» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2

Tagy: Súboj | Garmin | Pánske | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 17.8.2022 | 7 MIN | 1x komentár

Len okom sú tieto hodinky ťažko rozpoznateľné, a preto si väčšina ľudí bude myslieť, že Garmin Fenix 7X a Garmin Enduro 2 sú tie isté hodinky. Tejto myšlienke rozhodne nahráva aj fakt, že Enduro 2 majú mapy a hudbu. Je tam vlastne nejaký rozdiel?

Pre mnohých je to súboj na život a na smrť. Doslova. Poďme v rýchlosti zhrnúť prednosti modelov pri ich vydaní.

Pokiaľ ste ale nečítali recenzie týchto modelov, mali by ste s nimi začať:

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Výhody Garmin Enduro 2:

  • Dlhšia výdrž batérie
  • Grade Adjusted Pace – GAP
  • Mapy Next Forks
  • 2x silnejšie svetlo
  • Sexy žltozelené prvky

Výhody Fenix 7X:

  • Viac spoločenský vzhľad
  • HRV, Tréningová pripravenosť (U Endura 2 zatiaľ nie je potvrdené)
  • Primárny pretek, pretekársky kalendár (U Endura 2 zatiaľ nie je potvrdené)
  • Viac farebných variantov
  • Nižšia cenovka

Po zhrnutí to vyzerá, že rozdiely nie sú takmer žiadne. Niečo som ale našiel.

Vzhľad je asi najväčší rozdiel

Podobné ako vajce vajcu, ale predsa len je vzhľad asi najväčší rozdiel medzi týmito modelmi. Konštrukcia hodiniek je u oboch úplne rovnaká. Enduro 2 si ale nechali svoj dizajn šaša s farebnými prvkami okolo displeja. To znamená, že nad solárnym krúžkom máme ešte 11 žltých prúžkov. A prečo 11? To sa ma nepýtajte.

Endurá si od Fenixov prevzali aj hradbičku okolo tlačidla, má rovnakú žltú farbu a vyzerá to veľmi dobre! Inak materiál (titán), rozmer (51 mm), solár a skrutky v nožičkách zostávajú rovnaké. Systém 5 tlačidiel je tiež totožný, ale po stlačení reagujú Enduro 2 trošku inak. Necvakajú, sú tichšie a... Za mňa aj lepšie. Neviem, či je to len kusová záležitosť alebo to bude všade rovnaké.

U Fenixu 7 je hrazdička taková nenápadnáU Fenixu 7X je hradbička nenápadná

Som moc rád, že aj Enduro 2 zostali u úžasného nylonového remienku. Je to asi najväčší rozdiel, pretože Fenix 7X je na silikóne, koži alebo kovoťahu. A keby som mal možnosť vybrať si len jeden remienok už navždy, bol by to práve nylon.

No, keby som sa mal rozhodnúť pre jeden model, vyberiem si Enduro, pretože ten originálny vzhľad je pre mňa ten pravý.

Displej sa zdá byť rovnaký

Parametrovo, pokiaľ sa pozrieme na displej, nenájdeme rozdiel. Rovnaký, transflektívny displej s priemerom 1,4". U Endura je novinkou zafír v kombinácii so solárom a dotykáčom. U Fenixu nájdeme to isté, a tak je to technologická remíza.

V reále sa mi ale Endurá zdajú čitateľnejšie na priamom slnku. Neviem, či majú nejakú spešl úpravu, o ktorej Garmin nehovorí, ale odlesky sú menšie a viditeľnosť je lepšia.

Tepák ma u Enduro 2 vyložene sklamal

Snímačovo je to opäť remíza. Rovnaký tepák Elevate 4, multifrekvenčné GPS, proste vnútornosti sú totožné. Neviem, ako sa im to podarilo, ale na testovacom modeli mi tepovka neskutočne blbla a bol som veľmi sklamaný.

Stejná střeva, jiná funkčnostRovnaké črevá, iná funkčnosť

Veď, mrknite na graf. Obe tepovky sú z ruky a musím povedať, že je Fenix o dosť presnejší. Výkyv tepovky v siedmej minúte (bežal som do kopca) sa zaznamenal úplne presne v prípade Fenixu 7X a Enduro si očividne mysleli, že odpočívam. No, dúfam, že to bola len nejaká erupcia na slnku, a že tepák bude fungovať rovnako dobre ako na Fenixoch.

GPS je tiež oriešok. Už v rámci aktivity som si všimol, že Endurá lahko podmeriavali, ale to čo som videl potom na mape, bol doslova prúser.

Vybíhal jsem tam, kde vede fialová linka...Vybiehal som tam, kde ide fialová linka...

Tohle je opravdu hodně špatnéToto je naozaj dosť zlé. Fialová – Garmin Fenix 7X, Modrá - Garmin Enduro 2

SatIQ – Satisfakcia sa ale nekoná

Bude to absolútne geniálna funkcia! Dôležité je ale to slovíčko "bude". SatIQ slúži k automatickému prepínaniu medzi satelitnými signálmi. V momente, kedy máme nebo bez mráčkov, sme na otevorenom priestore, hodinky prepnú iba na snímanie GPS, ktoré je v tej chvíli dostatočné. Pokiaľ sa ale presunieme pod stromy, kde je signál veľmi slabý, hodinky prepnú na snímanie všetkých družicových systémov + viac pásiem.

Toto nastavenie vám zaistí najlepší pomer výdrž batérie / presnosť. Teda malo by... Zatiaľ je to len najlepšie zo strany batérie, ale presnosť, ako vidíte o niečo vyššie, celkom pokrivkáva. SatiQ je už pri oboch modeloch a myslím, že táto funkcia je budúcnosť. Zatiaľ by som ju ale nechal vypnutú.

Batéria u Enduro 2 – Level MASTER

O tom, že model Enduro je preborník vo výdrži batérie, to už vieme z prvej generácie. Ale Garmin teraz batériu posunul na level Master. Pre prehľadnosť, údaje nechám v tabuľke. Údaje s hviezdičkou sú so solárom.

Garmin Enduro Garmin Enduro 2
Garmin Fenix 7X
Režim smart hodiniek
50 dní / *65 dní 34 dní / *46 dní
28 dní / *37 dní
Úsporný režim
130 dní / *1 rok 90 dní / *1 rok
90 dní / *1 rok
GPS 70 hod. / *80 hod. 110 hod. / * 150 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všetky navigačné systémy
X 67 hod.
63 hod. / *77 hod.
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem
X 40 hod.
36 hod. / *41 hod.
UltraTrac
200 hod. / *300 hod. 213 hod. /*578 hod.
213 hod. / *578 hod.
Expedičný režim 62 dní / *95 dní 77 dní / *172 dní 62 dní / *139 dní

Môžem s kľudným srdcom povedať, že Endurá majú najdlhšiu výdrž batérie na svete, čo sa GPS hodiniek týka. A nevyrovnajú sa im ani Coros Vertix 2.

Športom ku zdraviu – GAP

Garmin dbá na všetky metriky a presnosť (po predchádzajúcich riadkoch – haha). Aby nezostal pozadu, stále maká na nových vychytávkach. Jedna taká prišla práve do modelu Enduro 2. Skrátene GAP, rozložene – Grade Adjusted Pace. Jedná sa o super vychytávku, ktorá prepočítava aktuálne tempo na tempo na rovine. To znamená, že keď idete do kopca tempom 15 min / km, dátové pole GAP vám zahlási napríklad 6 min / km. Pretože takému tempu sa to rovná na rovine.

Veľmi dobrá vychytávka, ktorá vám pomôže riadiť váš tréning aj pretekárske úsilie, aby ste neprepálili. Za mňa je to jeden z najväčších posunov Garminu za poslednú dobu. A zatiaľ je to len výsada modelu Enduro 2, pretože u Fenixu táto funkcia nie je zatiaľ potvrdená.

Auto pauza na občerstvovačky

U novšieho z dvoch súperiacich je novinkou možnosť automatických zaznamenaní občerstvovačiek. S kolegom sme sa úplne nezhodli, či je to výhoda, pretože sa môže stať, že sa zastavíte na záchod niekde na preteku alebo napríklad len omdliete, a rázom z toho máte občerstvovačku. Niekto to môže považovať za zaujímavú funkciu, nás to úplne nenadchlo.

Mapy u Enduro 2? Áno! A ešte s vylepšením

Niektorí vravia, že mapy u Endura vítajú a niektorí si zasa myslia, že to zničilo podstatu modelu. Mapy zobrazia názov ulice po ktorej bežíte a vzdialenosť k ďalšej križovatke.

Všetky spomínané funkcie sú zatiaľ iba v Garmin Enduro 2 a musíme sa nechať prekvapiť, či tieto funkcie nakoniec budú aj vo Fenixoch 7. Môžete sa určite tešiť na úpravu tohto článku, až budeme vedieť, čo a ako.

VST, pripravenosť k tréningu a ďalšie

Poviem vám hneď na rovinu, pokiaľ sa tieto funkcie nedostanú do Enduro 2, budem pekne vytočený. Zatiaľ tam nie sú, a z dostupných materiálov nevyzerá, že by mali pribudnúť. Hoci Enduro 2 vie merať variabilitu srdečného tepu cez snímku zdravia, tak celonočné VST je zahalené plášťom obáv, či sa tam dostane. Variabilita srdečného tepu je dôležitá hodnota, ktorá vám dokáže prezradiť, ako veľmi ste pretrénovaní alebo či na vás nejde najhoršia chlapská choroba a ďalšie...

HRV nebo-li VST se do hodinek dostalo z modelu Garmin Forerunner 955HRV alebo VST sa prvýkrát objavilo v modeli Garmin Forerunner 955

Pripravenosť tréningu je niečo, čo Fenixy dostali v aktualizácii len nedávno. Hodnota vám od 0 do 100 ukazuje, ako veľmi ste ready na ďalší tréning na základe vášho spánku, VST, doby regenerácie, krátkodobej záťaže a tiež histórie spánku a stresu. Je to celkom slušný pomocník a dá sa povedať, že je to taká vylepšená hodnota doby regenerácie.

Vo Fenix 7 nájdete aj možnosť zobraziť vašu cyklistickú úroveň (iba s wattmetrom a hruďákom) alebo ako sú na tom akcie. To je zaujímavá novinka a keďže sa v tomto odvetví vôbec nepohybujem, môžete mi napísať, či je to pre vás zaujímavé.

V inteligencii vás nič neprekvapí

Rovnaká pesnička, hodinky sú skutočne totožné, čo sa smart funkcií týka. Notifikácie, hudba, hydratácia a ďalšie srandy, ktoré dnes a denne používame. Avšak rozdiel naozaj medzi týmito kúskami nehľadajte. Strácali by ste čas.

Například platba kartou je Napríklad platba kartou je "sranda", ktorú naozaj používam veľmi často

Tak isto u fitness funkcií, ktoré okrem spomínaného "véestéčka", sú absolútne rovnaké...

Záverečné zhodnotenie

U modelu Garmin Enduro 2 by som použil svoju, celkom obľúbenú, vetu: "A prečo? Pretože môžem." Tento model je s Garmin Fenix 7X takmer identický a hoci sme s kolegom starostlivo hľadali všetky rozdiely, tak takmer neexistujú.

Pokiaľ nejdete po originálnom vzhľade Enduro so žltým krúžkom vo vnútri číselníka, nevidím dôvod, prečo si kúpiť model Enduro 2. Ale... Dôvod pre kúpu bude, pokiaľ Fenixy nedostanú v aktualizácii GAP a Next Fork. Ak to je pre vás dôležité, nedokážem posúdiť, ale pre mňa by minimálne prvá spomínaná funkcia bola rozhodujúcim faktorom.

Moje konečné zhodnotenie je jednoduché. Ste bežecký ultra-blázon, ktorý potrebuje čo najdlhšiu výdrž batérie, šašovský vzhľad a najlepšie bežecké funkcie, čo existujú? Bežte do Enduro 2 a chybu rozhodne neurobíte. Ak ste športovec srdcom aj dušou a robíte všetky športy, ktoré vám prídu do cesty, bežte do Fenixu 7X a neurobíte chybu. Ste oboje spomínané, kúpte akýkoľvek model a opäť – chybu rozhodne neurobíte.

Myslíte, že nakonec z F 7X přejdu na Enduro 2? :-)Myslíte, že nakoniec z Fenix 7X prejdem na Enduro 2? :-)

Tento článok prejde rozhodne razantnou zmenou po vydaní modelu Enduro 2, pretože je písaný na základe testovania nepredajného vzorku práve tohto modelu, a tak uvidíme, aký bude predajný kúsok a čo všetko sa dostane do Fenixu cez aktualizácie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 583 dňami, reagovať
Tak máme tu 9.33 firmware final a Fenix nedostane ani GAP ani Morning report......https://imgur.com/pVhHwZg...hlavne , že Enduro má takmer všetko.....taká facka pre majiteľov Fenixov a Tactixov...čo už.....

Hodinky zmienené v článku