» Blog » Swatch

Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek

Tagy: Predstavenie | Správy | Swatch | Klasické

Agáta Vřeská | 17.6.2021 | 7 MIN

Švajčiarske hodinky Swatch, ktoré vnímame ako synonymum pre lacné plasťáčiky s hlasitým tikotom, prichádzajú s novým materiálom: biokeramikou. Swatch dokonca hovorí o novom míľniku v histórii značky. Aké sú hodinky budúcnosti a ide len o pár exemplárov, alebo sa Swatch skutočne vydal na cestu ekologickej udržateľnosti?

Udržateľný Swatch

Pred časom môj kolega písal o histórii Swatch a ľahko tam načrtol aj špekuláciu nad tým, či Swatch tak trochu nezaspal na vavrínoch. Či od svojho veľkého uvedenia v roku 1983 vlastne prišiel s niečím novým.

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

Je totiž pravda, že sa Swatch v hodinárčine drží svojho kopyta. Občas vyrukoval s nejakými akože wow nápadmi (príkladom model Paparazzi, na ktorom niekedy v rokoch 2013/14 spolupracoval s Billom Gatesom, a ktorý mal byť veľkým hitom nastupujúcej éry smartwatchov, nakoniec to ale skončilo prepadákom), ale v základnej zostave išlo stále o to isté: vyrábať lacné plastové farebné swiss hodinky.

Dostupné ceny, nikdy nekončiaca paleta farieb a plast boli tri ingrediencie, ktoré tvorili „second watch“. Pokiaľ teda môžeme hovoriť o historickom míľniku v histórii Swatch, je to zrejme práve teraz. Bežný plast, ktorý bol hlavným aspektom revolučných Swatchiek od 80. rokov, sa stáva minulosťou. A zdá sa, že Swatch už našiel svoj materiál budúcnosti: biokeramiku.

Bioceramic: z 1/3 biologický plast získaný z ricínového oleja, z 2/3 keramika. Jej základom je stále oxid zirkoničitý, bio-kúzlo je teda vďaka kombinácii s bioplastom.

Nepôjde ale len o to, že je to bio, ale aj udržateľné. Základom je ricínový olej, ktorý sa získava zo semien stromu, ktorý sa dá pestovať. Swatch tak vo svete hodinárstva aktívne šliape na problematiku ekológie, niečo, čo je dnes v spoločnosti viac než aktuálne. Pokiaľ teda Swatch niekedy skutočne myslel na budúcnosť (či už svoju alebo planéty), bolo to práve pri vymýšľaní konceptu udržateľných zdrojov pre hodinky. Mimochodom na vzniku sa údajne podieľalo okolo 500 múdrych hláv z rôznych oblastí.

Za bioplasty sú všeobecne považované všetky materiály, ktoré sú buď biodegradovateľné alebo vyrobené z obnoviteľných zdrojov.*

Téma udržateľnosti naviac nie je v Swatch Groupe nová. Veď to bol jej zakladateľ, Nicolas Hayek, ktorý rozpohyboval myšlienku Eco-Friendly Car. Práve on prišiel s prvotným nápadom na Smart Car v spolupráci s Mercedesom, a to už na začiatku 90. rokov.

Nicolas Hayek ve Smart Car. Zdroj: belenoscleanpower.comNicolas Hayek v Smart Car. Zdroj: belenoscleanpower.com

Hlavnou akvizíciou Swatchu sú ale hodinky, takže bola otázka času, kedy dôjde aj na nich. A bolo to minulý rok, na jeseň 2020, kedy Swatch predstavil svoju kolekciu Born in 1983, Made in 2020.

Swatch na hodinkách dizajnovo inšpirovaných prvými Swatchkami z roku 1983, predstavil materiál, ktorý nazval BioReloaded – plast získaný z biologických zdrojov, konkrétne z ricínového oleja. Na prvý pohľad by ste ale bioplast nerozoznali od bežného plastu. Má podobné vlastnosti a vďaka tomu, že Swatch ide na sériovú výrobu, si môže dovoliť aj ceny za bio-hodinky držať Swatchkovsky nízko.

V apríli 2021 predstavil ešte ďalší krok v tejto snahe. V oversize kolekcii Big Bold predstavil nový materiál, ktorý nazval bioceramic. Nechal si ho aj patentovať a teraz je vyhradený iba pre spoločnosti v rámci Swatch Groupu. Či sa v experimentovaní posunie ďalej a začne sa používať aj v iných značkách Swatch Groupu zatiaľ nie je isté, ale Swatch deklaroval, že ho v rámci hodiniek Swatch začne používať vo všetkých hlavných modeloch do konca roku 2021.

Likvidácia bežných plastov začína byť čím ďalej väčší problém (neexistujú podmienky, v ktorých by sa dali prirodzene rozložiť, spaľovaním vznikajú toxické látky, skládky sú nákladné a predstavujú ďalšie ekologické problémy, nezanedbateľné množstvo drobných aj väčších úlomkov z plastických predmetov je splavované do oceánov, kde sú prijímané spolu s potravou a putujú vyššie v potravinovom reťazci). Preto sa predpokladá, že snaha nahradiť terajšie plasty biologicky degradovateľnými bioplastami sa bude zvyšovať.*

BIOkeramika. Je vážne lepšia?

S novým materiálom nastáva rad otázok. Tou prvou je, či je to naozaj tak moc nové. Vlastne ani nie. Bioplasty sa používajú už dlho, aj keď zrejme nie dosť. A tiež konkrétne biomateriál z ricínového oleja sa už v praxi využíva vo viacerých odvetviach, vrátane lekárstva či bytovom nábytku. V hodinárstve ide ale o niečo neobvyklé. Zvlášť v takom množstve.

Niektoré značky totiž uvedú raz za čas zaujímavú limitku, ktorou upozorňujú na problematiku toho či tamtoho – znečisťovanie oceánu, nerecyklovateľné materiály, ohrozené druhy na planéte a tak ďalej a tak podobne. Môžeme spomenúť napríklad modely Alpina Gyre, kde Alpina využíva pre výrobu plast vylovený z oceánov. V tejto oblasti sa dosť angažuje napríklad škandinávska značka Triwa. Ale zbaviť sa úplne plastov a prísť so sériovou výrobou hodiniek, to je vo svete hodiniek odvážny krok.

Swatch už teraz používa krabičky zo 100% rozložiteľných materiálov. A tieto eko snahy sa šíria medzi značkami Swatch Groupu. Napríklad Certina plánuje používať tak isto recyklované krabičky, opustiť od papierových katalógov a nedávno predstavila hodinky DS-1 s textilným remienkom, ktorý sa vyrába spracovaním odpadov vylovených z oceánov.

Ďalšou otázkou je, či je biokeramika dobrý materiál, či bude dostatočne odolná a pevná. Aj keď si totiž bioplasty zachovávajú podobné vlastnosti ako bežné plasty, niektoré majú relatívne krátku životnosť. Swatch sa k samotnej téme životnosti materiálu vlastne veľmi nevyjadruje, aj keď v celku zábavne poňatom videu uvádza, že biokeramika by mala byť dokonca ešte menej rozbitná než bežná keramika.

Zdá sa teda, že ide o kombináciu pružnosti plastov, vylepšenú o odolnosť voči opotrebeniu bežnej keramiky. V každom prípade sú to Swatchky. Tam sa neočakáva, že pôjde o rodinné striebro dedené z generácie na generáciu.

Na to, ako sa materiál zachová z dlhodobého hľadiska, si teda musíme počkať. Avšak zachováva skvelé vlastnosti ako pružnosť, výbornú farbiteľnosť a stálosť farieb. Svojou teplotou sa prispôsobia nositeľovi, takže nechladia a nemalo by ísť ani o ťažké hodinky. Naviac je nový materiál príjemný na dotyk, dokonca sa popisuje ako hebký, nežný – ako by ste pri dotyku ihneď vedeli, že ide o niečo iné.

Bioceramic Big Bold

Big Bold je kolekcia hodiniek Swatch, ktorá vyniká svojími veľkými rozmermi (priemer puzdra je okolo 47 mm) a presne preto ju zvolil ako predvoj pre BIOCERAMIC. Na veľkých hodinkách sa najlepšie demonštruje tento nový materiál, dizajnovo potom zostávajú veľmi jednoduché, čisté. Telo je vyrobené z biokeramiky, náramok, sklíčko a pútka potom z bioplastu z ricínu. Pocitovo potom náramok pripomína bežný silikón. Spona je z hliníku.

Bežná vodeodolnosť Swatchiek je 30 M, čo je hodnota, ktorá je niekedy vyčítaná ako pomerne nízka. U Swatchiek to ale znamená, že zvládnu sprchu, plávanie aj šnorchlovanie. Utopiť Swatchky je totiž vďaka konštrukcii pomerne obtiažne, takže hodnota 30 metrov sa viac než bežnému označeniu odolnosti pri hodinkách berie ako takmer reálna hĺbka.

Bioceramic Big BoldBioceramic Big Bold

Počas predstavenia uviedol Swatch 5 základných modelov: biely, čierny, šedý, ružový a svetlo modrý. Ďalšie sa ale pridávajú. Spoločnými znakmi zostáva priehľad na quartzový strojček a zaujímavá hĺbka číselníka. Dienko, teda zadná strana, je potom nepriehľadné, ale s viditeľnou batériou, ktorú je tak možné jednoduchšie vymeniť. Cena za BBB by sa mala pohybovať okolo 130 eur.

Osobne ma základná zostava Big Bold príliš neoslovila. Je pekné oslavovať niečo nové, niečo významné silnými slovami a prezentovať ten čistý, nijak zdobený dizajn ako zámer. Ale je to vec vkusu, a mňa pôvodná päťka, aj cez teplé farby, nechala chladnou. Minimalizmus vítam, ale nie za cenu istej funkčnosti a musím priznať, že mi prekážala napríklad zlá čitateľnosť (hlavne pri black & white, a pritom pri modeli WhiteInJelly sa to Swatchu podarilo celkom vybalansovať).

Opakom sa potom ale zdá kolekcia SPACE, ktorá má zaujímavú myšlienku, pre Swatch typický hravý dizajn a premyslený farebný koncept. Predlohou pre dizajn hodiniek boli samotné skafandre astronautov NASA. Hodinky budú opäť vyrobené z bioceramiky a plastov získaných z biologických zdrojov.

Swatch NASA v barvách podle skafandrů astronautů.Swatch NASA vo farbách podľa skafandrov astronautov.

Myslím, že to nie je len o použití biomateriálov, ale o vyjadrení záväzku. Swatch je prvý, komu sa zadarilo so sériovou výrobou „bio-hodiniek“ a to je výrazný krok k udržateľnosti. Bezpochyby bude so svojím novým materiálom ešte veľa experimentovať a bude zaujímavé sledovať, ako ho implementuje do svojich ďalších kolekcií. Zistiť by sme to mali už v priebehu roka.

Isté je, že s hodinkami Swatch Bioceramic vzniká nový príbeh. Nová etapa Swatchu. Už o nich nebudeme hovoriť, že sú to „ lacné švajčiarske plasťáčiky“, ale „hebké (stále dostupné) swiss bioplasťáčiky“. Pre majiteľov budú hodinky na zápästí vyjadrením postoja, aj témou pri stole. A pre Swatch je to krok, ktorý sa teraz, keď už bol urobený, zdá ako jediný správny.

* Zdroj a ďalšie informácie k bioplastu: wikipedia.org

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre