» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Fenix 7 PRO vs. Epix 2 PRO

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 15.9.2023 | 5 MIN

AMOLED alebo transflexný LCD displej? Toto je pravdepodobne najčastejšia otázka pri rozhodovaní medzi hodinkami Fenix 7 PRO a Epix 2 PRO. Displej však nie je jediným rozdielom. Každopádne si v tomto článku prejdeme všetky rozdiely a uvidíme, či niekto z tohto súboja vôbec vyjde ako víťaz.

Zvyčajne máme súboje inteligentných hodiniek rozdelené do určitých kategórií, ale tieto hodinky sú si natoľko podobné, že bude lepšie zamerať sa na konkrétne (alebo možno jediné?) rozdiely, a tými sú typ displeja a výdrž batérie.

Z hľadiska inteligentných, lifestylových, športových funkcií alebo nebodaj senzorov a dizajnu ide o takmer identické hodinky.

Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach

Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká

Čo Fenix 7 PRO a Epix 2 PRO spája?

Skôr než sa ponoríme do rozdielov, možno bude užitočné opísať, čo majú hodinky spoločné.

Tieto dva modely s prívlastkom PRO sú zároveň tým najlepším, čo Garmin ponúka. Oba modely majú najbohatšiu sadu funkcií a najnovší (a najpresnejší) snímač srdcového tepu v ponuke spoločnosti Garmin. Zároveň sú to modely s jednou z najdlhších výdrží batérie, aké kedy boli na trhu.

Oba modely sú ponúkané v troch priemeroch puzdra a od toho sa odvíja veľkosť displeja a výdrž batérie. Všetky veľkosti sú zároveň vybavené LED svietidlom.

AMOLED vs. transflexný LCD displej – Dá sa povedať, ktorý je lepší?

Na túto tému prebehli tony diskusií a stále žiadne výsledky. Prečo? Pretože každý z displejov má svoje výhody a nevýhody. Asi je to ako nafta vs. benzín.

Dokonca máme na túto tému aj podcast.

Začnime transflektívnym displejom. Ten je špecifický tým, že je trvalo rozsvietený a nezhasína ako váš mobilný telefón. Vo večerných hodinách využíva podsvietenie pre lepšiu čitateľnosť. Počas dňa dokáže využívať prirodzené alebo umelé svetlo, pretože lúče prechádzajú cez displej, kde sa odrážajú a osvetľujú ho. Aj preto sa s touto technológiou často spája solárna energia (keďže lúče prejdú cez displej, čo sa pri technológii AMOLED nestane).

Nevýhodou sú slabé a nekontrastné farby. To spôsobuje, že displej je trochu "matný" a niekedy dokonca nečitateľný pre ľudí so slabším zrakom. Často je tiež nečitateľný z určitých pozorovacích uhlov (najmä z boku). Hodinky s touto technológiou zobrazovania si zároveň nemôžu dovoliť graficky náročné aplikácie alebo rýchly pohyb po hodinkách, pretože nemajú takú vysokú obnovovaciu frekvenciu ako AMOLED.

6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Fenix 7 PRO
15.9.2023 - Matěj Urbaczka
6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Fenix 7 PRO

AMOLED displej je všeobecne známejšou technológiou, keďže sa s ňou stretávame v našich televízoroch, telefónoch, tabletoch... Takmer všade. Áno, je to tá obrazovka s peknými a kontrastnými farbami. Displej, ktorý rozhodne nie je nudný, a áno, je oveľa čitateľnejší ako LCD. Preto je často o dosť vhodnejšie pre ľudí so zhoršeným zrakom ako práve transflektívny LCD. Tento displej má veľký potenciál z hľadiska grafiky a vďaka vyššej obnovovacej frekvencii je o niečo plynulejší ako LCD.

Nevýhodou je, že čitateľnosť na priamom slnečnom svetle sa musí kompenzovať silným žiarením, čo má vplyv na výdrž batérie a vek displeja (diódy v displejoch AMOLED sa môžu spáliť). Zároveň musia zhasínať, pretože trvalé osvetlenie tiež rapídne ovplyvňuje životnosť batérie (možno o viac ako polovicu).

6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Epix 2 PRO
12.9.2023 - Dominik Hok
6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Epix 2 PRO

Tento článok je súbojom, ale naozaj sa nedá povedať, kto je víťazom v tejto kategórii. Obe technológie majú niečo do seba.

Po LCD siahnu skôr športovci a tí, ktorí nemajú radi zhasínanie displeja a nemusia mať radi pekné farby a silný kontrast. Alebo tí, ktorí chcú solárne nabíjanie.

AMOLED je pre tých, ktorým nevadí zhasínanie displeja, nevyžadujú solárne napájanie a chcú, aby bol displej radosť pozerať. Napríklad aj vykresľovanie máp je na zariadení Epix 2 PRO oveľa krajšie.

Výdrž batérie a solárne napájanie

Hodinky Epix aj Fenix sú predsa len inteligentné športové hodinky, takže výdrž batérie je pre potenciálneho používateľa kľúčová. Prijímač GPS je predsa len náročný na výdrž batérie a keďže športovci trénujú každý deň a aj dlhé hodiny (keď je GPS aktívne), ich hodinky sa vybíjajú oveľa rýchlejšie ako napríklad nešportovcov.

Je dôležité poznamenať, že pri displeji AMOLED výdrž batérie rapídne ovplyvňuje to, či máte nastavené trvalé osvetlenie a ako často sa na hodinky pozeráte. Pri každej aktivácii displeja sa musia rozsvietiť všetky LED diódy, a to je náročné na výdrž batérie (preto má na výdrž batérie vplyv nastavenie osvetlenia displeja, keď ho otočíte smerom k tvári).

Samozrejme, transflexný LCD displej má tiež určité premenné, ktoré ovplyvňujú batériu, ale nie sú až také významné. Jas a frekvencia podsvietenia môžu ovplyvniť výdrž batérie. Keďže transflexný displej využíva na svoje osvetlenie slnečné lúče, môžete mať počas dňa nastavený jas napríklad na 5 % a hodinky budú stále krásne vidieť. Potom musíte večer použiť podsvietenie.

V prípade hodiniek Fenix 7 údaj v zátvorke udáva, o koľko dní alebo hodín sa predĺži výdrž batérie pri solárnom nabíjaní, a v prípade hodiniek Epix 2, o koľko sa skráti pri aktívnom režime Always-On.

Garmin Fenix 7S PRO
Garmin Fenix 7 PRO
Garmin Fenix 7X PRO
Garmin Epix 2 PRO 42 mm Garmin Epix 2 PRO 47 mm Garmin Epix 2 PRO 51 mm
V režime inteligentných hodiniek
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
10 dní (4 dni) 16 dní (6 dní) 31 dní (11 dní)
Režim šetrenia
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+rok)
14 dní
21 dní 41 dní
Príjem signálu GPS
37 hodín (46 hodín)
57 hodín (73 hodín)
89 hodín (122 hodín)
28 hodín (20 hodín) 42 hodín (30 hodín) 82 hodín (58 hodín)
Príjem všetkých satelitov
26 hodín (30 hodín)
40 hodín (48 hodín)
63 hodín (77 hodín)
21 hodín (16 hodín) 32 hodín (24 hodín) 62 hodín (48 hodín)
Príjem všetkých satelitov (multifrekvenčný)
15 hodín (16 hodín)
23 hodín (26 hodín)
36 hodín (41 hodín)
13 hodín (10 hodín) 20 hodín (15 hodín) 38 hodín (30 hodín)
Príjem všetkých satelitov + hudby
7 hod.
10 hod.
16 hod.
6 hod. 10 hod. 17 hod.
GPS (max. úsporný režim)
90 hodín (162 hodín)
136 hodín (289 hodín)
213 hodín (578 hodín)
49 hod. 75 hod. 145 hod.
Expedičný režim 26 dní (43 dní) 40 dní (74 dní) 62 dní (139 dní) až 9 dní až 14 dní do 27 dní

Výdrž batérie je porovnateľná, ak hovoríme o režime, v ktorom sa zariadenie Epix 2 vypne a nemá funkciu Always-On.

Nie je však porovnateľná, keď máte dobrý prístup svetla, pretože Fenix 7 sa dá nabíjať solárne. Ak potom porovnáte napríklad príjem len pomocou GPS s trvalo svietiacim displejom, Fenix 7 vydrží až 122 hodín a Epix "len" 58 hodín.

Na druhej strane, 58 hodín je pre mnohých smrteľníkov málo.

Kto je víťazom?

Nuž, je to remíza, čo sa dalo očakávať. Tieto hodinky majú úplne rovnaké funkcie, vyzerajú úplne rovnako a aj výdrž batérie je porovnateľná. Hoci existuje niekoľko premenných, ktoré z hľadiska výdrže batérie hrajú viac do kariet hodinkám Fenix.

Hlavné rozhodnutie sa točí okolo displeja. Nebudem sa opakovať, pretože všetky aspekty som už rozoberal v časti o displeji. Teraz je loptička na vašom ihrisku.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší