» Blog » Správy

The Last of Us – Aké hodinky nosí Joel v postapokalyptickom svete?

Tagy: Správy | Klasické | Fashion | Tradičné | Vojenské

Agáta Vřeská | 8.2.2023 | 5 MIN

Tiež každý týždeň čakáte na ďalší diel The Last of Us? Alebo ste už dávno na vlne postapokalyptickej hry? Tak to ste si museli všimnúť hodinky, ktoré nosí jedna z hlavných postáv príbehu Joel. Čo sú zač, dajú sa kúpiť a aký je ich príbeh?

Začneme príbehom. Tí z vás, ktorým je až moc dobre známy, môžete túto kontextovú časť preskočiť.

Príbeh začína v roku 2003, kde si v Texase celkom pokojne žije asi 36ročný Joel so svojou dcérou Sarah.

HBO verze The Last Of Us.HBO verzia The Last Of Us.

Sarah nechá v úvode k Joelovým narodeninám opraviť hodinky. Potom to má rýchly spád. (Trochu spoiler) Počas niekoľkých málo hodín sa vo svete rozpúta zombie katastrofa, kedy sú ľudia napadnutí hubou. No, zjednodušene.

Mimochodom, scenáristi seriálu očividne hodinkoví nadšenci neboli. Keď ich totiž necháva dcéra hlavnej postavy v hodinárstve opraviť, hodinár jej povie, že je to perkom (v originále „spring“), ktoré slúži na náťah mechanických hodiniek, ale súčasne je vidieť na strojček cez otvorené dienko, z ktorého je jasné, že sa jedná o quartzové hodinky. Zasväteným túto nelogickosť asi nemusím ďalej vysvetľovať…

Joel je správny chlap a vie, že musí s dcérou do bezpečia. Pri úteku si Sarah poraní nohu a v prestrelke s armádnym ozbrojencom je zabitá. Nepredstaviteľná rana pre otca, keď mu dcéra umiera v náručí. A jediné, čo mu zostane, sú hodinky.

Hlavný dej sa potom odohráva o 20 rokov neskôr, kedy Joel musí prepašovať dievča, ktoré sa ukáže ako možné riešenie doteraz neriešiteľnej epidémie. Ale to už sme ďaleko. Dôležité je, že aj po 20 rokoch má na ruke tie hodinky.

Už v dobe vydania hry boli na hodinkových fórach diskusie, čo sú to za hodinky. S príchodom seriálovej podoby sa záujem ešte zvýšil. V hranej verzii sa totiž objavuje viac než podobný model ako v hre a tak otázka po pôvode hodiniek bola o to horúcejšia.

The Last of Us (TLOU) je pôvodne playstationová hra vyvinutá štúdiom Naughty Dog a prvýkrát predstavená v roku 2013. Ako hraný seriál ju HBO uviedlo na začiatku roka 2023.

A odpoveď? Čo sú hodinky zač? Pokiaľ čakáte odhalenie konkrétnej značky alebo prelomové zistenie, musím vás sklamať. Ide totiž o fiktívne hodinky navrhnuté podľa grafickej predlohy z hry, a tak ich v bežnom hodinárstve nekúpite.

Avšak, MSTRwatches.com v spolupráci s Naughty Dog & Playstation ponúkli hodinky podľa postavy TLOU. Strojček použili quartzový od Seika, priemer puzdra 41 mm, minerálne sklíčko a boli na zelenom NATO.

Hodinky vyrobené v limitované edici mstrwatches.com ve spolupráci s Naughty Dog.Hodinky vyrobené v limitovanej edícii mstrwatches.com v spolupráci s Naughty Dog.

Žiaľ všetkým fanúšikom išlo o limitovanú edíciu 1000 kusov a snáď ani nemusím zdôrazňovať, že sa po nej len zdvihol postapokalyptický prach. Na e-shope gear.playstation.com síce stále môžete kúpiť rôzne tričká, tašky, šiltovky a ďalšie TLOU inšpirované doplnky, ale s hodinkami nepochodíte. Unboxing jedného zo šťastlivcov môžete nájsť tu.

Na internete sa tak rozbehlo pátranie po alternatívach. Niektorí si dokonca poskladali z niekoľkých modelov hodinky tak, aby boli čo najpodobnejšie. Dokonca si aj rozbili sklíčko! My tak ďaleko nepôjdeme. Mrkneme proste po alternatívach, ktoré sú v ponuke a uspokojili by našu túžbu mať podobné tool watche ako Joel.

Najprv identifikujeme štýl. Je to mix vojenských (field) a leteckých hodiniek v tom klasickom slova zmysle. Teda jednoduché, dobre čitateľné, v nenápadných farbách. U modelu bola použitá mimostredová ručička pre ukazovateľ sekúnd a výrazný tvar ručičiek.

Vojenské hodinky od značky Weiss vypadají dost podobně.Vojenské hodinky od značky Weiss vyzerajú dosť podobne.

Kvôli vojenskému a leteckému štýlu sa vybavia určite modely od Sinn. Také tie klasické, 856, viete ktoré. Ale potom je tu tá mimostredovka. Pri pátraní som nakoniec našla dizajnovo dosť podobné: Weiss Standard Issue 38mm Field Watch. Pokojne by som povedala, že tu našli dizajnéri hry inšpiráciu. Alebo v Lum-Tec Super Combat, ktoré majú nielen mimostredku, ale aj mincovú lunetu.

Lum-Tec Super Combat by mohly být předlohou pro Joelovy hodinky.Lum-Tec Super Combat by mohli byť predlohou pre Joelove hodinky.

Ale dosť možno proste vzali typické znaky populárnych field/aviator watch a Joelove hodinky boli na svete.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Naviac, väčšina slávnych modelov značiek ako Sinn alebo Zenith, bývajú mechanické, ako ale už vieme, Joelove hodinky boli quartzové.

Tým sa ponúkajú napríklad Marathony alebo Timexy.

Timex MK1 Chronograph.Timex MK1 Chronograph.

Timex si vo vojenských modeloch hovie, aj keď mám úprimne pocit, že na Slovensko sa vždy dostanú len omrvinky z toho najlepšieho a ešte na nich čakáme večnosť. Ale sem tam sa objaví senzačný úlovok za peknú cenu.

6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex

Zaujal ma jeden komentár, že quartzové hodinky nie sú zrovna ideálne do apokalypsy. Hľadať vo svete plnom zombíkov batériu, nedajbože snáď aj hodinára,… To asi nebude splnený sen. Aj keď v seriáli to vyzerá, že hodinky sú skôr sentimentálna záležitosť, ktorú Joel nosí ako spomienku, takže je jedno, že už dobrých pár rokov nebežia…

Ale keď už sme v pátraní, pozrime na alternatívy s automatickým strojčekom. Vo výbere vojenských hodiniek, ktorý sme nedávno robili, by sa pár kandidátov našlo.

6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)
18.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)

Hneď z kraja napríklad Seiko 5 na NATO remienku. Základný, ale spoľahlivý automatický strojček, 100metrová vodeodolnosť, dobre čitateľné.

Podobne by na tom boli aj Bulova Archive Series Hack alebo Hamilton Khaki Field Mechanical, aj keď u posledne spomínaných by bolo treba myslieť na pravidelný náťah, pretože sa jedná o čisté mechaniky.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

S väčším priemerom sa potom ponúkajú Orienty Sports Automatic s puzdrom veľkosti 42 mm a dobrou vodeodolnosťou.

A samozrejme je na zvážení solár. Ten by mal vydržať dobrých 10 rokov bez výmeny. Otázkou je, či apokalypsa nebude vo forme „bez slnka“ alebo či nebudeme schovaní v podzemí a či tam bude dostatočný prístup svetla… Ale predpokladajme, že nejaký zdroj svetla tam bude a v tom prípade sa ponúkajú Citizeny alebo opäť Timexy so svojimi novými Expedition North.

Timex Expedition North recenzia – Cenovo dostupnejšie dvojča Hamilton Khaki Field
25.1.2023 - Jakub Pitucha
Timex Expedition North recenzia – Cenovo dostupnejšie dvojča Hamilton Khaki Field

Tie dosahujú podobných rozmerov ako predloha – 41 mm v priemere. Naviac majú zafírové sklíčko a vysokú vodeodolnosť. Na zápästí Joela si ich asi viem predstaviť.

Aj keď z nášho výberu hodiniek v podobnom štýle (a ktoré si môžete reálne kúpiť) by mi k nemu najviac sadli tie Orienty. Väčšie, robustnejšie, štýlové, praktické. Ako Joel.

A vaše tipy na náhradu za Joelove hodinky?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku