» Blog » Swatch

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie

Tagy: Recenzie | Swatch | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 4.5.2022 | 6 MIN

Keď Swatch v roku 1985 zahájil dlhý rad spoluprác s umelcami a galériami, bolo to práve s parížskym kultúrnym centrom Centre Pompidou. V roku 2022 sa Swatch s umeleckou kolekciou Swatch x Centre Pompidou vracia späť a opäť nás pozýva na prechádzku touto legendárnou francúzskou galériou moderného umenia. Idete sa tiež mrknúť? 

Každý nadšenec do umenia už niekedy určite zatúžil navštíviť priestory parížskeho Centre Pompidou, modernej architektonickej rarity naplnenej ikonickými dielami najslávnejších umelcov 20. storočia. Keď som sama pred niekoľkými rokmi stála pred avantgardnou oceľovou konštrukciou, priznám sa, že ma trochu vyviedla z miery. Bolo to niečo dráždivé, nabúravajúce vzhľad okolného priestoru a pokoj v duši konzervatívcov... Napokon rovnako ako to vo svojej dobe robili diela, ktoré sa nachádzajú vo vnútri.

Centre Pompidou je kultúrne centrum a galéria moderného umenia v Paríži, v ktorom sa okrem výstavných priestorov nachádza aj knižnica, obchody, kaviarne, kiná a ďalšie. Galéria obsahuje diela predných umelcov 20. storočia, ako bol Pablo Picasso,Vasilij Kandinsky, Robert Delunay, Joan Miró, Marcel Duchamp, Jackson Pollock a iní.

...

Sedempodlažný sklenený palác obrastá nosnou oceľovou konštrukciou, vďaka čomu môže celé vnútro budovy "dýchať" – bez pilierov a opier. Súčasťou konštrukcie je aj potrubie, ktoré je odlíšené rôznymi farbami: modré je klimatizačné potrubie, zelené je vodovodné, žlté je elektrické vedenie a červená je určená pre výťahy, eskalátory apod. Biele trubky sú vetranie podzemných priestorov.

Prechádzka ponukou Swatch pôsobí celkom podobne, moderné, farebné a odvážne hodinky čnejú na pozadí horologického sveta rovnako ako Pompidou v Paríži. Rozhodne sa netrafia do vkusu každého, ale voľnomyšlienkárom, ktorí k tomuto štýlu majú blízko, sa trafia presne do nôty.

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

Pri samotných hodinkách ohľadom technickej stránky nie je moc čo popisovať. Sú to skrátka obyčajné plastové Swatchky z radu Originals, v ktorých nájdeme len základ – quartz strojček na batériu, ktorá sa nachádza zvonku zadnej časti hodiniek, takže je výmena baterky naozaj jednoduchá (kvôli tomu, že sa do hodiniek nedá dostať a strojček je zalisovaný vnútri) a 30M vodeodolnosť. Tu je zaujímavé, že sa údajne jedná o reálnu hĺbku a hodinky podľa výrobcu nemožno utopiť.

To najpodstatnejšie je samozrejme ten originálny umelecký dizajn zobrazujúci obľúbené maľby. A čo je skvelé, Swatchky si vďaka cenovke môžu dovoliť napríklad aj chudobní študenti umeleckých škôl, ktorí kvôli nim nemusia obmedziť svoje finančné rezervy inak dedikované hektolitrom kávy, podivnému oblečeniu a farbám na vlasy.

A teraz už sa poďme pozrieť na šesť ikonických malieb, ktoré Swatch replikoval na číselník aj silikónový remienok hodiniek.

(1) Frida Kahlo – The Frame

Najvýznamnejšie dielo kolekcie, Rám mexickej maliarky Fridy Kahlo z roku 1938, sa nachádza na hodinkách Swatch x Centre Pompidou SUOZ341.

Jedná sa o jeden zo stovky slávnych autoportrétov Fridy Kahlo vychádzajúcich z jej vlastného fyzického utrpenia, ktoré prežívala veľkú časť života, či romantických vášní. Najsilnejším aspektom všetkých týchto diel je však výrazná farebnosť, folklórne prvky a hlavne jej uhrančivý, sebavedomý pohľad.

...Frida namaľovala tento obraz na hliníkový plech a umiestnila ho do reverzne maľovaného skleneného rámu, ktorý bol pôvodne určený pre zrkadlo, fotografiu alebo náboženský obraz.

Ku všetkým hodinkám z kolekcie Swatch x Centre Pompidou dostanete parádnu krabičku s motívom slávnej maľby.

(2) Vassilij Kandinskij – Blue Sky

Ruský umelec Vasilij Kandinskij sa stal jedným z najdôležitejších priekopníkov revolúcie v maliarstve, keď zámerne opustil realistické zobrazovanie a prešiel k abstrakcii. V galérii v Centre Pompidou potom visí olejomaľba Modré nebo z roku 1940, reprezentujúce Kandinského neskoršiu tvorbu. Swatch dielo prezentuje na hodinkách Swatch x Centre pompidou UOZ342.

Kandinskij tu na rozdiel od iných dobových predstaviteľov abstraktného expresionizmu nespolieha na agresivitu a emočné napätie. Je to presne naopak, Modré nebo na pozorovateľa pôsobí ukľudňujúcim dojmom.

Dielo je pozoruhodné aj preto, že síce nereálne, avšak detailne prepracované postavy by v tradičnejšom poňatí stáli ako ústredný motív obrazu. Tu je však skutočným ústredným prvkom samotné pozadie a sýta modrá farba.

Čoho chcel touto abstrakciou Kandinskij dosiahnuť? Údajne išlo o to pôsobiť na diváka na emocionálnej a psychologickej úrovni. Kandinskij vo svojom spise o abstraktnom umení tiež naznačil, že to najvýraznejšie umenie je väčšinou to menej súvislé, a keď sa pri obraze pýtame na otázku "čo?", je to to, čo živí ducha.

(3) Amedeo Modigliani – Portrait Of Dédie

Už prvá samostatná výstava bohéma Modiglianiho vzbudila také pohoršenie, že ju šéf parížskej polície nariadil po niekoľkých hodinách ukončiť. Portrét melancholickej Dédie Hayden z roku 1918 však pôsobí tak nežne, že je až s podivom, akú povesť mal jeho tvorca. Swatch urobil dobrý krok, keď krásnu Dédiu orámoval ružovým puzdrom a celkovo hodinky Swatch x Centre Pompidou GZ356 zmenšil na vyložene dámsku veľkosť 34 mm (predošlé dva modely majú 41 mm), a tak hodinky pôsobia ešte jemnejšie.

Je zaujímavé, že po presťahovaní do Paríža pôvodne taliansky umelec Modigliani prevrátil vnímanie vlastnej tvorby, takmer všetky svoje predchádzajúce práce zničil, pretože to pre neho boli len "detinské čmáranice", a deštruktívnosť preniesol aj do svojho štýlu života. Stal sa tak akousi parížskou legendou, tragickou postavou prekliateho umelca.

Maľby s dievčatami a ženami sú charakteristické pre svoje pretiahnuté línie, jemné erotično a tzv. nehybnú krásu, ktorá na pozorovateľa pôsobí až podmanivým dojmom.

na zápěstí vypadají perfektně

(4) Robert Delaunay – Carousel

Francúzsky umelec Robert Delaunay veril, že farba sama o sebe môže byť predmetom maľby, pretože má svoju vlastnú silu. A to presne vidíme aj u hodiniek Swatch x Centre Pompidou GZ712 s motívom maľby Kolotoč z roku 1922. Tie sú so svojim 34mm priemerom puzdra menšie, rovnako ako predchádzajúce hodinky s Modiglianim.

Robert Delaunay sa inšpiroval farbami a láskou k experimentovaniu a jeho Kolotoč sa stal jedným z jeho najvýznamnejších diel. Kolotoč vyniká pôsobivým použitím žiarivých farieb a tvarov, ktoré na prvý pohľad pripomínajú kaleidoskop. Hravý motív potom Swatch umocnil aj na hodinkách vďaka šikovnému detailu fungujúcemu na princípe dátumového venca, kedy sa vo výkroji na číselníku menia farby, čo vytvára ešte kaleidoskopickejší efekt.

(5) Robert Delaunay – Eiffel Tower

Robert Delaunay "požičal" Swatchu ešte jeden obraz – Eiffelovu vežu z roku 1926: Swatch x Centre Pompidou GZ357 .

Hodinky patria k najdecentnejším z kolekcie. Svetlomodré priesvitné puzdro má menších 34 mm, číselníku je ponechaná jednoduchosť a tá pravá senzácia sa odohráva až na remienku s farebným obrazom veže.

Obraz je súčasťou série pracujúcej so živými farbami a geometriou a často je používaný ako príklad toho, ako sa rozvíjalo umelecké hnutie orfizmu (ktorého bol Delaunay spoluzakladateľom), ktoré dodalo kubizmu dynamiku a farebnosť.

(6) Piet Mondrian – Red, Blue And White

Mondrianovi sa podarilo dosiahnuť až neuveriteľného vplyvu medzi umelcami 20. storočia a jeho kompozície inšpirujú dizajnérov a umelcov po celom svete dodnes. Swatch si pre hodinky vybral jeho obraz Červená, modrá a biela: Swatch x Centre Pompidou SUOZ344.

Holandský maliar Piet Mondrian sa preslávil ako jeden z priekopníkov abstraktného umenia. Umenie považoval za niečo viac než realitu a často vyjadroval presvedčenie, že je ďaleko viac spojené s duchovnom. Vo svojich dielach sa zaoberal hľadaním univerzálnej estetiky, pričom nakoniec dospel k používaniu len základných farieb a vertikálne či horizontálne kompozície.

A Mondrianom si dovolím tiež ukončiť našu dnešnú prehliadku. Snáď sa vám páčila tak ako mne, pretože na to, s akým obmedzeným priestorom značka musela pracovať, sa jej kľúčové motívy a celkový duch pôvodných obrazov podarilo vystihnúť na výbornú. A čo na hodinky vravíte vy?

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Swatch SPACE Collection recenzia – Najdostupnejšie hodinky podporované NASA
1.11.2021 - Agáta Vřeská
Swatch SPACE Collection recenzia – Najdostupnejšie hodinky podporované NASA

Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek
17.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborácia Omegy a Swatchu
30.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborácia Omegy a Swatchu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku