» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 165

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 3.4.2024 | 6 MIN

Medzi týmito hodinkami je naozaj ťažké nájsť rozdiely a Forerunner 165 aj Forerunner 265 sú sakramentsky dobré hodinky s veľkým potenciálom. Tento súboj bude neľútostný.

Ľahké bežecké placky so skvelým, ak nie najlepším pomerom cena/výkon od spoločnosti Garmin. Čo majú tieto hodinky spoločné?

  • plastovú konštrukciu, ktorá sa prispôsobí každému zápästiu
  • skvele čitateľný displej AMOLED
  • dobrá výdrž batérie
  • presné snímače
  • športové zázemie spoločnosti Garmin
  • platba kartou a prehrávač hudby
A teraz prejdime k rozdielom!

Malý, veľký a prostredný

Ak si chcete vybrať z troch možností veľkosti puzdra, určite tu nájdete tú, ktorá vám bude vyhovovať. Veď Forerunner 265 sa dodáva v dvoch veľkostiach puzdra – 46 a 42 mm a FR 165 má univerzálny priemer 43 mm. Jeden z týchto milimetrov vám teda určite sadne. Či už ste dáma, corgi, chrt alebo dokonca dieťa.

Na oboch modeloch sa už prejavuje nový farebný smer Garmin, takže ani tu nie je núdza o farebnosť. Čo sa však týka samotného dizajnu, hodinky sú si veľmi podobné a okrem tlačidiel (FR 265 má kovové) a spomínaných farebných kombinácií nevidím žiadny rozdiel.

Ale nechám parametre prehľadne zoradené v tabuľke, aby ste videli, ako to leží a beží.

Forerunner 165
Garmin Forerunner 265S
Garmin Forerunner 265
Priemer puzdra 43 mm 42 mm 46 mm
Výška puzdra 12 mm 13 mm 13 mm
Šírka remienka 20 mm 18 mm 22 mm
Hmotnosť
39 g 39 g 47 g
Veľkosť displeja 1,2" 1,1" 1,3"
Rozlíšenie displeja 390 x 390 px 360 x 360 px 416 x 416

Z tabuľky vidíme, že najväčší rozdiel je v hmotnosti a displejoch, ktoré okomentujem nižšie. Určiť, ktorá plazma je krajšia, je tak trochu nemožné, takže výber radšej nechám na vás. Môžete si pokojne vybrať sami a/alebo napísať do komentárov.

AMOLED novým štandardom Forerunnerov

Ak ste si prečítali nadpis, tak buď jasáte, alebo nadávate. Nepoznám človeka, ktorý by bol tak trochu medzi tým. Pri Forerunneri číslovka "6" vždy znamená displej AMOLED, s ktorým sa stretnete v oboch hodinkách.

Displej Forerunner 165

Displej modelu Forerunner 165.

Nevidím však rozdiel v čitateľnosti ani v iných detailoch. Oba modely majú dokonca možnosť zväčšenia písma, čo sa môže hodiť, ak máte napríklad zhoršený zrak. Oba sa dajú veľmi dobre čítať aj na priamom slnečnom svetle.

Displej Forerunner 265S

Displej Forerunner 265S.

Keďže ide o športové hodinky, pravdepodobne vás zaujíma, koľko dátových polí sa zmestí na displej. V prípade modelu Forerunner 165 sa maximálny počet zastavil na čísle 4 a v prípade dvojšestky je to 8. Úprimne povedané, v prípade modelu FR 165 by som očakával aspoň šesť, ale museli to odlíšiť. Pre mňa je však počet políčok 4 ideálny a človek nemusí príliš hľadať. Pri AMOLED-e je však fakt, že na 6 by si človek mohol zvyknúť, pretože displeje na používateľa veľmi pekne kričia.

V prípade displeja opäť nevidím jednoznačného víťaza pri klasickom používaní. Ale na papieri je Forerunner 265 jednoznačne víťazom.

Senzorová výbava je rovnaká, ale

Okrem gyroskopu je senzorová výbava úplne rovnaká – akcelerometer, kompas, barometer, pulzný oxymeter, snímač tepu, teplomer a výškomer. A, samozrejme, GPS. Rozdiel pri GPS je v tom, že vyššie číslo má dvojpásmový príjem a nižšie číslo má len jednopásmový a všetky satelity. V skutočnosti však nevidím veľký rozdiel.

Snímač tepu na oboch hodinkách je Elevate 4, ktorý má celkovú výhodu, že sa na týchto hodinkách sníma dobre, pretože hodinky sú ľahké.

Čo je však celkovo najväčší rozdiel, je určite možnosť kalibrácie barometra, nastavenie rôznych widgetov a podobne.

Pozrime sa na výsledky GPS a srdcovej frekvencie. Práve v tomto bode prichádza prekvapenie. Presnosť merania tepu bola úžasná a GPS bolo úplne rovnaké. V prípade monitora tepovej frekvencie sa Forerunner 165 líšil v priemere o 0,45 úderu za minútu a Forerunner 265 sa líšil v priemere o 0,04 úderu za minútu, čo je naozaj neskutočné!

Takhle si představuji přesnost oproti hrudnímu pásu

Takto si predstavujem presnosť v porovnaní s hrudným pásom.

Aby som vás nepripravil o GPS, tu je záznam.

Paradoxně

Paradoxne, najmenej presné boli "Feny" ala Fenix 7X. Boli v zadnom tienenom vrecku.

Na papieri sú Forerunner 265 určite lepšie hodinky, ale v skutočnosti by som z celého srdca odporúčal Forerunner 165.

Batéria – Slušnosť v oboch prípadoch

Nič nevypovedá viac ako jednoduchá tabuľka.

Forerunner 165
Forerunner 265s
Forerunner 265
V režime inteligentných hodiniek
11 dní
15 dní (5 dní)
13 dní (5 dní)
Režim úspory energie
20 dní
-
-
Príjem signálu GPS
19 hod.
24 hod.
20 hod.
Príjem všetkých satelitov
17 h
-
-
Príjem všetkých satelitov (multifrekvencia)
-
15 h.
14 hod.
Príjem GPS + hudba
7 hodín
7,5 hod.
7 hod.

Všetky dôležité údaje si môžete prečítať z tabuľky. Ak ste zberač batérií, vezmite si menšiu edíciu FR 265S, ktorá jednoducho vydrží najdlhšie.

Zo strany Garminu mi príde zvláštne, že v hodinkách FR 265 a 265S ponúkajú režim úspory energie, ako aj možnosť prijímať všetky satelitné systémy naraz, ale nemajú to špecifikované podľa času. Režim úspory energie však napríklad pri modeli FR 265 hlási približne 22 dní na 65 % a všetky systémy hlásia 12 hodín na rovnakých percentách.

Veľmi ma prekvapil odhad v programe DC Rainmaker, ktorý vyhodnocuje, aké % batérie sa "spáli" za hodinu. A po Fenixoch boli najlepšie Forerunnery 165, ktoré spálili menej % ako vyššie 265.

Ale celkovo výdrž považujem za slušnú a dajú sa na ňom bežať aj dlhšie preteky.

Je vidieť, že sú to športové modely

Čo sa týka športovosti, pre bežných smrteľníkov majú oba modely relatívne všetko. Čo mi trochu chýba, sú určite akékoľvek zimné športy na modeli 165. Museli to rozlišovať, ale šetriť na tomto mi príde prinajmenšom zvláštne. Ďalšou zvláštnou vecou je pridanie ultrabehu k hodinkám, ktoré neudávajú ani 24 hodín. Ale to je to, čo ma na oboch modeloch zaujíma. Super vec je však trailový beh a všetky metriky s ním spojené.

Ak sa pýtate, čo dokáže z hľadiska bežeckých funkcií, tak okrem merania dynamiky behu zo zápästia dokáže všetko. Garmin si to necháva pre drahšie modely, počnúc práve FR 265. Ale napríklad výkon meraný vo wattoch nájdete aj na modeli 165, čo môže celkom uľahčiť prácu s tempom a vyhorením pri pretekoch a/alebo rýchlejších tréningoch.

V hodinkách po skončení aktivity potom na nižšom modeli nájdete čas zotavenia, svoj VO2 Max a predpoveď času na rôzne vzdialenosti. Tam potom športový základ končí a ak chcete tréningovú pripravenosť, jej stav a ďalšie hi-tech vychytávky, musíte sa posunúť o úroveň vyššie.

Na športovanie by som teda kvôli zimným športom uprednostnil model 265, ale aj tak je model 165 ideálnym partnerom takmer na každú príležitosť.

Zdravie je až na druhom mieste po športe

Aspoň pri týchto hodinkách. U vás by to malo byť presne naopak. Oboje hodinky vám však povedia to isté – koľko ste spali, ako dobre ste sa vyspali, zmerajú vám srdcovú frekvenciu, VST, pulzný oxymeter, ukážu vám vaše telesné nabitie od 0 do 100 (Body Battery) a dokonca aj základné informácie, ako sú kroky a ďalšie zábavné veci. Som rád, že asistenta spánku a zdriemnutia nájdete aj na slabšom modeli, ktorý s týmto vyrovnáva 265 úplne na 100 %.

Pri spánku ešte oceňujem, že Garmin už aj v základných líniách hodiniek umožňuje nastaviť režim spánku, takže si môžete nastaviť hodiny, kedy idete každý deň spať.

Inak tu už nie je veľmi čo vytknúť.

Chytré funkcie prekvapia

Stále čakáte, kde je háčik a čo Forerunneru 165 chýba? Určite nie inteligentné funkcie. Tu sa stretávame s takzvanou plnou paľbou športových modelov Garmin. To znamená, že v oboch zariadeniach nájdeme úložisko hudby (Sportify, Deezer, Amazon, všetko prémiové), navigáciu po krivke, platbu kartou a potom samozrejme počasie, notifikácie a ďalšie veci.

Čakal som, že slabší model nebude mať NFC platbu, ale Garmin prekvapil a keď bežíte na vlak alebo aj na chatu, môžete pohodlne platiť hodinkami.

Takže aj v rámci inteligentných funkcií je to len pozlátka.

Pri modeloch rozhoduje cena a počet športových aktivít

Toto testovanie sa mi skutočne páčilo. Dva modely, ktoré nestoja výplatu, nevážia takmer nič a sú nabité funkciami a slušnou výdržou batérie. Áno, Forerunner 265 má viac športových aktivít, viac možností nastavenia barometra a jeho widget, ale... Ja neviem. Widget barometra mi vôbec nechýba a zimné športové aktivity sa dajú nahradiť v aplikácii Connect IQ (zatiaľ jedna platená s názvom Fb3Skiing). Takže, stojí to za to?

Sú možno trochu dizajnovo prívetivejšie a majú väčší displej. V súčasnosti sa cenový rozdiel pohybuje okolo 100 eur. Za tieto peniaze môžete odletieť na Mallorku na sústredenie, kúpiť si nové topánky alebo nezištne potešiť manželku či niekoho z rodiny. Na papieri je víťazom Forerunner 265, ale v mojom srdci zvíťazil Garmin Forerunner 165.

A kto vyhral u vás?

Mohlo by vás to zaujímať:

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

Garmin Forerunner 165 predstavenie – To najlepšie pre menej náročného športovca
20.2.2024 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 165 predstavenie – To najlepšie pre menej náročného športovca

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku