výdrž batérie
  • kvalitné bežecké funkcie
  • navigácia po krivke
  • fitnes funkcie
  • ukladanie hudby (Forerunner 165 vo verzii Music)

Okrem týchto funkcií pridáva Garmin aj funkcie, ako sú bezkontaktné platby. Coros potom o niečo dlhšiu výdrž batérie a možnosť s nylonovým remienkom a úložiskom hudby v základni. Dosť však bolo obrázkov.

Najnižšia váhová kategória – Kvalitné plasťáky

Oba tieto modely sú z hľadiska dizajnu stavané skôr na výkon než na prehliadkové móla. Plastové puzdro na modeli Coros dopĺňa jedno klasické tlačidlo v spodnej časti a otočná korunka v hornej časti. V prípade Garminu ide o klasiku s piatimi tlačidlami, ktorú poznáme už roky.

Oba modely krásne hrajú farbami, takže si každý nájde niečo pre seba. Niektorí ľudia chcú klasiku v čiernej farbe a iní sa chcú čo najviac hrať s farbami. A o každého je celkom dobre postarané. Nad čím by som sa pozastavil, je výber remienka. V prípade Coros máte možnosť vybrať si farebné varianty s nylonovým alebo silikónovým remienkom. Pri Forerunneri je na výber len silikón a ak chcete nylon, musíte si ho zaobstarať sami.

Veľkosti sú v oboch prípadoch pekné približne rovnaké ako hmotnosť. Tu je však tabuľka so špecifikáciami:

Coros Pace 3
Garmin Forerunner 165
Priemer puzdra 42 mm 43 mm
Výška puzdra 11,7 mm
11,6 mm
Šírka remienka 22 mm 20 mm
Veľkosť displeja 1,2" 1,2"
Rozlíšenie displeja 240 x 240 px 390 x 390 px
Hmotnosť
30 g
39 g

Aj z hľadiska čísel sa hodinky takmer nelíšia. Oboje sú pohodlné na ruke a podľa môjho názoru tieto veľkosti sedia priemernému chrtovi aj poriadnemu chlapovi. Alebo aj drobnej žene či dieťaťu.

O dizajnovom víťazstve rozhodnete vy vo svojej mysli (alebo dole v komentároch), je to dosť subjektívna záležitosť.

AMOLED displej vs. Transfektívny displej – Čo je lepšie?

Ako ste si mohli všimnúť trochu vyššie v tabuľke, Forerunner 165 má pri rovnakej veľkosti displeja o niečo vyššie rozlíšenie. Je to spôsobené technológiou displeja AMOLED spoločnosti Garmin, zatiaľ čo Coros používa starý dobrý transflexný displej. Oba displeje sú potom dotykové a majú aj možnosť ovládania tlačidlami.

AMOLED displej u Forerunneru 165

Displej AMOLED na zariadení Garmin Forerunner 165.

Pre istotu zopakujem čísla z tabuľky vyššie – Garmin Forerunner 165 má rozlíšenie 390 x 390 pixelov a Coros Pace 3 má 240 x 240 pixelov. Oba majú veľkosť displeja 1,2" a oba majú displej pokrytý sklom Gorilla Glass.

Transflektivní displej u Coros Pace 3

Transflexný displej na zariadení Coros Pace 3.

V poslednom čase sa stretávam s mnohými názormi na technológiu displeja. A práve sa začali deliť na tých, ktorí sú verní transflexnému displeju, a tých, ktorí utekajú k farbám.

Mne sa transflexný displej na športových hodinkách páči viac a považujem ho aj za účelnejší. Nepáči sa mi časté zhasínanie displeja, krátka výdrž batérie v režime always-on a tiež žiara AMOLED, keď behám v tme a hodinky mi neustále svietia do tváre. Na druhej strane, pre niekoho, kto zle vidí, je AMOLED jasná voľba a nič iné by som neodporúčal.

Aj tu nechám na vás, aby ste sa rozhodli, pretože pre každého je lepšie niečo iné. Ja by som sa pri Corose rozhodol pre transflexný displej, ale...:-)

Senzorová výbava – Chýba Forerunneru dvojpásmové GPS?

Čo sa týka senzorovej výbavy, sme kvantitatívne vyrovnaní. U oboch nájdete akcelerometer, teplomer, gyroskop, barometer, kompas, pulzný oxymeter, snímač tepovej frekvencie a tiež GPS. Coros prihadzuje v prípade GPS možnosť dvoch pásiem, zatiaľ čo Forerunner zostáva len pri Multi-GNSS. Inak však majú obe zariadenia všetko, čo potrebujete.

Veľmi som sa tešil na presnosť oboch zariadení. Oba sú ľahké a kvalitné športtestery, ktoré by mali mať presnosť na vysokej úrovni. A viete čo? Potvrdilo sa to. V prípade modelu Forerunner vás odkážem na testy, ktoré sme robili v poslednom čase a robili sme ich trochu vedeckejšie. Testy srdcovej frekvencie aj GPS nájdete na našom kanáli YouTube.

Meranie GPS a srdcovej frekvencie na zariadení Coros bolo neuveriteľne plynulé a nie je mu čo vytknúť. Test prebiehal viac-menej počas bežeckých aj cyklistických aktivít a odchýlky boli vždy minimálne. Mimochodom, pozrite sa na to sami.

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Coros Pace 3

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Coros Pace 3.

Nevidím žiadny veľký problém, takže nie je čo komentovať.

FSkflůjadsfa

Fialová – Polar H10, modrá – Coros Pace 3.

Pri snímači tepu ignorujte stred, keď som stál a zisťoval trasu. Coros som zabudol vypnúť, takže je tam zaznamenaný aj pokles tepovej frekvencie – keď som sa zastavil:-).

Pri snímačoch mám problém vybrať víťaza. Povedal by som, že ak chcete hodinky na šport s čo najpresnejšou tepovou frekvenciou a GPS a rozhodujete sa medzi týmito dvoma modelmi, nemôžete sa pomýliť ani s jedným.

Výdrž batérie – Pri oboch je fajn, pri jednom je lepšie

Pokiaľ ide o výdrž batérie, v nasledujúcej tabuľke je uvedený potenciálny víťaz. A tým je Coros Pace 3. Má výrazne lepšiu výdrž v režime inteligentných hodiniek aj v režime GPS. Ale aby sme sa neradovali predčasne, 24 dní je bohužiaľ pri meraní srdcového tepu len každých 10 minút. Čo je na športové hodinky naozaj málo. Ak zvýšite frekvenciu na každú sekundu, výdrž sa dostane niekam k 14 dňom, čo bol v posledných rokoch taký štandard.

Coros Pace 3
Garmin Forerunner 165
V režime inteligentných hodiniek
24 dní
11 dní
Režim úspory energie
-
-
Príjem signálu GPS
38 hod.
19 hod.
Príjem všetkých satelitov
25 hod.
17 hod.
Príjem všetkých satelitov (multifrekvencia)
15 h
- hod.
Príjem všetkých satelitov + hudba
7 hod.
6,5 hod.

Spoločnosť Garmin zvolila pre tento model štandardnú výdrž batérie, ktorá je veľmi podobná výdrži mestských modelov, ako sú Venu 3 alebo Vívoactive 5.

Pri výdrži by som skôr zvážil, či chcete ísť aj dlhšie preteky – ultramaratón alebo nejaký dlhý trek, kde by dobíjanie hrozilo a podľa toho by som sa rozhodol.

Víťazom je však Coros Pace 3.

Športové metriky – Každý má to svoje

V tomto prípade sa musím vrátiť k predchádzajúcej kapitole. Pretože aj keď Forerunner 165 nespĺňa pre mňa výdrž hodnú ultramaratónu, aktivita "ultrabehu" tam je. Výsmech, alebo sa počíta s powerbankou?

Každopádne sa vráťme k reálnemu porovnaniu. Oba modely spĺňajú základnú škálu športových aktivít, ako je beh, trail running, cyklistika, cvičenie, veslovanie, joga. Coros však okrem letných športov pridáva aj zimné športy, ako je snowboarding a lyžovanie. Ak chcete vedieť presný počet aktivít, počet aktivít Forerunnera sa zastavil na 25 aktivitách a Coros má 22 aktivít.

Aktivity na hodinkách Garmin Forerunner 165: Posilňovanie, HIIT, Kardio, Eliptický tréning, Lezenie po schodoch, Lezenie po poschodí, Chôdza, Pilates, Joga, Beh na bežeckom páse, Beh na indoorovej dráhe, Virtuálny beh, Beh na outdoorovej dráhe, Beh vonku, Ultra beh, Turistika, Cyklistika, Indoor cyklistika, Indoor plávanie, Plávanie v otvorenej vode, Tenis, Pickleball, Padel.

Aktivity na Coros Pace 3: Beh, Beh na bežeckom páse, Beh na oválnom páse, Beh na trati, Cyklistika, Cyklistický trenažér, Plávanie v otvorenej vode, Plávanie v bazéne, Kanoistika, Veslovanie, Lyžovanie, Snowboarding, Beh na lyžiach, GPS Cardio, Kardio v posilňovni, Turistika, Veslovanie na trenažéri, Chôdza, Švihadlo, Triatlon, Multisport, Posilňovanie.

V prípade Garminu je miernou výhodou, že si môžete dodatočne stiahnuť niektoré monitorovania športových aktivít na Garmin Connect IQ. S Corosom ste jednoducho už na výške. Ale úprimne, nič mi tam nechýba (okrem skialpinizmu).

Čo sa týka športových meraní, hodinky sú na tom zvnútra podobne. Môžete si zobraziť čas zotavenia, VO2 Max, tréningovú záťaž, prípadne pomer aeróbnej a anaeróbnej tepovej frekvencie. Coros trochu lepšie pracuje s údajmi vo vnútri aplikácie, kde nerozlišuje medzi lacnejšími a drahšími modelmi. Garmin má trochu inú filozofiu a za niektoré metriky si musíte priplatiť. Trochu ma mrzí, že Forerunner nedostal GAP, ktorý je aj v Corose (tam sa označuje ako Effort Pace), ale to je asi za tie peniaze priveľa.

Takže pre športové aktivity a funkcie by som za väčšieho "znalca a obojživelníka" vyhlásil opäť Coros Pace 3.

Navigácia po krivke – Nie je navigácia ako navigácia

Možnosť navigácie po krivkách je na oboch modeloch skvelá. U Garminu je to tá správna možnosť, u Corosu ju trochu "prešustrovali". Do oboch hodiniek môžete nahrať trasu s gpx súborom rovnako, oba modely vykreslia krivku na slepej mape, ale len Garmin Forerunner 165 vám dokáže dať navigačné pokyny, kedy odbočiť atď.

Coros vás nanajvýš upozorní, keď zídete z cesty. To znamená, že ak chcete navigovať pomocou Coros, mali by ste mať obrazovku s mapovými údajmi stále zapnutú, aby ste sa nestratili.

Fitness funkcie na podobnej úrovni

V prípade fitnes funkcií ide o slušný prírastok. Oba modely dokážu takmer to isté. Spánok, kroky, kalórie, srdcový tep (oba po sekundách), stres, nočné meranie HRV (v Coroses od mesiaca 2 2024) a to je snáď všetko podstatné. Tým, že sa Garmin viac otvára ľuďom, pridáva aj také veci, ako je meranie počtu vystúpaných poschodí alebo možno nabíjanie tela od 0 do 100 v podobe Body Battery a možno aj poradcu pre spánok.

Športovejší Coros pridáva napríklad aklimatizáciu na nadmorskú výšku na základe pulzného oxymetra.

Celkovo sú však obidvoje hodinky kvalitné aj ako skvelé zdravotné hodinky. V tejto kapitole by som však za víťaza vybral Garmin, pretože má funkcie, ktoré sú o niečo ľudskejšie a má ich viac.

Smart funkcie – Víťazom môže byť len jeden

Ak sa pozrieme na inteligentné funkcie, môže byť naozaj len jeden víťaz. A tým je Garmin Forerunner 165. Coros inteligentné funkcie akosi stále zanedbáva, a tak najinteligentnejšou funkciou v hodinkách je možnosť nahrávania MP3 do úložiska, čo asi aj tak nikto nebude robiť.

Garmin sa naopak rozhodol pre väčšiu škálu inteligentných funkcií, takže v hodinkách nájdeme napríklad platbu kartou, možnosť nahrávania hudby cez streamovacie služby (Spotify, Deezer, Amazon Music – vždy prémiový účet) alebo dokonca odpovedanie na správy pomocou prednastaveného textu (len Android). Žiaľ, Coros dokáže zobrazovať iba notifikácie. Čo ma však na Corose potešilo, je funkcia nájsť môj telefón.

Víťazom je tu však s prehľadom Garmin.

Takže už viete, ktoré si vybrať?

Oba modely sú nesmierne zaujímavé svojou cenovkou a športovým šmrncom. Ak by som chcel mať na zápästí čistokrvný športtester, ktorý by monitoroval všetko, vybral by som si Pace 3. Je predsa len univerzálnejší z hľadiska meraní a aktivít a uspokojí aj najrýchlejších bežcov na svete (Coros Pace 3 Eliud Kipchoge edition).

Ak však chcete hodinky, ktoré vás uspokoja po mestskej stránke, vybral by som sa cestou AMOLED displeja, NFC platieb a lepšieho párovania hudby s hodinkami. A čo si budeme nahovárať, športovo na tom Forerunner 165 tiež nie je zle:-).

A ktoré hodinky vás zaujali viac?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Jún
255 € skladom
Novinka Júl
249 € (doručíme do 6.8.)
Novinka Jún
250 € skladom
Novinka Jún
250 € skladom
Novinka Jún
250 € skladom
Zobraziť ďalší
249 € nedostupné