» Blog » Garmin

SÚBOJ: Coros Vertix 2 vs. Fenix 7X

Tagy: Súboj | Coros | Garmin | Pánske | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 16.5.2022 | 9 MIN

Možno sa pýtate, prečo robíme súboj proti "najlepším hodinkám dnešnej doby", modelu Garmin Fenix 7X. Žeby to mohlo byť zbytočné. Omyl, Coros Vertix 2 Garminu pekne zavaril a nakoniec je z toho super vyrovnaný súboj.

To najlepšie, čo si môžete kúpiť pre outdoorové aktivity. Aj takto by sa dali opísať oba modely, ktoré dnes budem spomínať. Ale pre prípad, že by niekto nevedel o aké hodinky sa jedná, nechám tu recenzie oboch týchto modelov:

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

A čo z týchto modelov robí najlepšie hodinky pre outdoor? Práve tieto vychytávky:

  • Obrovská výdrž batérie
  • Outdoorová konštrukcia hodiniek
  • Zabudované mapy a hudobný prehrávač
  • Podrobné športové metriky a vyhodnotenie tréningov
  • Až božské snímanie trasy

Určite toho nájdeme aj viac, ale necháme si to na priebeh súboja. Tak ideme na to.

Skrutky kam sa pozrieš

Vertixy aj Fenixy vzhľadovo vyzerajú ako prvotriedne outdoorové hodinky. A tými aj sú. Hoci skrutky sú dominantou oboch modelov, Garmin využil nožičky hodiniek a skrutky usadil tam, čo napomáha čistejšiemu vzhľadu. Coros sa na nič nehrá a prišrobovali tu snáď všetko. Na celej konštrukcii a remienku nájdete 18 skrutiek, čo je veľa. A aj keď iba Garmin spĺňa vojenský štandard odolnosti, nečudoval by som sa, keby ho Coros (neofiko) spĺňal tiež.

Samozrejme musím spomenúť aj veľkosť modelov. A myslím, že hodinky si na seba vezmú len chlapi alebo odvážne ženy. Fenix 7X má priemer 51 mm a Vertix 2 len o milimeter menej. Zaujímavosťou je, že na silikónovom remienku majú hodinky aj rovnakú váhu. 89 g s titánovým dienkom a lunetou.

Oba modely sú dizajnom unikátne a pokiaľ niekto povie, že Coros opisuje od Garminu, ja si to nemyslím.

Transflektívne LCD dotykové displeje pri oboch

Myslel som si, že táto skutočnosť nikdy nenastane. Ale opak je pravdou. Dotykový displej mi na týchto hodinkách dáva akýkoľvek zmysel. U Corosu možno ešte o trošku viac než u Garminu. Corosovský Magic Touch je za mňa jeden zo silnejších úderov proti Garminu. Dotykový displej sa totiž u Corosu aktivuje iba pri posune v grafe alebo mape. U Garminu si ho môžete viac či menej nastaviť sami, kde ho chcete používať, čo niekedy nie je úplne výhodou.

V praxi to znamená, že si môžete navoliť, či chcete používať dotyk pri všeobecnom použití, pri aktivite alebo pri spánku. Toto nastavenie môžete v rýchlosti zmeniť aj prednastavenou skratkou, čo sa hodí u máp. Takže napríklad ja mám dotyk pri aktivite vypnutý, ale skratkou si ho zapnem pri používaní máp.

713,00 € skladom

Veľkosť displeja je rovnaká 1,4" s rozlíšením 280 x 280 pixelov. Pri čitateľnosti a veľkosti asi niet čo vyčítať. Krásna čitateľnosť na priamom slnku, možnosť 8 dátových polí pri monitoringu športu pri oboch modeloch. Proste paráda. Za mňa ale stále víťazí Coros s Magic Touchom.

Snímače najlepších hodiniek na trhu

Asi nie je nutné písať, že pre outdoorové hodinky sa toho už o moc viac vymyslieť nedá čo sa senzorovej výbavy týka. Coros má naviac EKG (síce nie také ako na Apple Watch) a meranie wattov zo zápästia. Garmin má naviac NFC platenie a ANT+, kedy druhý spomenutý je veľké mínus pre Vertixy 2. Coros týmto krokom dal jasne najavo, že tieto hodinky nie sú vhodné pre cyklistov, pretože takmer všetky snímače pre cyklistiku sú práve na báze ANT+.

Presnosť už je trošku iná téma. Ako už vieme, tepovka z ruky nie je nikdy úplne presná. Coros v tomto býval jednotka, ale s modelom Vertix 2 trošku znížil svoje štandardy. Pri porovnaní ako v kľude, tak v aktivite, merali oba modely plus mínus rovnako. S GPSkou a vykreslením je to tiež veľmi podobné. A hlavne veľmi podobne dobré. Veď posúďte sami.

Coros – černá, Garmin – červenáCoros – čierna, Garmin – červená

Oba modely aj v mestskej zástavbe celkom vynikajú!

Coros – černá, Garmin – červenáCoros – čierna, Garmin – červená

A kto vyhral? Garmin vládne ako v športe, tak v mestskom živote. Coros má meranie wattov, ale nemá NFC a ANT+... Víťazom sa teda stáva Garmin.

"Ja vydržím bežať 30 dní!" "A ja vydržím raz toľko..."

Asi takto by vyzerala hádka medzi Garminom a Corosom ohľadom výdrže batérie. Obaja sú titani, o tom žiadna a čísla pri oboch modeloch sú ako z inej planéty. A je to pravda, Corosy síce vydržia bežať raz tak dlho v režime smartwatchu, ale má to pár háčikov. Asi najväčším je snímanie tepovky po 10 minútach a nie kontinuálne po sekunde. U GPS je to potom celkom vyrovnané, a tak vám tie čísla "nahodím" do tabuľky, nech to je prehľadnejšie.


Garmin Fenix 7X
Coros Vertix 2
V režime smartwatch 28 dní (37 dní) 60 dní
Úsporný režim 90 dní (1+ rok) -
Príjem signálu GPS 89 hod. (122 hod.) 140 hod. (aj s QZSS)
Príjem všetkých satelitov 63 hod. (77 hod.) 90 hod.
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency) 36 hod. (41 hod.) 50 hod.
Príjem všetkých satelitov + hudba 16 hod. 30 hod.
GPS (režim max. úspory) 213 hod. (578 hod.) 240 hod.

No a pýtate sa na víťaza tejto kategórie? Asi to budem musieť nechať ako remízu. Pre normálnych smrteľníkov je táto výdrž maximálne nevyužiteľná, a tak obaja dostávajú pomyselný bodík.

Šport je to, o čo tu ide

Hoci sa v dnešnej dobe používa slovo smartwatch, hodinky sú samozrejme založené na športových funkciách. Ten zvyšok je vlastne len podpora tých športových. A šport? Možno by ste si mohli sťažovať, že Corosy nemajú toľko aktivít, ako Garminy. Ale všetky tie známejšie sú v oboch hodinkách a nemusíte sa báť, že by niečo chýbalo. Pre používateľa indoorových športov môže byť u Vertixov 2 mínusom, že nemajú animované cvičenia, ale... Ruku na srdce, ako často to používate?

Poďme teraz na porovnanie hodnôt, ktoré z hodiniek dostanete pri bežeckom tréningu. VO2 Max, predikcia času, regeneračný asistent a tréningová záťaž je u každého modelu. Poďme sa ale mrknúť v rýchlosti, ktoré všetky hodnoty vám môže ponúknuť Coros:

  • Marathon Level – Číselné vyjadrenie vašej schopnosti rovinatého behu na vzdialenosť maratónu. Táto hodnota berie do úvahy VO2 Max, laktátový prah aj vašu účinnosť behu. Čím vyššie skóre, tým rýchlejšie ste schopní v tomto momente dokončiť maratón.
  • Training Load – Číselné vyjadrenie dopadu tréningu na vaše telo na základe intenzity a dĺžky cvičenia.
  • VO2 Max – Maximálne množstvo kyslíka, ktoré môže športovec využiť pri športovej aktivite.
  • Running performance – Vyjadrenie, aký dobrý bol váš beh vzhľadom k vašej kondícii na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový prah – Tepová frekvencia či tempo, pri ktorom sa vo vašom tele začína vo väčšom množstve hromadiť laktát a rýchlejšie nastupuje únava.
  • Kľudová tepová frekvencia
  • Base Fitness – Číselné vyjadrenie schopnosti tela trénovať dlhšie a častejšie vo vyššej intenzite
  • Load Impact – Čím vyššie číslo, tým väčší bude dopad na vaše telo a obmedzenie pri tréningu na základe únavy.
  • Fatique – Rozdiel medzi Base Fitness a Load Impact. Čím väčšie číslo, tým väčšie je pretrénovanie (hodnoty nad 60 už značia pretrénovanie).
  • Race Predictor – Predpoveď výsledkov na 5 km, 10 km, polmaratón a maratón na základe vašej kondície.
  • Doba regenerácie – Percentuálne vyjadrenie vašej regenerácie od posledného tréningu.

Garmin potom ku klasike pridáva denné tréningové doporučenie, slovný stav tréninku, kedy vám povie, ako na tom ste a čo by ste mali robiť, aby ste sa zlepšili a tiež novú funkciu Stamina (odhad vašej reálnej fyzičky v aktivite kedy vám hodinky napovedia, ako dlho podľa nich ešte dokážete bežať) a tiež vám rozdelia koľko z behu ste išli a koľko bežali.

Čo sa mi veľmi na Corose páči je ich zameranosť na dlhý beh. Sami sa pýšia tým, že pokiaľ hodinky vydržia ubehnúť ultramaratón, tak by mali mať aj sprístupnený tréning na túto vzdialenosť. A presne toto nájdete v Corose. Štruktúrovaný tréning na 100míľovku. Aj u Garminu nájdete kopec tréningov na rôzne vzdialenosti. Ale do ultra sa ešte Garmin nepúšťa.

Je celkom zábava pozerať na prúd času. Prvý Stamina režim mal Coros, ktorý ukazoval, koľko kilometrov ešte ubehnete. No a čuduj sa svete, Garmin s tým tento rok prišiel tiež. Dvojpásmový príjem satelitov sme tiež mohli prvýkrát vidieť u Corosu a s tým Garmin neskôr prišiel tiež... Náhoda, alebo každý kopíruje od každého?

A je tu opäť remíza.

Vyhodnotenie tréningu v aplikácii

Jedna z najdôležitejších vecí (po trénovaní samotnom) je vyhodnotenie nášho tréningu. A tu musím povedať, že obe firmy proste vedia. Coros, keďže je celý spracovaný v angličtine a slovenčiny sa zrejme nedočkáme, môže robiť problémy menej zdatným angličtinárom. Sem tam sa tam objavia slovíčka, ktoré nie sú úplne bežné, ale myslím, že sa to dá zvládnuť. No, dosť kecov, tu je obrázok.

V bočnej lište môžete vidieť všetky potrebné info ohľadom vášho tréningu a na hlavnej obrazovke máte v základe nastavené jednotlivé kilometre a jednotky, ktoré sa týchto kilometrov týkajú. Tieto jednotky môžete potom obohatiť kliknutím na červené koliesko, kde sa vám otvoria ďalšie metriky.

U Garminu je všetko možno trošku lepšie pokope. Alebo som na to len viac zvyknutý. Na začiatku vidíte celý základ, teda mapu, koľko ste bežali, za aký čas, tempo a prípadne nastúpané metre. Potom začína grafové tornádo, kedy všetky metriky sú zaznamenané v grafe, ako nižšie vidíte výškové metre (zelený graf).

A dole potom vidíte všetky číselné dáta zaznamenané jednotlivo do stĺpcov, kam patria.

Obe vyhodnotenia majú niečo do seba. Pokiaľ ste šikovní, v Corose sa môžete dozvedieť viac, o tom žiadna, ale nestarnúca klasika Garminu je stále úžasná a všetky hodnoty z Garminu sú dostačujúce aj pre profesionálneho športovca. Nakoniec, na odľahčenie, pokiaľ sa vám nepáči ani jedna platforma, bežte na Stravu.:-)

Topografické mapy celého šíreho sveta

Coros prišiel pri modeli Vertix 2 s predinštalovanými topografickými mapami celého sveta. Na to Garmin zareagoval TopoActive mapami celého sveta. Takže zjednodušene by sa dalo povedať, že oba modely ponúkajú Topomapy celého šíreho sveta. Garmin trošku vedie v podrobnosti všetkých máp. Predsalen je to väčšia firma. Ale ako vidíte na obrázku nižšie, podľa oboch trafíte zdarne do cieľa.

Ale áno, bod musím udeliť Garminu, kvôli väčšej možnosti navigácie priamo z hodiniek, kedy nepotrebujete naklikať cestu na Mapy.cz, ale môžete si ju pohodlne vytvoriť aj v hodinkách.

Blbý a blbší

Nie, robím si srandu. Toto tvrdenie rozhodne pri týchto dvoch modeloch neplatí. Notifikácie z telefónu (Garmin vie odpísať, Coros nie), prijatie/odmietnutie hovoru (Coros vie aj "stíšiť"), hudba (Coros len MP3 bez streamovacích služieb) a tak ďalej... U Garminu jasne vedú práve streamovacie služby a platba kartou, čo Coros bohužiaľ nemá. Coros má naviac ovládanie outdoorových kamier GoPro, čo považujem za fajn vychytávku. Ale nevyužije ju každý ako napríklad to platenie.

Klasiku v podobe budíka, stopiek, kompasu a ďalších takých fíčur nájdeme v oboch modeloch. Asi je čas zhodnotiť túto kategóriu, kde má za mňa o trošku väčšie skóre Garmin, ktorý si trošku lepšie poradí s mestským životom.

Zhodnotenie súboja

Je ťažké hodnotiť dvoch titanov, nad ktorých teraz snáď ani nie je. Súboj to je vážne vyrovnaný a s kľudným srdcom môžem povedať, že máme dvoch víťazov. Garmin Fenix 7X je predsalen o trošku viac dostupnejší ľuďom z dôvodu väčšej všestrannosti využitia. Fenixy si vezmete k obleku, do krčmy, do divadla alebo na šport a všetci budú vedieť, že máte kultový model hodiniek. S Corosmi je to ťažšie pri formálnejšom nosení z dôvodu trošku viac outdoorového vzhľadu. Tam budete vždy vravieť, že ste horal či už ste kdekoľvek.

Dobrá vychytávka u Vertixů 2, co? :-)Dobrá vychytávka u Vertixov 2, však? :-)

Po funkčnom hľadisku je to vážne remíza. Niekto si vyberie Garminy, pretože dokážu platiť a majú streamovacie služby. A niekto si vyberie Corosy, pretože majú watty zo zápästia a o niečo lepšie spracované športové metriky. Oba modely sú super zaujímavé a oba sú najvyššie hodnotené, čo sa outdoorových hodiniek týka. Takže, keď už vyberiete akokoľvek, chybu rozhodne neurobíte.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku