» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Venu SQ vs. Venu SQ 2 – Dve generácie hrán

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 13.12.2022 | 5 MIN

Pokiaľ nebudeme brať do úvahy detské hodinky od Garminu, tak sú smartwatche Venu SQ a Venu SQ 2 jediné hranaté hodinky v ponuke tejto značky. A dnes sa pozrieme, kam sa nové esqéčka posunuli.

Áno, prvá generácia Venu SQ vyšla v roku 2020 a bol z nej celkom hit vďaka nízkej cenovke a naozaj slušnej výbave. Druhá generácia z roku 2022 má cenovku o niečo vyššie, ale niet sa čo diviť. Úmerne k cenovke sa zlepšila aj výbava. Najskôr sa mrkneme na najväčšie rozdiely a potom si k tomu povieme niečo viac.

Čo má naviac Venu SQ 2 oproti svojmu predchodcovi:

  • Nová technológia displeja
  • Nový snímač tepovej frekvencie a GPS
  • Vylepšený interface hodiniek
  • Predĺžená výdrž batérie
  • Nové funkcie

Čo naopak zostalo:

  • Hrany, kam sa pozrieš
  • Mestský podtón hodiniek
  • Dva varianty – s hudbou a bez
  • Veľká škála farieb

Žiadna dizajnová zmena

Pokiaľ si dáte obe generácie vedľa seba a nepoznáte farebné kombinácie, nebudete vedieť, ktorá je nová a ktorá tá staršia. Na puzdre sa absolútne nič nezmenilo. A keď vravím nič, myslím nič. Ok, nejaký mudrlant by mohol povedať, že na čiernej "lunete" okolo displeja už nie je logo Garminu, ale sú tam len indexy.

Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin
22.2.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin

Puzdro zostalo veľkostne rovnaké – 40,6 x 37 x 11,1 mm, tvorené kombináciou plastového základu, hliníkovej lunety a dvoch tlačidiel na pravom boku. Dokonca aj váha zostala rovnaká a zastavila sa na 38 gramoch, čo znamená, že hodinky proste a jednoducho na ruke necítite.

Garmin Venu Sq 2 recenzia - Hrany s poriadnou výdržou batérie
7.9.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu Sq 2 recenzia - Hrany s poriadnou výdržou batérie

Mierna zmena teda nastala iba vo farebných kombináciách. Staršia generácia má 4 varianty s označením "Music" a 3 varianty bez hudobného prehrávača. Nová to má potom vyváženejšie, kedy varianty sú v pomere 3:3. Z nových sa mi najviac páči farba s označením Melatic Mint/Cool Mint, ktorá sa mi zdá "fresh".

Zvoliť víťaza tejto kategórie bohužiaľ nemôžem. Puzdro je rovnaké, a tak je len na vás, aká farebná kombinácia sa vám páči viac.

LCD / AMOLED

Garmin urobil správne a vymenil už archaický LCD displej za moderný AMOLED a je to poznať. Hodinky "prezreli" a displej je kontrastnejší a čo si budeme, je aj krajší a kvalitnejší. Na staršom modeli sa stávalo, že vonku na priamom slnku nebolo moc vidieť. U nových dvojok sa mi to po dobu testovania nikdy nestalo.

Displej u první generace Venu SQLCD u prvej generácie Venu SQ

Číslami sa dvojky tiež posunuli, kedy majú displej s veľkosťou 1,41" a rozlíšenie 320 x 360 pixelov. Stará generácia má potom displej s veľkosťou 1,3" s rozlíšením 240 x 240 pixelov. Sklíčko zostalo rovnaké – Corning Gorilla Glass 3, na ktoré by som radšej nalepil ochrannú fóliu.

AMOLED je prostě hezčíAMOLED je proste krajší

Čo sa týka displeja, víťaz je asi jasný... EsQé 2.

Senzorová výbava zostala rovnaká, ale..

Keď mrknete na stránky výrobcu a dáte hodinky do porovnávača, zistíte, že senzorová výbava zostala rovnaká. Sú tu dve ale. Rovnaký zostal akcelerometer, kompas, pulzný oxymeter a senzor pre korekciu jasu.

Novinkou je potom senzor tepovej frekvencie Elevate 4 a tiež GPSka, ktorá dokáže snímať všetky satelity naraz. Oba senzory sľubujú spresnenie tréningových a zdravotných dát a tento sľub sa im darí splniť.

Ale predsa len, keďže sú hodinky naozaj ľahké, ani stará generácia nemala problém s tepovkou a GPSkou.

Aj túto kategóriu vyhral nový rad SQ 2.

Naozajstným prvkom pre rozhodnutie je výdrž

Stále si myslím, že hodinky Garmin Venu SQ majú cenu, aj keď majú zastaralé senzory alebo horší displej. Len je treba rátať s vyššou početnosťou nabíjania.

No, pre väčšiu prehľadnosť prikladám tabuľku.

Garmin Venu SQ
Garmin Venu SQ 2
Režim smart hodiniek
6 dní
11 dní

Úsporný režim

-
12 dní
GPS 14h
26h

GPS + Hudba

h 7h (všetky navigačné systémy)
Všetky navigačné systémy - 20h

Podľa tabuľky už je víťaz tejto kategórie jasne vidieť. Hodinky Venu SQ 2 dotiahli výdržou batérie svojho okrúhleho brata – Garmin Venu 2 či Venu 2 Plus.

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Mestská športová klasika

U športových funkcií je to remíza. Nie je tu moc čo rozoberať. Rovnaké športové funkcie ako u všetkých hodiniek mestských radov Garmin. Žiadny trailový beh, žiadna turistika a jediný rozdiel v športových aktivitách je ten, že nové hodinky dostali aktivitu Disk Golf.

Hodinky vám inak zmerajú dostatočný základ v podobe zdolanej vzdialenosti, tempa, tepovky, času, kalórií a napríklad vášho VO2 Max, čo sa behu týka.

Druhá generace má trošku hezčí background výběru a pozastavení aktivity, co? :-)Druhá generácia má trošku krajší background výberu a pozastavenia aktivity, že? :-)

Bohužiaľ sa budete musieť zaobísť bez väčších športových funkcií, ktoré som rozpisoval už v inom článku.

Garmin – Mestské vs. športové modely hodiniek alebo čo získate a naopak stratíte
8.12.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin – Mestské vs. športové modely hodiniek alebo čo získate a naopak stratíte

Pribudla snímka zdravia a spánok

Ako skvelú vec beriem, že v dvojkách sa konečne môžete pozrieť na svoj spánok priamo v hodinkách. Nie, že by prvá generácia nevedela spánok merať, ale je to o dosť príjemnejšie sa mrknúť hneď po spánku v hodinkách než v aplikácii.

Ďalšia skvelá vec je snímka zdravia, ktorá okrem priemerných hodnôt tepovej frekvencie, Pulse Ox a dychu, dokáže aj variabilitu srdečného tepu, ktorá vám môže pomôcť zachytiť chorobu či ďalšie zdravotné problémy.

Základom ale zostávajú kroky, kalórie, stres, body battery a ďalšie známe funkcie Garminu.

U smart funkcií som čakal viac

Úprimne, vravel som si, že nové Venu 2 SQ budú vedieť telefonovať v dosahu telefónu, ako to vedia Venu 2 Plus. Ale, bohužiaľ. Nevedia.

Takže aj smart funkcie zostávajú rovnaké. Notifikácie, odpovede na notifikácie (iba Android), platba kartou, úložisko a streamovacie služby (verzia "Music"), budík, stopky a tým tak končíme. Nie je to vôbec zlé, pretože presne toto vedia aj najlepšie modely od Garminu, ale u mestských hodiniek som čakal vychytanejšie funkcie vo forme toho telefonovania alebo napríklad otvorenej odpovede na správu.

Záverečné zhodnotenie

Víťaz na body je určite jasný. Sú to hodinky Venu SQ 2. Majú lepší displej, baterku aj funkcie. Pokiaľ nie je problém si priplatiť za tento kúsok, rozhodne to stojí za to. Ale pre ľudí, ktorí chcú kvalitný prístroj a pritom nechcú dať veľa, možno za prvé smart hodinky, Venu SQ je stále skvelá voľba.

Venu SQ sú teraz dokonca jedny z najlacnejších, ak nie najlacnejšie hodinky na trhu, ktoré podporujú platenie skoro u všetkých bánk v republike. Majú všetky športové aj smart funkcie, ktoré človek potrebuje a v základe baterka tiež nie je taká hrozná.

A čo si myslíte vy? Stojí za to si priplatiť za väčšiu batériu a lepší displej?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku