» Blog » Swatch

Swatch SPACE Collection recenzia – Najdostupnejšie hodinky podporované NASA

Tagy: Recenzie | Swatch | Fashion

Agáta Vřeská | 1.11.2021 | 3 MIN

Swatch vytvoril kolekciu hodiniek NASA. Ide o oficiálnu spoluprácu s vesmírnou agentúrou, a tak sa dá povedať, že ide o najlacnejšiu oficiálnu kolekciu vesmírnych hodiniek, ktoré sú na trhu k dostatiu. A tým zoznam zaujímavostí Swatch Big Bold NASA SPACE Collection zďaleka nekončí.

Celkom nedávno sme sa v magazíne dosť detailne rozpísali o novom (a za mňa aj celkom odvážnom) prechode Swatch na udržateľné BIO materiály. Práve v kolekcii Big Bolt sa prvýkrát objavila Bio keramika, ktorá obsahuje bio plast z ricínu.

Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek
17.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek

Modely, ktoré nový materiál a záväzok Swatchu ísť touto cestou prezentovali, ma zas tak moc neoslovili. Ale krátko na to Swatch pridal ešte kolekciu NASA. A tá už dokázala prebudiť môj neskrývaný záujem. Zvlášť, keď si za NASA hodinky nepovedal Swatch oproti bežnej bio kolekcii nič navyše.

A tak sme tu. Pri hodinkách, ktoré odkazujú na nekonečné dobrodružstvá, ľudskú zvedavosť a technologické pokroky – Swatch Big Bold NASA SPACE Collection.

NASA mení Sci-Fi v realitu. Americká agentúra je zodpovedná za civilný kozmický program, ale aj za výskum vesmíru. Skrátka vznikla z anglického National Aeronautics and Space Administration. Asi najznámejším úspešným programom bol let Apolla 11, ktoré pristálo na Mesiaci v júli 1969.

Rozhodne je treba pochváliť Swatch za kreativitu, ktorú do kolekcie NASA vložil. Mnohé detaily totiž celkom zábavnou formu odkazujú na kozmické lety.

Tak napríklad pri verziách s chronografom si všimnite, že sa sekundová ručička neresetuje na dvanástku (resp. 60. sekundu), ale zostane 10 sekúnd pred. Ide o odkaz na odpočet pred štartom kozmických rakiet.

U verzií s chronografom je zaujímavý nápis LIFTOFF – takto sa v NASA označuje čas, kedy sa raketa odpúta od zeme. „We have lift off“ teda znamená, že sa podarilo dostať vesmírny koráb do vzduchu a mieri do vesmíru.

Hodinky Swatch NASA nosí i ambasador Swatche známý biker Sam Pilgrim.Hodinky Swatch NASA nosí aj ambasádor Swatchu známy biker Sam Pilgrim.

Pri farbách dizajnéri vychádzali z farieb kombinéz astronautov. Big Bold Chrono Extravehicular je inšpirovaný bielymi oblekmi, ktoré v roku 1983 prvýkrát obliekli astronauti Story Musgrave a Donald Peterson. Big Bold Chrono Launch prevzal oranžovú, dobre viditeľnú „dyňovú“ farbu podľa kombinéz, ktoré nosí podporný tím pred štartom.

A v neposlednom rade Big Bold Jumpsuit vychádza z modrých pracovných šiat, ktoré astronauti nosia pri kancelárskej práci.

Všetky varianty majú na remienku vytlačené NASA. A pretože ide o rad Big Bold, ide o veľké hodinky. Priemer je 47 mm, od nožičky k nožičke 44,7 mm. Asi aj vďaka tomu sedia pomerne dobre na zápästí. Majú totiž taký… ergonomický tvar. Hrúbka sa líši podľa toho, či ide o modely so stopkami (14 mm hrúbka) alebo bez (12 mm).

Vo vnútri hodiniek, či už jednoduchej trojručky alebo chronografov, sú jednoduché quartzové strojčeky od ETA. Dve veci sú ale pri nich (a pri Swatch často aj všeobecne) zaujímavé.

Prvá, že niektoré modely majú priehľad na strojček – to sa pri quartzových veľmi nestáva. Najmä, keď nie sú ani nijak špeciálne zdobené. Aj tak má pohľad na strojček zalisovaný v puzdre svoje čaro, keď sa ozubené koliesko otáčajúce ručičkou pohne.

Druhá vec je skôr praktická a nájdeme ju pri všetkých batériových Swatchkách. Tým, že sú puzdrá zlisované a prakticky nerozoberateľné, urobil Swatch múdru vec a batériu dal zo zadnej strany tak, aby k nej bol ľahký prístup bez nutnosti otvárať hodinky. Naviac je vďaka tomu výmena skutočne jednoduchá.

Kolekcia Swatch NASA je ideálna pre všetkých milovníkov vesmírnej spoločnosti. A že ich nie je málo. Naviac sa jedná o najlacnejšiu oficiálnu hodinársku spoluprácu s agentúrou NASA. A okrem toho – stále sú to tie úžasne farebné, hravé švajčiarske hodinky, ktoré už od osemdesiatok milujeme. A to vrátane toho hlasitého tikania.

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie
4.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku