» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 22.9.2023 | 5 MIN

Bezpochyby dva súčasne najlepšie modely z obľúbeného bežeckého radu od Garminu – Forerunner 265 a Forerunner 965. Pokiaľ týchto dvoch bežeckých titanov postavíme na štartovaciu čiaru, ktorý na tom bude lepšie?

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif
21.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif

Dizajn

Forerunner 265 (FR 265) má ľahkú výhodu v tom, že sa vyrába v dvoch veľkostiach puzdra – 42 a 46 mm. Oproti Forerunneru 965 (FR 965), ktorý so svojim 47milimetrovým puzdrom nemusí sadnúť úplne každému. Minimálne muži s útlym zápästím a ženy môžu mať problém.

Ďalším hľadiskom sú farebné varianty. FR 965 sa dočkal trošku prízemnejších farieb a u FR 265 si dizajnéri trochu vyhodili z kopýtka. Aby som ale povedal pravdu, najviac sa mi zo všetkých farebných kombinácií oboch modelov páčia FR 965 s čiernym puzdrom na žltom remienku.

FR 965 si ma ale získavajú hlavne tým, že majú titánovú lunetu, ktorá na mňa pôsobí trochu exkluzívnejším dojmom než tá plastová na FR 265.

S kovovou lunetou hodinky trošku získali na váhe, ale nie nijak rapídne. Je to hlavne vďaka tomu, že luneta je titánová, pretože oceľ by na váhe pridala o niečo podstatnejšie. Každopádne si stojím za tým, že kovová časť každým hodinkám dodá šmrnc a je to dôvod, prečo je rad Fenix tým najobľúbenejším. Kovová luneta bola často dôvod, prečo niekto nechcel Forerunner 955, ale radšej siahol po Fenixe 7. Teraz už sa titán zapracoval aj do radu Forerunner (úplne prvýkrát) a myslím, že sa tým dosť otvára cieľovka.

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Forerunner 965 má tiež o niečo kvalitnejšie sklo Corning Gorilla Glass DX a FR 265 sa dočkal Corning Gorilla Glass 3. Medzi týmito sklami je ten rozdiel, že DX má úpravu na zlepšenie optických vlastností, kedy sklo nemá toľko odleskov, čo sa môže hodiť. Oba modely majú totožnú vodeodolnosť 50 metrov.

FR 265 má systém upnutia remienka Quick release a FR 965 zasa upnutie skrutkami, čo je považované za odolnejší systém uchytenia, ale Quick release je rýchlovýmenný systém.

A kto je víťaz? Hoci má FR 265 dve veľkosti puzdra a trochu viac farbičiek, musím to dať FR 965. Dizajn tohto modelu pôsobí o niečo dospelejšie a kov mu celkovo dodáva šmrnc a istý pocit, že sa jedná o odolný prístroj.

Displej

Oba modely vynikajú tým, že sa jedná o prvé modely z radu Forerunner, ktoré použili technológiu AMOLED displeja. Doteraz sa z praktických dôvodov používal transflektívny LCD displej, ktorý permanentne svietil a využíval slnečné lúče k vlastnému presvieteniu. Bohužiaľ bol ale mdlý a nekontrastný, čo v 21. storočí, kedy sa na UX (user experience) kladie čím ďalej väčší dôraz, nedáva moc zmysel.

Bolo teda treba siahnuť po lepšom displeji, ktorý síce zhasína, ale má omnoho lepšiu odozvu, vyššie rozlíšenie, kontrast... Proste raketa.

FR 265 používa u väčšej verzie displej s veľkosťou 1,3" a rozlíšenie 416 x 416 px, menšia verzia má veľkosť 1,1" a rozlíšenie 360 x 360 px.

FR 965 má displej s veľkosťou 1,4" s rozlíšením 454 x 454 px.

Pravdu povediac, medzi displejmi nie je, okrem veľkosti a k tomu ekvivalentného rozlíšenia, žiadny rozdiel. Ako by sa povedalo ľudovejšie, je to plichta.

Senzory

Budem sa opakovať, ale opäť plichta. Oboje hodinky majú úplne totožnú výbavu, ktorá má akcelerometer, barometer, GPS prijímač (s multifrekvenčným príjmom), kompas, gyroskop, teplomer, snímač tepovej frekvencie a pulzný oxymeter.

Výdrž batérie

V tejto časti nemôže byť nič lepšie než tabuľka:


Forerunner 265S
Forerunner 265 Forerunner 965
V režime smartwatch 15 dní
13 dní 23 dní
Príjem signálu GPS 24 hod.
20 hod. 31 hod.
SatIQ (automatický výber)
18 hod.
16 hod. 22 hod.
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency) 15 hod.
14 hod. 19 hod.
Príjem všetkých satelitov + hudba 6 hod.
7 hod. 8,5 hod.

Je pravdepobdobné, že hodinky s väčším puzdrom majú dlhšiu výdrž batérie a z toho práve Forerunner 955 v tomto súboji ťaží. Je trochu paradox, že menšia verzia FR 265 má dlhšiu výdrž batérie, ale pravdepodobne to bude kvôli menšiemu displeju a teda trochu väčšej úspore.

Forerunner 965 vydrží slušnú dobu na GPS, ale nestačí rovnako veľkému Epixu 2, čo je trochu zvláštne. Ďalšia zvláštna vec je, že Epix 2 síce vydrží dlhšie s aktívnou GPS, ale Forerunner 965 víťazí v režime smartwatch.

Keby sme to vzali úplne polopatisticky, víťazí Forerunner 965, pretože vydrží dlhšie vo všetkých režimoch.

Lifestylové a smart funkcie

Čo sa týka tohto typu funkcií, medzi modelmi nie sú vlastne žiadne rozdiely.

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie
19.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie lifestylové funkcie

Pokiaľ zabrdneme do úplných detailov, FR 965 má štyrikrát väčšie úložisko (32 GB) oproti obom verziám FR 265 (8 GB). Teoreticky vzaté sa vám teda do FR 965 zmestí štyrikrát viac MP3 skladieb.

Keď nepoznáte všetky smart a lifestylové funkcie v oboch modeloch, doporučujem prečítať recenzie, ktoré nájdete na začiatku článku.

To by malo byť všetko. Hoci je to o chlp, vďaka úložisku sa víťazom stáva opäť Forerunner 965.

Športové funkcie

Celkom úprimne, sú športové zákutia hodiniek v ktorých FR 965 absolútne prevažuje nad FR 265. Pre niekoho sa ale môže jednať o veľmi špecifické funkcie, ktoré nevyužije.

FR 265 napríklad nemá vôbec žiadnu podporu golfových funkcií. Nenájdeme tam teda golfové ihriská, nemáte tam digitálnu skórekartu, meranie vzdialenosti úderu a množstvo ďalších golfových funkcií, ktoré má práve FR 965.

To isté sú aj topografické mapy, ktoré nájdete iba v FR 965. Mapový podklad môže byť lepší pre orientáciu v teréne, kedy vidíte všetky križovatky, vrstevnice, prírodné prvky, farby cestičiek ai. Oproti tomu FR 265 ponúka iba navigáciu po slepej mape, kedy vám hodinky naznačujú smer a sú schopné zobraziť, ako je to ďaleko do ďalšej zmeny smeru. Pre väčšinu ľudí je to úplne dostačujúce, ale samozrejme, mapové podklady to neprekoná.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod
22.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod

Pokiaľ zamierime do cyklistiky, FR 265 nemá meranie plynulosti jazdy a skokov (MTB Grit & Flow).

Keď sa zameriame na bežecké funkcie (čo cieľovku ForeRUNNERov asi bude zaujímať najviac), medzi hodinkami nie sú nijak výrazné rozdiely. Oba modely majú kľúčové funkcie ako stav tréningu, tréningové zaťaženie, pripravenosť k tréningu, denné tréningové doporučenie, odpočet doby regenerácie či nočné meranie variability srdečného tepu.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Keď zabrdneme do detailov, FR 265 nemá výškovú a teplotnú aklimatizáciu, live segmenty (kvôli chýbajúcej mape) a Real Time Stamina, čo je funkcia, ktorá odčíta vašu budúcu výdrž pri aktuálnom úsilí. Pokiaľ teda vybehnete, hodinky určia vaše úsilie a sú schopné odhadnúť, koľko kilometrov alebo ako dlho ste schopní takto vydržať.

Víťaz? Forerunner 965.

Zhrnutie

Áno, je to jasné, že víťaz je Forerunner 965. Dávalo by zmysel, keby Garmin ponúkal lacnejšie smart hodinky, ktoré sú lepšie než tie drahšie? To by nebola moc dobrá obchodná stratégia.

Otázkou ale je, potrebujete dlhšiu výdrž batérie, mapové poklady a špecifické športové funkcie, ktoré má Forerunner 965 nad rámec? Ak áno, rozhodnutie je jednoduché. Pokiaľ nie, môžem vrelo doporučiť Forerunner 265.

Osobne si ale myslím, že sú dve skupiny ľudí. Prvá siahne po Forerunner 265, pretože v pomere cena / výkon je to výborný model a ponúka funkcie s ktorými si vystačí väčšina bežeckých smrteľníkov. Tá druhá skupina bude potrebovať čo najdlhšiu výdrž batérie, pretože sa účastní dlhých pretekov alebo... Proste chcú tú titánovú lunetu, ktorá hodinkám dodáva šmrnc. A nevidím na tom nič zlé.

A po ktorom modeli by ste siahli vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku