» Blog » Garmin

SÚBOJ: Cyklopočítače vs. smart hodinky – Prečo investovať do oboch?

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 3.8.2022 | 5 MIN

Možno si vravíte, že investovať do oboch prístrojov je zbytočné a hodinky predsa musia stačiť úplne na všetko. Áno, môžu, ale aj nemusia. V dnešnom článku si zhrnieme, prečo je dobré mať oba tieto prístroje. Teda smart hodinky aj cyklopočítač.

Ako už to na svete býva, oba prístroje majú svoje výhody aj nevýhody, ktoré v rýchlosti zhrniem.

Výhody smart hodiniek:

  • Univerzálnosť pre viac športov
  • Tepová frekvencia zo zápästia
  • Smart funkcie
  • Rozmery
  • Menšie riziko úhony

Výhody cyklopočítača:

  • Rozmery
  • Špeciálne metriky a funkcie
  • Nabíjanie
  • Možnosť pripojenia špeciálnych snímačov
  • Zameranie poriadne na jednu vec


Veľký obor alebo mini displej?

Trošku preháňam, ale plus mínus to tak je. V tomto prípade hrajú rozmery veľkú úlohu. Cyklopočítače sú vždy o niečo väčšie než hodinky. Niekedy aj trojnásobne a je treba si rozmyslieť, čo chcete voziť na riadidlách alebo predstavci.

Veľkosť ovplyvňuje ďalšie parametre. Najväčšími "gamechangermi" sú baterka a veľkosť displeja. Dá sa povedať, že čím väčší cyklokompjúter, tým väčší displej a výdrž batérie. A mnoho cyklistov na bicykli rozhodne ocení pohľad na veľkú obrazovku, aby nemuseli lúštiť malé písmenká z displeja hodiniek.

Vypůjčeno od DesFit.:-)

Fotka je požičaná z kanála DesFit.

Prejdeme si pre koho sa hodia smart hodinky a pre koho zasa cyklopočítač:

  • Som biker, ktorý jazdí zjazd či enduro a riziko pádu alebo stratenia prístroja je vysoké – Smart hodinky
  • Jazdím často na cestnom bicykli, v lese som občas a riziko pádu je nízke – Cyklopočítač
  • Jazdím často bikepackaging, cyklotúry atp. – Cyklopočítač
  • Som začínajúci biker, čo chce mať poňatie o tom, čo robí a všetky štatistiky – Cyklopočítač
  • Som pretekár, naháňam kilometre a watty sú môj denný chlieb – Smart hodinky, cyklopočítač

Skoky, watty a špeciálne metriky

Mnoho, skutočne mnoho vecí vedia simulovať hodinky a cyklopočítač nepotrebujete, ale existujú aj metriky, ktoré vedia zaznamenať alebo vyhodnotiť iba a len cyklopočítače. Pokiaľ by som sa pozrel na seba, vždy som si vravel, že cyklopočítač nemôže byť až tak veľký rozdiel. Úprimne, je.

Napríklad mapové podklady majú ako hodinky, tak Edge, ale heatmapy (mapy podľa popularity) má len Edge. Správne a rýchlo prepočítať trasu v reálnom čase zvládne len Edge. A keďže mám rád, keď to z kopca trošku búcha alebo lieta, rád sa mrknem na mapy Trailforks, ktoré ponúkajú traily v okolí vašej lokality po celom svete. Veľmi sa mi páči meranie sklonu kopca, ktoré cyklopočítač ukazuje v reálnom čase oproti hodinkám, ktoré ukazujú túto metriku iba pri spustenej navigácii.

Vo Fenix 6 sa prvýkrát objavili funkcie Grit a Flow, čo znamená obtiažnosť a plynulosť jazdy na MTB. V hodinkách to vyzeralo naozaj zaujímavo, ale na cyklopočítači je to dátový raj. Keďže Edge dokáže zaznamenávať aj skoky. A tým sa meranie stáva rázom presnejšie.

Meranie wattov je rozhodne vec, podľa ktorej sa riadi takmer každý cyklista. Samotné zariadenie od Garminu vám ale nestačí. Ani hodinky ani cyklopočítač. Je nutné mať buď senzor na kľuke, senzor integrovaný v kľuke alebo špeciálne pedále. Lenže od Garminu stoja pedále celkom majland, a tak by som doporučil pozrieť sa inam.

Elektrina sa stáva trendom

Nie je žiadnou tajnosťou, že v poslednej dobe sa elektrina dostáva do všetkých prístrojov, ktoré kedysi poháňali lanká alebo iné fíčury. Elektrina napríklad poháňa aj radenie alebo teleskopické sedlovky. A každý chce byť upozornený, kedy má prístroj nabiť. A preto prináša Garmin Edge kompatibilitu s takmer všetkými AXS (rozumej elektrickými) fíčurami, ktoré na bicykli môžete mať. Dobrá správa je, že podporuje ako značku SRAM, tak aj Shimano, ktoré stoja proti sebe asi ako Suunto a Garmin.

Jen pro představu, žádné lanko.:-) Edge vám poté dokáže říct, kolik vám zbývá baterie a na jaký převod právě jedete.Len pre predstavu, žiadne lanko.:-) Edge vám potom dokáže povedať, koľko vám zostáva batérie a na aký prevod práve idete.

Bohužiaľ túto funkciu má zatiaľ len Garmin Edge a do hodiniek sa tieto vychytávky nedostali. Zasa si vravím, že ak má niekto na to, aby vybavil celý bicykel v elektrike, tak už mu asi nie je ľúto dať prachy za cyklopočítač. Pre predstavu, elektrické radenie (prehadzovačka, páčka a nabíjačka) sa teraz pohybuje okolo 550 euro.

Určite sa ale pýtate aj na e-biky, ktoré sú v poslednej dobe značným trendom. Väčšina e-bikov je spojiteľná ako s Edge, tak s takmer akoukoľvek nositeľnou elektronikou od Garminu. Malú výnimku tvorí značka Specialized, ktorá urobila vychytanú appku (dá sa stiahnuť v Connect IQ), ktorá je dostupná iba pre všetky Edge, ale len niektoré hodinky. Kompatibilitu si môžete skontrolovať priamo na Connect IQ store.

Pri pripojení väčšinu času vidíte stav vašej batérie na bicykli a niekedy môžete prepínať medzi módmi šlapania.

Výdrž batérie je rozhodne jedným z primárnych faktorov

Ako už som hovoril – čím väčší, tým vyššia výdrž. Myslím ale, že tu jasne kraľujú hodinky, ktoré majú výdrž batérie o niečo dlhšiu. Keď porovnáme napríklad nové modely Fenix 7 Solar s novým cyklocomputerom Edge 1040 Solar, zistíme nasledujúce:


Len GPS – 1s interval Všetky satelitné systémy + viac pásiem
Garmin Fenix 7X
89 hod / 122 hod so solarom 36 hod / 41 hod so solárnym dobíjaním
Garmin Edge 1040 Solar
70 hod / 100 hod so solarom 35 hod / 45 hod so solárnym dobíjaním

Z tabuľky možno poznať, že Solar u cyklopočítača je silnejší než u hodiniek, čo je vďaka ploche počítačov celkom jasná vec. Ale základ výdrže majú hodinky z nejakého dôvodu proste väčší... Veľkou výhodou Edgeov ale je, že majú voľne prístupný konektor, a tak môžete pohodlne nabíjať cyklopočítač aj počas jazdy.

Čistokrvný cyklista alebo multišport?

Pre každého je toto asi najťažšia otázka. "Stačia mi multišportové hodinky, ktoré ovládajú monitoring cyklistiky alebo potrebujem cyklopočítač, ktorý vie iba a len cyklistiku?" Ako bežcovi mi napadá len jediná odpoveď. Hodinky sú absolútne dostačujúce. Ale ako maniak na čísla musím zmeniť odpoveď.

Vyhodnotenie na prvý šup vyzerá veľmi podobne. Až na druhý pohľad si všimnete, že sa často štatistiky rozchádzajú. Za moju, zatiaľ krátku, bike-edgovú kariéru som zistil, že určite metriky plynulosť a vytrvalosť dávajú rozhodne väčší zmysel na cyklopočítači, kde má prístroj väčšiu možnosť zaznamenať správne tieto metriky za predpokladu, že hodinky sú na ruke a cyklopočítač na riadidlách.

Dosť ma baví aj veľký displej, na ktorý sa dá vidieť, pri akejkoľvek únave (či slepote). Takže áno, musím uznať, že pokiaľ to niekto myslí s jazdou na bicykli vážne alebo chce naozaj exaktné dáta, doporučil by som kúpiť jeden z Edge-ov. Pokiaľ ste cyklista asi ako kolega Dominik, ktorý bicykel vytiahne raz až 2x za rok (ešte s prázdnymi plášťami), určite vám stačia multišportové hodinky na základné metriky. Urobia vám lepšiu službu než cyklopočítač.

A čo vy? Napíšte nám do komentárov, či máte oboje alebo máte len jednu možnosť.:-)

Mohlo by vás zaujímať:

Cyklisti u nás majú zelenú – Cyklocomputery, radary a príslušenstvo
26.7.2022 - Matěj Urbaczka
Cyklisti u nás majú zelenú – Cyklocomputery, radary a príslušenstvo

SÚŤAŽ: Poraďte nám ohľadom cyklopríslušenstva od značky Garmin
27.7.2022 - Filip Debrecenyi
SÚŤAŽ: Poraďte nám ohľadom cyklopríslušenstva od značky Garmin

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre