» Blog » Suunto

Suunto 9 Peak PRO recenzia – Zmŕtvychvstanie

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 2.11.2022 | 8 MIN | 7x komentár

Hodinky boli pred nedávnom predstavené a sľubovali naozaj veľa. Presnú GPS, presnú tepovku a hlavne, celkovú rýchlosť. V mnohých ohľadoch splnili očakávania a v mnohých prekvapili. Ale áno, Suunto 9 Peak PRO sú prvé hodinky, ktoré stoja za to.

Nebudeme dlho obkecávať začiatok. Suunto posledné modely hodiniek nemalo úplne ideálne vychytané a hoci mali byť nekompromisný športtester, tak nezvládali správne ani to. Na tom, že chcú byť športtester sa nič nezmenilo a stále sú tvorené skôr pre outdoorových nadšencov, než pre mestských smartwatchistov. Čo môžem ale s kľudom na začiatku povedať, že konečne má cenu tieto hodinky kúpiť a budú vám slúžiť tak, ako majú.

Čo je teda nové:

  • Menu hodiniek
  • Plynulosť a rýchlosť v menu
  • Watty zo zápästia + NGP (Normalized Graded Pace)
  • Možnosť dohratia SuuntoPlus a SuuntoPlus Guides
  • Nový snímač GPS a tepu


Dizajnová bomba ako vždy

Suunto bolo vždy buď totálne monštruózne alebo úplne minimalistické. V posledných rokoch sa klania skôr na stranu minimalizmu a v tomto duchu sa nesú aj nové Suunto 9 Peak Pro. A ten dizajn je fakt podarený.

Minimalistická luneta okolo displeja budí elegantný a veľmi pevný vzhľad, ktorý nie je vôbec ničím rušený. Na pravej strane máme 3 kovové tlačidlá a hneď pod nimi nadväzuje kovové dienko. Suunto prezentuje, že puzdro je kombinácia plastu a kovu, ale toho kovu je tam väčšina. K tým tlačidlám. Kolega Dominik poznamenal, že tlačidlá majú celkom srandovný zvuk pri mačkaní. Ako keby ste mačkali staré stopky. Musím povedať, že za mňa to má niečo do seba a zvuk sa mi páči.

Pokiaľ sa mrkneme na rozmery – puzdro s veľkosťou 43 mm a výškou 11 mm (s tepákom je to okolo 13 mm) sedí takmer každému tvorovi na tejto planéte. Aj vášmu Mopslíkovi. Materiálovo si môžete vybrať medzi klasickou oceľou alebo titánom. Váhovo je to potom 56 g v titáne a 64 g v oceli.

V otázke remienkov sme zostali zatiaľ na dvoch stáliciach – nylone a silikóne. Suunto sa chvástalo ešte nejakou novinkou, ale zatiaľ sa na ňu nedostalo. Inak tu máme Suuntiu klasiku, 22mm Quick Release remienok s kovovou sponou a so zobáčkom namiesto pútiek.

Vzhľad hodiniek je super a ani ma neruší nápis Suunto na spodnej časti lunety.

Displej od Márie Terézie s tonou miesta okolo

Jediné v čom sa Suunto naozaj neposunulo je displej. Hoci sú hodinky len o milimeter väčšie než Garmin Fenix 7S, ten displej je niekde inde...

Medzera presne pol centimetra z každej strany je proste zarážajúca a mňa to naozaj štve. Čo sa parametrov týka, tak displej má rozlíšenie 240 x 240 pixelov a veľkosť 1,2". Aby som tento "retro" displej len nehanil, pri športovej aktivite môžete zobraziť až 7 datových polí, ktoré sú krásne čitateľné.

Hodinky majú kombinovaný displej, teda je možné ovládať ako dotykom, tak tlačidlami. No a ako už je zvykom u prémiovej série, hodinky disponujú zafírovým sklíčkom, ktoré je takmer nepoškriabateľné.

GPSka nemá Multi-Band, ale aj tak stojí za to!

Ako povedal jeden z najväčších (ak nie najväčší) recenzentov na svete – DC Rainmaker: "Vydať v roku 2022 bez Multi-Bandu, to chce gule." Suunto sa bohužiaľ nevydalo s prúdom Multi-Bandu, ale aj tak spresnilo GPSku na vysokú úroveň. Dokáže prijímať až 4 satelitné systémy a až 32 satelitov naraz.

Při zatáčkách to není úplně ono, ale celková přesnost je v pohodě. Suunto - červená Garmin Fenix 7X - žlutáPri zákrutách to nie je úplne ono, ale celková presnosť je v pohode. Suunto – červená, Garmin Fenix 7X – žltá

Pri prvom behu som sa trošku desil, ale po kalibrácii bola GPSka naozaj presná a nezaznamenal som žiadny výrazný problém.

Suunto - červená, Fenix 7X - žlutáSuunto – červená, Fenix 7X – žltá

Pokiaľ sa budeme baviť o ďalších senzoroch, tak je to klasika – barometer, akcelerometer, kompas, výškomer a tepák.

Čo opäť neprekvapilo a nepotešilo je funkčnosť tepovky. Žiaľbohu, testoval som ho všade možne a presnosť tomu zatiaľ skutočne chýba.

Suunto - modrá, Garmin (hrudní pás Gamin HRM PRO+) - fialováSuunto – modrá, Garmin (hrudný pás Garmin HRM PRO+) – fialová

Je vidieť tie skokové pásaže, kedy sem tam to Suunto trafí a sem tam proste nie. Mal som hodinky aj na pár intervalových "sessions" a tam to dopadlo bohužiaľ ešte horšie.

Suunto - modrá, Garmin (hrudní pás Polar H10+) - fialováSuunto – modrá, Garmin (hrudný pás Polar H10+) – fialová

Z grafu je vidieť, že hodinky sa v tomto tréningu netrafili ani pri rozkluse, ani na intervaloch a ani pri výkluse. Takže pokiaľ Suunto, tak k tomu ich úžasný hrudný pás Suunto! :-)

Batéria prekvapuje asi najviac! Má to ale jeden háčik

Batéria je veľké prekvapenie a Suunto vracia na výslnie. Musím povedať, že im dávam pekne zabrať, čo sa tréningu týka a hodinky si berú len minimum batérie. Mám pustené notifikácie, hrám sa s nimi a nie a nie ich vybiť.

Prehľadne v tabuľke:

Garmin Fenix 7S (Solar)
Suunto 9 Peak PRO
V režime smartwatch
11 dní (14 dní)
21 dní
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
30 dní
Príjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
70 hod.
Príjem všetkých satelitov
26 hod. (30 hod.)

Príjem všetkých satelitov (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
40 hod.
Príjem všetkých satelitov + hudba
7 hod.

GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
300 hod.

Čo myslíte, to by celkom išlo, nie? Suunto má výhodu v tom, že pri nečinnosti hodiniek vypína displej úplne do čierna. Takže keď hodinky odložíte, za chvíľu sa displej vypne a šetrí sa tým baterka.

Čo rozhodne musím spomenúť, je ich super rýchle nabíjanie. Za 10 minút hodinky nabijete na desaťhodinový beh, čo je neskutočné! Do 100 % potom nabijete za hodinu.

Malý háčik ale vidím v kľudovej tepovej frekvencii, kedy to Suunto síce neuvádza, ale ponížilo interval merania na 1 minútu. U čistokrvného športtestera sa mi to zdá ako dosť zlý nápad a škoda. Meranie je potom veľmi nepresné a často mám na Garminoch okolo 50 tepov a na Suunte napríklad 90.

Výkonný šporťák

Asi nebudem vymenovávať koľko "stoviek" športov tam máte, ale príkladom zbytočnosti môže byť určite kriket, rybárčenie či americký futbal. Ale toto nájdeme skoro vo všetkých smart hodinkách medzi značkami. Takže im to nemám za zlé.

Normálne športy tu sú stále a nájdete tu všetko potrebné. Miernou nevýhodou je, že musíte tvoriť vlastný šport, pokiaľ chcete zmeniť dátové polia. S novým systémom je ale všetko prehľadné a super jednoduché.

Dosť ma prekvapil spôsob riešenia intervalového tréningu na Suunte. Navolíte si aký typ intervalov chcete, potom v aktivite musíte nájsť danú obrazovku, z ktorej idú spustiť intervaly. Po dokončení intervalov ale obrazovka nezmizne a intervaly sa spúšťajú rovnakým tlačidlom, ako sa stopuje tréning. Takže namiesto toho, aby som si zastavil tréning, spustil som ďalšiu sadu intervalov...

Svoj tréningový program môžete doplniť o smart pomocníkov, ktorých si môžete stiahnuť zo SuuntoPlus, čo sa mi zdá super, pretože si stiahnete len to čo potrebujete a nemáte tam plno blbostí naviac. Trailového bežca poteší aj nová funkcia NGP – Normalized Graded Pace, ktorá nám hovorí, ako rýchlo by sme bežali po rovine. Škoda, že túto fíčuru nájdete len v prehľade v aplikácii a zatiaľ sa neprenáša v reálnom čase ako napr. u Corosu alebo Garminu.

Dočkali sme sa aj merania wattov zo zápästia, čo je pre Suunto cenná metrika a pridáva ju ako štvrtá značka na svete. Trošku ma mrzí, že hodinky túto metriku neukazujú v základe a človek si musí urobiť novú aktivitu, aby wattáž videl, ale to by nebolo Suunto, keby neurobilo nejakú takú perličku. Čo sa týka wattov, všetko funguje ako má a kolega Dominik o tom napísal krásny článok. Neskôr sa môžete těšiť na článok porovnávajúci wattáž od jednotlivých výrobcov, keďže žiadna nameraná hodnota nie je zlá.

VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)
5.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)

Příklad měření wattů. Suunto – modrá, Fialová – Fenix 7XPríklad merania wattov. Suunto – modrá, Fialová – Fenix 7X

Suunto ale tiež zamakalo na režime šnorchlovania, kedy si vraj o tento režim najviac povedali číňania. Šnorchlovanie je tam asi populárny šport. Najviac ten s tehlou na nohe... No, hodinky vám zmerajú dĺžku a hĺbku ponoru, čo môže byť zaujímavé. Merajú ale len do 10 m reálnej hĺbky.

Ultratrail Approved

Ako lepšie vyskúšať ultra hodinky, než na ultra behu. S hodinkami som sa prebehol nejakých 56 až 57 km z Ostrého na Lysú a späť. Garminy mali okolo 56,34 km a Suunto 57,02 km. Hodinky sa začali mierne rozchádzať s Garminmi okolo štvrtej hodiny behu.

Spokojenost v každém ohledu.:-)Spokojnosť v každom smere.:-)

Inak po celý čas Suunto meralo všetky údaje správne a nebol s hodinkami žiadny problém. Jediné, čo by mohli inžinieri z Fínska ešte dorobiť, je úsporný mód (niečo ako "obnoviť neskôr" u Garminu), keď si ide človek sadnúť do chaty a nechce mať celý čas načítanú GPS.:-)

Suunto = Internet Explorer. To už neplatí

Áno, Suunto 9 Peak PRO to dokázalo a vystúpilo zo svojho tieňa pomalosti. Nový systém švihá rýchlo a aj prehľadnosť sa zdvihla o 100 %. Buď môžete ovládať tlačidlami, kde sa horným tlačidlom dostanete do výberu športových aktivít a spodným do menu hodiniek, kde možno zobraziť niektoré hodnoty alebo nastavenia. Pokiaľ ste na hlavnej obrazovke a stlačíte stredné tlačidlo (alebo len swipnete doprava či doľava) dostávate sa na widgety tepu, spánku atp... Widgety by mali ísť potom nastaviť podľa seba, zatiaľ to ale nejde.

Za mňa je rýchlosť dostačujúca a už nenastáva žiadne sekanie systému, len keď spúšťate tréning. Tam je to trošku oriešok, pretože klepnete a chcete spustiť aktivitu a hodinky zostanú zamrznuté

Smart a fitness funkcie zostali nezmenené

Tu nie je veľmi o čom diskutovať. Zmeria to kroky, kalórie, spánok, či SpO2. Suunto základ rozširuje odpoveďami na správy (iba Android), a možnosťou ovládať hudbu z telefónu. Takže pohodlný základ, kde keby pridali platbu kartou, tak je to značka ideál.

Super vec u merania spánku je ranný report, ktorý vám hodinky vystavia ihneď po prebudení. Poprajú vám dobrý deň a povedia vám kvalitu spánku v percentách, dĺžku hlbokého spánku a priemernú tepovku za celý deň.

Novinkou pre Suunto je obchodík s doplnkami, ako aplikácie tretích strán (Strava, Training Peaks atp.), ktoré postupne pribudnú do všetkých Suuntích hodiniek.

Áno, toto má cenu!

Suunto vyslalo týmto modelom do sveta  jednu jedinú správu. Že sa s ním musí naďalej počítať a že ešte nie je mŕtve. Nové funkcie, rýchlosť, GPSka. Musím povedať, že to na mňa urobilo veľký dojem. Pár mušiek v podobe tepovky alebo tých intervalov sa našlo, ale inak tie hodinky môžem, s kľudným srdcom, zarytému športovcovi doporučiť. A to som doteraz o Suunte rozhodne povedať nemohol. Za tých 11 dní, kedy som hodinky intenzívne testoval, som s nimi dal nejakých 17 hodín a 40 minút tréningu (jeden som omylom vymazal) a Suunto ma naozaj presvedčilo, že stojí za to!

Pokiaľ mrkneme na nejaké podobné modely z radov protivníkov, prvý bude Polar Grit X PRO, ktorý má veľmi podobné funkcie, len za mňa o trošku lepší vzhľad ale nižšiu výdrž batérie. Nemôžem opomenúť určite jeden z najobľúbenejších modelov od Corosu – Apex PRO, ktorý zasa vyniká v batérii aj v presnosti merania ako tepovky, tak GPSky.

Kráľom je potom samozrejme Garmin Fenix 7 (aspoň pre mňa), ktorý je... Proste Garmin.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Vachpred 548 dňami, reagovať
Veľmi som zvedavý, že aká bude realita, lebo zatiaľ to vyzeralo, že Suuntu ušiel vlak a pomaly končí.
Ján Červenákpred 548 dňami, reagovať
Chcel by som vedieť, aká je presnosť navygácie v horách a výškach.
Matěj Urbaczkapred 547 dňami
Zdravím Honzo, teprve včera jsme dostali hodinky na otestování. Toto bylo jen představení modelu. Hodinky teď pořádně vyzkoušíme, a pak přineseme recenzi, kde se na přesnost určitě zaměříme.
xxxpred 545 dňami, reagovať
Asi to nemá Qi nabíjanie?
Matěj Urbaczkapred 544 dňami
Zdravím xxx, Qi nabíjení Suunta bohužel nemají.:-(
Marianpred 540 dňami, reagovať
zaujimala by ma citlivost GPS v hustom lese alebo vysokych horach... pouzivam S3peak uz roky, zatial som nenasiel podobny model co by mal lepsi signal a vydrz v horach pri zazname 1 sec GPS.. ale je cas na zmenu, laka mna hlavne podpora Galileo, na to som cakal... tie zelene forest su nadherne... ale chcelo by to skor silikonovy zeleny remienok, ten textil sa zle cisti od spiny...
Matěj Urbaczkapred 537 dňami
Zdravím Mariane, v nejbližší době by měla vyjít recenze na tyto hodinky a můžu Vám prozradit, že s GPS se model hodně posunul dopředu a vykreslení a nadmořská výška sedí skvěle.:-)

Hodinky zmienené v článku

349 € (doručíme do 29.4.)
349 € nedostupné
399,00 € nedostupné
399,00 € nedostupné
349 € nedostupné