» Blog » Swatch

Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty – 50 farebných siah na dno 5 oceánov

Tagy: Predstavenie | Swatch | Klasické

Aleš Pavelek | 12.9.2023 | 6 MIN | 2x komentár

A je to vonku. Fa(n)tom utiekol zo svojej krabičky. Hodinárska spoločnosť Blancpain a hravá Swatch odhalili jeho výplod z dna oceánu. A opäť je hravý, farebný, zábavný a vlastne oveľa viac. A možno oveľa viac, než boli pôvodné hodinky MoonSwatch. Privítajte ďalšiu kontroverznú sériu hodiniek, ktorá pretvára ikonu v biokeramickom tele: Scuba Fifty.

Už niekoľko dní bolo známe, že sa niečo chystá. Ale asi nikto sa neodvážil odhadnúť. Tajomné správy a náznaky nás mali nalákať. Zaháknite sa za potápačský prút a nepustite ho, kým si cez predĺžený víkend nevybudujeme rad na ďalšie biokeramické Swatches. Tentoraz však zo spolupráce spoločností Blancpain a Swatch.

Ešte mám v živej pamäti špekulácie o tom, či po pandemickej vlne MoonSwatch prídu ďalšie. A ak áno, kto bude ďalší. Kto vytiahne farebného Petra. Opäť Omega? Uvidíme SwatchMasters? A kedy sa objavia? Tento rok by na to bol vhodný, keďže Seamaster oslavuje polstoročie...

Přes noc legendou: MoonSwatche.

Jednodňová legenda: MoonSwatch.

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborácia Omegy a Swatchu
30.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborácia Omegy a Swatchu

Ale keď sa objavilo logo Blancpain, úplne to zmenilo hru, nemyslíte? Veď pred dvoma rokmi by to všetko bolo nemysliteľné. Ale teraz nás to prinajmenšom nechalo pohodlnejšie sedieť v kreslách a najprv si užívať a zvažovať možnosti, než sa pustíme do lovu. V MoonSwatch to bola malá nukleárna bomba, ktorá mnohým ľuďom spôsobila akúsi námesačnosť. To však neznamená, že SwatchPain (stále hľadám názov) je menej hodný pozornosti. V skutočnosti – možno práve naopak.

Teraz už totiž vieme, že žlté škatuľky, v ktorých sa toto malé tajomstvo ukrývalo, obsahovali päť farebných hodiniek dizajnovo vychádzajúcich z modelu Blancpain Fifty Fathoms.

Vedle předlohy. Zdroj: Monochrome watches

Vedľa predlohy. Zdroj: Monochrome watches

Skutočná ikona potápačských hodiniek, ktorá je na svete už 70 rokov (áno, legenda hovorí, že práve Fifty Fathoms si môžu nárokovať status prvých skutočných potápačských hodiniek), dostala biokeramické puzdro. To sú dve tretiny keramiky a jedna tretina organického ricínového oleja. Sklo hodiniek je tiež vyrobené z biomateriálu, ktorý má aj špeciálnu povrchovú úpravu proti poškriabaniu.

Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek
17.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek

Všetkých 5 modelov má rovnaké rozmery: priemer 42,3 mm, 48 mm od stopky po stopku a hrúbku 14,4 mm. Z toho sa dá predpokladať, že budú pre mnohých dobre nositeľné, ale nie práve malé. A predovšetkým budú pomerne hrubé. Čo sa týka pohodlia, nižšia hmotnosť 44 gramov sa dá vďaka použitému materiálu a textilnému remienku prikloniť na stranu komfortu.

Prekvapivo majú všetky predvŕtané otvory v pätkách puzdra na jednoduchšiu výmenu remienka. Remienky NATO sú potom vždy vo farbách ladiacich s modelom a sú vyrobené recykláciou rybárskych sietí vylovených z oceánov (pracky sú opäť biokeramické). Vzhľadom na veľké úsilie spoločnosti Blancpain o ochranu oceánov to už nie je celkom prekvapenie.

S oceánmi súvisia aj farby a ďalšie drobné detaily každého modelu. Každý model je pomenovaný podľa jedného z piatich svetových oceánov:

Atlantik = modrý. Tichý = žltooranžovo-čierny. Arktický = béžovo-oranžový. Indický = zelený. Antarktída = bielo-sivá.

Zdroj: www.reddit.com/r/Watches

Zdroj: www.reddit.com/r/Watches

Tu sa prejavuje hravosť vývojového tímu. Každá farba vychádza z farieb slimákov, ktoré žijú v danom oceáne. Táto skupina, nazývaná nudibranchs, je typická pre rozmanité tvary a farby, ktoré inšpirovali SwatchPain Scuba Fifty. Ich siluetu nájdete ukrytú na hodinkách ešte na jednom mieste...

Hoci je pätica dizajnovo veľmi podobná, nemali by ste prehliadnuť niektoré zaujímavé rozdiely. Napríklad zelené, modré a žltooranžovo-čierne majú okienko s dátumovkou, trojuholníkové indexy, štyri hlavné arabské číslice a moderné logo Blancpain v hornej časti spolu s názvom Scuba Fifty Fathoms 91 m/300 ft v spodnej časti ciferníka. Tieto tri modely sa vzťahujú na novšie verzie modelu Blancpain Fifty Fathoms.

Oproti tomu oranžový má staronové prvky okrúhlych indexov a loga a výrez "No Radiation" v spodnej časti ciferníka. Ten odkazuje na historický model Blancpain zo 60. rokov minulého storočia. Podobne sivý variant obsahuje pre zmenu ukazovateľ vlhkosti, ktorý odkazuje na model Fifty Fathoms z 50. rokov minulého storočia. A zaujímavosť na záver – na nových Scuba Fifty je funkčný aj indikátor, takže ak sa do nich dostane voda, polkruh sa zmení na červený.

Samotné ciferníky sú potom veľmi detailné, s postupným dymovým prechodom.

Luneta má zaoblenú vložku s minútovou stupnicou a celkovo hodinky vyzerajú o niečo honosnejšie ako pôvodné MoonSwatch. Práve zakrivenie lunety, ktorá je otočná v 120 krokoch, nám čoraz viac pripomína pôvodný model. Puzdro má na boku vypálený názov Swatch a na korunke spoločné logo Blancpain a Swatch.

Ciferník je priehľadný a odhaľuje ďalšie prekvapenie: automatický strojček. Menej prekvapivé je, že ide o strojček Sistem51, ktorý vyvinula spoločnosť Eta špeciálne pre Swatches. Išlo o revolučný automatický strojček, ktorý bol vyrobený a skonštruovaný na plne automatizovanej linke a je známy počtom len 51 súčiastok a jedinou skrutkou. A 90-hodinovou rezervou chodu.

Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder
14.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder

Blancpain pritom dodržal svoj záväzok, že jeho hodinky nie sú a nikdy nebudú quartzové. Na rotore potom ešte môžete vidieť laserom vypáleného morského živočícha, ktorý sa pohybuje v predmetnom oceáne. Ide o spomínaných slimákov a pre každý variant bol vybraný iný.

Dendronotus Frondosus pre Arktídu, žiarivo žltý Chromodoris Kuiteri pre Pacifik, modrý drak Glaucus Atlanticus pre Atlantik, zelený Nembrotha Kubaryana pre Indiu a priesvitný Tritoniella Belli pre Antarktídu.

jako inspirace pro model Pacifik (výše). Zdroj: www.nudibranchdomain.org

Chromodoris Kuiteri ako inšpirácia pre tichomorský model (hore). Zdroj: www.nudibranchdomain.org

Hoďte tieto názvy, o ktorých ste možno rovnako ako ja nikdy nepočuli, do vyhľadávača a hneď vám bude jasné, odkiaľ sa vzali farby nového SwatchPain. Potom je tu séria správ na raznici. Alebo skôr odkazy o spojení spoločnosti Blancpain s ochranou oceánov a potápačskou vášňou.

Určite sa s tým pekne pohrali, to sa musí uznať. A myslím si, že to by mal byť hlavný cieľ týchto hodiniek - priniesť trochu viac hravosti a čistej radosti. Napriek tomu budú mnohí pravdepodobne opäť nesúhlasiť a podobne ako v prípade Omegy vyhlásia túto spoluprácu za odľudštenie hodinárskej ikony...

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

Táto popularizácia luxusných modelov však vyvoláva viac než tieto dva odvrátené názory. Nemožno však poprieť, že krok skupiny Swatch je dobre premyslený. Nielenže davové šialenstvo okolo MoonSwatch ukázalo, že ľudia chcú tieto cenovo dostupné alternatívy (a chcú ich naozaj veľmi), ale je to aj dokonalý marketing.

Stavím sa o nový SwatchPain, že Omega zaznamenala rapídny nárast záujmu o hodinky Moonwatch. A podobne to bude aj v prípade hodinek Blancpain Fifty Fathoms. Samozrejme, že to budú verzie Swatch, ktoré sa budú kupovať po krabiciach, ale je to aj skvelá reklama pre ich predchodcu, ktorý sa dostane oveľa viac do povedomia širšej verejnosti.

Možno už teraz hľadáte podrobnosti o hodinkách SwatchPain, a pritom sa nechtiac dozviete toľko nového o pôvodných Blancpain Fifty Fathoms. Napríklad to, že sáh alebo fathom je historická dĺžková miera zodpovedajúca vystretým rukám dospelého človeka. Je to presne 1,8288 metra (náš je o chlp menší). Ale čo je dôležité, 50 (päťdesiat) sáhov je 91 metrov, teda 300 stôp, pretože 1 sáh je 6 stôp.

A nakoniec – koľko budú stáť a kde sa dajú kúpiť. Kvôli použitému automatickému strojčeku a, povedzme si to na rovinu, detailom bude cena o niečo vyššia ako pri hodinkách MoonSwatch. Je stanovená na 400 dolárov a k dispozícii bude len v butikoch Swatch od soboty 9. septembra 2023.

Opäť je tu na mieste malé postrčenie pre tých, ktorí by sa na víkendový výlet vybrali bez istej výhry – Scuba Fifty nie je limitovaná edícia a bude zadarmo. Nemusíte sa kvôli nim oberať o peniaze. Ani 50 siah. Stačí... počkajte.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

prasiatko Quikpred 233 dňami, reagovať
Osobne čakam na spoluprácu Swatch a Jaquet Droz v ramci koncernu. Pre slovensky trh by mala byť uvoľnená edícia s vyobrazením všetkých 6 druhov sýkoriek ktoré tu žijú.
Peterpred 224 dňami, reagovať
Sú krásne a je to skvelá a nápadná inšpirácia do budúcna.