VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 29.6.2022 | 8 MIN

V dnešnej časti "Všetko na tému" sme sa rozhodli vziať si na paškál luminiscenciu u hodiniek a podrobiť ju dôkladnému praktickému testu. Je rozdiel medzi švajčiarskou Super-LumiNovou a LumiBrite od Seika? Ako si oproti nim stojí Tritnite, ktorú používa Invicta? A čo Neobrite od Casia alebo noname brand napríklad u módneho Dieselu? A vôbec – ako vedľa seba vyzerajú rôzne štýly hodiniek s rovnakou luminiscenciou? Už teraz môžeme povedať, že nás výsledky prekvapili.

V tomto článku sa budeme zaoberať prevažne praktickou stránkou luminiscencie. O (hrôzostrašnej) histórii či vzniku rôznych obchodných názvov luminiscencie sa už podrobne rozpísal kolega Radim:

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

Obsah článku:

Aké typy luminiscencie máme?

V šere či v tme, aj vtedy potrebujeme prečítať čas. Preto vzniklo viacero spôsobov, ako "rozsvietiť" naše hodinky. Pre krátke zhrnutie – luminiscencie rozlišujeme podľa zdroja, z ktorého svetlo vychádza: na fotoluminiscenciu, rádioluminiscenciu a elektroluminiscenciu.

Elektroluminiscencia

Elektroluminiscencia zvyčajne presvetľuje celý displej (či číselník, napr. v prípade luminiscencie Indiglo u značky Timex) a nachádza sa výhradne u hodiniek, ktoré sú poháňané batériou. Touto luminiscenciou sa v našom praktickom teste zaoberať nebudeme.

Elektroluminiscence Indiglo u hodinek značky Timex.Elektroluminiscencia Indiglo u hodiniek značky Timex.

Timex Coca-Cola recenzia – Vychutnaj si hodinky
22.2.2022 - Igor Kratochvíl
Timex Coca-Cola recenzia – Vychutnaj si hodinky

Fotoluminiscencia

Zaoberať sa budeme samozrejme fotoluminiscenciou, ktorá je na hodinkách najbežnejšia. Jedná sa o luminiscenčný náter, ktorý majú najčastejšie ručičky a indexy, ale môže sa nachádzať aj na lunete či na celej ploche číselníka. Aktivácia fotoluminiscencie sa uskutočňuje zdrojom ultrafialového alebo viditeľného žiarenia, a tak je teda zjednodušene nutné ju "nabiť" svetlom.

Náter môže mať viac vrstiev – čím viac luminiscenčného materiálu nanesiete, tým bude jasnejší. Tiež platí, že luminiscencia rovnakej značky môže mať viacero úrovní svietivosti, keďže sa u rôznych typov hodiniek vyžaduje rôzna intenzita žiarenia (napr. u potápok budeme potrebovať väčšiu svietivost než u iných štýlov hodiniek).

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Typický příklad fotoluminiscence.Typický príklad fotoluminiscencie.

K "nabitiu" je vhodné slnečné aj umelé svetlo, ale mnoho nadšencov do hodiniek tvrdí, že najlepšie výsledky prináša prirodzené slnečné svetlo. Keď na luminiscenčný materiál dopadne svetelná energia, elektróny sa vyburcujú a začnú sa rýchlo energetizovať, čím vzniká fosforeskujúca žiara. Ako sa energetická hladina elektrónov spomaľuje, jas žiary sa znižuje. Výhodou fotoluminiscencie však je, že materiál nestarne a žiari opakovane.

Pre fotoluminiscenciu existuje mnoho obchodných názvov. Na trhu je najznámejšia Super-LumiNova, ktorú používajú prevažne švajčiarske značky, japonská LumiBrite (nájdeme u Seiko a údajne aj u spriaznených značiek, ako je Pulsar či Lorus), Tritnite od Invicty, Chromalight, ktorú používa značka Rolex, Natulight od Citizenu, Neobrite od Casia a ďalšie. Mnohé hodinárske značky, najčastejšie tie, ktoré ponúkajú dostupné či módne hodinky, obchodný názov ani neuvádzajú.

Fanúšikovia sa potom na fórach radi dohadujú, ktorá značka luminiscencie vydrží viac a aké sú v nich vlastne rozdiely. A presne na to sa dnes pozrieme.

Rádioluminiscencia

Tretím typom je rádioluminiscencia. Rádioaktívna, avšak v súčasnosti úplne bezpečná luminiscencia na báze Trícia v plynnej forme, ktorou sú naplnené malé nepriepustné sklenené trubičky.

Typický příklad radioluminiscence na hodinkách Luminox.Typický príklad rádioluminiscencie.

Vďaka reakcii rádioluminiscencia vydáva stále svetlo, bez toho aby musela byť nasvietená iným svetelným zdrojom. Na rozdiel od fotoluminiscencie, ktorá vyžaduje vystavenie vonkajšiemu zdroju a ktorá po čase začne blednúť. Mikroplynové trubice oproti tomu poskytujú stálu žiaru, pričom svietivosť je až 25 rokov. Materiál však starne a nedá sa obnoviť. Rádioluminiscenciu používajú napríklad značky Luminox, Traser alebo aj Ball.

Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších
25.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších

Pre zaujímavosť a porovnanie sme potom jedny hodinky Ball, ktoré kombinujú rádioluminiscenciu (ručičky, indexy) a fotoluminiscenciu (Super-LumiNova na lunete), posadili v našom teste vedľa hodiniek s klasickou fotoluminiscenciou.

Luminiscencia je ponúkaná v rôznych farebných variáciách, avšak najbežnejšie sa používa zelená, žltozelená a modrá, a to kvôli spôsobu, akým naše oči interpretujú jas farieb – tieto odtiene skrátka vnímame ako najžiarivejšie.

"Súboj" luminiscencií – Predstavitelia a čo od nich očakávame?

Test sme sa rozhodli urobiť pomocou časozberu, pričom sme vybrali 10 hodiniek (z kapacitných dôvodov, inak by sme ich najradšej otestovali omnoho viac – časom sa však určite dostaneme k "svetelným vojnám" rôznych, najzaujímavejších kúskov u nás). Pre účely prvého článku tohto typu sme zvolili hodinky tak, aby zastupovali rôzne značky hodiniek aj luminiscencií. Tie majú za úlohu demonštrovať ucelené informácie a aj to, či sa naplnili naše očakávania, alebo či nás nejaké hodinky prekvapili, či už v dobrom či zlom zmysle...

Hodinky sme rovnomerne vystavili priamemu slnečnému svetlu na celú hodinu, čo je dokonca omnoho viac, než by k rozsvieteniu potrebovali. Berte však na vedomie, že kamera obraz skresľuje a zďaleka sa nemôže vyrovnať ľudskému oku. Tme prispôsobené oči by videli hodinky svetielkovať aj niekoľko hodín, kým naša kamera... Po troch hodinách bolo prakticky zbytočné natáčať ďalej. Pre naše účely porovnania to však postačí.

Super-LumiNova

Ako zástupcu hodiniek so švajčiarskou Super-LumiNovou sme vybrali:

Certina DS-8 – spoločenské hodinky, u ktorých sa vysoká svietivosť nevyžaduje (niekto pri společenských hodinkách dokonca považuje luminiscenciu, hoci decentnú, za nevhodnú).

Edox Skydiver Neptunian – potápačské hodinky s najvyššou úrovňou Super-LumiNovy X1, od ktorých teda máme celkom veľké očakávania.

Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?
22.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?

Tissot Seastar 1000 Chronograph – Tissot úrovne luminiscencie neuvádza, preto tu bolo skôr pokusom pre nás otestovať, akú úroveň Super-LumiNovy dávajú do základných quartzových Seastar 1000, ako sa im bude dariť vedľa Skydiverov a o koľko prevýšia spoločenské Certiny.

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Super-LumiNovu mala aj luneta hodiniek Ball Roadmaster Marine, úroveň sa mi však tiež nepodarilo vypátrať.

Existujú tri úrovne Super-Luminovy: Standard (najnižšia), Grade A (stredná) a Grade X1 (najvyššia). Grade X1 je najnovšia formulácia a podľa spoločnosti RC Tritec vykazuje zlepšenie svetelnosti až o 60 % po dvoch hodinách oproti úrovni Standard. Neuvádza sa ale, aké je zvýšenie výkonu pri porovnaní Grade A a Grade X1.

LumiBrite

Japonská LumiBrite je podľa všetkého veľmi pôsobivý typ luminiscencie, ktorý používa značka Seiko, prípadne (údajne) značky, ktoré pod neho spadajú. Pre porovnanie sme vybrali potápačský model z radu Prospex, potom základný quartzový model s chronografom a vedľa neho postavili podobný quartzový model od značky Pulsar (ktorý však luminiscenciu vyložene nešpecifikuje a to, že je tam LumiBrite, som našla len u nespoľahlivých zdrojov, a tak je test skôr také overenie pre nás):

Potápačské hodinky Seiko Prospex Sea SPB189J1 prezývané "Shogun", od ktorých čakáme veľké veci.

Základný quartzový model s chronografom Seiko Chronograph Titanium Quartz SSB391P1.

Solárne hodinky Pulsar Accelerator Solar Chronograph PZ5110X1 značky Pulsar, ktorá je divíziou Seika. Vyrovná sa úroveň luminiscencie základnému modelu od Seika?

LumiBrite sa pýši tým, že dokáže po desiatich minútach vystavenia slnečnému svetlu osvetliť ručičky a čísla na tri až päť hodín.

Tritnite

Svojrázna Invicta nás už neraz prekvapila kvalitou svojich hodiniek. Povesť luminiscencie Tritnite, ktorú používa výhradne spoločnosť Invicta, je však nevalná (možno preto sa Invicta občas uchyľuje k používaniu Super-LumiNovy). A tak od hodiniek Invicta Pro Diver Automatic 0420 neočakávame žiadne zázraky.

279,00 € nedostupné

Všetkým hodinkám dávame rovnaké podmienky – nasvecovali sa hodinu na slnečnom svetle, čo, ako som vravela, by malo viac než stačiť... Ako som sa ale v problematike brodila hlbšie a hlbšie, u Invicty som narazila na malú poznámku v knižôčke s inštrukciami: "Tritnite vyžaduje 4–5 hodín pôsobenia svetla, aby v tme jasne žiarila. Pri pravidelnom vystavení svetlu potom bude fungovať aj naďalej..." Tritnite teda nemala také podmienky, aké vyžadovala, a tak si robím poznámku to s nimi v ďalšej časti skúsiť znova.

Neobrite

O luminiscencii Neobrite, ktorú používa značka Casio, aby čert niečo našiel. Preto s napätím čakám na výsledky nášho testu, ktoré mi o nej prezradia viac. Casio je však dostupná značka a zo skúseností vieme, že luminiscencia tu nie je žiadna hitparáda. Ale uvidíme...

Zástupcu Neobrite robili obľúbené hodinky Casio Edifice ECB-900DB-1AER, ktoré sme pre porovnanie položili medzi ostatné quartzové chronografy iných značiek.

Módna noname luminiscencia

A pre porovnanie (a hlavne pre zaujímavosť) zaraďujeme ešte módne quartzové chronografy Diesel Mega Chief, ktoré sa u pánov tešia celkom veľkej obľube. Kto vie, možno nás ich luminiscencia prekvapí.

A víťazom sa stáva...?  – Naplnili sa naše predpoklady?

Ako sa medzi sebou luminiscencie "pobili"? Pozrite na zrýchlené video:

Volajme sláva a tri dni sa radujme, pretože víťazom sa stali hodinky, u ktorých sme to asi všetci očakávali: Seiko Prospex Sea a luminiscencia LumiBrite! (áno, Agáta, mala si pravdu ;))

Agáta – náš najväčší borec na Seiko, mala o víťazovi jasné od začiatku. Prečítajte si jej články.

Keď sme u tej LumiBrite, hodinky Seiko Quartz Chronograph a Pulsar Accelerator si potom tiež nepočínali zrovna zle.

Pulsar ještě statečně jemně světélkoval ve 123. minute, kdežto Seiko Quartz Chronograph se držel až doPulsar ešte statočne jemne svetielkoval v 123. minúte, kým Seiko Quartz Chronograph sa držal až do konca, len o dosť slabšie než veľký potápačský brat. Aj tak si vyslúžil tretie miesto!

U švajčiarskej Super-LumiNovy nastalo celkom veľké prekvapko. Kým sme si boli úplne istí, že Edoxy s proklamovanou Grade X1 zabodujú a Tissot Seastar sme k nim chceli skôr prirovnať a zistiť, či majú stupeň luminiscencie rovnaký, vidíme u Edoxu už v nejakej 102. minúte silný pokles svetelnosti (kompletne zhasli okolo 126. minúty), zatiaľ čo Seastary ďalej valcovali všetky hodinky okolo – preto aj naozaj tesne (!) skončili na druhom mieste (Seiká na konci svietia o chlp viac).

Edox Skydiver zhasly k našemu překvapení poměrně brzy. Možná jsme však narazili na nějaký horší kousek. V příštím testu raději ještě otestujeme jiný model se stejným typem luminiscence.Edox Skydiver zhasli na naše prekvapenie pomerne skoro. Možno sme však narazili na nejaký horší kúsok. V budúcom teste radšej ešte otestujeme iný model s rovnakým typom luminiscencie.

Spoločenské Certiny naozaj slabučko svetielkovali až do konca a luneta hodiniek Ball zhasla (pre šošovku našej kamery) pri nejakej 162. minúte.

Tritnite od Invicty to celkom pohnojila a zhasla už pri 57. minúte.

A dostupné Casio s Neobrite? Tomu sa tiež nedarilo zrovna zle. Ešte pri 111. minúte žiarili viac než hodinky Pulsar a prekvapivo veľmi podobne ako Edox Skydiver. Žiariť dokázali ešte o niečo dlhšie, do 130. minúty.

Módne Diesely vydržali zhruba do 60. minúty, čo je o chlp lepšie, než Tritnite od Invicty. Ako som ale spomínala vyššie, u Invicty to chce tiež aspoň jeden ďalší test.

A to je pre dnešný súboj všetko. Seikárom zo srdca gratulujeme a do komentárov mi môžete dať vedieť, aké hodinky máme podrobiť testu v ďalších dieloch! :)

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon
24.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku