» Blog » Suunto

Suunto 9 Peak – Veľká sila v malom prevedení

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 7.1.2022 | 8 MIN

Konečne je to tu. A to sme čakali vážne dlho. Suunto 9 Peak boli oficiálne vydané už pred prázdninami, ale k nám sa dostali len teraz. V dnešnej dobe smartwatchov a športtesterov je ťažké vydať unikátny prístroj. Suuntu sa to ale tak nejak podarilo.

Ešte tak na začiatok celého rozprávania spomeniem, že bohužiaľ Suunto 9 Peak zatiaľ nemáme v ponuke, pretože je na trhu málo kusov. Tak prinášame aspoň recenziu, pre ktorú sa nám jeden kus podarilo získať.

Rozdiely medzi Suunto 9 a Suunto 9 Peak

Ako už som trošku naťukol v perexe, Suuntu sa podarilo vydať tak trošku iný, unikátny prístroj. Je to z dôvodu, že hodinky oproti svojim predchodcom rapídne schudli a pritom si zachovali rovnaké parametre čo sa batérie a senzorovej vybavenosti týka. Najväčšou zmenou je vzhľad, váha a rozmery. O tom žiadna. Ale zmeny nastali aj vo vnútornostiach, kde Peakom pribudol pulzný oxymeter a senzor okolného svetla pre prispôsobenie jasu.

No a niektoré veci, bohužiaľ/bohuvďaka, zostali rovnaké. Pre začiatok by ale stačilo a teraz na to poďme poriadne.

Vlevo Suunto 9 Peak a napravo Suunto 9 BaroVľavo Suunto 9 Peak a vpravo Suunto 9 Baro

Po diéte konečne sedia aj na útle zápästie

To, čo si želalo veľa ľudí, Suunto konečne vypočulo. Doteraz boli deviatky pre väčšinu smrteľníkov proste masívne hodinky, ktoré na zápästí bohužiaľ nesadli každému. Najmä nie nežnému pohlaviu. S rozmermi 43 x 43 x 10,6 mm sa ale celá hra mení. Ďalší game changer je váha, ktorá spadla na 62 g v oceľovom variante. V tom z titánu važia ešte o 10 g menej.

Čo sa Suuntu musí nechať, je vzhľad a spracovanie, ktorým poráža všetkých na plnej čiare. Elegantný minimalistický vzhľad puzdra tvoreného z nerezovej ocele (alebo titánu) doplneného o dienko z polyamidu vystuženého skelnými vláknami. Ladné krivky doplňujú 3 mechanické tlačidlá na pravej strane a nápis Suunto, ktorý sa ukrýva na puzdre u čísla 6. Tak trošku mi nedali spať 4 skrutky na dienku, kedy som si myslel, že sú len na prirobenie nožičiek k puzdru. No, nie sú. Keď ich odskrutkujete, môžete nakuknúť na základnú dosku a všetky vnútornosti.

Suunto 9 G1 Baro HR - špičkové outdoorové hodinky s pár muškami
5.1.2021 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 G1 Baro HR - špičkové outdoorové hodinky s pár muškami

Volajte sláva a päťkrát sa radujte. Peaky konečne dostali normálny remienok šírky 22 mm s uchytením Quick Release. Úprimne, je to jeden z najpríjemnejších silikoňákov, čo som kedy mal na ruke. Skvele sedí na zápästí a dierovanie vedľa dierok na uchytenie zaisťuje maximálne odvetranie. Spona je z ocele a namiesto pútka je na konci remienka zobáčik, ktorý sa cvaká do jednej z dierok na uchytenie. Celkovo hodinky na ruke sedia skvelo a po vzhľadovej stránke im niet čo vytknúť.

Šancu má len diamant

Použitie prémiových materiálov pokračovalo aj v prípade sklíčka. Zafírové sklo je pri outdoorových aktivitách veľká výhoda, pretože sa proste a jednoducho nepoškriabe. Je ale potreba dávať pozor na priamy pád, pretože to by sklíčko nemuselo prežiť. Ale tento prípad som snáď ešte ani nevidel. Podľa môjho názoru, aj kvôli tomu že zvolili zafír, neriešili akúkoľvek ochranu sklíčka a dipleja a úprimne, neviem si predstaviť nalepiť tam ochrannú fóliu. Bolo by to ako päsť na oko.

Displejom ale končí všetka sranda. Diéta na puzdre sa prejavila aj na ňom a rozlíšenie spadlo na 240 x 240 pixelov. Je vážne škoda, že od kraja puzdra je prstenec, ktorý má pol centimetra. Kiež by sa prstenec zmenšil a displej sa mohol rozrásť. Ale nemôžem im to zas tak vyčítať. Podobne veľký Forerunner 745 je na tom, čo sa týka displeja, úplne rovnako. Použitá technológia zostala rovnaká, a tak je displej transflektívny s výbornou čitateľnosťou na priamom slnku.

Čo mi ale na Suunte trošku prekáža, je kombinácia ovládania tlačidlami a dotykom, kedy ani jedným nemožno ovládať celý prístroj a chýba tomu tak trošku akákoľvek logika (opäť bez mech. tlačidla späť). Odozva systému je jednoducho slabá a keby som veľmi zapreháňal, tak dostať sa zo základnej plochy na tepovku trvá celú večnosť. Taký velikán ako Suunto mohol túto problematiku poriešiť lepšie.

Senzory sa rozrástli o oxymeter a korekciu jasu

Snímačová výbava je správne outdoorová. Nechýba teda barometer, výškomer, akcelerometer, tepovka a GPS prijímač (má GPS, GLONASS, Galileo, Beidou a QZSS). Novinkou je pulzný oxymeter a senzor okolného svetla pre automatickú korekciu jasu. Je fajn, že sa Suunto snaží držať krok s ostatnými značkami. Pulzný oxymeter je vec, ktorú značka uviedla prvýkrát a možno sa to dá poznať na presnosti, takže zatiaľ nebudem úplne prísny v hodnotení a nechám si ho až po nejakých aktualizáciách.

Ako je zvykom, Suunto aj tu použilo svoje technológie FusedTrack a FusedAlti pre spresnenie údajov z GPS a z barometra. Pri barometri k tomu využíva výškomer a GPS sa kombinuje s akcelerometrom. U výšky vidím veľké spresnenie a u GPS... No, niekedy je to o dosť lepšie a niekedy sa mi zdá, že hodinky celkom dosť nadmeriavajú. Niet divu, že používatelia Suunta majú vždy toľko kilákov za rok. :-)

"Niektoré batériové režimy hodiniek Suunto 9 predlžujú výdrž batérie tým, že menia interval medzi zisťovaním polohy GPS. Aby však pri cvičení nedochádzalo k zhoršeniu kvality sledovania polohy GPS, používajú hodinky Suunto 9 funkciu FusedTrack. FusedTrack využíva pohybové senzory k záznamu pohybu medzi jednotlivými zisťovaniami polohy GPS, čo zaisťuje lepšie sledovanie cvičenia." (vysvetlivka FusedTracku priamo od Suunta)

Suunto 9 Peak – černá linie, Garmin Enduro – červená linieSuunto 9 Peak – čierna línia, Garmin Enduro – červená línia

Ako vravím, niekedy dobré, niekedy zlé.

Senzor tepovej frekvencie tiež prešiel rapídnou zmenou a Suunto sľubovalo veľmi presné meranie. Asi mám zlú ruku, pretože som sa opäť niekoľkokrát dostal na maximálku 210 tepov a hoci by som si to veľmi želal, tak to bohužiaľ nie je pravda. Pre double overenie som dal hodinky na ruku kolegovi a ani jemu tepy nevychádzali moc presne... Na druhej strane, svetlo tepáku je vážne silné a lampička by z neho mohla byť dobrá.

Baterka je stále titan

Suunto, až na výnimku Suunto 7, je borec vo výdrži. Čo si budeme hovoriť, je to tak. U Peakov je výdrž v režime smart hodiniek 7 dní a 14 dní pokiaľ funguje len čas a dátum. Zlom ale prichádza v aktivitách, kedy Suunto po sekunde dokáže bežať až 25 hodín pri snímaní s najlepším možným záznamom. Keď mrknete do nastavenia, zistíte, že môžete ovplyvniť záznam pomocou režimov batérie. Na výber je zo štyroch módov záznamu: výkon (25 h), vytrvalosť (50 h), extrémna (100 h) a túra (170 h). U každého Suunto píše interval merania GPS a aký dobrý je podľa nich záznam trasy.

Suunto 7: Fínska tradícia obohatená o inteligenciu Googlu
17.12.2020 - Dominik Hok
Suunto 7: Fínska tradícia obohatená o inteligenciu Googlu

Športové aktivity a SuuntoPlusTM

V hodinkách nájdete 80 športových aktivít vrátane behu, cyklistiky, plávania, aerobiku a ďalších... V nových Peakoch sú dokonca rozdelené cezpoľné behy (čítajte trailové) na "cezpoľný beh (základný)" a "cezpoľný beh (hora)". Nejak veľmi som zatiaľ toto rozdelenie nepochopil, ale asi ide najviac o rozdelenie dátových polí.

U Suunta zostáva klasika, že pre zmenu polí si musíte vytvoriť vlastný športový režim a tam prispôsobiť dátové polia a obrazovky podľa vašej chute. Čo je rozhodne super, tak od začiatku je nastavený zámok obrazovky pri monitoringu aktivity, a tak sa nemôžu stať žiadne prúsery, ako napríklad zrušenie alebo pozastavenie tréningu.

Za pozornosť rozhodne stojí SuuntoPlus, ktoré sa stále zdokonaľuje pri každej aktualizácii. Prináša nám rôzne vychytávky, ako percentá spálených tukov a cukrov (SuuntoPlus Burner) alebo napríklad pomoc pri tréningu kopcov (SuuntoPlus Climb). Všetky tieto funkcie sú popísané na stránkach SuuntaPlus, kde dokonca vyzývajú športovcov, nech im pomôžu tvoriť ďalšie zlepšováky. SuuntoPlus je v obmedzenom prístupe dostupné aj na modeloch Suunto 5 a Suunto 3.

Klasické prostredie, ktoré sa nezmenilo

Čo sa týka prostredia hodiniek, Suunto je proste Suunto. Drží sa svojej logiky. Ako ovládaním, tak presúvaním medzi widgetmi. To znamená, že pohybom hore alebo spodným tlačidlom sa dostanete na widgety ako spánok, kroky atp. a pohybom dole alebo horným tlačidlom sa dostanete do histórie tréningu, navigácie alebo nastavení.

Vždy, keď sa dostanete na koniec, musíte to buď prejsť späť cez všetky widgety alebo sa vrátiť dotykom doprava. Pre tento krok môžete ešte použiť dlhé stlačenie stredného tlačidla, ale zdá sa mi trošku zdĺhavé stále držať to tlačidlo, pretože vás to vráti len o krok späť. Na hlavnej obrazovke pri stlačení stredného tlačidla zistíte stav baterky, môžete ovládať hudbu a zobraziť notifikácie.

Čím ďalej tým väčší mudrlant

Suunto, okrem modelu Suunto 7, sa nikdy neproklamovalo ako smart hodinky alebo frikulínsky povedané smartwatch. Ale aj tej múdrosti trošku pridalo. Do všetkých modelov 9 (nielen Peak) pridalo ovládanie hudby a dokonca možnosť odpovede na notifikácie prednastavenými správami. Obmedzenie je tu zatiaľ len to, že to funguje iba na Androide, rovnako ako u ostatných značiek. Okrem noviniek tu nájdeme klasiku ako budík, stopky, odpočet atp.

Suunto vás má stále na muške

Ako ostatné firmy, tak aj Suunto monitoruje používateľa 24/7, čo sa týka krokov, kalórií, tréningovej záťaže a aj spánku. Je fajn, že pre spánok nemusíme otvárať telefón. V hodinkách sa dozviete ako dlho ste spali, vašu priemernú nočnú tepovku, kvalitu a dĺžku hlbokého spánku. Vo widgetoch sa tiež objavuje VO2 Max a vek podľa kondície. Keďže je snímač o trošku menej presný, doporučil by som pripojiť k Suuntu pre monitoring tepovky pri športe hrudný pás. Údaje potom budú dávať presnejší obrázok o vašej výkonnosti.

Suunto App

Suunto sa ako mnoho ďalších výrobcov vydalo cestou púhej aplikácie na smart telefón a zanevrelo na internetovú PC platformu. Čo je za mňa trošku škoda, ale aj s tým sa človek naučí žiť. Aplikácia je prehľadná a človek nájde všetko, čo potrebuje. Vyhodnotenie tréningu je dostačujúce ako pre hobíka, tak pre numerického mága, ktorému neunikne žiadna metrika.

Peaky ako športovcov nástroj

Musím sa priznať, že na Suunto mám svoj názor, ktorý sa niekedy nezhoduje so superlatívami, ale na Peaky som sa tešil. Mám radosť, že hodinky sú menšie a zvládnu rovnakú prácu ako ich predchodca a pridávajú nové funkcie. Mám radosť, že možno z hodiniek reagovať na správy a ovládať muziku. Celkom paradoxne z nich mám radosť. :-)

Trošku ma mrzí menšia presnosť tepovej frekvencie, ale samozrejme aj to je riešiteľné hrudným pásom. Takže hodinky prešli všetkými nástrahami trailového behu aj bežného života a áno, môžem ich doporučiť. Budem dúfať, že raz dostanú mapy, hudbu, platenie a budú skvelé.

Ako alternatívu by som doporučil rivalský Garmin Fenix 6, ktorý má o trošku viac smart funkcií a v základnom monitoringu aj väčšiu baterku. Od Amíkov ešte rád doporučím Coros Vertix alebo Apex Pro, ktoré majú skvelú senzorovú presnosť. Z fínskych kamarátov od Suunta by mohli suplovať skvelú športtesterovskú prácu aj modely Polar Grit X alebo Vantage V2.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku