Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Veronika Skotnicová | 3.12.2019 | 6 MIN | 5x komentár

Vlastníte hodinky s označením swiss made? Čo si vlastne pod týmto označením predstavíte? Ak si myslíte, že označenie swiss made znamená 100% švajčiarsku výrobu, tak vás vyvediem z omylu.

Asi by sme momentálne ťažko hľadali hodinky, ktoré boli 100 % vyrobené vo Švajčiarsku. Firmy by si museli všetky komponenty vyrábať samy alebo ich nakupovať od iných výrobcov v krajine. Cena takých hodiniek by bola veľmi vysoká. Niektorými materiálmi Švajčiarsko ani nedisponuje. Je teda pravdou, že švajčiarske firmy si môžu niektoré komponenty dovážať napríklad z Číny, ale to neznamená, že nebudú kvalitné.

Označenie swiss made so sebou nenesie iba kvalitu, ale tiež hodnoty, ktoré sú preverené históriou. Nájdu sa firmy, ktoré označenie berú skôr len ako marketingový ťah, ale napriek tomu sa musia riadiť zákonom stanovenými podmienkami o používaní názvu swiss made. Nebolo by trebárs vyrobenie 100 % swiss made hodiniek za prijateľnú cenu tým správnym marketingovým ťahom? Prenechajme túto výzvu švajčiarskym hodinárom. Možno sa dočkáme.

Dámske hodinky Festina Swiss Made 20006/4

Výroba hodiniek swiss made hrá dôležitú úlohu

Ako už napovedá názov, označenie swiss made smú niesť hodinky, ktoré sú švajčiarske. Musia však splniť dané kritériá výroby vyplývajúce zo zákona o priemyselnom vlastníctve.

  • Výrobný priemysel má sídlo vo Švajčiarsku.
  • Konečné zhotovenie prebieha vo Švajčiarsku (v zahraničí môžu byť zostavené iba ozubené súkolia mechanických strojčekov, elektronické moduly, elektrooptické zobrazovacie moduly, modul zberu energie, motory vrátane rotorov a cievok).
  • Konečná kontrola prebieha vo Švajčiarsku (Quality control - QC).
  • Najmenej 60 % nákladov na výrobu je švajčiarskeho pôvodu (pri výpočte výrobnýh nákladov sa neberú do úvahy náklady na prírodné produkty a materiály, ktoré sa nedajú kvôli nepriaznivým podmienkam získať vo Švajčiarsku, náklady na balenie, prepravné náklady, náklady na reklamu, náklady na batériu).
  • Hodinky obsahujú švajčiarsky strojček (swiss movement).

Označenie swiss made môžeme nájsť na číselníku alebo na spodnom viečku hodiniek, ako na hodinkách Hamilton Khaki Field

Aby mohol byť strojček hodiniek považovaný za švajčiarsky (swiss movement), tak sa ani pri ňom nedá vyhnúť presne stanoveným podmienkam.

  • Strojček musí byť zhotovený vo Švajčiarsku.
  • Strojček musí byť skontrolovaný vo Švajčiarsku.
  • Minimálne 60 % výrobných nákladov musí pochádzať zo Švajčiarska a zároveň 50 % komponentov musí byť švajčiarskeho pôvodu.

Pre lepšie pochopenie si predstavme švajčiarske hodinárstvo, ktoré vyrába swiss made hodinky. Vo svojej výrobnej hale vo Švajčiarsku si vyrobí puzdro, ťah a číselník hodiniek a následne vloží švajčiarsky strojček (swiss movement). Súčiastky ako napríklad sklíčko, ručičky alebo indexy si nechajú doviezť z Číny. Musia však splniť podmienku, aby 60 % všetkých vynaložených nákladov na výrobu bolo švajčiarskeho pôvodu.

Predpokladajme, že vložený švajčiarsky strojček sa bude skladať zo 100 komponentov. Firma si teda zvolí 50 komponentov, ktoré si bude vyrábať sama alebo by ich mohla kúpiť vo Švajčiarsku, a 50 komponentov, ktoré si nechá doviezť odkiaľkoľvek. Zároveň si však musí postrážiť, aby hodnota dovážaných komponentov nepresiahla 40 % celkových vydaných nákladov na výrobu.

Hodinky následne musia byť zostavené a skontrolované vo Švajčiarsku. Môžeme sa stretnúť aj s hodinkami, ktoré nesú iba označenie swiss movement. Znamená to, že hodinky môžu byť vyrobené v inom štáte, ale strojček hodiniek je švajčiarsky. Spĺňa teda len podmienky pre udelenie označenia swiss movement.

Model hodinkového strojčeka firmy Tissot ETA 2824-2

Švajčiari majú niečo cenné, čo chcú chrániť

Švajčiari sú na svoju dlhoročnú tradíciu hodinárčiny v zemi hrdí. Ich hodinky nie sú len symbolom kvality, ale tiež nositeľmi hodnôt, ktoré sú preverené minulosťou. Ich remeslo bolo predávané z generácie na generáciu a napriek všetkým rozmachom i pádom si udržalo svoju významnú úlohu v krajine. A práve to je niečo, čo Švajčiari považujú za výnimočné a chcú to chrániť.

Prvá myšlienka sa týkala uzákonenia označenia swiss made, teda švajčiarskej výroby, ktorá by mala jasne dané podmienky. To sa im podarilo roku 1971. Súčasťou zákona o ochrane priemyselného vlastníctva sa stala vyhláška, ktorá hodinkám vymedzila podmienky pre používanie názvu swiss made. Jasne stanovila 50 % podiel švajčiarskych nákladov a určila, že konečné zhotovenie a kontrola musia prebiehať vo Švajčiarsku.

V roku 1982 vznikla Federácia švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu (Federation of the Swiss Watch Industry - FH), ktorá má za úlohu chrániť a rozvíjať švajčiarsky priemysel. Bola to práve ona, ktorej sa v roku 2006 podarilo zaregistrovať ochrannú známku pôvodu swiss made v Hongkongu a v Spojených štátoch amerických. Na ne sa totiž nevzťahovala tzv. Madridská dohoda, ktorá zahŕňa zoznam štátov, v ktorých môže mať ochranná známka platnosť. V týchto dvoch krajinách sa pôvod hodiniek určoval podľa miesta výroby strojčekov, čo sa nezlučovalo s víziami švajčiarskych hodinárov, ktorí si pre označenie švajčiarskej výroby kládli omnoho vyššie ciele.

Federácia švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu má sídlo v meste Bienne vo Švajčiarsku

V januári roku 2017 boli sprísnené podmienky pre používanie názvu. Pôvodná hodnota švajčiarskych výrobných nákladov bola navýšená z 50 % na 60 %. Ostatné podmienky zostali rovnaké.

Ako je to s ochrannou známkou swiss made?

Ochranná známka pomáha chrániť značku, firmu, výrobky alebo služby, a tým ich odlíšiť od ostatných. Švajčiari požiadali o zápis ochrannej známky a boli úspešní. Ochranná známka swiss made bola ustanovená v zákone o priemyselnom vlastníctve, ktorý sa opiera o Madridskú dohodu. Súčasťou dohody je protokol zmluvných štátov a organizácií, v ktorých má medzinárodná ochranná známka platnosť. Bola vydaná vyhláška, ktorá pre používanie tohto označenia stanovila podmienky.

Ak by sme chceli požiadať o medzinárodnú ochrannú známku, bude naším prvým krokom uznanie známky v domovskom štáte. Potom bude žiadosť postúpená na Medzinárodný úrad Svetovej organizácie duševného vlastníctva, kde bude potrebné určiť aj územný rozsah pôsobnosti podľa Madridskej dohody. Nesmieme však zabudnúť na to, že nič nie je zadarmo a obzvlášť tu platí, že čím väčší rozsah ochrany si zvolíme, tým viac zaplatíme. Pri úspešnom vybavení žiadosti trvá ochrana po dobu 10 rokov a následne môže byť znovu obnovená.

Žiadateľ o medzinárodnú ochrannú známku si určí rozsah ochrany. Aby nemusel žiadať jednotlivo v každej krajine, zvolí si medzinárodnú ochranu v štátoch Madridskej dohody alebo Madridského protokolu alebo len pre zmluvnú organizáciu, ako je napríklad Európska únia

Chceme kvalitu? Nepodporujme falšovateľov!

Švajčiarske hodinky sa stali synonymom pre kvalitu a tradičné hodinárstvo a práve tieto hodnoty by svojmu spotrebiteľovi chceli zaručiť švajčiarske hodinárske firmy. Výrobe falzifikátov Švajčiari nijak nezabránia. Preto apelujú hlavne na koncových spotrebiteľov, aby nakupovali u autorizovaných predajcov a nepodporovali falšovateľov. Ak si chcú kúpiť hodinky, ktoré naozaj vydržia a budú z kvalitného materiálu, mali by sa vyvarovať pochybných predajcov. Ich hodinky síce budú dizajnom (takmer) identické avšak použité materiály a samotné srdce hodiniek už nebude tikať švajčiarskym rytmom.

Dámske hodinky Hamilton Jazzmaster nesúce označenie swiss made majú priehľadné spodné viečko a priezor v číselníku, ktorým sa dá vidieť vnútorný mechanizmus hodiniek

Na koniec sme pre vás pripravili krátke video, ktoré problematiku Swiss Made zhrňuje:

 

 

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Tibor Juríkpred 1126 dňami, reagovať
Švajčiari sú Švajčiari, ale Japojnci ich technologicky už dávno predbehli a vývoj hodiniek vo Švajčiarsku niky nedobehne a nepredbehne Japoncov ...!! Švajcčiarske, nielen hodinky, ale všetky ich produkty možno zaradiť ako Germánske výrobky, ktoré sú veľmi, ale veľmi predražené, nezodpovedajú všeoberným cenám vo svete, a možno to nazvať akoby sa Germáni vyvišovali nad inými národmi, čo nie je pravda !!! !!! JPN (Japonský) CITIZEN dávno, pradávno ešte pred 25 rokmi čo sa týka hodín už vtedy predbehol Švajčiarov. Švajčiari odvtedy nevyrobili, a ani nevyvinuli nič lepšie a úspešnejšie !!! Japonské hodiny CITIZEN sú technicky a technologicky najdokonalejšie na svete konkrétne ich typ Ecco-drive. nech mi tu niekto oponuje, čo Švajčiari vyrobili dokonalejšie, nič, len ponúkajú svoje predražené hodinky ..
Jánpred 1079 dňami
Švajčiari sú pôvodom Helvéti a nie Germáni... len pre upresnenie.
Tiborpred 1076 dňami, reagovať
To je jedno patria ku Germánom..
Michal Slovákpred 807 dňami, reagovať
Pochopitelne,že predbehli vo vývoji .Ked bývam v Japonsku tak si kúpim japonské,ale zato treba vidieť aj druhú stranu mince.Moje elektronické hodinky švajčiarske Certina kúpené v 1980 stále idú v kuse.Priatelia japonských hodiniek ich už dávno poodhadzovali.Pripadá mi to ako spotrebný materiál.Potom na švajčiarske je dobrý aj servis a opravu japonských sa nedoplatíte,servis je ovela slabší.Všetko ukazuje v lepšiu výhodu švajčiarskych hodiniek...
Tiborpred 803 dňami, reagovať
Nie, nie !!! CITIZEN nikdy nepotrebujú opravu, u Japoncov všeobecne oprava neexistuje !!