» Blog » Suunto

Suunto Race recenzia – Závodník s korunkou na správnom mieste

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 8.11.2023 | 7 MIN

Rýchlosť. Ja som rýchlosť!" Suunto Race má len jeden cieľ: Byť najlepším športtesterom na trhu. K tomu má podľa špecifikácií dosť blízko... Čo ale dokáže v teréne? Poďme to zistiť.

Posledný model, ktorý od Suunta vyšiel, bol skôr pre outdoorových dobrodruhov, ktorí trávia v prírode podstatnú časť dňa. Preto sa u neho myslelo prevažne na dlhú výdrž batérie. Nový Suunto Race je trošku iný. Profiluje sa do mestského/outdoorového modelu, ktorý zvládne všetko. Prečo?

  • Suunto design obohatený o korunku
  • Titánové / oceľové púzdro a tekvica
  • AMOLED displej
  • Senzorová výbava pre všetky príležitosti
  • Dvojpásmová GPS
  • Športová nadupanosť
  • Mapové podklady
  • Nočná variabilita srdcového tepu

Dizajn? Nakláňa sa trošku doprava

Pokiaľ čakáte nejakú brutálnu zmenu, tak vás sklamem. Hodinky vyzerajú, ako by sa dva existujúce modely (Coros Vertix 2 a Suunto Vertical) dali dohromady a vytvorili dieťa – Suunto Race. Takže zostala vrúbkovaná luneta okolo displeja, puzdro má 49 mm a pribudla 3 tlačidlá na pravej strane, z čoho je jedno z nich mechanická otočná korunka. Čo sa týka vzhľadu – Suunto bolo vždy najlepšie a toto to len potvrdzuje. Krásne oceľové (alebo titanové) telo s vygravírovaným logom... Naozaj radosť sa na to pozerať.

449,00 € skladom

V prípade remienka si Suunto ponechalo svoju obľúbenú veľkosť 22 mm, ktorú používa na všetkých modeloch. Úprimne povedané, nemyslím si, že je to dobrá voľba. Na ten istý remienok sa naozaj nedá umiestniť napríklad Suunto 5 a Suunto Race. Pretože s úzkym remienkom prichádzajú problémy s otrasmi a uložením na ruke, takže hodinky naozaj sedia a nerobia to, čo chcú.

Hmotnosť oceľovej verzie so silikónovým remienkom je však 83 g. Titánová verzia je o 9 g ľahšia. Ale hoci sa hodinky trochu nakláňajú doprava, na ruke sedia celkom dobre. Rozhodne lepšie ako Verticals v oceľovej verzii.

Suunto nasadilo AMOLED na športový model

Modely športových hodiniek s displejmi AMOLED sa v posledných dvoch rokoch stali hitom. A konkurencia by bola hlúpa, keby takéto modely nezačala vyrábať tiež. Model Race má displej AMOLED s rozlíšením 466 x 466 pixelov a veľkosťou 1,43".

Na displej, rovnako ako na zafírové sklo, sa nemožno sťažovať. Všetko je tak, ako má byť, a farby sú naozaj krásne a čitateľné za každých okolností. Pre obzvlášť opatrných ľudí, ktorí sa boja o poškriabanie displeja, by som odporučil nalepiť ochrannú fóliu, pretože je nad displejom maximálne 1 m-6.:-)

Ovládanie bez chybičky

Pri ovládaní predviedla značka posun, ktorý Suunto Race zaradil medzi elitné modely. Bál som sa rýchlosti ovládania, ale bolo to zbytočné. Musím upozorniť, že mám testovací softvér (ktorý je na modeli pred vydaním) a už tak je pohodlne rýchly.

Avšak korunka ako ovládací prvok funguje naozaj dobre a konštrukčne je veľmi pevná, a tak sa s ňou dobre manipuluje. Na základnej obrazovke pomocou točenia smerom dole (dostaneme sa hore) zobrazíme športové aktivity a točením hore (dostaneme sa dole) sa dostaneme na widgety, ktoré si je možné upraviť priamo v hodinkách. Korunka samozrejme funguje aj ako potvrdzovacie tlačidlo na akomkoľvek widgete. Na základnej obrazovke sa po stlačení korunky zobrazia skratky, ktoré sa dajú tiež akokoľvek nastaviť.

Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám
22.3.2022 - Matěj Urbaczka
Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám

Horné tlačidlo slúži na spustenie poslednej aktivity a spodné (konečne!) ako mechanické tlačidlo späť. Pri dlhom podržaní horných aj spodných tlačidiel je možné nastaviť skratky. Ako malé mínus beriem nemožnosť nastavenia niektorých vibrácií a zvukov + nemožnosť zakryť displej dlaní a tým ho vypnúť. Čínske hodinky za štyridsať, to dokážu, takže by to mohli zvládnuť aj tieto. Snáď sa dočkáme v aktualizácii.

Senzory viac či menej kvalitné

Senzorové vybavenie týchto hodiniek je rovnaké ako u všetkých ostatných. Akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, teplomer, snímač srdcového tepu, pulzný oxymeter a dvojpásmové GPS.

Som trochu sklamaný, že Suunto použilo na svojom modeli starý snímač srdcového tepu, ktorý nebol tak kvalitný, ako by si ľudia želali. GPS je ďalším bodom sklamania, pretože aj keď je dvojpásmové, sem tam riadne vystrelí a pridá dosť metrov navyše. :-/

Modrá – Suunto Race (Multi-band), fialová – Garmin Fenix 7X PRO (všechny satelitní systémy)

Modrá – Suunto Race (Multi-band), fialová – Garmin Fenix 7X PRO (všetky satelitné systémy)

Úprimne neviem, čo to mohlo byť. Táto aktivita prebiehala vo veľmi pomalom tempe a hodinky mali dostatok času na prežutie trasy...

Ďalší mierny nedostatok vidím v nastaveniach GPS, kde nie je nastavený presný režim, aké satelity používate, a opäť je nastavená presnosť len na: výborná, dobrá, ok. A k tomu móda: výkon, vytrvalosť, extrémna turistika. Ale je super, že aj keď nastavíte režim batérie: extrémny (druhý najšetrnejší režim k batérii), hodinky stále snímajú GPS každú sekundu.

Snímač srdcovej frekvencie a pulzný oxymeter opäť viac-menej tvoria hodnoty... Hodinkám to uberá veľa krásy. Jednoducho a jasne, ak chcete používať tento kvalitný športtester, musíte si zaobstarať snímač srdcovej frekvencie.

Modrá – Suunto Race, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Modrá – Suunto Race, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Kolega Dominik sa ma pri prvom pohľade na graf spýtal, či som náhodou nezaznamenal dve rôzne činnosti...

Len nechcem hodinky haniť, všetko sa dá vyriešiť drobnými aktualizáciami, ktoré to napravia, a dúfam, že sa tak skutočne stane.

Silná stránka je batéria

Hoci AMOLED displej je väčšinou spájaný s nižšou výdržou batérie, hodinky vydržia ± 12 dní v režime smartwatche a na najlepšie snímanie GPS až 40 h. V režime GPS sú na tom dokonca lepšie, ako Garmin Epix 2, 51 mm a to už je čo povedať.

Všimol som si pár zaujímavostí. Ako napríklad to, že keď hodinky zložíte z ruky a niekam položíte, tak samozrejme sčernejú (ako inak), ale okrem toho sa aj po nejakej dobe odpoja od telefónu a pripoja sa až vtedy, keď si ich vezmete na ruku. Na jednej strane je to dobrý „battery saver“, ale na tú druhú je zlé, keď napríklad neviete, kam ste si ich odložili (rovnako ako naposledy ja) a chcete si ich prezvoniť.

Nechám tu tabuľku s porovnaním s prostrednými Epixmi a tými najväčšími.

Suunto Race
Garmin Epix 2, 47 mm
Garmin Epix 2, 51 mm
Režim chytrých hodiniek 12 dní (6 dní)
16 dní (6 dní always-on)
31 dní (11 dní)
Úsporný režim 26 dní
21 dní
41 dní
GPS 70 hod.
42 hod. (30 hod.)
82 hod. (58 hod.)
Všetky navigačné systémy 50 hod.
32 hod. (24 hod.)
62 hod. (48 hod.)
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem 40 hod.
20 hod. (15 hod.)
38 hod. (30 hod.)
UltraTrac
120 hod.
75 hod.
145 hod.
Expedičný režim -
až 14 dní
až 27 dní

Suunto má viditeľné problémy s vyvážením pri používaní v klasickom režime inteligentných hodiniek, ale inak im nie je čo vytknúť. Aj tak je 12 dní dostatok času bez nutnosti pripojenia k nabíjačke a údaje im presne zodpovedajú.

Športové režimy na vysokej úrovni

Ak je niečo, čo Suunto naozaj robí, tak je to šport. Ak vynecháte x nezmyselných aktivít len s časom, srdcovou frekvenciou a kalóriami, získate naozaj kvalitný športtester s potrebnými funkciami.

Nájdeme tu veľa bežeckých aktivít, ktoré majú celkom dobre rozdelené dátové polia podľa typu aktivity. Ak chcete tieto polia upraviť, musíte si vytvoriť vlastný klon aktivity, pretože prednastavené aktivity nie je možné nijako upravovať. Pri "klone" aktivity môžete mať až 7 dátových polí na jednej dátovej obrazovke a prehľadnosť je na vysokej úrovni.

Pri behu nechýba watty, prevýšenie, VO2 Max, doba regenerácie, aeróbna / anaeróbna tepovka a ďalšie dôležité parametre. V aplikácii vám potom hodinky vypľujú aj rýchlosť s korekciou kopca – čiže tempo na rovinu, čo je v poslednej dobe veľmi používaná metrika a mala by za mňa dostať ešte viac priestoru. Dúfam tiež, že hodinky túto metriku dostanú aj v reálnom čase do hodiniek, ako je to u ostatných výrobcov.

Inteligentné funkcie obohatené o mapové podklady

Chytré funkcie pri Suunte zostávajú už nejakých pár rokov rovnaké. Nájdeme tam základ v podobe notifikácií (odpovede pre Android telefóny), budíkov, stopiek, ovládania hudby z telefónu a napríklad kompasu.

Relatívnou novinkou sú topografické mapy, ktoré sa po prvýkrát objavili už pri modeli Suunto Vertical uvedeného na jar tohto roku. Mapy sú na báze Openstreetmap, takže tu nájdeme popísané ulice, značky, kopce atp, ale sú dobre vykreslené. A navyše, na tom AMOLEDE je na nich radosť pozerať. Za mňa je trošku škoda, že Suunto nepomýšľa na pridanie NFC platenia a to, že hodinky sú primárne športové, je v dnešnej dobe už celkom chabá výhovorka.

Cez notifikácie a ďalšie veci hodinky fungujú dobre. Ďalšou takou malou novinkou je potom možnosť prezvoniť z hodiniek telefón, čo už je tiež bežné pri náramkoch, ale som rád, že funkcia pribudla. Naopak to bohužiaľ nie je možné, pretože hodinky sa po zložení z ruky po nejakej dobe odpoja od telefónu a pripoja sa opäť až hodinky nasadíte a rozsvietite.

Fitness funkcie na čele s HRV

Pri fitness funkciách je rozhodne najväčším posunom vpred meranie variability srdcového tepu spoločne s REM fázou spánku. Pre športovcov je to veľmi užitočná hodnota, ktorej sme venovali celý článok.

HRV a spánek se vám přenáší i do telefonu

HRV a spánok sa vám prenáša aj do telefónu

Okrem týchto noviniek tam máme klasiku v podobe krokov, kalórií, tepovky po celý deň, spánku a trebárs pulzného oxymetra. Opäť ma trošku zaráža, keď sa ráno zobudím a hodinky mi na obrazovke napíšu, že som spánok dneska nemeral, a za chvíľu mi príde: "Dobré ráno, váš spánok je...". Toto inžinieri z Fínska veľmi nevychytali a trošku to kazia celkový pocit. Ale hodnoty ± zodpovedajú Garminu, a tak je to odpustiteľné.

Vyplatí sa alebo nie?

Ak pominiem chyby v softvéri, tak hodinky stoja za kúpu. Budem dúfať, že GPS sa vyrieši pri ďalšom update, rovnako ako niektoré diery v softvéri. Inak hodinky prekvapujú nadupanosťou funkciami spolu so slušnou výdržou baterky a pohodlnosťou v podobe nového ovládacieho prvku – korunky.

Po celú dobu testovania som celkom spokojný s výkonnosťou a rýchlosťou a príde mi, že Suunto sa každým ďalším modelom blíži konkurencii. A prajem si, nech pokračujú v dobrej práci.

Ak sa chcete mrknúť na podobné hodinky, rozhodne odporúčam mrknúť na Polar Vantage V3, ktorý vyšiel v podobný termín ako Suunto a povedal by som, že má trošku navrch pri tepovke a GPS. Ďalším modelom je určite Garmin Epix, ktorý je na trhu dlhšie a vieme, že Garmin má svoje kvality v kombinovaní premium športových funkcií a mestskej vybavenosti.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku