» Blog » Polar

Otestované Radimom: Môj týždeň s Polar M430

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Radim Pochyba | 14.1.2020 | 7 MIN

Keď som si vyberal, ktoré hodinky budem tento týždeň testovať, mal som nutkanie vyskúšať nejaké populárne, s mnohými funkciami a moderným dizajnom. Na počudovanie ma zaujali celkom nenápadné športtestery Polar M430 s oválnym puzdrom, ktoré fínsky výrobca predstavil v roku 2017. Ako si viedli? A čo za ten týždeň museli vydržať? Majú na trhu so smartkami čo ponúknuť? Poďme na to!

Polar 430 vám díky integrované GPS zaznamená i trasu běhu

Polar M430 vám vďaka integrovanej GPS zaznamená aj trasu behu

Hneď prvý kontakt s Polar M430 ma vrátil do minulosti. Ale v dobrom. Keď som scrolloval menu na displeji hodiniek, ktoré má pekné a jednoduché užívateľské rozhranie, stále som si hovoril, čo mi len pripomína a vo chvíli, keď som si volil jeden z 5 dostupných zobrazení ciferníkov, mimochodom ciferník "Aktivita", mi to došlo. Menu ako by z oka, respektíve z displeja, vypadlo prvému telefónu, ktorý som ako malý používal, Nokii 3410, ktorá zhodou okolností tiež pochádza z Fínska, rovnako ako Polar. A rovnako ako môj prvý telefón, ani Polar M430 nemá dotykový displej. V tej chvíli som sa naozaj rozhodol a začal som sa tešiť, že budem týždeň nosiť práve tieto hodinky, ktoré mi pripomínajú roky bez smartfónov. A keď som už taký nostalgický, musím dodať, že na mňa tento športtester celkovo pôsobí veľmi milo a jednoducho, bez zbytočných prvkov a funkcií, využíva čiernobiely displej a nehrá sa na niečo, čo nie je.

Ako som spomínal, zvolil som si ciferník "Aktivita", a to z dôvodu, že okolo bežiaceho času sa nachádza kruh, ktorého obvod sa vypĺňa podľa splnených denných cieľov, ktoré sú tiež nastavené v dennej aktivite, čo by mňa i každého užívateľa malo motivovať k pohybu. No uvidíme.

Ako celkom nešťastné sa podľa mňa javí nastavovanie jazyka. V ponuke síce máte kopu možností, avšak pre zmenu z angličtiny na češtinu je potrebné ísť do mobilnej appky alebo priamo na web. Nie že by šlo o nadľudskú úlohu, ale je to pre užívateľa zbytočné zdržovanie.

Pri nastavovaní hodiniek som si všimol, že majú funkciu budíka. Hneď som ju vyskúšal, pretože ma zaujímalo, či ide o vibrácie alebo aj zvuk. Mali iba vibrácie. Vravel som si, že to ma zobudiť nemôže, keď mám problém zobudiť sa pri klasickom alarme z mobilu. O niekoľko hodín neskôr o 5:30 ráno som však bol milo, v tej chvíli skôr nemilo, prekvapený, že ma vibrácie naozaj zobudili a zvyšok členov rodiny na mňa nehulákal, nech si ten budík vypnem. Hodinky v sebe tiež majú zabudovanú funkciu monitoringu spánku, ktorú som samozrejme tiež preskúmal. Zistil som, aké hodnoty dosahovalo moje srdiečko, o koľkej som zaspal a prebudil sa. Celkom ma prekvapili údaje o kontinuite spánku, keďže sa v noci často prebúdzam.

Vďaka včasnému prebudeniu som si teda mohol ísť pred prácou zabehať a naplniť potenciál týchto oválnych športtesterov a urobiť aj niečo pre seba. Hodinky sa však okrem behania dajú nastaviť aj na režim cyklistiky a outdoorových a indoorových športov. Funkcia stopiek tu ponúka viac možností, okrem klasického stopovania času a vzdialenosti si tiež môžete nastaviť dva typy intervalov. Časový, keď budete napríklad behať na ovále a viete, že potrebujete byť doma povedzme za pol hodiny, alebo vzdialenostný a ten je ideálny, keď si poviete, že pokým nezabehnem 5 km, nezastavím sa. Každý má niečo do seba. Ja, keďže som si veril, som si nastavil vzdialenostný cieľ, čo sa ukázalo ako nie príliš šťastná voľba, pretože som sa precenil a autobus do práce som takmer nestihol, ale krásnych 5 km je doma. Ale nabudúce si ráno radšej nastavím interval času.

Pri ceste autobusom som si skontroloval, ako vysoko sa počas môjho výkonu vyšplhala moja tepová frekvencia, akú priemernú a maximálnu rýchlosť som dosiahol a koľko kalórií som spálil. Nie že by som si kalórie bežne počítal, ale keď túto funkciu hodinky ponúkajú, tak prečo nie, pri pohľade do zrkadla by som s tým možno mal začať.

V práci som potom začal preskúmavať mobilné aplikácie Polar Flow a Polar Beat. Prvá menovaná slúži pre štatistiky, ktoré sú tu pekne a prehľadne rozobrané. Druhá appka ponúka voľbu širokej škály športov, respktíve 119. Áno, naozaj toľko, takže si každý vyberie tú svoju a ku každej diež dopĺňa, či sa pri danom športe dá využívať GPS. Následne vám poskytne výsledky vašej aktivity, aj keď som si hneď povedal, že túto appku príliš nevyužijem. Pri zisťovaní informácií o M430-kách mi zrazu hodinky zavibrovali a de facto napísali: "Je čas sa hýbať!" Krásne, keď na vás myslia a starajú sa o vás aspoň hodinky. Len sa obávam, aby ďalšia správa neznela nejako takto: "Je čas umyť riad!" Práve upozorňovanie na neaktivitu som však počas celého týždňa naozaj ocenil. Keď totiž stratíte pojem o čase, tak sa vám ani nezdá, že sa vlastne veľmi nehýbete.

Při delší neaktivitě vás Polar 430 upozorní, že byste se měli začít hýbat

Pri dlhšej neaktivite vás Polar 430 upozorní, že by ste sa mali začať hýbať

Po celom dni v práci som sa v tomto dusnom počasí tešil na jediné, a to na kúpalisko. O M430-kách som sa dočítal mnoho, ale vyskúšať som to chcel pre svoj lepší pocit, takže som s nimi vyrazil k miestnemu bazénu. Po 10 minútach plávania som si potvrdil, čo som si prečítal - tento model Polaru je vodotesný, zmeria vám vzdialenosť aj čas, ale nie tepovú frekvenciu.

 

Díky 6 optických LED diod vám hodinky změří srdeční tep

Vďaka 6 optickým LED diódam vám hodinky zmerajú srdcový tep

Cestou domov mi na displeji vyskočilo pochvalné splnenie denného cieľa, čo ma po náročnom dni potešilo a pri pohľade na počet krokov a spálených kalórií som sa cítil vážne dobre, aj keď jedna lastovička jar neprinesie, ale o to Polar M430 ide, aby ste si jar urobili.

Asi si hovoríte, či som musel hodinkám dobiť počas dňa batériu. Odpoveďou je, že nemusel, batéria pri plnom záprahu vydrží až 8 hodín, ak by ste však hodinky používali iba na sledovanie času a monitorovanie aktivít, môže výdrž baterky dosiahnuť až 24 dní, čo určite nie je zlý výkon. A nemusíte sa báť, že sa vám po nabití vybije v polovici tréningu alebo závodu.

Ako sa s M430-kami pracuje v praxi

M430 sú, ako aj ostatné Polar watches, určené na šport, a preto plastové sklíčko, ktoré sa síce ľahšie poškriabe, ale je odolnejšie proti prasknutiu, čo je pre športovanie ideálne. Rovnako ako ľahkosť hodiniek, ktoré vážia iba 57 g a na ruke vás vôbec neobmedzujú. Praktický a pohodlný remienok je tvorený z vodotesného a pevného polyuretánu. Čo som však chcel vyzdvihnúť, je ovládateľnosť tohto zariadenia, ktorá je veľmi jednoduchá a užívateľsky priaznivá.

Ovládateľnosť zariadenia je naozaj prednosťou, pretože je skutočne jednoduchá a to sa obzvlášť pri športovaní hodí. Keď sa na hodinky pozriete, vidíte na prvý pohľad 5 tlačidiel a hneď to prvé vľavo hore slúži na rozsvietenie displeja a pri dlhšom pridržaní uzamknete aj ostatné tlačidlá. Ľavé dolné má viac funkcií, pri stlačení vráti vami uskutočnenú akciu o krok späť, t.z. bližšie k hlavnej obrazovke (času), pri dlhšom podržaní buď vypnete meranie alebo budete hľadať spárované zariadenie, záleží na situácii. Pravé horné a dolné slúžia na pohyb možností a horné má pri dlhšom podržaní ešte aj funkciu rýchleho prepínania ciferníka. Červené tlačidlo, teda štart, je tlačidlo potvrdzovacie.

Jednoduché ovládání ocení každý uživatel tohoto zařízní

Jednoduché ovládanie ocení každý užívateľ tohto zariadenia

Čo dokážu aplikácie Polar Flow a Beat?

Polar Flow, teda aplikácia, ktorá ukazuje štatistiky, sa mne osobne veľmi páči, je prehľadná, spárovanie s mobilom, v mojom prípade so Xiaomi, bolo bezproblémové a hlavne si v nej môžete nastaviť svoj tréning z hľadiska dĺžky trvania, zabehnutých kilometrov, či nastavenia koľko kalórií chcete minimálne spáliť. A v appke nájdete tiež vďaka integrovanej GPS záznam trasy, ak sa napríklad jedná o behanie. Polar Flow je super, skutočne vám poskytne kvalitne spracované dáta, keďže v hodinkách ich síce tiež máte zaznamenané, ale graficky a prehľadne spracované vám budú k dispozícii v aplikácii. Len dodám, že aplikácia nie je iba mobilná, ale funguje tiež na vašom webovom profile. Takže si môžete vybrať, čo by oproti mne ocenil môj dedko, ktorý sa s mobilom príliš nekamaráti.

Polar Beat. No, na rovinu vám poviem, že aj keď je aplikácia užívateľsky priaznivá, spustíte pomocou nej tréning (ktorý však spustíte aj pomocou hodiniek) a uvidíte vaše výsledky z tréningu, je to jednoducho skôr taký update Flow, menší doplnok, za mňa zbytočné zapĺňanie pamäte telefónu.

Aplikace Polar Flow poskytuje také přehledné zpracování dosažených výsledků

Aplikácia Polar Flow poskytuje tiež prehľadné spracovanie dosiahnutých výsledkov

Takže, Polar M430 ÁNO alebo NIE?

Musím povedať, že pri testovaní športtestera Polar M430 som vyskúšal všetky funkcie a panuje u mňa spokojnosť. Dizajn a užívateľské rozhranie pôsobí skromne, žiadna bomba to nie je. Ako dôležité ale vnímam, že hodinky aj aplikácie vám poskytnú zaujímavé informácie, ktoré sa dajú využiť na hodnotenie vlastného výkonu a následného zlepšenia. A presne na to sa Polar, ktorý na trhu pôsobí už 42 rokov, zameriava - aby človek spoznal sám seba. Ja som napríklad zistil, vlastne som si to skôr potvrdil, že nemám príliš vysokú maximálnu rýchlosť, avšak netušil som, že som na tom až tak zle. Takže za mňa vážne spĺňajú, čo sľubujú a to sa cení.

Ak sa neplánujete potápať, tak sa hodia takmer k väčšine bežných športov, čo som si sám vyskúšal a potvrdil. Aj výdrž batérie úplne stačila. Viem, že v tomto nie sú najlepšie, ale teraz si hovorím, že celý týždeň som si ich nemusel nabíjať. Ešte by som vyzdvihol aj Polar Flow aplikáciu, ktorá je praktická a veľmi prehľadná.

Kúpiť či nekúpiť? Ak hľadáte najmodernejší športtester, vďaka ktorého budete môcť zároveň odoslať napríklad SMS alebo prijať hovor, potom Polar M430 nie je nič pre vás. Na trhu je plno lepších športtesterov, avšak z hľadiska jednoduchosti a praktickosti môžem s čistým svedomm Polar M430 odporúčať. Rozhodne sú úplne dostačujúce na rekreačné využitie a s prižmúrením oka by si s nimi vystačil aj skúsenejší športovec. Zároveň by som tieto športové hodinky prirovnal k tlačidlovej Nokii, s ktorou som si ako užívateľ vždy vystačil a bol som spokojný, vďaka jej spoľahlivosti. Avšak s nadhľadom dodávam, že M430 by ste si s ňou samozrejme nespárovali.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre