Sistem 51 a Swissmatic - Ako Švajčiarsko vrátilo úder

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 14.6.2023 | 7 MIN

Quartzové impérium dobýva svet. Stále však existuje nádej. Hŕstka švajčiarskych partizánov, ktorí bojujú za zachovanie mechaník, spojila svoje sily a s podporou mocnej skupiny Swatch Group začala protiútok... po viac ako 30 rokoch. A aj to je už dávna história.

Keby hodinárske spoločnosti mali svetelné meče, možno by ich niekedy v histórii s chuťou použili. Dnešný príbeh však nebude taký dramatický. Povedzme, že sa nachádzame v roku 2013: po viac ako 30 rokoch hlavy vychladli, svet (hodiniek) sa opäť trochu zmenil a mechanické strojčeky, nielen quartzové, sa stávajú revolučnými.

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

Sistem 51 (ETA C10.111)

Keď značka Swatch v roku 2013 oslavovala svoje 30. narodeniny, chcela si dať darček. Možno taký, ktorý by im pripomenul, ako pred 30 rokmi zachránili švajčiarske hodinárstvo. Niečo revolučné. A tak na veľtrhu Baselworld predstavila Sistem 51, jedinečný švajčiarsky automatický strojček s cenovkou okolo 130 euro.

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

Švajčiarsko bolo vždy považované za lídra v tomto odvetví, ale po "quartzovej kríze" v 70. rokoch minulého storočia sa trh preorientoval z tradície na pohodlie. Baterka začala vytláčať strojček. A počet hodiniek vyrobených vo Švajčiarsku klesol v rokoch 1977 až 1983 zo 43 % na menej ako 15 %. Dve najväčšie švajčiarske skupiny tej doby, ASUAG a SSIH, si začali uvedomovať porážku a všetko nasvedčovalo tomu, že celý švajčiarsky priemysel sa zloží pod ťarchou malého kryštálu. V roku 1983 sa však tieto dve spoločnosti zlúčili. Vznikla skupina Swatch a boj sa začal.

Ako to, že je Sistem 51 taký lacný? A čo ho robí revolučným?

Odpoveď na oboje je pravdepodobne rovnaká - plne automatizovaná montážna výroba a zníženie počtu použitých súčiastok na iba 51, odtiaľ názov Sistem 51 (pre porovnanie, typický mechanický hodinkový strojček obsahuje viac ako 100 súčiastok). Okrem toho celý strojček drží pohromade jediná skrutka. Zaujímavé je aj to, že strojček nemá žiadny regulátor a ani ho nepotrebuje, pretože rýchlosť sa nastavuje laserom počas montáže. Systém je chránený skupinou Swatch Group 17 patentmi.

Revoluční strojek Sistem 51.Revolučný strojček Sistem 51 je strojovo skladný a lacný.

Po zostavení je mechanizmus hermeticky uzavretý vo vnútri puzdra. To znamená, že dovnútra sa nedostane prach ani vlhkosť... ale aj to, že sa nič nedostane von. Hodinky Swatch (a nielen tie so systémom Sistem 51) sa nedajú opraviť ani servisovať. Rezerva chodu je skutočne pôsobivých 90 hodín, strojček má frekvenciu 3 Hz a 19 kameňov. Presnosť sa udáva okolo 10 s za deň a nedochádza k žiadnemu sekaniu. Od roku 2016 Swatch používa Sistem 51 na všetkých automatoch (ktorých je však v aktuálnom sortimente minimum).

Hodinky Sistem51 sa na 100 % montujú na strojoch v továrni ETA vo švajčiarskom Bancourte. Digitálna tlač vzorov a dizajnov na rotor (a ďalšie časti) je tiež úplne automatizovaný proces.

Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?
13.6.2023 - Eliška Měrková
Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?

Mostíky strojčeka sú vyrobené zo zliatiny ARCAP (meď, zinok a nikel), ktorá je antimagnetická, antikorózna a odolná voči teplotným zmenám (ARCAP prvýkrát použil pred niekoľkými rokmi Richard Mille, ale tieto hodinky samozrejme stoja mnohonásobne viac ako Swatch Sistem 51). Rotor Sistem 51 je vyrobený z priehľadného plastového disku zaťaženého na jednej strane.

Lenže pri syntetickom strojčeku bohužiaľ nemožno očakávať dlhú životnosť, ktorá je preň taká charakteristická. Kupujúci sa jednoducho musí zmieriť s tým, že pohyb je vyrobený tak, aby bol nahraditeľný... No rovnako ako hodinky Swatch. To je aj ich hlavná myšlienka.

V reakcii na krízu quartzových hodiniek skupina Swatch Group vytvorila značku Swatch, ktorá zabodovala svojím kvartetom a mentalitou týkajúcou sa toho, na čo by sa hodinky mali používať alebo ako o nich premýšľať. Samotný názov Swatch je skratkou slova "second watch", čo znamená "druhé hodinky". Vždy to mali byť cenovo dostupné, hravé a ležérne módne doplnky, ktoré si vezmete takpovediac na ruku. Také, ktorých vám nebude ľúto, ak ich stratíte alebo rozbijete a môžete ich mať hneď niekoľko.

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie
4.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie

Celou myšlienkou modelu Sistem 51 bolo vytvoriť hravé a predovšetkým cenovo dostupné hodinky (najdostupnejšie švajčiarske automatické hodinky na trhu), nad ktorými by neohŕňali nos ani "hodinkoví snobi", ktorí quartzové hodinky nepovažujú za hodné nosenia.

Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?
30.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?

A hoci lacné ázijské mechanické hodinky existujú a v tom čase aj existovali, práve švajčiarska povaha a tradičný pôvod hodiniek Swatch umožnili toto uznanie zo strany "hodinárskej" verejnosti. Všetci tiež uznali, že predajný úspech značky Swatch je a vždy bol prínosom pre svet luxusnejších švajčiarskych hodiniek.

Ako to vyzerá vo vnútri?

Ale akokoľvek je model Sistem 51 revolučný, teraz, o 10 rokov neskôr, sa o ňom takmer nehovorí. Možno preto, že nie je dostatočne rozšírený - nájdeme ho len v automatických hodinkách Swatch, ktoré sú navyše pomerne ťažko dostupné. Navyše, farebné prevedenia Swatchiek (a časté plastové verzie) určite nie sú pre každého. Takže na rozdiel od 80. rokov, keď Swatchky "zachránil švajčiarske hodinárstvo", skutočná revolúcia System 51 sa nikdy naplno neuskutočnila a povedomie o tomto strojčeku sa nedostalo do "hlavného prúdu".

Spoločnosť Swatch si tento kontext uvedomovala. Preto o štyri roky neskôr, v roku 2017, stavila na značku, ktorú si verejnosť spája so švajčiarskou tradíciou a dôstojnosťou a s univerzálne príťažlivým dizajnom - Tissot. Zrodil sa Swissmatic.

Swissmatic (ETA C15.111)

Swissmatic, ktorý vznikol v spolupráci so spoločnosťou Tissot, v podstate vychádza z predpokladov a technológie strojčeka Sistem 51 (Sistem 51 je jeho "základným" strojčekom a Swissmatic je na ňom postavený). Má len niektoré súčasti vyrobené z kovu namiesto syntetiky, pričom najvýraznejšou je kovový rotor.

Swissmatic – takhle vypadá minimalismus.Swissmatic - takto vyzerá minimalizmus.

Pero je potom vyrobené z Nivaflexu, antimagnetickej zliatiny, ktorá je odolná voči tepelným zmenám. Kamenné uloženie (ktoré znižuje trenie vo vnútri) je stále 19, rovnako ako frekvencia 3 Hz a žiadne sekanie. Rezerva chodu je pekných 72 hodín (štandardne je to okolo 40 hodín) a súčasti strojčeka sú opracované a zmontované vo švajčiarskom Boncourte, rovnako ako Sistem 51. A ako sa dalo očakávať, strojček nie je ozdobný - naopak, je funkčný, efektívny a strohý.

Presnosť je tiež +/-10 sekúnd za deň, ale "s potenciálom vyššej presnosti", ako sa vyjadril hovorca spoločnosti Tissot.

Swissmatic je tiež neservisovateľný, "na jedno použitie". To znamená, že je pravdepodobné, že spoločnosť Tissot (Swatch Group) v prípade potreby (poruchy mechanizmu) nainštaluje úplne nový mechanizmus, namiesto výmeny opotrebovaných častí, oleja atď. A to aj napriek tomu, že hodinky Tissot Swissmatic sú bežne rozoberateľné (čo sa nedá povedať o "nerozoberateľných" plastových hodinkách Swatch).

Swissmatic sa potom dával do najzákladnejších automatických hodiniek Tissot - do modelov Everytime a Gentleman (tie sú teraz, v roku 2023, všetky s Powermatic 80) alebo Gent XL, ktoré sa považujú za "vstupnú bránu" do sveta švajčiarskych hodiniek (predtým všeobecne platilo, že zaobstarať si švajčiarske automatické hodinky znamenalo minúť oveľa viac peňazí). Swissmatic je tiež veľmi tenký strojček, takže sa hodí k spoločenskému štýlu vyššie uvedených modelov.

Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne
28.1.2021 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne

Vďaka modelu Swissmatic mohol Tissot zaradiť do svojej kolekcie automaty cenovo porovnateľné s japonskými značkami, ako je Seiko (pozrite si dostupné automaty Seiko 5), alebo inými nešvajčiarskymi značkami, ktoré používajú napríklad Miyotu.

Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou
10.8.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou

Prečo tým Swatch Group naštvala veľa ľudí?

Oba tieto strojčeky ponúkajú množstvo používateľských (a výrobných) výhod a pohodlia, či už ide o cenovú dostupnosť a jednoduchosť výroby, ako aj o vysokú rezervu výkonu a slušnú presnosť. Stroje sú jednoduché, syntetické, strojové a spotrebné. Na jedno použitie. Vďaka nim sa však Švajčiarsko stalo dostupnejším pre každého, a teda aj konkurencieschopnejším.

Lenže... nie je práve toto zlé na modernej konzumnej spoločnosti? Neprinášajú takéto strojčeky vlastne v zásade rovnaký význam ako quartzové hodinky, ktoré milovníci hodiniek v sedemdesiatych rokoch odsudzovali - a to práve z tohto dôvodu? Nuž, určite sú to dve strany tej istej mince a záleží na tom, ako sa na to pozeráte. Čiastočne vďaka ústupkom, konkurencieschopnosti a cenovo dostupnejším populárnym hodinkám môže švajčiarsky biznis - aj s luxusnejšími hodinkami - fungovať ďalej.

Okrem toho tým, že je to doba, keď sa civilizácia čoraz viac snaží byť ekologická (aka eko je cool), Swatch sa pravdepodobne zahanbil za svoju "neudržateľnosť" - "jednorázovosť" a používanie plastov a postupne mení materiály na biokeramiku.

Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek
17.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek

Nad existenciou týchto dvoch hi-tech strojčekov snáď netreba reptať ani vtedy, ak ste zarytým milovníkom luxusnej mechaniky. Pozrite, je to už 10 rokov a nikto si nemyslel, že tieto cenovo dostupné strojčeky, akokoľvek revolučné, začnú devastovať trh s luxusnými švajčiarskymi hodinkami, ako ho poznáme. Skupina Swatch Group skôr našla novú cestu, ktorá tu má svoje miesto. A to takú, ktorá mnohým ľuďom chýbala.

A tak sa tento "boj" môže skončiť zmierením. Každý výrobok tu má svoje miesto, a ak môžu bez problémov koexistovať quartzové, mechanické a inteligentné hodinky, prečo by nemohli v harmónii žiť luxusné a cenovo dostupné švajčiarske mechanické hodinky?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku