» Blog » Suunto

SÚBOJ: Suunto Race vs. Polar Vantage V3 vs. Garmin Forerunner 965

Tagy: Súboj | Polar | Garmin | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 15.11.2023 | 8 MIN

Tento zaujímavý súboj by sa dal označiť ako súťaž modelov s displejmi AMOLED. A kto je najlepší? Suunto Race s priateľskou cenovkou, Polar Vantage V3 so skvelým meraním tepovej frekvencie alebo stálica inteligentných a športových funkcií, Garmin Forerunner 965?

Modely s displejmi AMOLED sú teraz v móde, preto sa pozrime na najdiskutovanejšie športtestery s displejmi AMOLED.

Všetky hodinky vo výbere majú:

  • AMOLED displej,
  • pokročilé športové funkcie,
  • mapovanie a navigáciu,
  • bohatú výbavu snímačov,
  • dlhú výdrž batérie.

Samozrejme, je tu veľa rozdielov, ktoré rozoberiem nižšie.

Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif
21.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif

Recenzia Polar Vantage V3 - Je táto fínska značka späť v hre?
15.11.2023 - Dominik Hok
Recenzia Polar Vantage V3 - Je táto fínska značka späť v hre?

Suunto Race recenzia – Závodník s korunkou na správnom mieste
8.11.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Race recenzia – Závodník s korunkou na správnom mieste

Drsniak, neutrál a elegán

Z hľadiska dizajnu sú hodinky naozaj odlišné. Spomedzi týchto troch modelov sa zdá, že Suunto je najväčší drsňák so svojou "agresívnou" korunkou a tlačidlami. Neutrálny vzhľad patrí modelu Polar Vantage V3, ktorý je opäť v strede ponuky, a elegantný vzhľad by som priradil modelu Forerunner 965 pre jeho zdržanlivý vzhľad s ľahkou titánovou lunetou.

Tabuľka povie viac ako tisíc slov:

Suunto Race
Garmin Forerunner 965
Polar Vantage V3
Priemer puzdra
49 mm
47,2 mm
47 mm
Výška puzdra
13,2 mm
13,6 mm
14,5 mm
Hmotnosť hodiniek
53 g
78 g
57 g
Rozpätie nôh

22 mm

22 mm
22 mm
Materiál puzdra Plast / titán Plast / titán alebo oceľ Hliník

Parametre hodiniek sú veľmi podobné a jediné, čo sa veľmi líši, je hmotnosť. Polar a Garmin sa držia okolo 50 g, zatiaľ čo Suunto sú citeľne ťažšie a väčšie na ruke (69 g).

Suunto je však svojou konštrukciou stavaný na všetky príležitosti v meste aj na horách. Polar a Garmin nemajú chránené sklíčka, takže je otázne, či sú tieto hodinky vhodné do drsnejších podmienok v horách.

Puzdrá sú na hodinkách Suunto a Garmin vyrobené z kombinácie plastu a titánu alebo ocele, pričom Suunto má oveľa menej plastových častí. Polar má celohliníkové puzdro.

449,00 € (doručíme do 13.5.)

Z osobného hľadiska musím povedať, že sa mi najviac páčia hodinky Polar. Ich ľahké hliníkové puzdro totiž nehovorí o tom, že je človek drsný športovec, ale ani o tom, že je kancelárska krysa. Garmin má osobitý vzhľad obohatený o poriadnu dávku elegancie a Suunto vyhráva v oblasti outdoorového dizajnu. Keďže vzhľad je subjektívna záležitosť, víťaza si vyberte vy.

Displej – ktorý je v krajine tunajší najkrajší?

Displej je jedným z podstatných základov hodiniek. Reprodukuje všetky informácie z týchto hi-tech mikročipov. A v dnešnej "kontrastnej" dobe je kvalitný a kontrastný displej tiež nevyhnutnosťou.

Preto sú všetky hodinky vybavené displejom AMOLED, ktorý sa vyznačuje vysokým kontrastom, kvalitnými farbami a silným podsvietením, aby bol viditeľný za každého počasia. Nedávno sa zvýšila aj jemnosť displejov (PPI), aby boli krásne jemné.

Skôr než uvediem svoj osobný pohľad, pozrite si špecifikácie:

Garmin Forerunner 965
Suunto Race
Polar Vantage V3
Veľkosť displeja
1,4" 1,43"
1,39"
Rozlíšenie
454 x 454 466 x 466 454 x 454
Zobrazenia PPI 324 - 462
Podsvietenie 1000 1000 1050

A aby toho nebolo málo, prikladám fotografiu displejov v tme.

Suunto bohužiaľ neuvádza jemnosť displeja ani pixely na palec, ale aj tak by som ho zaradil na tretie miesto. Na ďalšom mieste by bol Garmin a potom Polar. Úprimne povedané, nielenže sú špecifikácie Polaru najlepšie, ale osvedčili sa vo všetkých svetelných podmienkach.

Teraz však z trochu iného súdka. Všetky displeje sú naozaj kvalitné a pre bežného smrteľníka sú na nich takmer nerozoznateľné detaily, takže je naozaj jedno, či je jeden displej o milimeter väčší alebo má pár pixelov navyše.

Senzorová výbava je na rovnakej úrovni

Tri hodinky. Tri rovnaké snímače, tri rôzne výsledky. Asi tak by sa to dalo zhrnúť. Hodinky majú naozaj (až na jednu výnimku) rovnaké snímače. A je v nich všetko, čo potrebujete. Akcelerometer, barometer, teplomer, kompas, dvojpásmové GPS, snímač srdcového tepu alebo dokonca pulzný oxymeter. Polar pridáva EKG, ale to je asi tak všetko.

Presnosť snímačov je však trochu iná ako ich počet. Vezmime to poporiadku. Meranie pulzným oxymetrom bolo prvým prekvapením.

Pulzný oxymeter Garmin Forerunner 965
Suunto Race
Polar Vantage V3
1. Meranie 97
92
94
2. Meranie
95
90
94

3. Merania

98
hodinky nevykonali meranie ani po desiatej hodine
93

"Hrabanie sa" v údajoch, to je moje. Začnem obrázkom, na ktorom porovnávam tepovú frekvenciu hodiniek Suunto a Polar. A nie, nezaznamenal som dve ďalšie aktivity:-).

Modrá – Suunto Race, Fialová – Polar Vantage V3

Modrá – Suunto Race, fialová – Polar Vantage V3

Už na začiatku ma pobavilo, že Polar začínal na 80 (čo bola moja skutočná tepovka) a Suunto už sem-tam ukazovalo cez 100 úderov za minútu. Suunto bolo aspoň trochu v cieli, keď som vbehol na trať a spomalil tempo. Na rovine Suunto opäť rozbiehalo svoje "bomby" okolo 200 tepov... Polar reagoval stále rovnako a kvalitne, takže ho chválim.

No keďže Suunto v tepovej frekvencii zjavne nestíha, radšej prejdeme na Forerunner 965 vs. Polar Vantage V3, kde by mohol byť súboj trochu vyrovnanejší.

Modrá – Garmin Forerunner 965, fialová – Polar Vantage V3

Modrá - Garmin Forerunner 965, fialová – Polar Vantage V3

Tu to bolo oveľa vyrovnanejšie. Stále by som však viac veril Polaru, ktorý bol bližšie k realite aj podľa môjho pocitu počas behu. Čo na to povedať, Polar naozaj vie, ako sa robia snímače tepovej frekvencie.

GPS prijímač nebol hrozný ani na jednom zo snímačov. Suunto malo najväčšiu odchýlku od trasy, ale nebolo to veľmi badateľné... Každopádne, vyskúšajte si to sami.

Červená – Suunto Race, žlutá – Polar Vantage V3, černá – Garmin Forerunner 965

Červená – Suunto Race, žltá – Polar Vantage V3, čierna – Garmin Forerunner 965.

Suunto a Polar mali zhodne zapnuté dvojpásmové meranie a Garmin mal nastavený SatIQ (automatický výber satelitov). Keďže v bežnom živote asi nepreskúmame úplne detailne každú trasu, nemám k tomu veľa výhrad. Samozrejme, ak chcete čo najpresnejšie zariadenie, priklonil by som sa skôr ku Garminu alebo Polaru.

Červená – Suunto Race, žlutá – Polar Vantage V3, černá – Garmin Forerunner 965

Červená – Suunto Race, žltá – Polar Vantage V3, čierna – Garmin Forerunner 965

Výdrž batérie

Výdrž batérie je na všetkých hodinkách dobrá, to vám poviem hneď na úvod.

Suunto Race
Garmin Forerunner 965
Polar Vantage V3
V režime inteligentných hodiniek
12 dní
23 dní (7 dní AOD)
12 dní
Režim úspory energie
26 dní
-

Príjem signálu GPS

70 hodín

31 hod.
61 hod.
Príjem všetkých satelitov
50 hodín 24 hod.
53 hod.
Príjem všetkých satelitov (multifrekvencia)
40 h
19 hod.

nie je špecifikované

Príjem všetkých satelitov + hudba
-
10 hod.
-
GPS (maximálny úsporný režim)
120 hod.
34 hod.
-

Podľa tabuľky môžete vidieť pomerne veľké rozdiely. Garmin v režime inteligentných hodiniek dominuje na celej čiare a Suunto zase pri aktívnom GPS. Polar je tak trochu medzi nimi. V prípade Polaru a Suunta by som sa nebál vziať hodinky na nejaké dlhšie treky alebo ultras. Pri Garmine by som radšej zvolil iný model - napríklad Fenix alebo Epix.

Ako víťaza kategórie by som však vybral Suunto Race.

Športové hodinky sú na šport nečakane... Dobré

Športové funkcie hodiniek sú na všetkých hodinkách špičkové. Ak sa zameriame na niektoré konkrétne funkcie, na všetkých nájdeme wattáž, kadenciu a ďalšie základné funkcie.

Ak by som mal vybrať jednu funkciu, ktorú by som zakaždým vyzdvihol, pri Garmine by to bol prepočet tempa v reálnom čase na rovine. V prípade Polaru by to bolo počítanie kalórií s rozdelením na sacharidy, bielkoviny a tuky. V prípade Suunto by to bolo počítanie tréningov na rovnakej trase a kontrola pokroku.

Hill Splitter v aplikaci Polar.:-)

Rozdeľovač kopcov v aplikácii Polar:-)

Mimochodom, všetky tri hodinky sú kvalitné športtestery a so všetkými môžeme športovať na najvyššej úrovni.

Mapové podklady vo všetkých hodinkách

Konečne sa stáva štandardom, že športové hodinky by mali mať mapové podklady. A na displeji AMOLED je to naozaj niečo, o čo sa dá usilovať. Stačia pekné farby a zaoblené detaily. Na všetkých troch hodinkách nájdeme mapové podklady postavené na platforme Openstreet Maps. Garmin má vlastnú nadstavbu, vďaka ktorej sú podklady podrobnejšie.

Výhodou mapových podkladov je navigácia po trasách, ktorá je s nimi spojená. Je trochu smutné, že Polar aj Suunto majú mapy a nie je možné sa nechať navigovať na konkrétny bod trasy. To bohužiaľ dokáže iba Garmin. Čo sa týka vytvárania trasy, je tu ďalší háčik, Garmin a Suunto majú možnosť "prekryť" akýkoľvek súbor GPX, zatiaľ čo na navigáciu na Polar musíte použiť Komoot, ktorý má zadarmo len jeden región a za ostatné musíte zaplatiť. Otravné? Neskutočné.

A takto vyzerajú mapy na hodinkách Garmin:-)

Výsmechom u Polaru zostáva aj to, že staré trasy vám hodinky umožnia synchronizovať, ale nové môžete pridať len z Komootu. To je trochu podpásovka a pre mňa hodinky slušne degraduje.

Víťazom tejto kategórie je pre mňa jednoznačne Garmin. Najviac možností navigácie, najprepracovanejšie mapy...

Blbý a blbejší a k nim Forerunner

Cez šikovné funkcie, titulok nemohol byť podaný inak. Najinteligentnejšou funkciou v hodinkách Suunto je prednastavená odpoveď na správu (len Android), najinteligentnejšou funkciou v hodinkách Polar je jednoduché čítanie upozornení a Garmin, ten sa len ticho smeje z rozdielu medzi ním a konkurenciou. Tragikomické je, že notifikácie nie sú v hodinkách Polar dokonca predvolene zapnuté a je potrebné ich zapnúť v nastaveniach hodiniek. Suunto aspoň pridáva novú funkciu "find my phone", takže im tlieskam, v Garmine sú už v roku 2015. Polar s ňou príde asi o 2 roky, tipujem.

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie
19.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie lifestylové funkcie

Garmin asi všetci plus-mínus poznáme, ale pre pripomenutie, medzi silné stránky Garminu patrí platba kartou, možnosť pripojiť sa na Spotify a počúvať hudbu bez telefónu, obohatenie o ďalšie aplikácie cez Connect IQ a kopec ďalších vecí.

Víťazom je opäť spoločnosť Garmin? Áno.

Vo fitness funkciách vládne VST

Hitom posledných dvoch rokov je variabilita srdcovej frekvencie, ktorú pridáva čoraz viac výrobcov. Polar s ňou prišiel ako prvý a celkovo je Polar lídrom v meraní srdcovej frekvencie, variability srdcovej frekvencie a spánku. Spoločnosť Garmin túto funkciu pre nočné meranie predstavila minulý rok a tento rok sa k hodinkám, ktoré ju ovládajú, pridala aj spoločnosť Suunto.

Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami
19.3.2024 - Dominik Hok
Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami

V prípade fitnes funkcií by ste vo všeobecnosti hľadali len málo rozdielov. Dalo by sa povedať, že Polar má navyše EKG, ale nefunguje tak, ako by ste si mysleli, a opäť bude zobrazovať len variabilitu srdcovej frekvencie. Ak by som si však mal vybrať hodinky, ktoré mi dokážu povedať najviac o mojom spánku a fungovaní, vybral by som si Polar, ktorý je za mnou najďalej.

Ktoré si teda vybrať?

Koniec tohto súboja sa blíži a musím povedať, že som si testovanie veľmi užil. Vidieť, ako sa technológia vyvíja a hodinky sú stále lepšie a lepšie, je jednoducho úžasné.

Keby som si mal vybrať jeden model, bolo by to ťažké. Z týchto troch hodiniek by som si úprimne vybral medzi modelom Forerunner a Vantage. A uprednostnil by som inteligentné a športové funkcie od Forerunner a senzory s fitness metrikou od Polar. Niečo medzi tým je potom Suunto, ktoré dokáže od všetkého trochu.

Ale to je len môj názor, ktorý ostatní nemusia zdieľať. Budem rád, ak do komentárov nižšie napíšete svoj.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

449 € skladom
449 € skladom
449 € (doručíme do 13.5.)
Rozbalené, zľava 3%
421,95 € skladom
Rozbalené, zľava 3%
592,67 € skladom
599 € nedostupné
Zobraziť ďalší
Rozbalené, zľava 3%
529,62 € nedostupné
Rozbalené, zľava 3%
514,10 € nedostupné
Rozbalené, zľava 3%
514,10 € nedostupné