» Blog » Garmin

SÚBOJ – Garmin Vívoactive 5 vs. Venu 3

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 9.1.2024 | 6 MIN | 3x komentár

Každý, kto očakával, že Vívoactive sa už nikdy nevráti, bol pravdepodobne na rovnakej lodi ako ja. Ale prekvapenie sa dostavilo – na trh si našiel cestu staronový Garmin Vívoactive 5, ktorý spolu s Garminom Venu 3 doplnil rad mestských hodiniek. Zvíťazí dedko v podobe Vívoactive alebo vnuk v podobe Venu?

Dva mestské modely vydané v rýchlom slede za sebou, ktoré prekvapili a trochu sklamali. Nebudem vám klamať, parametrovo je Venu 3 samozrejme lepší, ale sú chvíle, keď je Vívoactive praktickejší. A práve preto ich dnes postavíme proti sebe.

Čo majú spoločné?

  • Typický mestský vzhľad Garmin,
  • displej AMOLED,
  • slušnú výdrž batérie,
  • platbu kartou a hudobný prehrávač,
  • športové funkcie.

A teraz prejdime k všetkým rozdielom...

Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší
18.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší

Recenzia Garmin Vívoactive 5 - Vy jasáte, vaša peňaženka neplače
16.11.2023 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Vívoactive 5 - Vy jasáte, vaša peňaženka neplače

Design – nad jedným premýšľali až veľmi

Dizajn Garminu bol aj pri mestských hodinkách vždy trochu poznačený športovou dušou. Ak teda chcete čistokrvné inteligentné hodinky aj po vzhľadovej stránke, ani jeden z modelov nebude pre vás. Venu 3 je však pekne premyslený. Má dve možnosti puzdra – menšie (41 mm) a väčšie (45 mm), oceľové doplnky (luneta, tlačidlá), pekné farebné varianty a možnosť výberu prémiového modelu s koženým remienkom. Jednoducho radosť pohľadieť.

Pri modeli Vívoactive 5 sa viac dbalo na cenu materiálu, a preto je puzdro z 99 % plastové (vrátane pracky a tlačidiel) a jediným kovovým prvkom je luneta, ktorá je vyrobená z hliníka. Taktiež nemáme na výber z veľkostí puzdra a Garmin sa rozhodol pre univerzálne 42 mm puzdro. Toto puzdro je pre mňa bohužiaľ nevzhľadné. Veľmi príjemná je však celková hmotnosť hodiniek s remienkom. So silikónovým remienkom má 37 g. S Venu 3 (väčšia veľkosť) je to o nejakých 11 g viac.

Určite musím vyzdvihnúť aj celkom pekné a odvážne farebné varianty, ktoré sa neboja zažiariť. Remienok na hodinkách je vždy inej farby, čo im dodáva väčší šmrnc, ktorý pretína nudnú jednotvárnosť.

Za mňa bod získava model Ven 3. Ale to, že sa mi Vívoactivy nepáčia, neznamená, že sa nebudú páčiť aj vám:-).

AMOLED kam sa pozrieš

Ak sa pozriete na jeden alebo druhý, budete ohromení. Najmä pri Vívoactive 5. Táto séria totiž vždy mala transflektívny displej a niečo v Garmine ich prinútilo ho zmeniť. Na oboch modeloch teda nájdeme kontrastný displej AMOLED. V menšej verzii Venu 3 a Víva nájdeme 1,2" displej s rozlíšením 390 x 390 pixelov. Väčší variant Venu má potom 1,4" s rozlíšením 454 x 454 pixelov.

Venu 3S

Venu 3S

Displej je jednoducho rovnaký. Bez ohľadu na akúkoľvek veľkosť sa na oba veľmi pekne pozerá a ich ovládanie je veľmi podobné. Nedá sa povedať, že by menší displej bol nejakou stratou. Čo sa týka nejakej ochrany, chráňte samozrejme seba (haha) aj hodinky. Keďže oba modely sú mestské, luneta vôbec nechráni displej, takže oba modely by si zaslúžili nejakú ochrannú fóliu.

Venu 3

Venu 3

U Vívo ma možno trošku mrzí, že (keďže je oldschool) nezostal u transflektívneho displeja. Bolo by zaujímavé zistiť, či ľudia, ktorí chcú mestské hodinky, chcú aj transflexný displej. Ale to sa už bohužiaľ nedozvieme.

Vívoactive 5

Vívoactive 5

Senzory sú asi najväčším game changerom

Tu je asi najviac vidieť, ako Garmin šetril na hodinkách Vívoactive, aby udržal ich cenu nízku. Skôr než sa pustíme do nejakej analýzy, pozrime sa na zoznam.

Vívoactive 5 – akcelerometer, kompas, SpO2, monitor srdcového tepu, pulzný oxymeter, teplomer, GPS

Venu 3 – akcelerometer, gyroskop, kompas, SpO2, meranie srdcovej frekvencie, pulzný oxymeter, teplomer, barometer, GPS

Trochu ma mrzí vývoj a zároveň degradácia radu Vívoactive, ktorý skôr zabúda na svoje "vedomosti", ako ich prehlbuje. S teplomerom a gyroskopom by som asi nemal problém, ale mám problém s tým, že Vívoactive berie barometer a ešte tam dáva starší snímač tepu.

Elevate 5 na Venu 3, který snad brzy přinese funkci EKG

Elevate 5 na Venu 3, ktorý snáď čoskoro prinesie funkciu EKG

Aspoň že GPS dostalo možnosť prijímať všetky satelitné systémy naraz. Trochu ma mrzí, že Vívoactive 5 nedostal aspoň všetky senzory ako jeho predchádzajúca generácia – Vívoactive 4.

Elevate 4 na Vívoactive 5

Vívoactive 4 na Vívoactive 5

Presnosť oboch hodiniek však nie je vôbec zlá a s údajmi sa dá celkom slušne pracovať. Presnosť oboch hodiniek sme popísali v našich recenziách a nie je medzi nimi priepastný rozdiel.

Výdrž batérie – Celkom vyrovnaná kategória

Výdrž batérie je v prípade oboch modelov solídna. O tom niet pochýb, oba majú výdrž batérie nad 10 dní, čo je jednoducho slušné.

Vívoactive 5
Venu 3
Venu 3S
V režime inteligentných hodiniek
11 dní
14 dní
10 dní
Režim úspory energie
21 dní
26 dní
20 dní
Príjem signálu GPS

21 hodín

26 hod.
21 hod.
Príjem všetkých satelitov
17 h 20 hod.
15 hod.
Príjem všetkých satelitov + hudba
8 hod.
11 hod.
8 hod.

Ako vidíte, rozdiely sú úplne minimálne. V režime inteligentných hodiniek aj v režime GPS. Paradoxom je, že aj keď majú všetci traja zástupcovia rozdielnu výdrž batérie v režime smartwatch, pri zapnutom režime Always-on by mali vydržať úplne rovnako – 5 dní.

Pomyselným víťazom by teda bol Venu 3, ale pri dobrej práci s výdržou (nastavenie jasu, tapety, vypnutie zbytočných funkcií...) vydrží Víva veľmi podobne.

Dôležité funkcie sú rovnaké, Venu má ale navrch

Keď už hovoríme o inteligentných funkciách, obe dokážu robiť kvalitné základy, ktoré Garmin ponúka už niekoľko rokov. Oba majú kvalitný displej s notifikáciami (teraz majú oba možnosť zobrazovať aj obrázky – Android only), skvelé počasie s viacerými polohami, platbu kartou, ukladanie hudby a možno aj prednastavené odpovede, opäť len Android.

Venu 3 pridáva navyše možnosť volania zo zápästia (pre mnohých mení pravidlá hry). Pre mňa to až taká výhoda nie je – každý počuje môj hovor, v aute mám handsfree a jediné miesto, kde ho môžem poriadne využiť, je, keď nechcem sedieť doma pri dlhom hovore a chcem pokračovať v činnosti.

Ďalšou nadštandardnou funkciou Venu 3 je prebúdzanie hlasového asistenta z telefónu, ktorý sa zobrazuje aj na hodinkách, ale táto funkcia zatiaľ v Česku príliš nefunguje a musíte ju ovládať v angličtine. A opäť ju ľudia často používajú na telefonovanie a Amíci majú jednoducho problém s čiarkami.

Venu 3 má teda funkcie navyše, ale tie základné, ktoré používame najčastejšie, majú oba modely.

Sporťáci s výrazným rozdielom pre bežcov

Na začiatku boli oba modely ± športtestery rovnaké. Základné športy tam boli všetky, aj keď pri chýbajúcom barometri sme na Vívoactive 5 nenašli uvedenú turistiku, čo je škoda. Inak animované cvičenia, VO2 Max, množstvo športových aktivít a podobne sú na oboch.

Nová aktualizácia však zdvorilo uprednostnila hodinky Venu 3 pridaním podpory wattov na zápästí a dynamiky behu. A je to vlastne vôbec prvýkrát, čo Garmin porušil svoju politiku nedávať do mestských hodiniek nič špecifické pre športové aktivity. Takže woow a obrovský odraz pre Venu 3.

Takže tu je významný bod pre Venu 3.

Fitness guru s monitorovaním spánku a VST

Keď sa povie fitness údaje. Okamžite si spomeniem na srdcovú frekvenciu, VST a spánok. Pravdepodobne tri najdôležitejšie údaje, ktoré môže človek sledovať na svojom inteligentnom zariadení. A našťastie ich oba modely poskytujú. A čo viac. V oboch konečne nájdete aj monitorovanie spánku, a teda vylepšenú službu Body Battery, ako aj "spánkového trénera", ktorý vám povie, ako sa vám darí a čo by ste mohli zlepšiť.

Okrem toho hodinky, samozrejme, sledujú vaše kalórie, kroky a dokonca aj minúty intenzívnej aktivity. Keďže Venu 3 má aj barometer, k tomu všetkému pridáva aj vystúpané poschodia.

Novinkou v hodinkách Venu 3 je zavedenie monitorovania teploty pokožky, ktoré dokáže odhaliť blížiacu sa chorobu alebo pomáha monitorovať ženský cyklus. Dúfajme, že s novým snímačom sa do Venu 3 čoskoro dostane aj toľko žiadané EKG.

Pokiaľ teda ide o fitness, základ nájdete všade a pokročilé funkcie len v modeli Venu 3, ktorý putuje pomyselným bodom.

Tak ktoré vybrať?

Vzhľadovo? Venu 3, to je isté. Z funkčného hľadiska pre športovca? Venu 3, to je isté. Pomer cena / výkon? Vívoactive 5, a to aj s absenciou barometra. Za peniaze, ktoré zaplatíte za Vívoactive 5, dostanete vyvážený výkon, slušnú výdrž batérie a skvelé funkcie.

Vívoactive ako znovuzrodený dedko, ktorý má o niečo menej funkcií, stále stojí za to a oplatí sa ho kúpiť aj za cenu horšieho vzhľadu a funkcií. Zatiaľ čo Venu 3 je hotový model bez kompromisov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Radoslavpred 114 dňami, reagovať
Osobne od predstavenia Venu 3 a Vivoactive 5. Posledný menovaný Vivoactive 5 nepovažujem za pokračovateľa Vivoactive série. Nakoľko značne zaostáva za starým Vivoactive 4, chýba mu transflexný displej a barometer ... Určite nemám pocit a potrebu si ho kúpiť. Zaujať môže len cena a len nových užívateľov.
Milanpred 12 dňami, reagovať
Bolo by fajn keby články prechádzajú korekciou. O modeli Garmin Venuša som ešte nepočul :) To by nebol problém, ale zameniť Venu 3 za Vivoactive 3 už je amaterizmus.
Matěj+Urbaczkapred 11 dňami
Zdravím, Milane. Překladatelka udělala, bohužel, u korekce pár chyb.:-) Děkuji za upozornění, chyby byly odstraněny.:-)

Hodinky zmienené v článku