» Blog » Garmin

SÚBOJ: Apple Watch Ultra vs. Garmin Fenix 7X

Tagy: Súboj | Apple | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 14.11.2022 | 9 MIN | 5x komentár

Niektorí z vás na tento súboj možno čakali. A my sme sa k nemu konečne odhodlali. Dávame proti sebe dvoch Američanov – Apple Watch Ultra a Garmin Fenix 7X.

Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek
17.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Dizajn

Hrany alebo klasický okrúhly tvar? Jedno bolo kedysi retro, teraz je to moderné (hranaté puzdro) a druhé je neumierajúca klasika (okrúhle).

Pri oboch modeloch sa nedá pochybovať, že majú typické outdoorové prvky. Apple Watch Ultra oproti klasickému modelu (AW 8) dosť pribrali, pridal sa im Action Button a vznikla hradbička okolo korunky a tlačidlá na pravej strane. Zároveň je teraz displej úplne rovný (nie so zaoblenými hranami) a ľahko zapustený do puzdra.

Fenix 7 zasa láka na klasické okrúhle puzdro s typickou kovovou lunetou so skrutkami. Tento dizajn sa vo svete športtesterov stal takým typickým znakom. Vídame ho u Corosu, vídali sme ho u Suunta a teraz dokonca aj u Amazfitu.

V okolí displeja nájdeme červeno-hnedé okružie cez ktoré prestupujú slnečné lúče a hodinky sa tak môžu dobíjať. To u Applu nenájdeme. Ale myslím, že ani so solárnym dobíjaním by vo výdrži batérie nemali absolútnu šancu. Ale o tom až neskôr.

Ultra majú na výšku 49 mm a na šírku 44 mm. Fenix 7X má v priemere 51 mm a na zápästí proste je poznať, že Fenix 7X je väčší obor. Na druhej strane.. Keď porovnám váhy, tak... Na chlp rovnaké. Bez remienka vážia oboje hodinky presne 61 gramov (vážené Fenix 7X v titáne).

Porovnanie Fenix 7X (vľavo) a Apple Watch Ultra (vpravo)

Pravdu povediac, keby som mal rozhodnúť, ktorý model je na tom z dizajnového hľadiska lepšie, nevedel by som. Nie je to žiadne "nechcem ani jednu značku uraziť". Je to proste ťažké rozhodnutie.

To sa ale bavím hlavne o vzhľade. Keď prejdeme na technické parametre, vyhráva AW Ultra. Oba modely spĺňajú vojenský štandard, ale Apple spĺňa ten aktualizovaný (810H), ktorý je o niečo presnejší. A na internete nájdeme veľa videií, kde sa niekto snaží AW Ultra rozflákať. A potrebuje k tomu pár dobre mierených rán. Aj z hľadiska vodeodolnosti je jasný víťaz. Fenix 7 zvládne šnorchlovanie (a neudáva presnú hĺbku), AW Ultra zvládne ponor do 40 metrov reálnej hĺbky.

Apple v tejto kategórii víťazí.

Displej

Nebudem to naťahovať. Tu je jasný víťaz Apple Watch Ultra. Jemnosť 338 ppi hovorí za všetko. Podsvietenie 2000 nitov si poradí aj s priamym slnkom.

Oproti tomu Fenix 7X má jemnosť iba 200 ppi. Podsvietenie je "tak akurát", žiadna hitparáda. Ale zasa tento displej nezhasína a je omnoho, naozaj omnoho úspornejší. Ja napríklad preferujem tento typ displeja, pretože nemám rád hádzanie zápästím, aby sa displej rozsvietil. Proste chcem hovoriť "kuknem a vidím".

Pri oboch modeloch chráni displej zafírové sklíčko, ale u Fenixu môžete zvoliť Gorilla Glass. Môže to mať svoje výhody, pretože toto sklo sa síce dá poškriabať, ale zasa je odolnejšie voči nárazom.

Senzorová výbava

Z kvantitatívneho hľadiska víťazí Apple Watch Ultra, pretože má naviac EKG a hĺbkomer, ale skutočne u športtesterov spoliehame na kvantitu?

Povedzme si na rovinu, že snímač tepovej frekvencie je na Apple Watches perfektný. Podľa mnohých zdrojov má skoro 100% presnosť nehľadiac na to, či ste v kľude alebo sa pohybujete. To sa o Fenix 7X povedať nedá. Snímač je síce dosť presný a povedal by som, že jeho presnosť presahuje 95 %, ale proste nie je taký presný ako ten od Applu. Ale...

Áno, ďalšie ale. Fenix 7X totiž meria každú sekundu celý deň. Oproti tomu Apple Watch meria každú sekundu iba počas aktivity. S Garminmi teda máte údaje o tepe pokryté počas celého dňa, oproti tomu AW meria zhruba každých 15 minút.

Ďalšou výhodou je, že snímač u Garminu je trošku zapustený, teda len tak nedôjde k jeho poškriabaniu. Oproti tomu ten od Apple Watch je vystavený akémukoľvek škriabancu pri odložení. Hodinky totiž pri odložení vždy stoja priamo na snímači. U zariadení pracujúcich na báze optiky to je ľahké mínus.

Keď sa presunieme na GPS prijímač, tak Fenix 7X prijíma multifrekvenčne, AW Ultra na dvoch frekvenciách. Asi tu ani nevidím rozdiel.

Keď som oboje hodinky vzal na hory, tak...

Fenixy 7X namerali vzdialenosť 17,96 kilometrov, tempo 6:25 a prevýšenie 822 metrov.

Ultra namerali 17,93 kilometrov, tempo 6:26, prevýšenie 812 metrov.

Skoro na chlp rovnaké, takže asi nie je čo riešiť. U Ultra začne GPS trochu haprovať, keď zapnete úsporný režim, pretože sa zníži frekvencia príjmu. Rád by som povedal, že tento režim nebudete potrebovať, ale pokiaľ budete robiť aktivitu dlhšiu ako 15 hodín, musíte ho aktivovať.

Za výbavu by sa dalo považovať aj svetlo, ktoré je u AW Ultra riešené silným žiarením displeja (čo žerie batériu) a na Fenix 7X nájdete reálne LED svetlo (a tiež to pekne žerie batériu).

Srovnání intenzity svítilen (1,5 metru od kolegy Matěje) – Garmin Enduro 2 (vlevo), Garmin Tactix 7 (uprostřed) a Apple Watch Ultra (vpravo).Porovnanie intenzity svetiel (1,5 metra od kolegy Mateja) – Garmin Enduro 2 (vľavo), Garmin Fenix 7X (v strede) a Apple Watch Ultra (vpravo).

Každopádne, víťazný bod by som dal skôr Fenixu 7X, pretože GPS je skvelá (a nemusíte robiť kompromisy vzhľadom na výdrž batérie), snímač tepovej frekvencie funguje každú sekundu celý deň a LED svetlo je proste LED svetlo.

Výdrž batérie

Rovnako ako u displeja, nie je čo riešiť. Jednoznačný víťaz je Garmin Fenix 7X. Tabuľka hovorí jasne

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X Apple Watch Ultra
V režime smartwatch
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
36 hod.
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
60 hod.
Príjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
12 hod.
Príjem všetkých satelitov
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
X
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
X
Príjem všetkých satelitov + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
?
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)
15 hod.

Apple Watch Ultra v úspornom režime vydržia až 60 hodín, Fenix 7X až 1 rok. Keď niekto udáva hodnotu v hodinách alebo v rokoch, je to fakt rozdiel.

Nebudem to naťahovať, jasný víťaz je Fenix 7X.

Môžeme sa ale krátko zamyslieť nad pohľadmi oboch značiek. Garmin stavia svoje zariadenia, aby vydržali maximum. Apple stavia svoje zariadenia k maximálnej spokojnosti používateľov. Plynulé prostredie, animácie, rýchlosť... Apple si nemôže dovoliť zapochybovať.

U Garminu zasa počítame s kompromismi. Žiadne extra farbičky, žiadne extra animácie. Všetko je také nejaké... Oukej. U Applu je všetko... Top.

Športové funkcie

Toto bude asi najťažšia kategória. Ale poviem na rovinu, že za víťaza považujem Fenix 7X. Garmin je proste kanonier športových funkcií a Apple nemá šancu. Predsa len táto značka nie je na poli športtesterov začiatočník... Garmin na tom maká od počiatku.

Smart kompas. Ten ma u Apple Watch Ultra nadchol. Pri aktivite si môžete ukladať body záujmu, pomenovať si ich a dať im aj špeciálnu značku (oheň, stan, voda, čokoľvek...). Tieto body sa potom zobrazujú na takej jednoduchej slepej mape a môžete sa k nim späť navigovať. Celkom praktická a bezpečná fíčura.

Fenix 7X to dokáže suplovať funkciou TracBack (navigácia na počiatočný bod trasy) a pre zorientovanie sa, použijete mapu. Ale čo si budeme, kompas je cool.

Keď už sme pri tých mapách, Apple používa základnú navigáciu, ktorá dáva zmysel napríklad v meste, ale pre šport je absolútne k ničomu. Našťastie sa dá nahradiť aplikáciou tretej strany, ale najlepšia je aj tak vždy origo priamo od výrobcu. To je zasa tak trochu bod pre Garmin, pretože ten má mapy aj navigáciu na perfektnej úrovni.

Keď sa pozrieme na tréningové funkcie, Apple nemá šancu. Majú síce podporu u niektorých športových služieb (Adidas, Nike ai.), ale s funkciami Garmin sa nemôžu merať.

Fenix 7X vám povie, či nie ste pretrénovaní (na základe tepových zón a času strávenom v nich), čo by ste v ten deň mali trénovať, či ste produktívni, či si nemáte odpočinúť, akú máte v noci variabilitu srdečného tepu, na stupnici od 0 do 100 vyjadrí nabitie vášho tela, váš stres, vašu pripravenosť na tréning. Môžete si tam dokonca aj stiahnuť tréningové plány, nakonfigurovať tréningy... Proste toho vie vážne veľa.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Áno, Apple Watch zvláda tréningové plány, ale opäť pomocou aplikácie tretej strany (má aj svoje, ale naozaj základné). V čom ale exceluje, sú bežecké metriky. Samotné hodinky dokážu zmerať vertikálnu osciláciu či dobu kontaktu so zemou. Garmin to dokáže s pomocou hrudného pásu či podu.Watty zo zápästia a kadenciu potom zvládajú obe zariadenia.

Apple Watch získal pokročilé bežecké metriky a meranie wattov zo zápästia
15.6.2022 - Dominik Hok
Apple Watch získal pokročilé bežecké metriky a meranie wattov zo zápästia

Nový update pridáva do Fenixu 7 a Epix 2 meranie wattov zo zápästia
18.10.2022 - Dominik Hok
Nový update pridáva do Fenixu 7 a Epix 2 meranie wattov zo zápästia

VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)
5.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)

Vymenovávať všetky športové funkcie by bolo naozaj na dlho, vypichnem teda tie najdôležitejšie, čo Garmin má.

  • ClimbPro a PacePro – Stratégia tempa, ktoré berie do úvahy aj prevýšenie. Hodinky vám v reálnom čase ukazujú, aké by ste mali dodržovať tempo, aby ste dobehli v požadovaný čas. Zároveň priamo na hodinkách vidíte graf prevýšenia.
  • LiveTrack – Zdieľanie polohy a fyziologických dát v reálnom čase.
  • Pripravenosť na tréning – Táto funkcia vezme do úvahy históriu vášho spánku, stresu, tréningov, regenerácie, variabilitu srdečného tepu a vytvorí z nich číslo na stupnici od 0 do 100, ktoré vyjadruje vašu pripravenosť.
  • Zábleskové svetlo – Hodinky v pravidelných intervaloch svietia. Funguje to ako stráženie kadencie alebo vám to na ceste dodá pocit bezpečia.
  • Real Time Stamina – Hodinky v reálnom čase ukazujú zvyšnú energiu vyjadrenú v percentách, kilometroch či čase. Výpočet je tvorený na základe vášho tempa, tréningovej histórie a tepovej frekvencie.
  • Podpora asi všetkých dostupných snímačov (či už s ANT+ alebo Bluetooth konektivitou).

Áno, Apple z funkčého hľadiska tiež nie je na zahodenie. Má napríklad sirénu, ktorá vám môže zachrániť život a napríklad pre plávanie a potápanie je vhodnejší než Fenix 7X. Ale pokiaľ vezmeme do úvahy štandardnejšie športy ako je turistika, beh, cyklistika, triatlon... Fenix je jasný víťaz.

Smart funkcie

Pokiaľ v predchádzajúcej kategórii bol jasný víťaž Fenix, tu je to presne naopak – Apple Watch víťazí.

Najprv si zhrňme, čo dokážu Fenix 7X. Zaplatíte s nimi, zobrazia notifikácie a môžete na nich zareagovať prednastavenou (editovateľnou) odpoveďou (iba majitelia Android) a potom taká tá klasika... Budík, alarm, nájdi môj telefón. Áno, Garminy sú proste pre športovcov, takže je to vlastne všetko. Jediné, čo mi ešte napadá, je hudobný prehrávač s podporou streamovacích služieb. To sa hodí. :)

Ale Apple... To je iná pesnička. Hneď ako si hodinky spárujete, máte možnosť si do nich jedným kliknutím nainštalovať všetky aplikácie, ktoré máte na svojom iPhone. Keď vám niekto napíše, môžete vybrať prednastavenú odpoveď, zadať text hlasovo alebo ho vyťukať na klávesnici. Platenie a hudobný prehrávač je u Applu samozrejmosť.

Podporu aplikácií tretích strán má Apple aj Garmin, ale Apple tam má státisíce naozaj kvalitných aplikácií. Connect IQ od Garminu je skôr taká zmes vynikajúcich a totálne nemožných appiek.

Viete, asi najdôležitejšia vec je, že Apply môžete teoreticky používať namiesto vášho smart telefónu. Napíšete z nich mail, vybavíte hovor, objednáte pizzu, odpíšete kamarátovi na WhatsAppe... Toto všetko Garmin nedokáže.

Apple je jednoznačný víťaz.

Zhrnutie

Ak počítam správne, je to remíza, ale nemôžeme to generalizovať, že je nejaký model absolútny víťaz. Dané víťazstvá si totiž musíte vztiahnuť k sebe. Apple totiž vyhral v kategórii dizajnu, displeja a smart funkcií. Pokiaľ teda hľadáte smart hodinky čisto na šport, sú to tie najnutnejšie veci? Opýtajte sa sami seba. Ja si myslím, že nie. Pokiaľ hľadáte hodinky na bežné používanie v kancli, rekreačné, športové a sem tam to extrémne, sú ideálne.

Teraz sa pozrime na víťazstvo Fenix 7X – senzory, výdrž batérie a športové funkcie. Je to niečo, čo potrebuje športovec? Rozhodne. Či už rekreačný, vrcholový či profesionálny.

Súboj týchto hodiniek pre mňa bol jeden z najťažších. Apple sa snaží dostať do športového sveta a nemôžem o Ultra povedať, že by napríklad aj pre vrcholového športovca boli absolútne nevhodné. Ale zároveň viem, že omnoho vhodnejšie sú stále Fenix od Garminu. Osobne si nedokážem predstaviť dobíjanie každé 2 dni. Ani už by som sa neobišiel bez tréningových funkcií od Garminu. Niekomu ale dobíjanie neprekáža a docení obrovskú hromadu smart funkcií. Záleží teda na prioritách.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Lukypred 526 dňami, reagovať
Pekné porovnanie, zhrnutie vlastností.... Ja používam Garmin, starší model a nevedel by som si ani predstaviť mať hodinky ktoré musím nabíjať každé 2 dni, otras ako to môže niekto akceptovať :) áno ani Garmin nie sú dokonale ale vyhovujú omnoho viac
Michalpred 524 dňami
Ja som zas človek ktorý si to predstaviť viem a využijem viac smart funkcie, keďže nie som nejaký aktívny športovec s neraz mi hodinky pomôžu so Stocard a Google Payom na pumpe a v obchode, majú lepšie svetlo displeja (amoled) ked potrebujem posvietiť (skúšal som aj Garminy 7X ale brať ich len kvôli svetlu mi prišlo scestné a vrátil som ich - boli mi aj strašne veľké a nepohodlné.), reminder, kalendár, núdzovo odpíšem z ruky ci vybavím hovor keď nemôžem vyberať narýchlo telefón...proste Garmin je pre iné použitie sko Samsung a Apple hodinky...a mať hodinky z oboch táborov je tiež trochu nepraktické (skúšal som), lebo človek nemá kontinuálne údaje a je to potom rozbité ...
Vladopred 522 dňami, reagovať
Nabijania hodiniek kazde dva-tri dni je rovnaky "otras" ako nabijat mobil. Nic nenormalne. Super porovnanie, kazdy si vyberie +/-. Inak som velmi vdacny za porovnanie svetla, Na mojich 7X to totizto vyuzivam asi kazdy den a velmi ma to zaujimalo.
Michalpred 509 dňami, reagovať
Ahoj , mna by zaujimalo ako pracuje apple ultra watch s trainingpeaks ... viem si stiahnut treningy priamo do hodiniek kde mam viac menej trenera na zapesti? lebo pri starsich apple watch SE viem len odbehat a nahodit moj trening do training peaks ale neviem to spravit ako na garmin watch kde mi garmin drzi tempo a beham viac menej ako keby som mal svojho trenera pri sebe
Dominik Hokpred 507 dňami
Zdravím, pravděpodobně se aplikace TrainingPeaks nebude lišit v tom, jak funguje na SE a jak na AW Ultra. Když je navržená aplikace pro Apple, funguje stejně na všech zařízeních.