» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Fenix 7X PRO vs. Instinct 2X

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 15.5.2024 | 10 MIN

Garmin Fenix 7X PRO sú jedny z najobľúbenejších hodiniek všetkých outdoorových športovcov. A niet divu. Garmin Instinct 2X Solar sú hodinky, ktoré majú takmer o polovicu nižšiu cenu ako Fenix, a napriek tomu sa mu dokážu vyrovnať. Ako? To sa dozviete tu a teraz.

Oba modely, ktoré sa v tomto súboji predstavia, sú tak trochu redakčným výberom mňa a môjho kolegu Domika. Hoci nosíme Fenix 7X PRO (Dominik nosí Garmin Tactix 7 odvodený od Fenixov), zhodli sme sa, že Instinct 2X je logickou voľbou takmer pre každého.

Kde sa tieto dva modely prelínajú?

  • kvalitné puzdro s vojenským štandardom
  • rovnaká výbava snímačov
  • úžasná výdrž batérie
  • podrobné bežecké funkcie
  • inteligentné a fitnes funkcie
Samozrejme, sú tu aj rozdiely, ale na tie sa riadne pozrieme v texte.

Dizajn – Guma a kov

Dizajn je vo väčšine prípadov rozhodujúcim faktorom. V skutočnosti guma, reprezentujúca Instinct 2X Solar, nevyhovuje každému, čo sa týka vzhľadu. Vojenská duša hodiniek je však stále prítomná. Všetka oceľ je ukrytá pod plastom, ktorý je pokrytý gumou, a má 4 skrutky v lunete a masívne tlačidlá. Tieto hodinky sa vyrábajú aj vo variante Tactical, ktorý má niekoľko vojenských prvkov navyše. Konečne sa však budú dodávať vo veselých farbách, ako je červená alebo biela.

Pri modeli Fenix je dizajn úplne iná káva. Hodinky sú navrhnuté tak, aby boli univerzálne a na každú príležitosť. A ľudia si zvykli, že hoci ide stále o hodinky s outdoorovou dušou, môžu ich nosiť ku všetkému a všade. S oblekom, s neoprénom, s bežeckou kombinézou. Hodinky Fenix asi netreba dlho opisovať. Sendvičová konštrukcia z titánu, 5 tlačidiel, žiadne rušivé prvky.

Ak vás zaujímajú niektoré technické špecifikácie, nájdete ich v tabuľke nižšie:

Fenix 7X PRO
Instinct 2X
Priemer puzdra 51 mm 50 mm
Výška puzdra 14,9 mm 14,5 mm
Šírka remienka 26 mm 26 mm
Hmotnosť
89 g so silikónovým remienkom

67 g so silikónovým remienkom

Veľkosť displeja 1,4" 1,1"
Rozlíšenie displeja 280 x 280 px 176 x 176 px

Z hľadiska nosenia hodiniek som s oboma testovacími kusmi spokojný. Na obidva som si teda kvôli svojmu pohodliu nasadil nylonový remienok a nezaznamenal som extra rozdiel v hmotnosti. Aby som bol presný, Instincty 2X váži 51 g s nylonom a Fenix 7X váži 67 g s rovnakým nylonom. Aby som bol úprimný, aj keď je rozdiel 16 g, nedokážem to povedať.

Vzhľadovo u mňa vyhrávajú Fenixy, pretože sú univerzálnejšie, ale každý to môže mať inak.

Čelné svietidlo majú oba

Čelovka na hodinkách je hitom posledných dvoch rokov, keď ju Garmin prvýkrát umiestnil do modelu Fenix 7X. A ujala sa s takým rachotom, že ju potom Garmin dal do modelov Enduro 2, Epix 2 PRO, Fenix PRO (Epix a Fenix všetky priemery puzdra) a tiež do modelu Instinct 2X. A stále tvrdím, že je to jedna z najlepších pomôcok, ktoré sa v hodinkách za dlhú dobu objavili. Hodí sa v mnohých situáciách a som rád, že mám baterku vždy so sebou.

Svítilna Instinct 2X

Baterka Instinct 2X.

Je skvelé, že aj keď je Instinct lacnejší model, Garmin vôbec neubral na funkcii baterky. Máme teda k dispozícii 4 intenzity bielej farby, jednu intenzitu červenej a môžeme si presne nastaviť, ako budú hodinky blikať alebo svietiť. Rovnako ako na hodinkách Fenix.

Šírka baterky je na Fenixoch o niečo väčšia, takže logicky svieti o niečo viac. V poslednej aktualizácii Fenix 7X PRO pribudlo vylepšenie v podobe bočného widgetu na manipuláciu so svietidlom. Po dvojkliknutí na spustenie baterky tak môžete pomocou tlačidiel priamo meniť intenzitu a/alebo prepínať na červené svetlo. Toto v Instinct 2X zatiaľ nie je, ale v aktualizácii to má určite potenciál.

Displej – Farebný alebo čiernobiely?

Displeje majú rovnakú transflexnú technológiu, ale Fenix je farebný a Instinct 2X je čiernobiely. V tabuľke vyššie nájdete všetky podrobnosti o displejoch, ale v prípade modelu Insinct nie je celkom dôležité číslo, ale vzhľad displeja. Hodinky totiž opustili svojich predchodcov s kruhovým rámčekom v bočnej časti, čo trochu narúša celistvosť celku. Niekto to môže považovať za cool, niekto to bude nenávidieť a niekto bude ako ja a jednoducho si na to zvykne. Ja som si na to zvykol a nakoniec to považujem za celkom praktické.

Ďalším rozdielom je dotykový displej a materiál skla. Fenix 7X PRO má dotykový displej a má aj zafírové sklo. Model Instinct má potom minerálne sklo s chemickou úpravou s názvom Power Glass. Oba modely potom majú 2 solárne panely – jeden panel okolo displeja a druhý priamo pod displejom. Z hľadiska kontrastu je displej modelu Instinct rozhodne lepší, ale veľa ľudí čiernobiela farba neohromí.

Ak vás zaujíma rozmiestnenie políčok v športovej aktivite, Fenix ponúka až 8 políčok a Instinct až 5, pričom jedno z políčok je v kruhovom rámčeku. V prípade modelu Instinct mi piate pole pripadá skôr zbytočné a neprehľadné. Nachádza sa úplne dole a nie je veľmi šťastné. A tri polia + kruh je úplne dosť.

Čo sa týka kvality, Fenix 7X PRO jednoznačne vyhráva. O tom niet pochýb. Skvelá čitateľnosť, skvelé farby a výborný kontrast. Ale Instinct 2X môže rozhodne konkurovať v čitateľnosti, ktorá je na tomto konkrétnom modeli úžasná. Takže bod získava Fenix 7X PRO, ale Instinct rozhodne netreba zavrhovať.

Výbava snímača

Zo senzorovej výbavy je to len teoretický prešľap, ak nerátam také "zbytočnosti", ako je EKG senzor. Netvrdím, že senzor nebude fungovať, ale stále si myslím, že je lepšie navštíviť lekára, ale to je na iný článok alebo diskusiu:-). Konkrétne v oboch hodinkách je barometer, gyroskop, teplomer, akcelerometer, monitor tepu, pulzný oxymeter, kompas a to je asi tak všetko. Fenix má teda navyše EKG a snímač okolitého svetla na nastavenie jasu, ktorý mi zatiaľ veľmi nefunguje.

Mierne rozdiely sú v snímačoch GPS a srdcového tepu. Zatiaľ čo GPS je v oboch prípadoch dvojpásmové, Garmin pridelil SatIQ (automatický výber satelitov) len drahšiemu modelu. Podobne je rozdiel aj v generáciách snímačov tepovej frekvencie, pričom Instinct má Elevate 4 a Fenix Elevate 5.

Testy GPS, pri ktorých boli obidvoje hodinky nastavené na rovnaké nastavenia satelitov (všetky satelitné systémy), dopadli celkom dobre.

Žlutá – Instinct 2X, červená – Fenix 7X PRO

Žltá – Instinct 2X, červená – Fenix 7X PRO

Test na Fatre v hmle a snehu dopadol naozaj dobre a obidvoje hodinky ukazovali presne, kam idem. Nedokázal som sledovať značky ani cestu, preto to vyzerá, akoby som išiel mierne opitý:-).

Žlutá – Instinct 2X, červená – Fenix 7X PRO

Žltá – Instinct 2X, červená – Fenix 7X PRO

Tu môžete vidieť, že Instinct mierne zaostával v behu do kopca, keď bolo tempo trochu ostrejšie, ale stále je to zanedbateľné.

Snímač tepovej frekvencie som testoval v dosť zlých podmienkach, keď bolo jasné, že sa asi úplne nechytí. A tak sa aj stalo. V chladnom a nepriaznivom počasí je jednoducho lepšie nosiť hrudný pás.

Červená – Garmin Instinct 2X, modrá – Polar H10+

Fialová – Polar H10+, modrá – Garmin Instinct 2X

Ako vidíte, pri intervaloch do kopca, keď som sa snažil ísť na hranici anaeróbneho prahu, si Instinct myslel, že sa tak trochu šmýkam. Veľmi to však ovplyvnilo počasie, keď bolo asi 3 stupne nad nulou a mierne pršalo.

Takže potom nasledoval test za dobrého počasia, kde to išlo oveľa lepšie.

Fialová – Polar H10, modrá – Instinct 2X

Fialová – Polar H10, modrá – Instinct 2X

Tu vidíme, že všetko je tak, ako má byť, a až na dve väčšie zaváhania je všetko v poriadku.

A ako si na druhej strane viedli Fenixy? Stále podávajú konzistentný výkon. Pre výsledky vás však pošlem na YouTube, kde sme Garmin Fenix 7X skúmali pri rôznych možných cvičeniach, ako je beh, cyklistika a silový tréning, a trochu "vedecky" ich zhodnotili.

Batéria – Veľká ako krava na oboch stranách

Pri hodnotení výdrže batérie to najlepšie vystihuje tabuľka.

Instinct 2X
Fenix 7X
V režime inteligentných hodiniek
40 dní (neobmedzene)
28 dní (37 dní)
Režim úspory energie
100 dní (neobmedzene)
90 dní (1+ rok)
Príjem signálu GPS
60 hodín (145 hodín)
89 hodín (122 hodín)
Príjem všetkých satelitov
40 hodín (65 hodín)
63 hodín (77 hodín)
Príjem všetkých satelitov (multifrekvenčný)
27 hodín (36 hodín)
36 hodín (41 hodín)
Príjem všetkých satelitov + hudba
-
16 hod.
GPS (maximálny úsporný režim)
150 hodín (neobmedzene) 213 hodín (578 hodín)

Všetky hodnoty v zátvorkách sú so solárnou asistenciou. Solárna asistencia pridáva maximálnu asistenciu, keď je aktívna, ak máte vždy vstup minimálne 50k luxov. Pri bežnom opotrebovaní sa hodnoty naplnia pri 50 tis. počas 3 hodín denne.

V tabuľke vidíme niekoľko zaujímavých vecí. Jednou zo zaujímavých vecí je určite neobmedzené fungovanie pre Instincts, ktoré sa v lete u niektorých používateľov naozaj prejaví. Namiesto času vybíjania batérie uvidia peknú ležiacu osmičku. A aj keby nie, Instinkty majú jednoducho dlhšiu výdrž batérie v režime inteligentných hodiniek.

Kde však Fenixy vládnu, je monitorovanie športových aktivít s GPS, kde je ich výdrž batérie neskutočná. Netvrdím, že 40 hodín aktivity by bežnému smrteľníkovi nestačilo, ale Fenix je jednoducho iný.

Solárna energia je o niečo efektívnejšia na Instinkty, ktoré nepotrebujú napájať farebný displej. Dokazuje to aj fakt, že keď som ich vytiahol na "slnko" na Fatre, dokázali v úspornosti dobehnúť Fenixy.

Modrá – Instinct 2X, fialová – Fenix 7X PRO

Modrá – Instinct 2X, fialová – Fenix 7X PRO

V batérii je to teda nerozhodné, keďže Instinct je lepší v režime inteligentných hodiniek a Fenix 7X je lepší v režime aktivity.

Športová vybavenosť – Doména oboch modelov

Pri športových funkciách už dlho platí, že model Instinct má len to najnutnejšie a nič viac. Množstvo športového monitoringu aj kvalita funkcií sú absolútne porovnateľné.

Ak by vás to zaujímalo presne, Instinct 2X má presne 100 športových aktivít a takmer všetky majú nejaké špecifické športové metriky. Fenix má 105 športových aktivít, pričom Fenix 7X má podobné "vtáčiky" navyše, napríklad tubing na vode.

Kde má Fenix 7X samozrejme navrch, sú animované cvičenia a svalová mapa, ktoré Instinct 2X nevie zobraziť. Ďalšie rozdiely sú v relatívnych doplnkoch, ako sú napríklad kalendár pretekov, primárne preteky, výsledky vytrvalosti a kopcov a segmenty. Fenix 7X má všetky tieto funkcie navyše oproti Instinct 2X.

Čo mi potom príde ako podstatný rozdiel, je dynamika behu, čo znamená, že Fenix 7X dokáže merať priamo zo zápästia a Instinct 2X ju udáva len z hrudného pásu, čo je škoda, pretože táto aktualizácia sa mohla do hodiniek dostať.

Inak však hodinky aj tak dokážu vyhodnotiť všetko. Nájdete tu Ready to Train, Recovery, Training Load a možno aj VO2 Max.

Ak by som mal nejako zhodnotiť športy, tak je to plichta v tom dôležitom, ale niečo navyše má teda Fenix 7X PRO.

Inteligentné funkcie a navigácia – Kto z koho?

Inteligentné funkcie sú veľmi podobné, ak neberieme do úvahy mapy a ukladanie hudby. Notifikácie, budíky, kompas, widget barometra, NFC platba, veď si to len predstavte. Veľkým gamechangerom posledného mesiaca je pre mňa Garmin Messenger, prostredníctvom ktorého môžete cez hodinky písať svojmu náprotivku na tejto platforme z Androidu aj iOS. A to nielen pomocou prednastavenej správy, ale aj pomocou klávesnice. Táto funkcia zabezpečenia životného štýlu mi na hodinkách dlho chýbala a teraz ju využívam pomerne hojne.

Rozdiel je potom v úložisku pre hudbu, ktoré má Fenix 7X PRO, a tiež v mapovom podklade, z ktorého Fenix 7X tiež ťaží. Prínos je aj v navigácii, kde sa dá mapa využiť na plánovanie trasy, návrat po inej ako rovnakej trase alebo napríklad pre funkciu "Touring", ktorá využíva obľúbenosť trás iných používateľov Garminu v danej lokalite.

Instinct 2X však až tak nezaostáva. Dokáže navigovať po zaznamenanej trase na svojom čiernobielom displeji, čo môže byť úplne postačujúce. Čo ma trochu sklamalo, je funkcia ClimbPro, ktorú Instinct 2X nedostal, takže neviete všetko o nadchádzajúcom kopci a/alebo "zjazde". Dobré je aspoň to, že hodinky zobrazujú kompletný graf vertikálnych metrov.

Čo sa týka inteligentných funkcií, víťazom je jednoznačne Fenix 7X PRO, a to kvôli mapovému podkladu.

Ak sa ocitnete v nebezpečnej situácii v horách, alebo sa vám telefón vybije, alebo je dokonca taká zima, že ho nemôžete vytiahnuť, mapové podklady vám môžu doslova zachrániť život. Topografické mapy zobrazujú vrstevnice, názvy vrcholov a takmer všetky cesty, ktoré sa na kopci nachádzajú. A všetky tieto aspekty sú niekedy veľmi dôležité pre prežitie.

Niekedy nemusí ísť ani o život, ale človek na slepej mape si nemusí byť istý, ktorou cestou sa má na križovatke vybrať, a mapové pomôcky mu túto voľbu jednoducho uľahčia. Hoci navigácia podľa slepej mapy môže byť často dostačujúca, mapy sú istota.

Fitness funkcie – Až na spánkového poradcu rovnaké

V prípade fitnes funkcií je to tiež rovnaká pesnička. Jediné, čo v Instinct 2X chýba, je nový poradca pre spánok a poradca pre Jet Lag. A povedzme si úprimne, tieto funkcie aj tak nikto veľmi nevyužíva.

Dôležité ukazovatele, ako je spánok, nočná VST, srdcová frekvencia počas dňa po sekundách, kroky, kalórie a ďalšie, sú v oboch hodinkách úplne rovnaké. A aj keď nie sú farebné, vzhľad widgetov sa nemení.

Takže pre mňa opäť plichta v dôležitosti, ale Fenix 7X má niečo navyše.

Víťaz môže byť len jeden, ale...

Slovami klasika, môže byť len jeden víťaz, ale pre mňa sú naozaj dvaja víťazi. Ak sa uspokojíte s tým, že sa pohybujete po krivke bez ClimbPro, ste pripravení na čiernobiely displej a iný vzhľad, vyhrali ste. Vyhrali ste lepšiu cenu o takmer 400 eur a o niečo dlhšiu výdrž batérie v režime smartwatch.

Áno, tieto hodinky sú konkurencieschopné, aj keď stoja o polovicu menej a majú čiernobiely displej. A povedal by som, že keby som nepracoval tu v Hodinkách, boli by teraz mojou voľbou numero uno:-)

Na druhej strane, Fenix 7X PRO je to najlepšie, čo môžete v outdoorovom svete momentálne dostať a hodinky nemajú veľa chýb. Svojimi funkciami, športovými aj inteligentnými, dominujú vo vysokých horách (kde využijete mapové podklady, športové funkcie, Garmin Messenger) aj v meste, kde oslnia svojím jednoduchým a krásnym vzhľadom.

A na ktoré hodinky stavíte vy?

Mohli by vás zaujímať:

Garmin Messenger – Komunikácia cez smart hodinky aj v rámci iOS!
14.5.2024 - Dominik Hok
Garmin Messenger – Komunikácia cez smart hodinky aj v rámci iOS!

Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká

6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Fenix 7 PRO
15.9.2023 - Matěj Urbaczka
6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Fenix 7 PRO

Garmin Instinct 2X predstavenie – Vo väčšom a so svietidlom
13.4.2023 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2X predstavenie – Vo väčšom a so svietidlom

Garmin Fenix 8 - Čo by sme chceli vidieť v tejto ikonickej sérii?
20.4.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 8 - Čo by sme chceli vidieť v tejto ikonickej sérii?

6 NAJ: Smart hodinky Garmin s najdlhšou výdržou batérie
4.11.2022 - Matěj Urbaczka
6 NAJ: Smart hodinky Garmin s najdlhšou výdržou batérie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku