» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Enduro vs. Enduro 2

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 29.9.2022 | 7 MIN | 2x komentár

Nie je tomu dlho, čo vyšiel nový model hodiniek Garmin Enduro 2. Jeho nástup bol taký kontroverzný a veľa ľudí nevedelo, čo si o ňom myslieť. V dnešnom súboji ich porovnám s prvou generáciou Garmin Enduro.

Pokiaľ hodinky ešte tak úplne nepoznáte a myslíte si, že majú napríklad niečo spoločné s disciplínou Enduro na bicykloch alebo na motorkách, tak vás bohužiaľ sklamem. Enduro je odvodené od anglického slovíčka výdrž – Endurance. A pokiaľ si chcete prečítať recenzie na jednotlivé modely, tu sú.

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

Garmin Enduro recenzia – Hodinky s výdržou ako hovädo
18.3.2021 - Dominik Hok
Garmin Enduro recenzia – Hodinky s výdržou ako hovädo

Mrkneme najprv na spoločné črty, ktoré zostávajú rovnaké:

  • Výdrž ako blázon
  • Odvážnejší vzhľad
  • Nylonový remienok

A čo sa zmenilo?

  • Váha
  • Funkcie (mapy, hudba...)
  • Dizajn
  • CENA

Určite by sa toho dalo napísať na začiatok viac, ale perličky si nechám do textu. Tak poďme na to.

Dizajn

Vždy sa mi páčilo, že Enduro išlo proti davu a nebálo sa pridať odvážne dizajnové prvky ako napríklad žlté okružie okolo displeja. U nového modelu z tejto myšlienky neustúpili, len ju trošku zmiernili. Okolo displeja nájdeme 11 čiarok žltej farby a rovnako zafarbené tlačidlo.

Inak Garmin pokračuje v koncepte Enduro = Fenix 6X a Enduro 2 = Fenix 7X. To znamená, že dizajn je tu čistejší, luneta okolo displeja tenšia a skrutky sú v nožičkách. Najväčším rozdielom je, že už máme verziu iba v titáne.

Rozdiel v puzdre je teda na prvý pohľad značný. Minidetail je aj to, že hodinky sú o niečo vyššie, konkrétne o 0,7 mm. Vďaka tejto zmene si podľa mňa mohli dovoliť šupnúť tam väčšiu baterku. Ďalšou zmenou je váha, kedy nové Enduro 2 majú 70 g s nylonovým remienkom. Staršia generácia mala v titáne 61 g a v oceli 71 g. Nuž, väčšia baterka niečo váži.

Nylonový remienok zostal rovnako skvelý a z toho majú radosť asi úplne všetci, ktorí do Endura pôjdu.

Dotykový displej – výhoda?

Ako už sme zvyknutí z nových generácií Garminu, všetko sa dá ovládať dotykom. Neminulo to ani nové Enduro 2. Ako, prečo nie, hodinky sa ovládajú dobre oboma spôsobmi a dotyk je slušne rýchly a má to flow. Pre posun v mape, napísanie PINu karty alebo ďalších. Naopak, pokiaľ ste veľmi rýchly na starší model, môžete vidieť, že systém má pomalšiu rýchlosť a odozva nie je 100%.

Rozlíšenie displeja je zhodné 280 x 280 pixelov a veľkosť je 1,4". Dátové polia zostali na rovnakom čísle – 8 dátových polí na jednu obrazovku, čo je dostatočné množstvo aj pre dátových maniakov.

Najväčšou zmenou je u displeja sklíčko, ktoré ho pokrýva. Technológiu Power Glass (minerál + solar) nahradil Power Sapphire (zafír + solar). A úprimne? Nemyslím, že by to bola taká výhra. Pri porovnaní čitateľnosti starého a nového modelu je starší omnoho lepšie čitateľný.  Bohužiaľ zafír a solár je celkom zabijak viditeľnosti. Predsa len, keď sú to hodinky pre ultrabláznov, ktorí sú permanentne unavení, čitateľnosť je dôležitá.

Senzorová vybavenosť

Senzorovo sú na tom hodinky naozaj rovnako. Nájdeme tam rovnakú skladbu ako pri všetkých prémiových Garminoch. Novinky sa u dvojok prejavujú hlavne na tepovke a GPSke. Tepák je tu Elevate 4 a GPS prijímač má Multi-Band. Pri tomto modeli bola tiež prvýkrát predvedená technológia SatIQ, ktorá podľa sily signálu mení družicové nastavenie.

Zo začiatku SatIQ (môžete čítať SaŤík) trošku hneval a nebol som z neho vôbec nadšený. Po poslednej aktualizácii to nie je vôbec zlé a trúfam si povedať, že to je budúcnosť. No, táto fíčura už sa asi do jedničiek nedostane a tak aspoň mrkneme na výbeh, ako vyzerá stará a nová GPSka, a či je to taký rozdiel.

Černá – Enduro 2, červená – EnduroČierna – Enduro 2, červená – Enduro

Oboje hodinky som mal pustené na najpresnejšie snímanie GPS a tu je rozdiel. Áno, Enduro 2 majú krivku podobnejšiu ceste a vyhladenejšiu, ale stále nejak nemyslím, že by to bolo o toľko.

Černá – Enduro 2, červená – EnduroČierna – Enduro 2, červená – Enduro

S mostnou konštrukciou a ďalším železom okolo si už Enduro 2 poradili o poznanie lepšie než ich predchodca.

Čo ma ale veľmi prekvapilo je tepová frekvencia, ktorá by mala byť presnejšia u nového modelu. Hoci skúšky "na mokro", inak povedané beh v daždi, dokázal pravý opak. Ani jedny hodinky sa netrafili presne, ale prvá generácia bola rozhodne bližšie. Bol to naozaj klus a pri ňom nemávam 172 tepov. Nuž za horších podmienok je potrebný hrudný pás, pokiaľ chceme relevantné dáta.

Modrá – Enduro, fialová – Enduro 2Modrá – Enduro, fialová – Enduro 2

Batéria je lepšia, ale vlastne nie je

Vždy nás najviac zaujíma, koľko vydrží baterka v bežnom živote, aby sme nemuseli nabíjať. Máte to tiež tak? Rovno vám prezdradím, že prvá generácia je na tom lepšie. A prečo? Mrknite do tabuľky.

Garmin Enduro Garmin Enduro 2
Garmin Fenix 7X
Režim smart hodiniek
50 dní / *65 dní 34 dní / *46 dní
28 dní / *37 dní
Úsporný režim
130 dní / *1 rok 90 dní / *1 rok
90 dní / *1 rok
GPS 70 hod. / *80 hod. 110 hod. / * 150 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všetky navigačné systémy
X 78 hod. / *96 hod.
63 hod. / *77 hod.
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem
X 68 hod. / *81 hod.
36 hod. / *41 hod.
UltraTrac
200 hod. / *300 hod. 264 hod. /*714 hod.
213 hod. / *578 hod.
Expedičný režim 62 dní / *95 dní 77 dní / *172 dní 62 dní / *139 dní

Áno áno, režim smart hodiniek je u starších Enduro naozaj lepší. A dá sa povedať, že celkom o dosť. Bohužiaľ hudba, mapy a nové funkcie urobia svoje, ale aj tak je to celkom pekné sa mesiac nemusieť starať o nabíjačku. Ale teraz k tomu, k čomu hodinky sú. Tá výdrž na akýkoľvek mód GPS je neskutočná a Garmin dokázal urobiť hodinky na akýkoľvek prechod. Napríklad priemerná doba prechodu pacifickej hrebeňovky je okolo 120 dní. Na expedičný režim si trúfnem povedať, že pohoda.

Ale aby som nevynášal do neba len nový model, na väčšinu vzdialeností absolútne v pohode postačí aj starší model. Stále spolu s Coros Vertix 2 a Fenix 7X drží prvé priečky, čo sa baterky týka.

Športovec telom aj dušou

Aj keď má Enduro 2 veľa nových funkcií, pri pretekoch sa aj tak všetci pozeráme na kilometre, čas, tepovku a možno na ClimbPro. Je to setup pre trailové preteky. Pre asfalt by tam možno mohlo byť naviac tempo. Ale aj tak, všetky tieto veci, dokážu oba modely. Trošku som zhodil nové funkcie, že?

Keď sa ale mrkneme práve na tie novoty u nových Enduro, rozhodne musím vyzdvihnúť GAP – Grade Adjusted Pace – ako to nazýva Garmin v slovenčine – tempo s korekciou sklonu. Niektoré veci by sa nemali prekladať... Funkcia je to ale výborná a slušne funguje aj v reálnom čase, a tak hneď máte prehľad, či sa do kopca veľmi netrápite. Pri Enduro 1 už túto funkciu bohužiaľ nečakám, a tak zostane len pre nový model.

Ďalšou z novôt sú u Enduro 2 mapové podklady s funkciou Next Fork (dokáže vám povedať, kedy bude ďalšia križovatka). Sú dve skupiny ľudí. Tí ktorí vravia, že mapy pokazili Enduro 2 a tí, ktorí si mapy naopak pochvaľujú. Po dlhej dobe stojím presne medzi a zatiaľ neviem, kde sa prikloniť. Je to proste evolúcia modelu a hodinky GPSku s mapou utiahnu po dlhší čas než prvá generácia bez mapy. Takže asi nič proti nemám.

Poslednou funkciou je widget primárneho preteku. V kalendári Garmin Connect máte možnosť pridať pretek. Zvolíte príslušné GPX preteku (často už je v pamäti Connectu od iných používateľov), dáte si tam váš vysnený čas (alebo len dobeh) a Garmin vám vypočíta tempo a prenesie to všetko do hodiniek. V hodinkách potom vidíte čas do preteku, váš cieľ (hneď nad ním je predikcia Garminu), počasie na preteky a výškový graf.

To celé je doplnené o tréningové rady Garminu. Keď som tam mal UTMB – trasu TDS, hodinky mi najprv písali, že by som mal makať v kopcoch a čím viac sa pretek blížil, tým viac ma upozorňovali, že by som mal začať odpočívať a behať len kratšie behy. A samozrejme, že vždy skončili motivačnou hláškou, že to zvládnete.:-)

Smart funkcie doplnila hudba

Aj srdce ultrabežca alebo expedičného turistu potrebuje niekedy pohladiť tónmi muziky. U Enduro 2 máte možnosť nahrať do prístroja až 2000 skladieb alebo spojiť sa s jednou zo streamovacích služieb (Spotify, Deezer, Amazon Music). Okrem toho sa ale nič nemení. NFC platby, notifikácie a prednastavené odpovede na nich, budík, stopky, časovač a ďalšie, ktoré nájdeme u oboch modelov.

Ako najdôležitejšiu pri smart funkciách beriem stále možnosť platby a rýchle reakcie na notifikáciu (odpovede dostupné len pre Androiďákov).

U fitness funkcií oceníte VST

Novinkou pri modeloch vydaných v roku 2022 je nočné meranie variability srdečného tepu. Na základe tejto hodnoty môžete riadiť záťaž na nasledujúci deň. VSTčko vám môže prezradiť či na vás niečo nelezie, nie ste unavení, pretrénovaní a podobne. Je super, že u nového modelu je pridaný widget "Pripravenosť k tréningu", ktorý na základe všetkých fitness funkcií vypočítava, či môžete trénovať alebo či máte napríklad len ľahučko klusať.

Pokiaľ tieto funkcie nepotrebujete a stačí vám napríklad len snímka zdravia (zahŕňa aj VST), môžete sa uspokojiť aj so starým modelom Enduro, ktorý vám do toho jednoducho nebude toľko frflať. Základ ako kroky, tep, spánok, kalórie a napríklad stres majú oba prístroje.

Cena je veľký hráč

Často by som cenu vôbec nespomínal, ale tu pri tomto modeli to dosť bije do očí. Rozdiel medzi titánovými verziami je teraz skoro 500 eur a medzi oceľou je to viac! Keby som mal vybrať víťaza pomeru cena / výkon, bol by to určite starší model Garmin Enduro. Cena je teraz nasadená dosť nízko a oceľový variant je teraz dosť dosiahnuteľný.

Rozdiel je až tak markantný, že rozhodnúť o jasnom víťazovi snáď ani nejde. Pre Enduro 2 hrajú všetky nové parádičky, ktoré Garmin pridal, podtrhnuté najväčšou baterkou, čo sme zatiaľ videli.

Pre staršie Enduro hrá zasa jednoduchosť, účelnosť s jednou z najdlhších výdrží batérie na svete.

Úprimne, moje sympatie stále patria skôr staršiemu modelu, pre ktorý by som sa nakoniec asi aj rozhodol medzi týmito dvoma borcami.

A čo vy? Ktorý model by ste si vybrali a čo sa vám na Endurách najviac páči?

Mohlo by vás zaujímať:

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

SÚBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2
17.8.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 575 dňami, reagovať
Čo je vlatne Fenix a čo Enduro , Tactix....Garmin úplnne zmazal jedinečnosť týchto medelov tým, že všetci budú mať všetko....jediný rozumný dôvod prečo mať nové Enduro ( teda ak máte staré ) je LED svetlo , kto má nový Fenix alebo Tactix nemá žiaden dôvod pre kúpu...aká škoda...a Matej poklona za uprimnú recenziu...nepáči sa mi smer ktorým sa uberá Garmin......
Matěj Urbaczkapred 575 dňami
Zdravím Michale, děkuji za pochvalu a bohužel je pravda, že hodinky jsou od sebe nerozeznatelné, a tak Enduro 2, teď úplně nemá smysl.:-(

Hodinky zmienené v článku