» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Forerunner 265

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 20.3.2023 | 5 MIN | 1x komentár

Dvaja titani v pomere cena / výkon – Forerunner 255 a Forerunner 265. O koľko je nová generácia lepšia? Oplatí sa priplatiť za Forerunner 265?

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Dizajn

Pravdu povediac, z dizajnového hľadiska sa toho medzi generáciami až toľko neudialo. Sú tam ľahké zmeny, kedy sa mi zdá, že puzdro Forerunneru 265 je o niečo "aerodynamickejšie" a trochu lepšie drží na ruke.

Jedno z tlačidiel na Forerunner 265, ktoré sa predtým označovalo ako START/STOP je teraz pretiahnutejšie s popisom "RUN".

Čo sa týka priemerov puzdier, obe generácie majú dve veľkosti – 42 a 46 mm. Menšia verzia má totožnú váhu 39 gramov, a väčšia verzia Forerunneru 265 dokonca schudla z pôvodných 49 na 47 gramov.

Asi najvýraznejšia zmena prebehla na remienku, kedy Forerunner 265 má dvojvrstvový remienok, kedy každá vrstva má iné zafarbenie. Za mňa pekný detail, ktorý dodal hodinkám šmrnc. Na konci remienka nájdeme rovnaký popis ako na hlavnom tlačidle – RUN.

Vzhľad oboch hodiniek sa ťažko porovnáva, pretože zmien sa udialo málo. Forerunner 265 získal pár detailov, ktoré dizajn trochu povýšili, ale nie sú tak markantné. Aj tak ale za víťaza považujem Forerunner 265, pretože práca s plastom je u tohto modelu kvalitnejšia.

Displej

Tu je asi najzásadnejší rozdiel medzi oboma modelmi. Forerunner 255 používa permanentne svietiaci transflektívny LCD displej. Oproti tomu Forerunner 265 vsadil na technológiu AMOLED.

Medzi najväčšie výhody transflektívneho LCD displeja patrí, že nikdy nezhasína a nie je treba ho rozsvecovať (iba prísvietiť, pokiaľ ste zrovna v tme). Okrem toho je schopný využívať slnečné lúče na vlastné presvietenie, takže čím viac svetla na tento displej svieti, tým jasnejšie žiari.

Oproti tomu AMOLED displej zhasína, keďže je jeho prevádzka omnoho náročnejšia a permanentné rozsvietenie rapídne uberá percentá batérie (preto doporučujem nenastavovať režim permanentného rozsvietenia). Čo ale za väčšiu náročnosť displeja dostanete? Omnoho kontrastnejší displej so sýtymi farbami, rýchlejšiu obnovovaciu frekvenciu, čo vedie k omnoho plynulejšiemu ovládaniu a lepšie používateľské skúsenosti.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Forerunner 265 (vlevo) a Forerunner 255 (vpravo).Forerunner 265 (vľavo) a Forerunner 255 (vpravo).

Keď sa pozriete na fotku vyššie, je zjavné, že transflektívny LCD (vpravo) je tak trochu z čias stredoveku. Vidíte jednotlivé pixely, farby sú mdlé... Všetko to je ale schválne na zachovanie čo najdlhšej výdrže batérie. Oproti tomu AMOLED displej (vľavo) má krásne farby, krajšiu grafiku... Ale proste zhasína.

Osobne mi kedysi AMOLED displeje prekážali práve kvôli zhasínaniu, ale hodinky majú senzory, ktoré reagujú na pohyb ruky a poznajú, keď sa na nich chcete pozrieť. Kedysi táto funkcia bola nespoľahlivá, ale dnes už pracuje krásne.

AMOLED displeje boli pre športovca nepoužiteľné, pretože na priamejšom slnku nešlo na hodinkách nič prečítať. Dnes už je podsvietenie tak silné, že nemám absolútne žiadny problém.

Hoci je LCD praktické, dávam ako víťaza AMOLED displej, ktorý proste vyzerá ako z tohto storočia. Garmin si mohol dovoliť lepšie používateľské prostredie s peknými animáciami, pohyb hodinkami je plynulejší a celkovo... Je to proste lepšie.

Senzorová výbava

Z hľadiska senzorov nenájdete žiadny rozdiel. Oboje hodinky majú akcelerometer, barometer, kompas, gyroskop, teplomer, pulzný oxymeter, snímač tepovej frekvencie a GPS prijímač. Jediným rozdielom je senzor okolitého svetla, ktorý má Forerunner 265 a vďaka nemu si hodinky samy regulujú jas podľa potreby.

Výdrž batérie

V tomto prípade neexistuje nič lepšie než tabuľka.


Forerunner 255S Music
Forerunner 265S
Forerunner 255 Music Forerunner 265
V režime smartwatch 12 dní
15 dní
14 dní 13 dní
Príjem signálu GPS 26 hod.
24 hod.
30 hod. 20 hod.
SatIQ (automatický výber)
?
18 hod.
? 16 hod.
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency) 13 hod.
15 hod.
16 hod. 14 hod.
Príjem všetkých satelitov + hudba ?
6 hod.
? 7 hod.

Jediná škoda modelu Forerunner 265 je to, že používateľovi neponúkne režim v ktorom by mohol mať aspoň 24 hodín snímania GPS (Forerunner 265S to zvláda s odrenými ušami), čo je škoda, pretože nezvládnu napríklad Iron Mana alebo 24hodinovku.

U všetkých smart hodiniek sa výdrž batérie ešte odvíja od množstva športových aktivít s príjmom signálu GPS a početnosti používania, ktorá má najväčší vplyv práve u AMOLED technológie. Za víťaža ale považujem Forerunner 255, pretože proste a jednoducho vydrží dlhšie.

Lifestylové a smart funkcie

Pravdu povediac, nebudem vás zdržovať, v lifestylových a smart funkciách nie sú žiadne rozdiely. Možno len to, že nám zanikla verzia Music a vo Forerunner 265 sú teraz všetky varianty s hudobným prehrávačom. To je trochu škoda, pre používateľov, ktorí nevyužijú hudobný prehrávač a zbytočne za neho budú musieť priplácať.

Keď už je reč o hudobnom prehrávači, tak ľahkú výhodu má Forerunner 265 v tom, že má dvojnásobné úložisko. Staršia generácia má 4 GB, novšia 8 GB.

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie
19.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie lifestylové funkcie

Hoci sú rozdiely minimálne, bodík smeruje k Forerunneru 265.

Športové funkcie

Najzásadnejší rozdiel je rozhodne funkcia Pripravenosť k tréningu a meranie dynamiky behu zo zápästia, čo sú funkcie, ktoré má Forerunner 265 a FR 255 nie.

Pripravenosť k tréningu berie do úvahy vašu históriu spánku, posledný spánok, históriu stresu, tréningovú záťaž za posledný týždeň a vyváženosť variability srdečného tepu. Zo všetkých týchto premenných "vypľuje" jedno číslo na stupnici od 0 do 100, ktoré hovorí, ako veľmi ste pripravení na tréning.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Zdá sa mi to veľmi smerodajné ako pre začiatočníka, tak aj pre vrcholového športovca.

Na inej úrovni je aj Forerunner 265, čo sa týka merania "zo zápästia". Forerunnery 255 sú schopné merať dynamiku behu a výkon, ale iba s príslušenstvom (pod či hrudný pás). Forerunner 265 to zvláda sám o sebe bez akéhokoľvek príslušenstva.

VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)
5.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)

Inak medzi hodinkami zo športového hľadiska nie sú žiadne rozdiely. Víťazstvo v tejto kategórii si odnáša opäť Forerunner 265.

Zhrnutie

Víťaz je jasný – Forerunner 265. Bolo to ale dopredu jasné. Predsa len, malo by zo strany Garminu zmysel vydávať nový model, pokiaľ by nebol lepší?

Rozhodujúca je ale cena. Forerunner 265 sa predáva s o niekoľko stoviek vyššou cenovkou a je len na vás, či ste ochotní si priplatiť (dáme si to v kocke) za:

  • trochu lepší dizajn (čo je dosť subjektívne),
  • lepší displej,
  • prepracovanejšie a svižnejšie používateľské prostredie,
  • väčšie úložisko,
  • pripravenosť k tréningu,
  • meranie dynamiky behu zo zápästia.

Zároveň sa musíte uspokojiť s trochu kratšou výdržou batérie, ale to je daň, ktorú musí zaplatiť každý používateľ zariadenia s AMOLED displejom.

Nestojí vám to za to? Bežte do Forerunneru 255, je to výborný prístroj. Stojí? Bežte do Forerunner 265, budete mať radosť.

A čo si o týchto dvoch modeloch myslíte vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Monikapred 405 dňami, reagovať
Ak sa to tak vezme, tak ta cena nie je zasa az taka vysoka, kedze pri 255 by ste si tak ci tak museli zaplatit za pod alebo hrudny pas a tu je plus k tomu aj krajsi displej a aj prehravac, ktory ja osobne nevyuzijem ale vela z nas asi ano.....:)

Hodinky zmienené v článku