» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 26.7.2022 | 4 MIN

Dva modely z radu Forerunner, ktoré svojou cenovkou nepresahujú 450 eur – Forerunner 55 a Forerunner 255. Ako obstoja proti sebe a oplatí sa priplatiť za Forerunner 255? To si povieme v tomto článku.

Síce sa jedná o dva modely s cenovkou pod 450 eur, musím hneď na začiatku článku povedať, že Forerunner 55 stojí polovicu toho, čo Forerunner 255. V niektorých aspektoch sa teda tento súboj nedá považovať za rovnocenný, ale dosť možno vám práve tieto aspekty neprídu dôležité a zistíte, že vám bohate bude stačiť Forerunner 55. Alebo naopak zistíte, že potrebujete presne to, čo Forerunner 55 nemá.

Poďme si to teda rozobrať v niekoľkých kategóriách.

Garmin Forerunner 55 recenzia – Lacná a dobrá voľba pre začínajúceho športovca
15.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 55 recenzia – Lacná a dobrá voľba pre začínajúceho športovca

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Dizajn

Na prvý pohľad sa jednotlivé Forerunnery (FR) môžu zdať ako jedny a tie isté hodinky, ale pri bližšom pohľade narazíte na rozdiely. Asi najväčším je to, že FR 255 sa robí v dvoch priemeroch puzdra – 41 a 46 mm.

Premýšľal som nad tým, prečo vlastne Forerunner 255 vyzerá o chlp lepšie a potom mi došlo, že má o niečo dlhšie nožičky medzi ktorými je usadený remienok a hodinky potom nevyzerajú "až tak veľmi oválne".

Oproti tomu FR 55 má kratšie nožičky a nemá čiarkovanie na lunete, ktoré FR 255 dodáva šmrnc.

170,00 € skladom

Zároveň sa mi páči, že Forerunner 255 má kovové tlačidlá. Aj remienok má podľa mňa takú "lepšejšiu" štruktúru.

Displej

Tak tu je obrovský rozdiel. Vážne.

Forerunner 55 používa archaický displej s rozlíšením 208 x 208 pixelov (veľkosť 1,04"). Len okom ste schopní rozoznať jednotlivé pixely. Kocka vedľa kocky.

Displej Forerunneru 55Displej Forerunneru 55

Nevravím, že displej Forerunneru 255 je perfektný, ale rozhodne sú obrysy jednotlivých písmen a čísel ostrejšie. Hovorí za to aj vyššie rozlíšenie 260 x 260 pixelov (veľkosť 1,3").

Displej Forerunneru 255

Z estetického hľadiska nahráva do kariet Forerunneru 255 aj to, že má menší čierny krúžok okolo displeja.

Senzory

Tu dostáva Forerunner 55 ťažko na zadok.

Forerunner 255 má akcelerometer, barometer, GPS, gyroskop, kompas, pulzný oxymeter, snímač tepovej frekvencie a teplomer.

Oproti tomu Forerunner 55 má iba akcelerometer, GPS a snímač tepovej frekvencie.

To znamená, že Forerunner 255 pomocou gyroskopu dokáže detekovať plavecký štýl, ukáže vám svetové strany, pomocou barometra zmeria tlak vzduchu, upozorní na búrku, v reálnom čase vypočíta zmenu nadmorskej výšky a počas aktivity meria teplotu. Toto všetko Forerunner 55 proste nedokáže.

Okrem kvantitatívneho hľadiska víťazí Forerunner 255 aj v tom kvalitatívnom. Používa totiž novší snímač tepovej frekvencie (Elevate 4) a ten meria naozaj o dosť lepšie než minulá generácia, ktorú nájdeme na Forerunneri 55.

Rovnaká pesnička je aj GPS, pretože Forerunner 255 podporuje multifrekvenčný príjem GPS (to zvyšuje presnosť). A je to naozaj dosť poznať na kvalite výkresu trasy a meraní vzdialenosti a tempa.

Výdrž batérie

Opäť víťazná vlajka máva u Forerunneru 255.

Garmin Forerunner 255S
Garmin Forerunner 255 Garmin Forerunner 55
Režim smartwatch
12 dní
14 dní
14 dní
Všetky satelitné systémy 20 hod. 25 hod. X
Všetky satelitné systémy + viac pásiem
13 hod.
16 hod.
X
Iba GPS (+ Glonass / Galileo)
26 hod.
30 hod.
20 hod.

V bežnom režime smartwatchu je súboj síce vyrovnaný, ale akonáhle aktivujete GPS, Forerunner 55 dostane na frak.

Lifestylové funkcie

Oboje Forerunnery merajú vlastne úplně to isté – kroky, kalórie, nabitie tela, spánok, stres, tepovku, okysličenie krvi... Taký ten štandardný balíček.

Jediným rozdielom je nočné meranie variability srdečného tepu (VST), ktoré sa objavilo až vo Forerunneri 255. Na základe VST sme schopní odhadnúť napätie nášho tela a s tým spojenú správnu regeneráciu alebo naopak pretrénovanie.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Zároveň sa do Forerunneru 55 nedostala zdravotná snímka, ktorá vám počas 2 minút vypľuje dáta o tepe, jeho variabilite, okysličení krvi a frekvencii dýchania.

Na podobnej báze funguje aj ranný report, kedy vám Forerunnery 255 každý deň povedia, ako ste sa vyspali, aké udalosti vás čakajú, aký je stav vášho tréningu a aký tréning doporučujú a pridajú aj pocit pre povzbudenie. Toho sa ale opäť vo Forerunneri 55 nedočkáte.

Športové funkcie

Pre mňa je zásadným rozdielom, že Forerunnery 55 neodčítajú VO2 Max z trailového behu. Keďže často behám po horách, je to pre mňa celkom zásadná funkcia.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Zároveň tam nenájdete tréningové zaťaženie v jednotlivých zónach tepovej frekvencie a podľa toho odvodený stav tréningu, kedy vám hodinky povedia, či ste produktívny alebo sa napríklad zbytočne neprepínate.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Iba vo Forerunneri 255 nájdete multišportovú aktivitu. Nastavíte si niekoľko športov a v hodinkách si môžete aktivitu prepnúť manuálne alebo to hodinky dokážu aj automaticky.

Forerunner 55 bohužiaľ nemá ani žiadne navigačné funkcie. Do Forerunneru 255 si môžete nahrať GPX trasy, hodinky vykreslia krivku a budú vás upozorňovať na zmeny smeru. V rámci aktivity sa tiež môžete navigovať späť na počiatočnú pozíciu, kde ste aktivitu zahájili.

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

Zároveň Forerunner 55 nemá tak širokú podporu funkcií z externých snímačov. Pokiaľ máte pás s podporou bežeckých metrík, Forerunner 55 ich nevyužíva. Nespárujete ho ani s powermetrom, svetlom Varia či Strydom. To všetko Forerunner 255 dokáže.

Smart funkcie

Dva zásadné rozdiely – hudobný prehrávač a NFC platenie. To presne Forerunner 255 má a jeho nižší brat nie. NFC platenie nájdete vo všetkých verziách Forerunneru 255, hudobný prehrávač len vo verziách Music.

Zhrnutie

Áno, Forerunner 55 dostal na frak. Ale nemôžeme sa čudovať. Je to starší model, ktorý stojí skoro polovicu toho, čo jeho súper Forerunner 255. Zároveň si ale myslím, že Forerunner 255 nestojí tak veľa, že by bolelo si za neho priplatiť.

Takže zhrnutie je jasné. Chcete naozaj vybavené športové hodinky do 450 eur? Forerunner 255 je najlepšia voľba od Garminu. Chcete základné športové hodinky od Garminu s cenovkou do 200 eur? Forerunner 55.

Ja osobne by som išiel do Forerunneru 255, pretože v pomere cena / výkon sa jedná o súčasne najlepšie smart športové hodinky na trhu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku