» Blog » Suunto

Suunto Vertical recenzia – Outsider späť medzi elitou

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 16.5.2023 | 9 MIN

Suunto Vertical je asi najväčším prekvapením tohto roku čo sa športtesterov týka. A opäť sa dotiahlo na špičku a elitné značky, ktoré v posledných rokoch Suunto zatienili. Ale časy sa opäť menia a ten správny čas, vydať tento model, už skutočne bol.

Brali ste Suunto ako mŕtvu značku, ktorá už nemá silu sa zdvihnúť? Chyba, modelom Vertical sa vracia medzi najlepšie hodinky pre outdoorové aktivity a šport celkovo. Čo ma najviac ohromilo?

  • Dve verzie – Solar a bez solaru
  • Brutálna výdrž batérie
  • Topografické mapy celého sveta
  • Dvojpásmová GPS
  • Tréningové funkcie a Suunto Plus
  • Celková rýchlosť hodiniek

Všetky nové funkcie sa vypichnúť nedá, a tak na to poďme mrknúť poriadne.


Dizajn zostal tak nejak rovnaký, ale zmenilo sa všetko

Poznáte ten pocit, keď si vravíte, že už ste niečo videli, ale vlastne tú vec vidíte úplne prvýkrát? Aj takto by sa dal v kocke označiť dizajn nových Verticalov. Tento model si vzal to najlepšie z modelu Suunto 9 Peak Pro a pridal outdoorové prvky pre rozbitie minimalizmu. Hoci minimalistická luneta zostala, nájdeme na nej na troch miestach vrúbkovanie. Pod ňou sa nachádzajú ako už tradične 3 tlačidlá pre možné ovládanie hodiniek.

Ten tvrdý outdoor a duša z ocele je proste dominanta tohto modelu. Teda píše sa, že je použitý aj polyamid so skelným vláknom vo vnútri, ale pocit je naozaj celooceľový.

Suunto 9 Peak PRO predstavenie – Rýchlosť a výdrž opäť na scéne!
2.11.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak PRO predstavenie – Rýchlosť a výdrž opäť na scéne!

Tejto myšlienke zodpovedajú aj rozmery, ktoré sa rozrástli na 49 mm v priemere puzdra a 15,75 mm v otázke výšky. Výrobca udáva 13,6 mm, čo sú proste bludy osekané o tepák. Keď sme to nasadili na ruku kolegyni, úplne jej tie hodinky nesedeli. Tieto hodinky sú viacmenej mužská záležitosť. A celok dohromady váži nejakých 87 g so silikónovým remienkom. Čo si budeme, na ruke už je to celkom poznať. Ale zasa tie hodinky niečo vydržia a vždy tam môžete hodiť nylonový remienok.

Oceľový variant pri behu tak skáče, bolí to a vyrýva mi to odlačok do zápästnej kostičky. Pre malé zápästia to proste nie je ok, a je treba zvoliť titánovú, ľahšiu verziu alebo tam dať nylonový remienok, ktorý lepšie drží hodinky na mieste.

Zdá sa vám to proste moc ťažké a prehnané? Zvolte titánový variant.

Titán je úplne niekde inde a u neho je aj rozpoznateľná časť, kde nie je použitá oceľ alebo práve titán. Je to miniatúrny krúžok na ktorom držia tlačidlá (kovové). Solárna verzia má rovnaké parametre, len sa líši vo výške, pravdepodobne kvôli solaru. Výška je teda 16 mm, čo je celkom hraničné. Čo rozhodne musím vyzdvihnúť u titánovej verzie, je luneta, pretože ten mat je niekde inde a tak elegantný, že aj ja slintám.

Na této fotce je krásně vidět Na tejto fotke je krásne vidieť "sendvič" titánu a tvrdeného plastu

Celý dizajn podtrhuje splnenie vojenského štandardu a operačná teplota, ktorá je u tohto modelu -20 až 55 stupňov. Okrem týchto parametrov nadchne Suunto aj veľkou variabilitou farieb ako v titánovej, tak oceľovej verzii. A hoci nemusím oranžovú, tak Vertical Solar Canyon je úžasná farba!

Levá strana – titan, pravá strana – ocelĽavá strana – titán, pravá strana – oceľ

Solar v kombinácii so zafírom prvýkrát u Suunta

Zafírové sklíčka sú u Suunta už taká klasika a u deviatok už je k videniu nejaký ten piatok. Solar je ale úplne nová vychytávka, ktorá týmto hodinkám naozaj pristane.

Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám
22.3.2022 - Matěj Urbaczka
Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám

U solaru je treba dodržať rovnaké hodnoty ako u Garminu – teda 50 000 luxov po dobu minimálne troch hodín cez deň. Ale nepridáva 10 % ako Garmin, ale o dosť dosť viac. Minimálny prírastok je totiž 41 %. U tréningu musíte mať príjem týchto luxov po celý čas.

Pokiaľ porovnáme Garmin Fenix 7X a Suunto Vertical, na prvý pohľad je vidieť, že viditeľná časť solaru je väčšia u Suunta a asi aj preto by mal pridávať baterke o niečo viac. Keďže ale pri testovaní nie je moc slnečných dní, tak sa ťažko porovnáva.

Displej zostal u technológie Matrix (transflektívna), kedy rozlíšenie je 280 x 280 a uhlopriečka je 1,4". Čitateľnosť je na oboch verziách v pohode a pre "slepých" je to skutočne ideál. Maximálne môžete mať v aktivite 7 dátových polí, ktoré majú celkom slušné rozpoloženie, že je na všetky ideálne vidieť.

GPS? Konečne dvojpásmová

Keď minulý rok v najväčšom boome dual-bandu vyšli Suunto 9 Pro bez nej, bolo to celkom zvláštne a komentovali to skoro všetci recenzenti. Po roku je tu Vertical, už s duálnou frekvenciou príjmu GNSS. Znamená to, že prijíma ako satelity L1/E1 (staršie, menej presné), tak satelity L5/E5 (novšie, presnejšie). Maximálny počet satelitov je potom 32.

Okrem presnej GPS je tu klasika v podobe barometra, kompasu, tepovky, pulzného oxymetra a senzoru okolitého svetla pre prispôsobenie jasu. V hodinkách nájdeme ale aj hĺbkomer, kedy sa s hodinkami môžete potopiť až 10 metrov pod hladinu.

Snímač tepové frekvence zůstal stejně špatnýSnímač tepovej frekvencie zostal rovnako zlý

Čo sa presnosti týka, u tepáku sa žiadny div bohužiaľ neudial a hodinky majú opäť "kvalitné" meranie. Takže v kľude mi ukazujú 120 tepov, kde Garmin má okolo 50. Jediné zlepšenie vidím u Suunta pri behu po rovine, kde hodinky ukazujú celkom solídne. Zato pri trailovom behu som pri behu do kopca mal 87 tepov a pri zbehu 202, čo vyrovnáva moju Suuntiu maximálku.

GPSka je na tom ale o poznanie lepšie. Dvojpásmová GPS je naozaj poznať a presnosť je skvelá. Musím povedať, že aj odčítanie tempa je omnoho rýchlejšie a presnejšie než bývalo a než je tomu napríklad u Garminu, pusteného na jedno pásmo a všetky satelitné systémy. Jediné, s čím malo Suunto problém bol beh okolo vysokých kovových konštrukcií, kde trasa je super, ale aktuálne tempo sa zbláznilo a hádzalo bludy. Garmin v tej chvíli ukazoval +- dobre.

Suunto Vertical – Modrá, Garmin Fenix 7X – FialováSuunto Vertical – modrá, Garmin Fenix 7X – fialová

Suunto Vertical – modrá, Garmin Fenix 7X – fialováSuunto Vertical – modrá, Garmin Fenix 7X – fialová

Tu dostal Garmin ťažko na frak, kedy ubiehal na druhú stranu cesty. Suunto ukazovalo presne.

Batéria je teraz najlepšia vo svete športtesterov

Áno, Suunto to opäť dokázalo a vzalo si späť svoje prvenstvo, ktoré mávalo, keď bola reč o batérii. Výdrž je naozaj slušná a veľký palec hore. Hviezdičkou sú označené hodnoty so solarom.

Coros Apex PRO 2
Garmin Fenix 7X Suunto Vertical
Režim smart hodiniek
30 dní
28 dní / *37 dní
30 dní / *60 dní
Úsporný režim
-
90 dní / *1 rok 60 dní / *1 rok
GPS 75 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všetky navigačné systémy
45 hod.
63 hod. / *77 hod. 90 hod. / *140 hod
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem
26 hod.
36 hod. / *41 hod. 60 hod. / *85 hod.
UltraTrac
-
213 hod. / *578 hod. 140 hod. / *280 hod. (po sekunde)
Expedičný režim -
62 dní / *139 dní 500 hod/ 30 dní

Čo vy na to? Tabuľka je trošku čarovná, pretože výrobca nie je schopný do hodiniek dať presné špecifiká snímania a vždy je na výber len presnosť – vynikajúca, dobrá a OK. To je ako meranie dynamiky behu u Samsungu. Čo ale vidieť je, že okrem expedičného módu meria všetky ostatné GPS po sekunde. Len u Ultratracu sa vypne tepovka. Čo ma trošku mrzí, tak ani u vlastného režimu si nejde nastaviť, či tepovku chceme používať alebo nie. Ale toto by sa dalo vyriešiť aktualizáciou, tak snáď.

Solar má potom svoj graf, kde vidíte, či hodinky prijímajú slnečné lúče a koľko luxov aktuálne prijímate.

Šport ako DNA hodiniek

Je málo vecí, ktoré hodinky zmerať nedokážu a tiež málo športov, ktoré hodinky nemajú. Tanec, frisbee, bowling... Chýba už len púšťanie šarkana.

Základné športy sú ale pre hodinky určite beh, trail, cyklistika a turistika, ktoré tam samozrejme majú tiež svoje umiestnenie. Dátových polí a metrík je naozaj veľa. U behu je to napríklad VO2 Max merané po celú dobu výkonu, watty priamo zo zápästia a ďalších mega moc hodnôt. Trošku ma mrzí, že trend sa stále nemení a dátové polia nemožno meniť a je treba si vytvoriť kópiu aktivity a až v nej si navoliť, aké datové pole chceme. Toto je trošku prežitok a urobiť to tak u každej aktivity, tak sa hodinky asi slušne zasekajú.

Po aktivite vám Suunto vypľuje v aplikácii ešte rozšírenejšie dáta, ako napríklad tempo s korekciou sklonu, normalizované watty, training stress score, EPOC... V dátach sa Suunto naozaj rochní a pokiaľ chcete dostať z tréningu maximum, sledujte hodnoty, ktoré ponúka. Všetky sú v aplikácii pekne popísané a nie je problém ich pochopiť.

Radost pohledět

Pokiaľ vám chýba nejaká metrika alebo tréning, hodinky si môžete rozšíriť o aplikácie Suunto Plus, ktoré sa vám nepchajú hneď od začiatku, ale máte možnosť si ich zvoliť. Príde mi to ako ideálne riešenie. Nájdete tu napríklad špeciálny tréning na pálenie kalórií, tréningy v kopcoch, Strava relative effort a mnoho ďalších užitočných miniaplikácií.

K hodinkám môžete pre spresnenie dát pripojiť hrudný snímač alebo napríklad wattmeter. Len dávajte pozor, hodinky podporujú iba Bluetooth snímače, takže so staršími ANT+ už si moc neškrtnete.

Novinkou pre Suunto je tiež možnosť spojiť bezdrôtové slúchadlá s telefónom, poťažmo SuuntoApp a nechať si hlásiť tepovú frekvenciu a kilometre do uší.

Celkom ma prekvapil wattmeter v hodinkách, ktorý je nakalibrovaný veľmi podobne ako Stryd. Úprimne, tento tréning nemal Garmin asi najlepší deň a vôbec im nesedeli krivky so Strydom. Mrknite sami.

Mordrá – Suunto Vertikal, fialová – Stryd, hnědá – Garmin Fenix 7XMordrá – Suunto Vertical, fialová – Stryd, hnedá – Garmin Fenix 7X

Topografické mapy v hodinkách

Áno, je to tu! Topografické mapy v hodinkách. A dokonca celého sveta. Teda, nie úplne v hodinkách, ale máte možnosť si ich do hodiniek stiahnuť z appky a používať offline. A čo si budeme, mapy sú veľmi pekné. Suunto používa platformu OpenStreet, takže nečakajte miestne názvy a tak podobne.

Mapy sa sťahujú cez aplikáciu a Wi-Fi v telefóne. Trvá to celkom dlho, a tak si pripravte trošku času a tiež nabíjačku, pretože hodinky musia byť celý čas "pod prúdom".

Hodinky sú v mape dostatočne rýchle ako dotykom, tak tlačidlami. Nezaznamenal som žiadne sekanie alebo pomalé kroky a veľmi to oceňujem, pretože prvé mapy u Garminu boli dosť pomalé.

Samozrejmosťou je potom aj možnosť navigácie po nahratej trase, funkcia "Späť na štart" alebo napríklad podľa azimutu. Dúfam, že neskôr do hodiniek pribudne možnosť vyznačiť bod na mape a nechať sa navigovať tam, pretože to zatiaľ možné nie je.

Novostaré rozdelenie menu s obvyklými neduhmi

Menu zostalo v typickom podaní od Suunta. Hore teda nájdeme aktivity a dole klasické menu hodiniek, kde nájdeme nastavenie, vzhľady a widgety, ktoré sa nezmestili. Pohybom doprava a doľava prechádzame widgetmi s tepovkou, spánkom, krokmi, notifikáciami a ďalšími. Tieto widgety si konečne môžete nastaviť plne podľa vás. A dokonca z hodiniek. Ako veľký neduh vidím to, že menu nie je rolovacie späť a preto je treba vždy, keď sa dostanete na koniec ponuky, ísť späť hore alebo sa vrátiť o krok späť.

Hodinky môžete ovládať ako dotykovo, tak troma tlačidlami. Musím povedať, že menu je rýchle, neseká sa a celkový pocit z ovládania je dobrý. Trošku ma zmiatlo, že som hľadal nastavenie jednotiek a našiel som ho pod nastavením "Jazyk", ale každý máme malé mušky.

Fitness a smart funkcie stále rovnaké

V týchto kategóriách často platí heslo: Prečo meniť niečo, čo funguje. A práve preto tu nájdete všetko čo potrebujete a žiadne zbytočnosti naviac. U fitness funkcií to budú kroky, tepovka (každú sekundu), spánok a napríklad kalórie. Musím pochváliť meranie pulzným oxymetrom, pretože sa hodnoty zhodujú s Garminom.

Z tých smart funkcií asi najviac oceníte notifikácie, prednastavené odpovede na nich (Android only) a ovládanie hudby. Inak je samozrejmosť budík, stopky, kompas a východ / západ slnka. Suunto si povedalo, že urobí krok dopredu a pridalo do hodiniek počasie. Super.

Pokiaľ chcete ale s hodinkami platiť alebo si pustiť hudbu priamo z nich, tak zatiaľ neuspejete. Nie je to hlavný focus Suunta a radšej uprednostňuje kvalitu športových funkcií a baterku než smart vychytávky.

Možno ma trošku štve, že nezamakali ešte na teste variability srdečného tepu priamo v hodinkách a človek musí mať hruďák. Za čo zasa musím body strhnúť, je prepracovanosť funkcií. Spánok je neskutočne základný bez meraní fáz, meria len tú hlbokú. Chápem, že nechcú makať na smart funkciách, ale ten základ pre šport by mohol byť ešte lepší. A viem, že hodinky testujem ešte pred releasom, ale Verticaly vykazujú rovnaké chyby ako Deviatky Pro v plnej prevádzke.

Napríklad ráno, po prebudení, som nabehol na widget spánku a tam mi hodinky napísali, že som dnes spánok nesledoval. Vytočene klikám späť a naraz hodinky zahlásia: "Dobré ráno!" a spánok mi ukážu.

Zhodnotenie? Priamy konkurent Garminu a Corosu

Prečo ísť do Suunta? Baterka, športové funkcie, mapy a verím, že aj znovunájdená Suuntia "výdrž". Prečo ísť do Corosu alebo Garminu? U Garminu dostanete podobnú výdrž batérie, ale viacero smart funkcií. U Corosu dostávate naviac HRV test a možnosť vybrať snímanie satelitov (rovnako tak u Garminu).

Suunto Vertical je priamy konkurent modelu Garmin Fenix 7X alebo napríklad Coros Vertix 2 či Apex 2 PRO.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Marec
707 € skladom
Novinka Marec
703 € skladom
Novinka Marec
707 € skladom
599,00 € skladom
599,00 € skladom
599,00 € skladom
599,00 € skladom
799 € (doručíme do 7.5.)