» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 745 vs. Garmin Forerunner 255

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 6.9.2022 | 5 MIN

Pre veľa ľudí bude toto súboj na ktorý čakali. Starý versus nový alebo "mladá generácia" dáva zabrať tej starej. Má ešte cenu si kúpiť Forerunner 745 po drtivom nástupe Forerunneru 255?

Súboj dvoch profi bežcov odštartujeme tým, že sa mrkneme na spoločné črty hodiniek. A vy, pokiaľ ste nečítali recenzie týchto dvoch modelov, najprv by som doporučoval pozrieť sa práve na nich.

Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy
30.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

A teraz tie spoločné črty:

  • Celoplastové puzdro
  • Nízka váha
  • Vysoká presnosť
  • Stvorené pre výkon

Novinky u Garmin Forerunner 255:

  • Väčší displej
  • Nový snímač tepovej frekvencie
  • Nový snímač GPS s Multi-GNSS
  • Nové bežecké a fitness funkcie

A teraz tá hlavná otázka? Oplatí sa vôbec robiť súboj alebo je výsledok jasný? To sa dozviete nižšie.

Plast kam sa pozrieš

Asi nikto by nepovedal o oboch modeloch: "Teda, to sú krásky! Tie si vezmem, keď sa budem ženiť / vydávať." A ja sa úprimne nedivím. Funkčnosť je rozhodne nadradená dizajnu, takže žiadna veľká šupa to nie je. Veľkostne je to skoro remíza. Dvapäťpäťky sú o niečo väčšie, ale nie je to žiadna dráma.

Spona je titánová, čo je jedna z mála kovových častí. Ďalšou kovovou časťou sú tlačidlá, ktoré sú zdrsnené, aby nekĺzali a pri modeli 745 je na nich ešte vygravírované základné nastavenie. FR 745 je so svojou váhou 47 g o 2 gramy ľahší než mladší nástupca.

Hoci vám to nemusí pripadať ako rozdiel, starší model má remienok "na pevno" a FR 255 má Quick Release. Vďaka pevnému uchyteniu (pánt vytiahnete z remienka) ale môžete používať Quick Fit uchytenie z "fenixovského" remienka, čo je malá výhoda.

Po dizajnovej stránke je to čisto na vás, na ktorý z plasťákov si skôr zvyknete.:-)

O chlp lepší displej

Ako už to tak býva, všetko rastie a zväčšuje sa. O displeji hodiniek Garmin Forerunner 255 to platí rovnako. Hodinky majú displej s veľkosťou 1,3" s rozlíšením 260 x 260 pixelov. Sedemštyripäťky majú displej s veľkosťou 1,2" s rozlíšením 240 x 240. Asi si vravíte, že to nie je taká hrôza tých pár pixelov, ale naozaj, je to poznať. Oba modely inak používajú transflektívny LCD displej vyznačujúci sa výbornou čitateľnosťou na priamom slnku a trvalým rozsvietením.

Rozdiel potom uvidíte aj v monitoringu športov, pretože 745tky dokážu zobraziť "iba" 6 dátových polí, kým model 255 môže mať až 8 dátových polí. Píšem slovo "iba", pretože je to nejaké maximum, ktoré používa len hŕstka ľudí. Väčšina "normálnych" pre väčšiu prehľadnosť používa okolo 4 dátových polí.

Senzorová remíza s výhodou FR255

Pokiaľ ste čítali nadpis, určite ste zaznamenali náznak nelogického slovného spojenia. Oba modely majú zhodnú senzorovú výbavu, avšak novinka tohto roku je osadená novým typom snímača tepovej frekvencie a tiež multifrekvenčnou GPSkou, ktorá je, rovnako ako tepák, o dosť presnejšia.

Hoci sme brali, že Forerunnery 745 sú tie najpresnejšie, s príchodom viacpásmovej GNSS sa misky váh preklopili na stranu nového kúska. Pri všelijakom testovaní bolo vidieť, že sedemštyripäťky už proste nestíhali. Nie, že by to bolo nejak strašné, ale novinka si vie lepšie poradiť ako v meste, tak v lese.

Čo sa tepovky týka, stále si stojím za tým, že najlepší je hruďák. Keby som sa mal ale prikloniť k nejakému modelu, tak to bude tohtoročná novinka. Hodinky rýchlejšie reagujú na zmeny a naozaj sú o niečo presnejšie.

U batérie sa nemáme o čom baviť

Starší model Forerunner 745 bol nabúchaný model, ktorý vedel takmer všetko. Len tomu bohužiaľ inžinieri z Garminu neprispôsobili baterku. U nového modelu sa snažili o nápravu. A podarilo sa im to.

Garmin Forerunner 745 Garmin Forerunner 255
Režim smart hodiniek
7 dní
14 dní
Úsporný režim
X X
GPS 16 hod
30 hod
Všetky navigačné systémy
X 25 hod
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem
X 16 hod
GPS + Hudba 6 hod 7 hod
UltraTrac 21 hod 54 hod

Všimli ste si to tiež? Pokiaľ zapnete Multi-GNSS na FR 255, dostanete sa na rovnaký čas, ako by ste pustili obyčajnú GPS na Forerunneri 745. Je to náhoda, alebo tým chcel Garmin niečo povedať? No, jednoznačne je vidieť, že si nový model ten starý natrel na chleba. Vo všetkých smeroch. Jediné, kde sa dá polemizovať o remíze je GPS + hudba.

Bežecké hodinky "Pre bežca"

Nové hodinky, nové fíčury, to je jasné. Niektoré sú super, ako napríklad lepší widget tréningového statusu, a niektoré ako svalová mapa alebo animované cvičenia sú... No rozhodnite sa sami.

Veľmi sa mi páči Race wigdet, kedy si môžete naplánovať sezónu a podľa toho vám Garmin upravuje tréningy. A na niektorých weboch už je napísané, že by mali hodinky dostať aj funkcie z nového modelu Garmin Enduro 2, na ktoré už bohužiaľ starší model nedosiahne.

Forerunnery 745 dostali aspoň v poslednom update funkciu Run / Walk / Stand, ktorá vám po tréningu vyhodnotí, koľko ste toho odbehli, odchodili a odstáli.

Čo v oboch hodinkách nechýba, je napríklad VO2 Max z trailového behu, barometer pre zaznamenávanie výšky, tréningové doporučenie a napríklad záťaž. Oba modely sú stavané pre maximálny výkon a preto pre športové aktivity neurobíte chybu ani s jedným z nich.

A Forunner 745 naviac prihadzuje ešte Strava a Garmin Live segmenty, ktoré nový model zatiaľ nevie.

Mudrlanti sú obaja rovnakí

Ani v jednom zo zariadení nechýba základné smart vybavenie od Garminu, predstavujúce notifikácie, NFC platenie, hudbu priamo v hodinkách (obaja 500 skladieb alebo streamovacie služby) a napríklad rýchle odpovede. V tomto odvetví si oba modely zaslúžia potlesk, pretože sú na rovnakej úrovni ako napríklad Garmin Fenix 6. Mapové podklady síce chýbajú v oboch kúskoch, ale zato navigáciu po krivke tam nájdete a s ňou aj napríklad funkciu PacePro alebo ClimbPro.

Fitness funkcie v čele s VST

U fitness funkcií je o víťazovi jasné už dopredu. Variabilita srdečného tepu je dôležitá hodnota, ktorá vám o vašom zdraví dokáže povedať veľa. Či prichádza choroba, ste unavení alebo pretrénovaní... Je to naozaj dôležitá hodnota a bohužiaľ, Forerunner 745 s ňou pracovať nevie. Forerunner 255 pracuje s touto hodnotou výborne a dokáže ju merať celú noc a podľa toho usúdiť, ako na tom ste.

Okrem VST a snímky zdravia sú funkcie ale totožné a základ v podobe krokov, stresu, tepovky cez deň aj noc, merania spánku a ďalších x vychytávok tu nájdete.

Má ešte cenu kúpiť Forerunner 745

Z celého srdca a úplne úprimne... Nie, Forerunner 745 už bohužiaľ nemá cenu kupovať. Ceny oboch modelov sú veľmi podobné, a tak sa neoplatí ísť do "horšieho" modelu za nižšiu cenu. Zámerne píšem úvodzovky, pretože hodinky majú stále čo ponúknuť, čo sa športu a funkcií týka, ale v tomto súboji je jasným víťazom Forerunner 255 so svojou výdržou batérie, funkciami a ďalšími fíčurami ako napríklad nový snímač tepovky alebo Multi-GNSS.

Papierovým víťazom je, ako už som vyššie písal, Forerunner 255 a pre mňa je nový model tiež víťazom. Keby som si mal teraz kúpiť multišportové hodinky do 400 eur, určite padne voľba na Forerunner 255, ktorý je vo všetkých smeroch dostačujúci na takmer akúkoľvek aktivitu od triatlonu až po ultratraily. Najviac na ňom oceňujem navigáciu, platbu kartou nové fitness funkcie a hlavne obrovskú výdrž batérie.

Čo si myslíte o týchto modeloch vy?

Mohlo by vás zaujímať:

SÚBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255
26.7.2022 - Dominik Hok
SÚBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

SÚBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Garmin Forerunner 955
17.6.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Garmin Forerunner 955

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku