» Blog » Suunto

Suunto 7: Fínska tradícia obohatená o inteligenciu Googlu

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Dominik Hok | 17.12.2020 | 11 MIN

Smartwatch a Suunto. To sú dve slová, ktoré podľa mňa vedľa seba nikdy nešlo napísať. Až doteraz. Fínskej značke Suunto podal pomocnú ruku Google a spoločne priviedli na svet kombináciu smart a športových hodiniek - Suunto 7.

Fínske know-how s americkou omáčkou od Googlu

Suunto na poli športových hodiniek úraduje už dlho, ale čo sa týka smart funkcií, tak trochu zaspali dobu. Predsa len, aj športovci po vyzlečení športového dresu žijú životy obyčajných smrteľníkov doceňujúcich funkcie smart hodiniek. Toto zaspanie sa snaží dohnať cez model Suunto 7. Vlastne sa zmiešali skúsenosti Suunta ohľadom športových hodiniek s operačným systémom Wear OS od Googlu dodávajúcim smart funkcie.

Ak by som mal hneď takto na začiatok vymenovať pár podobných modelov, tak by som asi spomenul Samsung Galaxy Watch Active2, Fitbit Versa2 alebo Xiaomi Amazfit Stratos. Avšak cenovka Suunto 7 je o dosť vyššie než u vymenovaných modelov. Oplatí sa teda ich kúpa?

„V dnešnej dobe, bez ohľadu na to, či je šport vašou vášňou alebo predstavuje relaxáciu počas prestávky, sa jednotlivé zložky nášho života vzájomne prelínajú, takže potrebujeme technologického partnera, ktorý nezaostáva v športových funkciách ani pri bežnom používaní. Spoločnosť Suunto sa rozhodla túto výzvu prijať a vytvoriť smart hodinky s rozsiahlymi športovými aj inými funkciami, ktoré pomôžu užívateľom si naplno užiť športové aktivity aj hektický bežný život," uviedol riaditeľ firmy Suunto Heikki Norta.

299,03 € Predaj ukončený

Robustné telo Suunto 7 po novom dopĺňa dotykový OLED displej

Všetky športové aj smart funkcie sa skrývajú v puzdre z tvrdeného polyamidu doplneného o lunetu z nerezovej ocele. Odolné puzdro harmonicky dopĺňa sýto farebný, dotykový 1,39" OLED displej s rozlíšením 454x454 pixelov. Tento displej chráni Corning Gorilla Glass 3. O displeji hodiniek sa nedá povedať, že by bol zapustený v puzdre, ale ako menšia ochrana slúžia aspoň štyri vystúpené časti oceľovej lunety po obvode ciferníka.

Celé hodinky sú na ruke pripevnené na dotyk príjemným, silikónovým remienkom. Celkovo majú hodinky priemer 50 milimetrov a vážia zhruba 67 gramov, čo nie je málo, ale ani príliš veľa. Mne osobne na ruke počas dňa nevadili, ale zrovna toto je čisto vecou názoru. Ale aby som sa priznal, tak som s nimi nespal. Ciferník je značne vystúpený, takže mi to nebolo príjemné.

385,00 € Predaj ukončený

Dotykový displej a mokré prsty si príliš nerozumejú. Na to Fíni našťastie mysleli

Odporcovia dotykových displejov rozhodne ocenia fakt, že puzdro hodiniek po bokoch dopĺňajú štyri tlačidlá, ktoré užívateľ môže používať počas tréningu namiesto dotykového displeja. Dotykové displeje je trochu problém ovládať s mokrou alebo spotenou rukou, čo Fíni rozhodne nezanedbali. Na spodnej strane hodiniek sa (ako už tradične) skrýva optický senzor tepovej frekvencie.

Trochu prekvapením pre mňa bolo, že pri bežnom používaní senzor sníma tep každých pätnásť minút. To je na dnešné pomery úprimne nedostačujúce. Počas tréningu našťastie hodinky snímajú tep nepretržite.

Suunto 7 ponúka moderný dizajn pre každú príležitosť

Čo si budeme hovoriť, Fíni ten dizajn proste vedia. Hodinky na ruke pôsobia športovo, ale pritom aj tak nejak elegantne. Preto neurazia počas trailového behu, ale ani v spoločnosti. Naviac výrobca tento model ponúka v piatich farebných variantách, takže si vyberie takmer každý. Bohužiaľ len v jednej veľkosti a preto úprimne neviem, ako by sa s takými hodinkami na ruke cítili dámy. Predsa len, päťcentimetrový priemer hodiniek nie je zrovna málo. Každopádne, čo sa týka vzhľadu, tak hodinkám rozhodne nie je čo vytknúť. Proste sa podarili.

 

Fíni pre budúcich užívateľov pripravili päť farebných kombinácií.

Nové vymoženosti priniesli veľkú obeť. Suunto 7 je potreba dobíjať takmer každý deň

Zabudovanie operačného systému Wear OS do fínskeho tela zapríčinilo stratu jedného z hlavných atribútov tejto značky - výdrže batérie. Zatiaľ čo Suunto 9 sa pýši výdržou batérie cez týždeň, tak Suunto 7 dosahuje pri bežnom používaní len k dvom dňom. Teda aspoň podľa výrobcu. Mne vydržali väčšinou jeden deň. Ale ako už som vravel, s hodinkami som v noci nespal, takže som ich namiesto toho nechal cez noc dobíjať.

Pri zapnutej GPS (hodinky prijímajú signál tiež zo satelitov GALILEO, GLONASS, QZSS a BEIDOU) výdrž klesne na dvanásť hodín. Krátka výdrž batérie je samozrejme spôsobená náročným operačným systémom Wear OS, ale aj nemenej náročným OLED displejom. Výdrž sa dá predĺžiť až na 40 dní aktivovaním úsporného režimu, ktorý zobrazuje čas, dátum, deň v týždni a stav batérie. Pozitívne však je, že hodinky sa síce rýchlo vybijú, ale taktiež nabijú. Sto percent sa vám na displeji objaví za príjemných deväťdesiat minút.

Ako je pre športtestery (v tomto prípade polovičné) s OLED displejom typické, tak displej po nejakej dobe zhasne a nie je teda permanentne zapnutý. Trochu obťažujúca pre mňa bola päťsekundová pauza medzi rozsvietením a zhasnutím displeja. Predĺženie tejto doby som márne hľadal v nastaveniach. Áno, márne. Každopádne, hodinky majú možnosť režimu displeja Always-on (permanente rozsvietený displej), kedy displej síce stmavne, ale nezhasne úplne. Túto možnosť by som však nedoporučoval. S takým nastavením by výdrž batérie ešte klesla. A to si tento model už nemôže dovoliť.

Na druhú stranu musím vyzdvihnúť veľmi silné podsvietenie 1000 nitov, ktoré z hodiniek dokáže urobiť aj príležitostné svietidlo. Dôležitejšie je spomenúť, že vďaka veľmi silnému podsvieteniu nie je žiadny problém s viditeľnosťou na priamom slnku. S tým sa potýka veľká kopa hodiniek s OLED displejom. Pre Suunto 7 však slnko nie je žiadny problém.

Ani na priamom slnku Suunto 7 nemá žiadny problém s čitateľnosťou.

Na úkor výdrže batérie Suunto 7 ponúka príjemné užívateľské prostredie

Ak Suuntu odpustíte výdrž batérie, tak vám ponúkne dobrú kompenzáciu. Príjemné užívateľské prostredie a vymoženosti od Googlu - Google Play so širokou ponukou aplikácií a hier, ale aj Google Pay k pohodlnému plateniu hodinkami. Bohužiaľ v tuzemsku zatiaľ hodinkami nezaplatíte, ale snáď sa čoskoro dočkáme. Pokiaľ pôjdete napríklad k poľským susedom, tak tam si platbu hodinkami už môžete vyskúšať.

Jedny hybridné hodinky, tri potrebné aplikácie

Kombinácia Suunta a Googlu priniesla trochu zmätok v aplikáciách. Hneď pri zapnutí vás hodinky vyzvú k nainštalovaniu aplikácie Wear OS slúžiacej k prepojeniu s telefónom a základnému nastaveniu hodiniek (oznámenia, užívateľské prostredie, ciferník atď.). Po spárovaní s telefónom dostanete upozornenie k nainštalovaniu aplikácie Google Fit, ktorá slúži k monitoringu denných aktivít (tepová frekvencia, kroky atď.). Nakoniec vás ešte vyzve k stiahnutiu aplikácie od Suunta slúžiacej k monitoringu športových aktivít. Stiahnuť si tri rôzne aplikácie na to, aby som mohol používať smart hodinky, je viac než nezvyčajné.

Keď už bola reč o monitoringu denných a športových aktivít, tak hodinky od výroby nevedia monitorovať spánok a neumožňujú pripojenie hrudného pásu. Oboje sa dá našťastie vykompenzovať aplikáciou z Google Play. Chýbajúci pulzný oxymeter a ukazovateľ hodnoty maximálneho využitia kyslíka (VO2 Max) však žiadnou aplikáciou užívateľ nevykompenzuje. Bohužiaľ sa bez týchto funkcií bude musieť zaobísť.

Návod k použitiu Suunto 7 môžete zahodiť

Recenzia zatiaľ pôsobí trochu negatívne, tak teraz z trocha iného súdku. Keď sa mi hodinky dostali do ruky, tak ma úprimne oslovili. Na prvý pohľad vyžarujú kvalitné spracovanie a pôsobivý dizajn. Konieckoncov, to isté platí aj pre užívateľské prostredie. Pestré a sýte farby OLED displeja sa projektujú do intuitívneho užívateľského prostredia, v ktorom snáď ani nie je možné sa stratiť.

Hodinky sa ovládajú kombináciou dotyku a stisku tlačidiel. Stlačením ľavého horného tlačidla sa dostanete na úvodnú stranu s ciferníkom či do menu s aplikáciami. Pravým horným spustíte monitoring športových aktivít od Suunta. Zvyšné dve tlačidlá sú vyložene na vás. Je totiž možné im prideliť ľubovoľnú funkciu. Ja osobne som mal na prostrednom pravom tlačidle ovládanie médií a dole stopky.

Hodinky ponúkajú širokú škálu aplikácií tretích strán a úložisko pre hudbu

Pokiaľ sa ocitnete na úvodnej strane s ciferníkom, tak presunom doľava sa dostanete ku Google asistentovi. Pohybom doprava potom do štyroch rôznych obrazoviek, ktoré si môžete navoliť (napríklad meranie tepovej frekvencie, týždenný súhrn aktivít, počasie atď.) Čo nenájdete na týchto obrazovkách, tak rozhodne nájdete v menu či v Google Play so širokou ponukou aplikácií tretích strán (napríklad Strava, Endomondo, Viber či Spotify).

Google asistentovi môžete zadávať jednoduché príkazy v angličtine.

Keď je už reč o Spotify, tak musím vyzdvihnúť jednu maličkosť. Pokiaľ si pustíte hudbu cez telefón, tak v hodinkách ju môžete taktiež ovládať. Ja som sa v hodinkách ani neprihlásil k účtu Spotify a aj tak som mohol prepínať medzi skladbami. S týmto mi vývojári Suunta 7 urobili veľkú radosť.

Pokiaľ ale nie ste fanúšik streamovacích služieb, tak podľa výrobcu hodinky ponúkajú úložisko 8 Gb pre aplikácie, ale aj hudbu. Zhruba 3,5 Gb však zaberá systém, takže pre vás ostáva (stále slušných) 4,5 Gb. A párovanie s bezdrôtovými slúchadlami? Zhruba do troch sekúnd bez problémov hotovo.

Ako je tomu pri smart telefónoch, tak aj tieto smart hodinky ponúkajú hornú a dolnú lištu. V hornej lište je možnosť aktivovať úsporný režim, zapnúť svietidlo, funkciu Nájdi môj telefón, ale aj režim Nerušiť (hodinky neupozorňujú na prichádzajúce notifikácie), režim Kino (permanentne zhasnutý displej) a režim Lietadlo (hodinky neprijímajú ani nevysielajú žiadny signál). V spodnej lište sa zobrazujú všetky notifikácie z hodiniek a telefónu.

So Suunto 7 si na svoje prídu roztlieskavačky, surferi či chodci na snežniciach

Suunto 7 nie sú len smart hodinky, ale aj športové. Ako si teda vedú na poli športovom? Úprimne, ako už som raz spomínal, chýbajúci pulzný oxymeter, ukazovateľ VO2Max, monitoring spánku, nemožnosť pripojenia hrudného pásu a snímanie tepu každých pätnásť minút, hovorí samé za seba. Všetky tieto funkcie majú hodinky aj s nižšou cenovkou.

Hodinky však na oplátku ponúkajú nadštandardných viac než 70 športových aktivít. Okrem „klasických" športov ako je napríklad beh, cyklistika, plávanie a chôdza, si prídu na svoje tiež „prevádzkovatelia menej bežných športov". Hodinky dokážu monitorovať napríklad roztlieskavanie, motošporty, jazdu na koni, chôdzu na snežniciach, surfovanie, frisbee a mnoho ďalších. Hodinky neponúkajú napríklad triatlon. Ale úprimne, než by ste ho dokončili, tak by hodinky boli pravdepodobne vybité.

Rozbitia hodiniek sa pri športe nemusíte báť. Hodinky sú testované vo Fínsku a podľa výrobcu znesú nárazy, vodu, prach, dážď, blato aj sneh. Celé toto tvrdenie je naviac podložené udávanou vodeodolnosťou 5 ATM.

Počas tréningu je možné hodinky pohodlne ovládať mechanickými tlačidlami

Čo sa týka priamo športovej aktivity, tak napríklad pri behu, sa na prvej obrazovke zobrazuje čas, ubehnutá vzdialenosť, aktuálna rýchlosť, priemerné tempo a na okrajoch tepová frekvencia. Na druhej obrazovke nájdete meranie kôl a na poslednej mapu. Pri aktivite je veľkou výhodou možnosť ovládania tlačidlami, kde pravým horným tlačidlom tréning pozastavíte či zrušíte, prostredným sa posúvate na ďalšiu obrazovku a spodným zaznamenávate kolá.

Štatistiky tréningu sú viacmenej rovnaké ako v predošlých modeloch

Po tréningu hodinky vytvoria súhrn, kde sa dozviete dobu trvania, vzdialenosť, štatistiku zaznamenaných kôl, odhad spálených kalórií, výstup a zostup, priemernú kadenciu krokov, priemernú tepovú frekvenciu, dobu zotavenia, PTE (odhad vynaloženého úsilia a efektivity tréningu) a EPOC (vytvorený kyslíkový dlh, ktorý telo potrebuje pre správnu regeneráciu po cvičení).

Podrobnejšie informácie se potom užívateľ dozvie v aplikácii od Suunta, kde nájde GPS záznam trasy a podrobnejšie informácie o tréningu. Napríklad grafické znázornenie tepovej frekvencie a tempa v priebehu tréningu.

Výrobca láka na podrobné mapy fungujúce aj offline

Suunto do týchto hodiniek po novom zabudovalo aj mapy. Užívať si ich nemusíte len cez Wi-Fi, ale dokonca aj offline. Samozrejme nebudete mať podrobné offline mapy celého sveta či Slovenskej republiky, ale máte možnosť zvoliť si bod na mape a hodinky po pripojení k nabíjačke stiahnu rádius 65 kilometrov okolo tohto bodu. Mapu si môžete priblížiť až na desať metrov. Navyše sa mapy pravidelne aktualizujú po pripojení k nabíjačke.

Na mapě si zvolíte bod na mapě a hodinky stáhnou radius několika desítek kilometrů okolo tohoto bodu.

Na mape si zvolíte bod a hodinky stiahnu rádius niekoľkých desiatok kilometrov okolo tohto bodu.

Hľadáte novú trasu na beh alebo jazdu na bicykli? So Suunto 7 žiadny problém

Pozná to snáď každý. Nebaví vás stále behať po rovnakej trase a chcete objaviť niečo nové. Tieto hodinky vám to trochu uľahčia. A to sa teraz nebavím o klasických mapách. Suunto totiž ponúka tzv. Heat mapy, ktoré zobrazujú trasy kade najčastejšie behajú užívatelia Suunto hodiniek. Trasy sú na mape jednoducho vyznačené oranžovou farbou. Čím je oranžová jasnejšia, tým viac užívateľov túto trasu využilo.

Trasy napríklad pre beh a pre bicykel sa môžu líšiť, takže hodinky ponúkajú rôzne Heat mapy podľa zvolenej aktivity (možnosť až pätnástich aktivít). Samozrejme to má viac benefitov. Napríklad, ak ste fanúšikom trailového behu, tak vám hodinky môžu pomôcť nájsť bezpečnú trasu.

Heat mapy sa doslova stali dominantou celých hodiniek, keďže sú tiež v pozadí základného ciferníka, kde sa prispôsobujú vašej polohe. A úprimne, tá čierno-oranžová farebná kombinácia je pre mňa snáď vizuálne najlepší ciferník športových hodiniek. Naviac to je praktické.

Pre koho sú hodinky vhodné?

"V dnešnej dobe, bez ohľadu na to, či je šport vašou vášňou alebo predstavuje relaxáciu počas prestávky," uviedol v citácii na začiatku tohto článku riaditeľ Suunta. Áno, presne taká si myslím, že je cieľová skupina týchto smart hodiniek. Ľudia milujúci šport, ale rozhodne nie vrcholoví športovci. Absencia niekoľkých dôležitých športových senzorov a krátka výdrž batérie nie je nič pre nich. Pokiaľ teda nie ste vrcholový športovec a prežijete nízku výdrž batérie, tak dostanete stroj, ktorý vás doslova uhranie svojím vzhľadom, prvotriednym displejom a bude vás sprevádzať pri vašej dennej rutine. Navyše si môžete hodinky prispôsobiť stiahnutím aplikácií, ktorých je v ponuke veľké množstvo.

Na začiatku som položil otázku, tak by bolo neslušné neodpovedať. Oplatí sa ich kúpa? Vonkajšie spracovanie rozhodne zodpovedá cenovke. Hodinky sú vyrobené z kvalitných materiálov a vyžarujú istotu, že znesú veľa. Nech už sa jedná o dážď, prach, vodu aj nárazy. Trochu ma mrzí, že nedotiahli do konca ani jednu z častí tohto hybridu. Zo športovej časti postrádajú niekoľko funkcií a senzorov. Z tej inteligentnej časti postrádajú napríklad možnosť telefonovania priamo z hodiniek. Každopádne, ja som stále neodpovedal na otázku. Možno to bude znieť smelo, ale podľa mňa sú Suunto 7 momentálne dizajnovo najlepšie spracované hodinky, takže aj keď majú porovnateľné množstvo funkcií ako hodinky s nižšou cenovkou, tak už len ten vzhľad za to stojí. A čo si budeme hovoriť, veľa ľudí vyberá podľa vzhľadu.

Pokiaľ by vám vzhľad za vyššiu cenovku nestál, tak ideálnou alternatívou môže byť Samsung Galaxy Watch Active 2 alebo aj Xiaomi Amazfit Stratos. Ponúkajú porovnateľné množstvo funkcií zabalené v príjemnejšej cenovej relácii.

Klady a zápory:

nádherný dizajn
intuitívne užívateľské prostredie
kombinácia dotyku a mechanických tlačidiel
široká ponuka športových aktivít
online aj offline mapy
príjem signálu z piatich satelitov
vysoká odolnosť

vysoká cena
absencia pulzného oxymetra, ukazovateľa VO2Max a monitoringu spánku
od výroby nemožnosť pripojenia hrudného pásu
tri rôzne aplikácie pre ovládanie hodiniek
krátka výdrž batérie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Rozbalené, zľava 31%
261,83 € skladom
385 € nedostupné
316,39 € nedostupné
488,00 € nedostupné