» Blog » Suunto

Suunto Core recenzia – Potrebujeme smart hodinky?

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné | Klasické

Matěj Urbaczka | 3.5.2023 | 6 MIN | 1x komentár

Výrobca týchto hodiniek je titanom na poli športtesterov, ale než prišli športtestery, urobil outdoorový model Suunto Core, o ktorom bude dnešná recenzia. Nie, nie sú to smart hodinky, ale potrebujeme v horách inteligenciu smartwatchov?

Pre tých, ktorí hľadajú smart hodinky, to naozaj nie je dobrá cesta. Tento "hlupáčik" je skôr určený pre ľudí, ktorí hľadajú jednoduchosť a outdoorový prístroj, ktorý nebudú musieť každú chvíľu nabíjať.

Najväčšie prednosti modelu:

  • ABC senzory
  • Búrková výstraha
  • Východ a západ slnka
  • Reálna hĺbka ponorenia 30 M
  • Batéria (nemusíte nabíjať)

Prečo si v dnešnej době kúpiť také hodinky a neísť rovno do smart?

Keď som začínal písať túto recenziu, bolo mi jasné, že smartwatch by tieto hodinky prevalcoval takmer vo všetkom. To slovo "takmer" je tam ale dôležité a u týchto hodiniek tvorí jednu vec, v ktorej smart hodinky nebudú nikdy tak ďaleko, ako práve Suunto Core.

Batéria je tá vec, o ktorú sa jedná. Predstavte si, že odchádzate niekde na koniec sveta (pre každého je to inde) a nemôžete si vziať dostatok power baniek a elektrina je tam nedostatkový tovar. Aj ten najlepší smartwatch bude po mesiaci mŕtvy a ste nahraní. Také Suunto Core vám pobežia dva roky a horské dôležité funkcie máte stále pri sebe a pokiaľ chcete vedieť výšku v ktorej sa nachádzate, tlak alebo sa orientovať pomocou kompasu, stále môžete.

Pre všetkých dobrodruhov, cestovateľov a borcov, ktorí kašlú na GPS záznam a tepovku, sú také outdoorové hodinky ako stvorené a také by som im s kľudom doporučil.

Mnoho kabátikov, jedno srdce

Hodinky majú celkom tri dizajnové varianty, ktoré sa síce ešte ďalej vetvia, ale tri sú tie najpodstatnejšie:

  • Core All Black / Regular Black – Tieto práve testujem. Základný model s plastovým remienkom priamo napojeným na puzdro, takže nemusí sedieť na ruke úplne každému. Máme tu teda dva modely, kedy jeden je celočierny s negatívnym displejom (svetlé číslice, čierne pozadie) a druhý je čierny s pozitívnym displejom (svetlé pozadie, čierne číslice). Čierny variant je o niečo drahší, počítam že to bude vďaka luminiscenčným prvkom okolo displeja.
  • Core "nylon" – Ďalšou možnosťou sú Core na nylonovom remienku. Tie majú tri modely, kedy dva sú za rovnakú cenu (žltý a červený), a potom jeden s označením Alpha, o niečo drahší. Vyzerá rovnako, ale nejaké malé rozdiely tam sú.
  • Core Steel – Posledným modelom je celokovový model Steel – tvorený z ocele a osadený zafírovým sklíčkom. Preto je tiež nazývaný ako premium. Ako už ale materiál napovedá, hodinky sú o dosť ťažšie než ďalšie varianty.

Core All Black

Základný plastový model s oceľovou lunetou a vrúbkovanými tlačidlami pre presné ovládanie v akýchkoľvek podmienkach. Remienok je silikónový a na mojej ruke (obvod zápästia 16 cm) sa nedá upnúť tak, aby nejazdil a držal na mieste bez vôle. Je to zapríčinené pevným uchytením, ktoré sa nedá úplne ohnúť a dopasovať okolo ruky.

Špecifikácia modelu je 49 mm na šírku a 14 mm na výšku. Váha je 64 g a na ruke sa inak správajú dobre. Nezavadzajú, nie sú zbytočne ťažké.

Core "nylon"

Táto verzia mi je asi najsympatickejšia z celého modelového radu. Tvrdý nylonový remienok je príjemný a rozhodne sa len tak neroztrhne. Puzdro má rovnaké ako predošlá verzia, akurát boli pridané pohyblivé nožičky, ktoré možno ohnúť podľa vašej ruky. Vďaka pohyblivým nožičkám a nylonovému remienku sú hodinky o 3 gramy ťažšie, takže celková váha je 67 g.

Máme dva farebné varianty –  žltý a červený. Keďže je dlhodobo moja obľúbená farba žltá, prikláňam sa k nej. :-)

149,00 € skladom

Existuje ešte model s označením Alpha, ktorý je o niečo drahší. Na prvý pohľad sa ťažko hľadajú rozdiely. Prvým rozdielom je červené podsvietenie oproti klasickému zelenému. Červené svetlo je totiž viditeľné aj cez nočné videnie.

199,00 € nedostupné

Ako ďalšie tu máme fakt, že hodinky Alpha sa vraj celé vyrábajú aj konštruujú vo Fínsku, kdežto základný model je klasicky z Číny. Okrem toho sú ale hodinky funkčne úplne rovnaké a tak záleží len na vás, či je to pre vás niečim zaujímavé.

Core Steel

Ako som už písal, tento model predstavuje pomyselný premium variant. Celooceľové puzdro, zafírové sklíčko a silikónový remienok tvoria elegantne outdoorový vzhľad, ktorý zaujme na prvý pohľad. Nožičky sú ako u modelu s nylonovým remienkom pohyblivé, a tak si utiahnutie môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií.

283,00 € nedostupné

Parametre, až na váhu, zostávajú rovnaké. Váha sa zdvihla vďaka zafírovému sklíčku a oceľovému puzdru na nejakých 120 g, čo už je relatívne veľa na outdoorové turistické hodinky. Zasa môžeme počítať s väčšou odolnosťou puzdra.

(Ne)obmedzená batéria – výdrž "len" dva roky

Výhodou všetkých spomínaných modelov je určite používateľsky vymeniteľná batéria CR 2032, pre ktorú stačí len mincou (alebo čímkoľvek iným) pootočiť dienko a vymeniť batériu. Vodeodolnosť je 30M reálnej hĺbky, ale Suunto má na svojich ofiko stránkach napísané, že freediving je doporučený len do 10 metrov hĺbky. Našou tlakovkou na 100M to prešlo, a tak by som sa nebál.

Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám
22.3.2022 - Matěj Urbaczka
Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám

Batéria by potom v hodinkách mala vydržať okolo 2 rokov, ale povedal by som, že to bude dosť záležať na početnosti klikania a používania funkcií.

A aj keď sa dostanete na koniec výdrže batérie, vráťte sa na začiatok tejto kapitoly. Rozhodne niekde na dlhom treku je lepšie mať jednu baterku CR 2032 než šesť power baniek.

Podfarbenie displeja ako z Matrixu

Displej, ktorý Suunto nazýva Matrix, je vlastne LED displej, ktorý svieti permanentne a máte možnosť ho podsvietiť. Môžete si vybrať, či sa podsvietenie aktivuje len pri stlačení tlačidla light (spodné vpravo) alebo pri stlačení akéhokoľvek tlačidla. Inak je za mňa v pohode čitateľný a nemal som problém na neho vidieť aj v šere.

Na obrazovke sú potom "vytlačené" tri nemenné údaje – TIME, ALTI&BARO a COMPASS. Páči sa mi vychytávka, že keď ste na jednej z obrazoviek, urobí sa koliesko okolo danej hodnoty.

Outdoorové senzory a funkcie

Hodinky boli tvorené do hôr a preto obsahujú presne tie senzory, ktoré sú potrebné. Výškomer, barometer, kompas a teplomer. Za zmienku stojí aj hĺbkomer, ktorý funguje do 10 metrov.

Častokrát ľudia v horách nepotrebujú vedieť koľko kilometrov prešli, ale v akej sú nadmorskej výške, či nehrozí búrka (Storm alarm) a v najhoršom použijú kompas. Ten je celkom kľudný a pracuje se s ním skvele.

Suunto 9 Peak PRO predstavenie – Rýchlosť a výdrž opäť na scéne!
2.11.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak PRO predstavenie – Rýchlosť a výdrž opäť na scéne!

Super je tiež funkcia východu a západu slnka. Oproti mojim hodinkám sa líši východ o 10 minút a západ o 30 minút. Dalo by sa ale povedať, že podľa Suunto hodiniek sa bude orientovať celkom dobre, pretože ukazuje ± dobu, kedy sa reálne zotmie.

Barometer aj výškomer možno nechať prepínať automaticky podľa situácie a hodnoty celkom sedia s Garmin Fenix 7X. Veľmi sa mi páči aj funkcia, že pokiaľ spustíte stopky, ukazuje vám to nastúpané aj zostúpané metre a aktuálnu výšku v ktorej sa nachádzate. Tieto údaje sa vám potom prenášajú aj do nejakej pomyselnej histórie tréningov / výšlapov, kde môžete mať až 10 záznamov.

Na čo teda smart hodinky?

Tieto hodinky sa rozhodne nedajú nazvať ako smart. Nemajú GPS prijímač, tepovku ani ďalšie veci definujúce smart / športové hodinky. Čo sa ale týka hodiniek pre outdoor, kedy nepotrebujete vedieť koľko presne kilometrov prejdete a nepotrebujete si zaznamenávať nejaký "tréningový" denníček, sú ideálne.

Funkčne na horách obstoja a nerušia vás žiadne iné metriky, ktoré často ani nepotrebujete a sú proste naviac. Samozrejme profi športovcov už tieto hodinky neoslnia, ale doporučil by som ich všetkým, ktorí chcú kvalitný základ, ktorý ich nesklame.

Pokiaľ hľadáte nejakú alternatívu takých hodiniek, mrknite na rad Casio Protrek alebo G-Shock, ktoré majú veľmi podobné funkcie a naviac napríklad solárne napájanie alebo mechanické ručičky.

Mohlo by vás zaujímať:

Casio Protrek PRW-6900 Review - Vonkajšia elegancia
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 Review - Vonkajšia elegancia

Casio Protrek PRG-340 recenzia - Eco-Friendly Tourist
19.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenzia - Eco-Friendly Tourist

Casio PROTREK PRT-B50: Našľapaný základ
18.1.2021 - Radim Krčmář
Casio PROTREK PRT-B50: Našľapaný základ

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Jozopred 334 dňami, reagovať
Pekna recenzia. Viem ze dizajn je subjektivna vec, ale ani jeden z ponukanych dizajnov nenadchol. Neda mi nespomenut, ze Casio ma svoju radu Pro Trek, ktora ma tiez ABC senzor (kompas, baromerer na vyvoj pocasia, vyskomer, teplomer), tiez zobrazuje vychod/zapad slnka a naviac ma solarne nabijanie a radiom riadeny cas. Aj v r.2023 sa daju kupit 13r. stare kusky z druhej ruky, ktore sluzia nadalej k spokojnosti.

Hodinky zmienené v článku

149 € skladom
199 € nedostupné
283 € nedostupné
149 € nedostupné