» Blog » Suunto

Suunto 5 Peak recenzia – Biznis navonok, párty vo vnútri

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 5.4.2022 | 6 MIN

Suunto 5 Peak dokáže prekvapiť vo všetkých ohľadoch. Ako v tom športovom, kde to moc človeka neprekvapí, tak aj v dizajnovom. Hodinky doslova a do písmena zmenili každú časť oproti svojmu predchodcovi.

Pamätáte predchodcu týchto hodiniek? Z fleku by si staré päťky mohli zahrať v nejakom Star wars Trek filme. Mimozemský dizajn na to mali dosť a tá stará fialová farba mohla vystrašiť nejedného občana. Na tie ale zabudnite. Na trhu sú nové päťky s označením Peak, ktoré mieria dosť vysoko.

Čo ma na nových päťkách nadchlo

Nenápadne elegantný dizajn hodiniek zaujme na prvý šup. Ďalšou vecou je výkonnosť. Nikto vrátane mňa nečakal, že hodinky budú takto vybavené a zvládať toľko vecí. Dá sa povedať, že hodinky dokážu to isté ako staršie Suunto 9 vo verzii bez barometra. Ako veľké plus ale beriem, že hodinky aj bez barometra dokážu v reálnom čase sledovať nastúpané metre.

Stará dobrá klasika, čo (ne)poteší

Ako už je zvykom, Suunto na niektoré veci proste kašle a nezlepšuje ich. Napríklad rýchlosť systému vnútri alebo snímač tepovej frekvencie, ktorý zostáva stále rovnako "skvelý". Poslednou vecou je trošku tmavší displej, na ktorý nemožno tak dobre vidieť.  Ale na ich obranu, hodinky majú relatívne nízku cenovku a za tie peniaze je to slušná kúpa.

Univerzálny dizajn pre všetkých

Ako už som na začiatku článku spomínal, staré päťky boli tak trošku... Povedzme veľké a robustné. Pokiaľ sa ale pozrieme na všetky modely rady Peak, tu je vízia úplne iná. Tenké, ľahké, aerodynamické puzdro bez akýchkoľvek zbytočností naviac. Musím sa priznať, že minimalistické plastové puzdro doplnené o oceľovú lunetu je vážne sexy. S dizajnom puzdra si vyhrali a skvele odvedená práca je vidieť na prvý pohľad.

Konečne si tiež fínski návrhári uvedomili, že by bolo fajn tam strčiť klasický remeň s Quick Releasom a nie nejaký šialený bazmek. Takže 22mm remienok s Quick Release pántami nájdeme aj tu a je to paráda. Má oceľovú pracku a namiesto pútiek je na konci taký "uzáver", ktorý strkáte do jednej z dierok na zapínanie. Sedí skvele, na ruke sa nehýbe a dierky s uzáverom lícujú presne. Poteší mnoho farebných variantov a najmä jeden zaujímavý, takmer limitovaný.

Celok dokopy váži s prepáčením prd – teda 39 g. Čo je iba dobre. Spolu s rozmerom puzdra 43 mm robí tieto hodinky dostupné snáď úplne všetkým, aj deťom. Pri bežnom nosení hodinky nelietajú a vďaka ľahšej a celkovo menšej konštrukcii vôbec neprekážajú ani pri náročnejších aktivitách.

Detské sklíčko a transflektívny displej čo zhasína

Gramy (a korunky) sa šetrili aj na sklíčku. Model používa na smartwatch neobvyklé plastové sklíčko. Je ľahké a pružné, čo je super. Malá nevýhoda je v jeho poškriabaní. To sa môže stať skôr, než sa nazdáte. Existujú ale leštiace pasty, ktorými sa dá sklíčko zasa dať do skvelého stavu. Lenže leštiť sa tiež nedá do nekonečna...

[[218109]]

Displej od Nea (Matrix) ma trošku sklamal. Má skvelé transflektívne vlastnosti na slnku a vonku nie je problém. Ale pre horšie vidiaceho človeka to bohužiaľ nie je. V miestnosti je veľmi tmavý a nepomáha tomu ani nízke rozlíšenie 218 x 218 pixelov. Prstenec okolo displeja mi príde už takmer rovnako veľký ako displej samotný a z toho som trošku sklamaný.

Tiež som si všimol jednej kuriozity. Displej sa vždy po určitom časovom úseku vypne úplne do čierna. Potom stačí poklopkať na remienok a rázom sa hodinky preberú (semtam pri tom stihnú aj zablikať ako keď stlačíte tlačidlo light).

4+1 senzorov

Krokomer, výškomer, tepovka, GPS plus jedna super vec. Výškomer totiž vie ukazovať aktuálne vystúpané a zostúpané metre v reálnom čase a nie až po vyhodnotení v telefóne. Čo je výhoda pre väčšinu outdoorových nadšencov. GPS snímač má tiež novú vychytávku. Môžete použiť viacero satelitných systémov naraz a máte možnosť si vybrať, ktoré tri chcete namixovať. Hodinky podporujú BeiDou, QZSS, GPS, Galilelo a GLONASS, kedy základ je vždy GPS + ďalšie dva zvolené navigačné systémy.

V GPS vidím veľký pokrok, ktorý ukážu následujúce fotky. Čierna farba značí Garmin Fenix 7X a červená Suunto 5 Peak.

Podľa fotiek je vidieť, že raz Fenixy dostali dokonca pomyselne na frak.:-)

Internet Explorer v hodinkovom svete

Bohužiaľ, jediné čo sa Suuntu moc nedarí je vnútorný softík, ktorý je trošku pomalší, a tak musíte mať trošku pevnejšie nervy. Je skvelé, že nepoužívajú dotykový displej, ale 5 mechanických tlačidiel. Systém sa preto seká o niečo menej než na Suunto 9 Peak. Hodinky sa inak ovládajú pohodlne a aj logika usporiadania začína byť dobrá. Rovnako ako kolegu Dominika, tak aj mňa hnevá, že pokiaľ ste niekde v menu a prídete na poslednú položku, po ďalšom stlačení sa nepresuniete na začiatok, ale musíte si preklikať cestu späť...

Suunto 9 Peak recenzia – Veľká sila v malom vydaní
7.1.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak recenzia – Veľká sila v malom vydaní

Klasikou už zostáva osekané nastavenie v hodinkách a plné nastavenie hodiniek až v telefóne.

Obvyklý Suuntovský športovec so SuuntoPlus

Suunto nikdy nemalo problémy so športovým duchom. Naznačuje to aj počet aktivít, ktorý presahuje číslo 80 a tiež 50 merateľných hodnôt, čím sa myslí rýchlosť, tempo, kilometre, nastúpaná výška atp. Páči sa mi prispôsobenie obrazoviek, kedy Suunto už od začiatku všetko prispôsobuje športu, a tak napríklad pri aktivite trailový beh (cezpoľný beh u Suunta) vidíte po jednom kilometri priemerný tep a nastúpané metre za ten kilometer. U klasického behu vidíte zasa tepovku a priemerné tempo.

Trošku ma mrzí, že v roku 2022, kedy už má tréningové plány každý Číňan, tak v tomto bohužiaľ značka zaostáva. Má tréningové rady, ale sú vážne neurčité. Ako napríklad tréning "35 minút – veľmi ťažké". Popis tohto tréningu je potom nasledovný: "Rozohrejte sa a potom bežte tak, aby vám rýchle búšilo srdce a mali by ste cítiť, že vás bolia nohy a je vám to nepríjemné." Asi je to fajn popis pre ľudí, ktorí netušia ako trénovať, ale v roku 2022 by som čakal trošku štruktúrovanejší plán.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Tento nedostatok Suunto ľahko vyvažuje elegantnými pomocníkmi SuuntoPlus, ktoré sa nám v redakcii páčia. Sú to vychytávky, ktoré vám zjednodušia tréning. Napríklad virtuálny partner, počítadlo kopcov, pomocník pri chudnutí. Toto sa značke vážne podarilo a všetky SuuntoPlus vychytávky nájdeme aj v 5 Peakoch.

Na Harvard to ešte nie je, ale posun tam vidím

Smart funkcie, to je u Suunta vždy boj. Ale Suunto 5 Peak je vyššie, než by ste čakali. Na Harvard to ešte nie je, ale určite budete mať radosť z prichádzajúcich notifikácií, možnosti ovládať hudbu z telefónu a možností navigácie po krivke z nahraného GPX súboru. Samozrejmosťou je budík, stopky či časovač. A až to raz príde a v Suunte nájdeme platbu kartou, hudobný prehrávač alebo dokonca mapové podklady, bude to bomba.

Skvelý fitness tracker

Väčšinu času sa stretáme u lacnejších modelov s osekaným meraním tepu a tak podobne. Tu je ale všetko full verzia, kedy získavame meranie tepu, krokov a kalórií 24/7. Samozrejmosťou je aj podrobné hodnotenie spánku. Rozhodne poteší aj stráženie záťaže pri tréningu, hodnota VO2 Max a tiež vek podľa kondície.

Priemerný počin zo strany baterky

Hodinky vydržia bežať okolo 7 dní v režime smartwatch a okolo 20 hodín v najpresnejšom móde GPS po sekunde. Za tie peniaze asi dobré, ale čakal som o trošku väčšiu výdrž v GPS po sekunde. Určite im ubralo pár hodín to, že majú možnosť spojiť všetky tri satelitné systémy dohromady. Ale páči sa mi, že plnia svoje predpoklady a vážne tieto hodnoty plnia. Pri rozumnom týždennom tréningu som nabíjal z 2% po 7 dňoch.

Suunto 5 Peak má rozhodne zmysel

Nie ste zrovna človek, čo potrebuje mať na ruke druhý telefón, platiť s hodinkami a hrať na nich hry? Hľadáte kvalitný športtester s relatívne dobrou výdržou baterky, ktorý vás podrží v každej situácii? Suunto 5 Peak sú možno pre vás tie pravé. Kompaktnosť rozmerov a skvelá váha sa dopĺňa so super-šporrtesterovskou funkčnosťou a preto tieto hodinky majú rozhodne zmysel.

Ako alternatívu vidím rozhodne fínskeho spolubojovníka Polar Vantage M2, ktorý je stavaný veľmi podobne ako 5 Peak. Dokonca rovnako ako Suunto meria nastúpané metre v reálnom čase bez pomoci barometra. Americká alternatíva by mohla byť Coros Pace 2, ktorý má o trošku väčšiu výdrž batérie a okrem tepovej frekvencie zvláda pri behu aj wattáž, teda výkon. Od Garminu by som doporučil mrknúť na Instinct alebo Instinct 2.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

191 € skladom
191 € nedostupné
191 € nedostupné
191 € nedostupné
191 € nedostupné
303 € nedostupné
191 € nedostupné